Η Ελλάδα Διαβάζει Κόμικς... Παντού

Η Ελλάδα Διαβάζει Κόμικς... Παντού Facebook Twitter
2



«Τι διαβάζεις εκεί; Μικυμάου;»

Χωρίς να θέλω να μειώσω την προσφορά του οίκου Disney στην κουλτούρα των comics (ανάθεμα, με αυτά μεγαλώσαμε και ακόμα προσκυνάμε Carl Barks), ειδικά εδώ Ελλάδα υπάρχει λίγο πολύ ακόμα το «στίγμα» της παιδικότητας (ή μάλλον του παιδιάστικου) όσον αφορά τα comics.

Σαν κάποιος που μεγάλωσε ως ο μόνος comics αναγνώστης σε ένα νησί 3,000 κατοίκων, θυμάμαι την κάπως ντροπή τότε και το κεκαλυμμένο του θέματος ακόμα και έφηβος όταν παραλάμβανα τα περιοδικά μου κάθε μήνα.

Έτσι κάπως ένιωθε και η συντάκτρια της Daily Cross Hatch, Sarah Morean, και αποφάσισε να ξεκινήσει μαζί με τον συνεργάτη της Brian Heater το "Read Comics in Public Day" πριν 2 χρόνια. Κάτι σαν Comics Pride δηλαδή. Η ημερομηνία που επιλέχτηκε ήταν τιμητικά η 28η Αυγούστου, ημέρα γέννησης του θρυλικού «Βασιλιά των Comics», καλλιτέχνη Jack Kirby.


(στη φωτό η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ συγγραφέας Gail Simone με το Tales from the Crypt και την τρίχα κάγκελο)

Η λογική ήταν απλή. Διαβάζεις τα αγαπημένα σου comics κάπου έξω δημόσια, στο μετρό, στο πάρκο, στην καφετέρια, τραβάς φωτογραφίες και τις ανεβάζεις online. Ο στόχος του εγχειρήματος είναι να φύγει η «ρετσινιά» του ανώριμου που κάποιοι συνδέουν με τα comics και το κόλλημα που έχουν ακόμα αρκετοί ενήλικοι αναγνώστες (ακόμα και μετά το τελευταίο mainstream μπαμ) να παραδεχτούν ότι διαβάζουν ακόμα comics. Αν και γρήγορα απλά ξέφυγε σε χαριτωμένα εξυπνακίστικο διαγωνισμό πρωτοτυπίας (καφρίλας) για το ποιος θα είχε το πιο πρωτότυπο ή τραγικό κόνσεπτ φωτογράφισης.


Φέτος το Αθηναϊκό κατάστημα comics Tilt (Ασκληπιού 37, Κέντρο) πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει πιο επίσημα τους έλληνες comics fans μέσω της ειδικά διαμορφωμένης σελίδας στο facebook. Οι αναγνώστες έστελναν τις φωτογραφίες τους στο email του μαγαζιού για να ανέβουν στην σελίδα. Σήμερα μάλιστα (8/9) ανακοινώνεται και αυτή που έχει ψηφιστεί από το κοινό ως η καλύτερη φωτογραφία της χρονιάς. 


Το Thought Balloon σιγά μην έχανε ευκαιρία να συμμετέχει σε τέτοιο geek τζέρτζελο. Χάσαμε λίγο το deadline του διαγωνισμού, προλάβαμε όμως και βγήκαμε για ένα ειδικό photoshoot session στην περιοχή του Γκαζιού παρέα με τον προσωπικό μου φωτογράφο @kingmob25.

Με το (υπεργιγαντιαίο) MADMAN 20TH ANNIVERSARY MONSTER του Mike Allred στην πλατεία Γκαζιού.

Με το χορταστικό CHEW OMNIVORE EDITION στους Κοτοπουλάδες (και φόντο την λαίμαργη random κοπέλα που θα παραμείνει ανώνυμη)

Με το τριχωτό WUVABLE OAF #0 έξω από το ειδικευμένο αρκουδόμπαρο Big. #bearpride

Έξω από την Αγία Μαρκέλλα για τον γάμο του gay X-Man Northstar στο ASTONISHING X-MEN #51.

Συγκινητικές στιγμές (ναι, σε άλλο ναό αυτή)

(και φυσικά δεν ήμουν ο μόνος που είχε την πρωτότυπη ιδέα να πάρει σβάρνα τις εκκλησίες:

Η ιδιοκτήτρια του Tilt Βάλια Σκούρτση με το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ του Will Eisner

και ο Happy Crasher με το PRIEST του Min-Woo Hyung. Θεοσεβούμενη φάρα όλοι μας)

 

Κάπου εδώ τα πράγματα (και οι τοποθεσίες) αρχίζουν να ξεφεύγουν εκτός ελέγχου:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ #2 των Ζαφειριάδη/Τσουκνίδα/Πανταζή από την Jemma Press στις γραμμές του Προαστιακού (με την καθυστερημένη συνειδητοποίηση ότι το #1 είχε actually τρένο του ΟΣΕ στο εξώφυλλο). ΚΑΜΙΑ φυσικότητα.

 

Ινσέψιο. Reading READING COMICS comics in public. Αν δεν βαριόμασταν θα κάναμε και την φωτογράφιση κανονικά έξω από την βιτρίνα των Public.

 

Με την τραγουδίστρια/ηθοποιό Λούσα Μαρσέλου στο Θέατρο Βράχων περιμένοντας την Ζωζώ και διαβάζοντας τον δεύτερο τόμο του FINDER της Carla Speed McNeil. ΚΑΜΙΑ φυσικότητα είπαμε.

 

Παθαίνοντας ένα BAAAAAAANE με τον δεύτερο τόμο του ιστορικού BATMAN: KNIGHTFALL.

 

 

ΚΑΜΙΑ ντροπή. Με τον @Kingmob25 να διαβάζει το PAYING FOR IT του Chester Brown κάτω από τα κοοοοόκκινα φώτα. 

 

Μαζί με τις δικές μας καφρίλες διαλέξαμε και τις προσωπικές αγαπημένες φωτό από τους Έλληνες comics fans που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του Tilt.

Πάλι ο @Kingmob25 με το κλασσικό «μαϊμούδες με γραφομηχανές» τεύχος του ANIMAL MAN από τον Grant Morrison, που αλλού, σε ένα pet shop.

 

Ο κομίστας Ηλίας Κυριαζής με το αγαπημένο του (μας) LOCKE AND KEY των Joe Hill/Gabriel Hernandez, στην πλατεία Νέας Σμύρνης.

 

 

Ο illustrator Δημήτρης Κάσδαγλης με την ανθολογία BLAST COMICS από τον Ηλία Κυριαζή +φίλους.

 

 

Η κομίστρια (καλά το λέω;) Βάλια Καπάδαη σε τουριστικό mood, στο πλοίο για Χίο με το THE TOURIST του Brian Wood.

 

 

Ο απ'ότι φαίνεται σκληροπυρηνικός φαν του Comedian με μπλουζάκι, πούρο (!) και τον τόμο του WATCHMEN.

 

Δυο φίλες αντάμα σε παγκάκι στο Σύνταγμα με δυο μεγάλα έργα του Craig Thompson, το BLANKETS και το HABIBI.

 

Σε ένα παγκάκι πιο κάτι, ένα χαρωπό (και ΡΟΖ) ζευγαράκι φιλιέται πίσω από το KISSES του James Kochalka.

 

Το ροζ του θέματος εξηγείται από την επόμενη φωτογραφία του καμμένου κομιξάκια Αλέξαντρου, με πλήρη ασορτί φραουλί θεματική (τσιζκέικ, ρόφημα, μπαντάνα, μπλουζάκι) παρέα με το STRAWBERRY SHORTCAKE. Αξίζει την πρωτιά μόνο και μόνο για το αναίσχυντα too much effort.

 

(ενώ την ίδια ώρα η ροζ κοπελιά έχει ξεμείνει δίπλα στα σκουπίδια με την ΧΩΜΑΤΕΡΗ του Λέανδρου. Κάποιο κοινωνικό μήνυμα υποβόσκει εδώ τριγύρω)

 

Τέλος, η δικιά μου πιο αγαπημένη φωτό, μπαμπάς και κόρη (ανιψιά; ένηγουέη) ξάπλα διακοπές με «παράταιρα» αναγνώσματα.

 

Μπορείτε να τους δείτε όλους στην facebook σελίδα του Read Comics In Public Day Greece

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια