Ο νέος Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Καΐρου

Facebook Twitter
1

 

 

Ο ιστορικός Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Καΐρου που ιδρύθηκε το 1930, και αποτέλεσε για δεκαετίες από τις ωραιότερες λέσχες επάνω στον Νείλο, τα τελευταία χρόνια είχε παρακμάσει. Φέτος, η Ελληνική Κοινότητα αποφάσισε να τον ανακαινίσει και να του ξαναδώσει την παλιά του αίγλη. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Χρήστος Καβαλής, πρόεδρος της κοινότητας και ο Γιώργος Χαγιάτ, πρόεδρος του ΕΝΟΚ, μιλούν για όσα οραματίζονται για τον υπέροχο αυτό χώρο και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην νέα εποχή που αναδύεται στην Αίγυπτο. 

 

 

Ποια χρήση εξυπηρετεί τα τελευταία χρόνια ο ΕΝΟΚ ;

Χρήστος Καβαλής: Είναι το ελληνικό αθλητικό και κοινωνικό σωματείο της ελληνικής παροικίας στο Κάιρο.  Γιώργος Χαγιάτ:  Είναι μάλιστα η βεράντα της παροικίας πάνω στον Νείλο. Σκοπός μας είναι με την ανακαίνιση που κάνουμε τώρα να καταφέρουμε να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο από την ελληνική παροικία, και νομίζω τα καταφέρνουμε καλά σε αυτό το κομμάτι.

Εξακολουθεί να διατηρεί τον αθλητικό του χαρακτήρα;

Χ.Κ.:  Ναι!  Γ.Χ.: Η φροντίδα μας είναι να μείνει για πάντα ως ο ελληνικός αθλητικός ναυτικός όμιλος του Καϊρου.

 

Ποιοι αποτελούν τους αθλητές; Δηλαδή είναι αποκλειστικά ελληνικής καταγωγής ή αυτό δεν έχει σημασία;  

Χ.Κ.:  Είναι αθλητικό σωματείο με ομάδες που κυρίως αποτελούνται από Αιγυπτίους καθώς ο λιγοστός αριθμός των Ελλήνων δεν παράγει πλέον πολλούς αθλητές. Γ.Χ.: Προσπάθεια μας είναι πάντα να προσελκύσουμε νέα παιδιά, κυρίως Ελληνόπουλα και να τα προωθήσουμε στο άθλημα. Ο ΕΝΟΚ λαμβάνει μέρος κανονικά σε κρατικούς αγώνες. Στόχος της διοίκησης και των προπονητών είναι η συμμετοχή και η απόκτηση τίτλων με τα ελληνικά χρώματα όπως τον παλιό καλό καιρό.

 

 

Ως χώρο αναψυχής, τι λέτε ότι θα μπορέσει να προσφέρει στο σημερινό Κάιρο ;

Χ.Κ.:  Την εναλλακτική πρόταση για την νεολαία με την ενασχόληση με τον αθλητισμό μέσα σε ένα ελληνικό φιλικό περιβάλλον. Γ.Χ.:  Το οποίο εμπεδώνει πάντα τις καλές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Με δεδομένο το σημαντικό παρελθόν της ελληνικής παρουσίας ετών, τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και η τοποθεσία παραπέμπουν σε εποχές μεγάλης ακμής. Με την ανακαίνιση του  σκοπός σας είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο νεανικό στέκι ή ένα κλειστό κλαμπ που θα διαθέτει καφέ – ρεστοράν για μέλη; 

Χ.Κ.: Ένα σύγχρονο στέκι για όλες τις ηλικίες , πάντα όμως με το ελληνικό χρώμα, με την ελληνική μορφή φιλοξενίας, και την προβολή των ηθών και εθίμων μας.

 

Η αναβάθμιση που επιχειρείται έχει σαν στόχο την επαναφορά μιας δυναμικής ελληνικής παρουσίας με μοντέρνο προφίλ ή ένα επιχειρηματικό στοίχημα σε ένα από τα ομολογουμένως ωραιότερα σημεία της πόλης;  

Χ.Κ.:  Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, και τα δύο είναι στόχος.

Ποιοι είναι οι βασικοί συντελεστές αυτής της ανακαίνισης;  

Χ.Κ.:  Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου  Γ.Χ.:  Οι διπλωματικοί φορείς που από εξ’ αρχής ήταν πάντα στο πλευρό μας, η ΕΚΚ και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της που μας συμπαρασταθήκαν σαν να πόνταραν σε μας, μας βοήθησαν οικονομικά, και μας εμπιστεύτηκαν, που ήταν και το κυριότερο. Ιδιαίτερα μας στήριξε και μας βοήθησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας  στο Κάιρο κ. Γιάννης Χατζαντωνάκης ο οποίος είναι πάντα στο πλευρό μας, κάτι που μας διευκολύνει όχι μόνο ηθικά, αλλά και οικονομικά με την βοήθεια του με διάφορες δωρεές προς τον ΕΝΟΚ.  

Συνέντευξη: Χρήστος Παρίδης 

Ευχαριστώ για τη συμβολή της σ' αυτήν τη συνέντευξη, την Δρ. Μαριλένα Γρίβα, Πολιτιστική Σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΪΡΟΥ (ΕΝΟΚ)                                             

Αφορμή για την ίδρυση του ΕΝΟΚ πρώτη νίκη με τετράκωπο στους Ναυτικούς Αγώνες του Φαλήρου το 1929 (ερέτες της νικήτριας λέμβου ήταν οι Κλωνάρης, Αττκιουζέλ, Θεοδωρόπουλος, Σικελιανός και Παπαϊωάννου στο πηδάλιο).

Ιδρύθηκε, λοιπόν, τον Νοέμβριο του 1930 με έδρα τη σημερινή προνομιακή τοποθεσία δίπλα στον Νείλο (δυτική όχθη). Πρόκειται για Κωπηλατικό Όμιλο, για να ακριβολογούμε. Αναγνωρίστηκε ως σωματείο δημόσιας ωφελείας στις 7 Απριλίου 1933 και καταχωρήθηκε στα μητρώα του Ελληνικού Προξενείου Καΐρου στις 17 Απριλίου 1933. Τον Δεκέμβριο 1935 λειτούργησε Τμήμα Ναυτικής Εκπαίδευσης (Σώμα Ελλήνων Ναυτοπαίδων).

 

Αρχικά οι νεώσοικοι του ΕΝΟΚ ήταν αγκυροβολημένοι δίπλα στο Pont des Anglais, η οποία ενώνει το νησάκι Γκεζίρα με τη δυτική όχθη του Νείλου. Το 1939 μετακινήθηκαν για ένα μικρό διάστημα στην ανατολική όχθη της οδού Μασπέρο, δίπλα στη γέφυρα του Κασρ ελ Νιλ. Το 1943 επέστρεψαν στο Pont des Anglais (Γέφυρα των Άγγλων) που αργότερα μετονομάστηκε Κόμπρι ελ Γκαλά. Εκεί παραμένει μέχρι σήμερα. Το 1931 το σωματείο ήταν εγκατεστημένο σε δύο πλωτά τμήματα. Το μεγαλύτερο περιλάμβανε λεμβαρχείο με εμβαδόν 120 τ.μ. και αποδυτήρια 35 τ.μ. με ιματιοφυλάκια, λουτήρες και φαρμακείο καθώς και κατάστρωμα 60 τ.μ.. Το δεύτερο πλωτό είχε σκεπαστή γέφυρα 110 τ.μ. και στο κάτω επίπεδο υπήρχε γραφείο, αναγνωστήριο και κυλικείο. Τον Δεκέμβριο του 1934 εγκαινιάστηκαν ιδιόκτητοι νεώσοικοι και βαπτίστηκαν τέσσερις καινούργιες λέμβοι. Στα εγκαίνια παρέστη και ο Πρέσβης Δενδραμής. Ο Μουδίρης της Γκίζας βάπτισε "δια θραύσεως καμπανίτου οίνου" την τετράκωπο με το όνομα Ίσις. Τον αγιασμό έκανε ο Πτολεμαΐδος Άνθιμος. Ο ΕΝΟΚ στην αρχή χρησιμοποιούσε μεταχειρισμένες λέμβους που σιγά-σιγά αντικατέστησε με καινούργιες.

Η κωπηλατική κίνηση στο Κάϊρο ήταν υπό την επίβλεψη της ομοσπονδίας κωπηλατικών ομίλων Αιγύπτου (Federation des Societes d'Aviron d'Egypte -συγγνώμη για την έλλειψη τόνων) και περιελάμβανε περιφερειακούς αγώνες σε τρεις γύρους συνήθως και το πρωτάθλημα Καΐρου που διεξάγονταν από την αρχή του χρόνου μέχρι την αρχή του καλοκαιριού. Ενδεικτικό για την ανάπτυξη του αγωνίσματος ήταν ότι στους Παναιγυπτίους Aγώνες του 1938 στο Κάιρο συμμετείχαν εκτός του ΕΝΟΚ 17 ακόμα όμιλοι: Club Internazionale Canottieri, Club Nautique Francais, Reale Societa Connotieri "Italia", Club Nautique Suisse, Port Said Rowing Club, Cercle de l'Aviron, British Boat Club, Cercle Nautique, Cairo River Club, Deutscher Sportverein, Sezionne Nautica G.I.L.E., Royal Rowing Club, αθλητικός όμιλος της Ακτοφυλακής, Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αλεξανδρείας, Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Πορτ Σάιντ.

Πρώτος Πρόεδρος του ΕΝΟΚ ο Μικές Μαύρος (1931-1947) και δεύτερος ο Πάρις Μπελλένης (1947-1950). Το 1931 που ήταν πρώτος χρόνος λειτουργίας υπήρχαν 28 μέλη και το 1936 είχαν ξεπεράσει τα 100, ενώ το 1948 περίπου στα 300. Ο L. Marelli ήταν ο πρώτος προπονητής του ομίλου στη δεκαετία του ‘30. Το 1930 καθήκοντα αφέτη είχε ο Γιώργος Μανιατόπουλος ενώ ο Πάνος Νικολακάκης ήταν κριτής τέρματος και το 1938 ο Δημήτρης Αδαμαντίδης είχε χρέη ελεγκτή βαρών. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχε ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρος ο Πρίγκιπας Παύλος.

 

Πηγή:

Μαρίας Αδαμαντίδου, Ο Ελληνικός Αθλητισμός στο Κάιρο του 20ου αίωνα

                            

Αρχείο
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Θα ήθελα να προσθέσω τις νίκες του ΕΝΟΚ από το 1930 έως το 2002: Τα πληρώματά του σημείωσαν 103 πρώτες νίκες σε κωπηλατικούς αγώνες Περιφερείας Καΐρου και σε Πρωταθλήματα Καΐρου. Σημείωσαν επίσης 46 πρώτες νίκες σε Παναιγύπτιους και Πανελληνίους αγώνες. Διευκρινίζω ότι στην Αίγυπτο για ένα διάστημα "πανελλήνιοι" ονομάζονταν κυρίως οι αγώνες μεταξύ των Αιγυπτιωτών Ελλήνων, όχι οι διεξαγόμενοι στην Ελλάδα. Η έρευνα για το βιβλίο μου "Ελληνικός Αθλητισμός στο Κάιρο του 20ού αιώνα" είχε εντοπίσει πρώτες νίκες του ΕΝΟΚ στην Ελλάδα μόνο το 1931 και το 1934 στο Φάληρο. Πρόσφατα έμαθα ότι σημειώθηκαν και άλλες νίκες στη δεκαετία του 1940 για τις οποίες δεν είχαν βρεθεί γραπτά ντοκουμέντα. Μαρία Αδαμαντίδου