Ξεκινώντας από σήμερα, κάθε μέρα θα κοιτάζουμε τις καλές, τις κακές και τις ηλίθιες στιγμές των χαρακτήρων της ταινίας των Avengers, από τα comics της Marvel.

 

 

CAPTAIN AMERICA

Ποιος; Steve Rogers

ΠΟΙΟΣ; Ένας καχεκτικός έφηβος με τόσο τεράστια κάψα και αίσθημα πατριωτικού καθήκοντος να υπηρετήσει στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παρά την σωματική του αδυναμία, που προσφέρθηκε για μια πειραματική διεργασία με σκοπό την δημιουργία μιας αρμάδας υπερ-στρατιωτών. Φορώντας την στολή και την ασπίδα με την σημαία των Η.Π.Α. ως Captain America, και με την συμμαχία του βοηθού και φίλου του Bucky, έγινε ένας ζωντανός θρύλος. Κατά το κλείσιμο του πολέμου, πολεμώντας τον αρχι-εχθρό του, το αεροπλάνο που επιβαίνουν εκρήγνυται, προκαλώντας τον θάνατο του Bucky και ρίχνοντας τον Captain America στα παγωμένα νερά του ωκεανού, όπου και διατηρείται ζωντανός μέσα σε ένα κομμάτι πάγου μέχρι να διασωθεί από τους Avengers στα 60s.

 Πού και Πότε: Captain America Comics #1, Μάρτιος 1941 με το κλασσικό εξώφυλλο όπου ρίχνει γροθιά στον Hitler!

Διάσημος για: τις ικανότητες του στο Φρίσμπι

Likes: την πατρίδα του, τον στρατό, την αμερικάνικη σημαία, τα πειραματικά αναβολικά, τις pop culture αναφορές από τα 40s

Dislikes: τους bullies, τους Ναζί, τον πόλεμο


Πιο σοκαριστική στιγμή: Στα μέσα των 70s, στο CAPTAIN AMERICA #175 ο ήρωας καταδιώκει τον κουκουλοφόρο αρχηγό μιας εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την κατάρρευση του κράτους μέχρι τον Λευκό Οίκο. Εκεί αυτός βγάζει την μάσκα του αποκαλύπτοντας πως είναι ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. και αυτοκτονεί μπροστά στα έντρομα μάτια του Rogers. Οποιαδήποτε αναφορά στο σκάνδαλο του Watergate και τον Nixon... δεν είναι και τόσο τυχαία. Σοκαρισμένος οRogers παραιτείται από την πατριωτική του ηρωική ταυτότητα και μετονομάζεται σε Nomad, “ο άνθρωπος χωρίς χώρα”.
Πιο γαμάτη στιγμή: στον τίτλο ULTIMATES, που πέτυχε να ανανεώσει τους χαρακτήρες της Marvel για μια μοντέρνα γενιά αναγνωστών, ο Captain America επιστρέφει σαφώς πιο... συντηρητικός (και στρατόκαβλος) απ'ότι τον είχαμε συνηθίσει. Κατά τη διάρκεια της επικής μάχης με τους Chitauri, πολεμώντας τον εξωγήινο ναζιστικό πράκτορα (μη ρωτάτε λέμε) Herr Kleiser, όταν αυτός του ζητά να παραδωθεί, ο Cap  τον κόβει στην μέση με την ασπίδα του βροντοφωνάζοντας: "Να ΠΑΡΑΔΟΘΩ; Τι νομίζεις ότι σημαίνει αυτό το Α στο μέτωπο μου; ΓΑΛΛΙΑ;"

 


Πιο κουλή στιγμή: τα θρυλικά βυζιά (manboobs ή capboobs) του Captain America όταν ανέλαβε τον σχεδιασμό του το αμφιλεγόμενο παιδί-φαινόμενο των 90s, Rob Liefeld, στην ατυχή σειρά Captain America vol.2. Στο παράλληλο σύμπαν-τσέπης των Heroes Reborn ο Rogers ζει ευτυχισμένος με την γυναίκα και το παιδί του χωρίς καμιά μνήμη της πραγματικής του ταυτότητας, μέχρι την μέρα που ανακαλύπτει πως όλη η οικογένεια του είναι... ρομπότ! Επίσης, ναι, είπαμε, ΒΥΖΙΑ!
(σε ισοπαλία με την ΤΙ-ΣΚΕΦΤΟΝΤΟΥΣΑΝ σιδερένια πανοπλία του που σχεδίασε ο Tony Stark, όταν είχε χάσει την χρήση των ποδιών του από παρενέργεια του ορού που του δίνει τις δυνάμεις του)(ή την φορά που πολέμισε το μνημείο του Abraham Lincoln!)

 

(ή την φορά που μετατράπηκε σε λυκάνθρωπο!)

 Soap Opera Facts: Στα μέσα των 00s ο σύμμαχος και καλύτερος του φίλος από τον πόλεμο, James “Bucky” Barnes, αποκαλύπτεται πως είναι ζωντανός και ενεργεί κάτω από πλύση εγκεφάλου ως Ρώσσος υπερ-κατάσκοπος και δολοφόνος! Όταν ο Rogers “δολοφονείται” το 2007, ο Bucky αναλαμβάνει το ρόλο και την ασπίδα του Captain America, τα οποίο κρατάει και αφού ο Rogers επιστρέψει στη ζωή (μη ρωτάτε) μερικά χρόνια μετά. Ο Rogers θα ξαναναλάβει τον ρόλο του Captain America πάνω στην ώρα για την κυκλοφορία της ταινίας του το 2011, μετά τον ηρωικό (σκηνοθετημένο) θάνατο του Bucky πολεμώντας ένα τεράστιο Ναζιστικό Νορβηγικό Θεό-Ερπετό στην Νέα Υόρκη. COMICS!

(Που να πιάσουμε να λέμε και για την φορά που ο Red Skull επέστρεψε στη ζωη μεταφέροντας την νοημοσύνη του σε ένα κλωνοποιημένο σώμα του Steve Rogers - που άλλωστε θα έβρισκε πιο ιδανικό δείγμα Άρειας φυλής από τον ξανθό γαλανομάτη υπεράνθρωπο;)Αντιγραφές: Ο άνθρωπος κάτω από την μάσκα του Captain America έχει αλλάξει αρκετές φορές στην μακρά ιστορία του.

 

Κατά την διάρκεια των 50s, ενώ ο Rogers βρισκόταν παγιδευμένος στον πάγο στο βυθό του ωκεανού, την ταυτότητα του ανέλαβε ένας φανατικός ιστορικός ο οποίος υποβλήθηκε σε πλαστική χειρουργική για να αποκτήσει το πρόσωπο του Rogers, άλλαξε το όνομα του νόμιμα σε Steve Rogers και προσπάθησε αποτυχημένα να επαναλάβει τις συνθήκες του πειράματος που θα του έδιναν τις δυνάμεις του. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών τρελάθηκε και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των 50s να κυνηγά δήθεν κρυφούς συμμάχους των Κομμουνιστών. Ή απλά έτσι προσπάθησαν οι μεταγενέστεροι συγγραφείς της Marvel να μπαλώσουν τα εθνικιστικά εξώφυλλα εκείνης της εποχής (βλ. "commie smasher" πάνω).Άλλοι διάσημοι αντικαταστάτες του υπήρξαν  ο αναστημμένος του σύντροφος Bucky και ο τυφλά πιστός στρατιώτης "U.S. Agent", και ο "μαύρος Captain America" Isaiah Bradley, που λειτούργησε και αυτός μυστικά κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.


Fun Fact: μέσα σ'όλα τ'αλλα, ο Steve Rogers είναι και ταλαντούχος σκιτσογράφος. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των 70s έπιασε δουλειά σαν κομίστας στην φανταστική εταιρία Marvel Comics μέσα στο σύμπαν των comics της Marvel. Πιο meta, παίζεις στο Community.


Σημαντικοί δημιουργοί: Joe Simon, Jack Kirby, Stan Lee, Mark Gruenwald, John Byrne, Mark Waid, Ron Garney, Mark Millar, Bryan Hitch, Ed Brubaker, Steve Epting.

 Προτεινόμενα Βιβλία:

CAPTAIN AMERICA by ED BRUBAKER (η επιστροφή του Bucky)

MARVEL PLATINUM: THE DEFINITIVE CAPTAIN AMERICA (η πρώτη του εμφάνιση, η επιστροφή στο Avengers #4, ο θάνατος του στο v.5 #25 και οι καλύτερες περιπέτειες ενδιάμεσα)

ESSENTIAL CAPTAIN AMERICA (οι πρώτες του περιπέτειες σε οικονομική ασπρόμαυρη έκδοση)

THE ULTIMATES σε 2 τόμους (η μοντέρνα αναβίωση που ενέπνευσε και την νέα ταινία, από τους Mark Millar και Bryan Hitch)

CAPTAIN AMERICA: OPERATION REBIRTH (ο Red Skull, το Cosmic Cube, η επιστροφή του Hitler και η εξορία του Captain America ως προδότη από τον πρόεδρο Clinton, τα καλύτερα τεύχη του Mark Waid με τον Ron Garney)