"Ήσουν για αιώνες ένα κράμα λαών και θρησκευμάτων, μια πρώιμη Νέα Υόρκη της νοτιοανατολικής βαλκανικής Ευρώπης με μπόλικο ανατολίτικο χρώμα και μιαν ιδιότυπη αστική πινελιά. Ακόμα κρατάς πεισματάρικα κάτι από τη γοητεία εκείνου του παρδαλού χαρμανιού κι έτσι θα πρέπει να ξαναγίνεις. Βαλκανικές μουσικές να ανακατεύονται με ουρανομήκεις ψαλμωδίες, παλιές βρισιές των λιμενεργατών με σεφραδίτικα της Μοδιάνο, ποντιακά γινάτια με τούρκικα πειράγματα στο Καπάνι....."

 

Το λεύκωμα - κατάθεση του Θωμά Κοροβίνη για τη Θεσσαλονίκη, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της, με στοιχεία για τα ήθη κι έθιμα των κατοίκων της, για την ιστορία και τα μνημεία της, εμπλουτισμένο με ποιήματα, τραγούδια, λογοτεχνικά κείμενα και πορτρέτα προσώπων που συνδέθηκαν μ' αυτήν την τόσο ιδιαίτερη πόλη και πανάρχαιο λιμάνι του βορρά.

 

 

Το εξαιρετικό λογοτεχνικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης που εκδίδει ο Γιώργος Κορδομενίδης με ένα εκτενές αφιέρωμα για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο. Γράφουν Θεσαλλονικείς μελετητές και λογοτέχνες είτε για τις προσωπικές τους μαρτυρίες και συνευρέσεις με τον ποιητή,  είτε σκέψεις και αναλύσεις για το έργο του.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ:

Ένα μυθιστόρημα για αλήθειες που κρατήθηκαν για πολύ καιρό μυστικές.

 

 

Κι ένα μυθιστόρημα από την μεταφράστρια του Ναγκίπ Μαχφούζ και των σημαντικότερων νέων Αράβων συγγραφέων, Πέρσα Κουμούτη. Ένα πολύ προσωπικό βιβλίο για τρεις γενιές γυναικών.