Οι συναυλίες του Γιάννη Πάριου αποτελούν πολιτισμικό σοκ!

Οι συναυλίες του Γιάννη Πάριου αποτελούν πολιτισμικό σοκ! Facebook Twitter
7

Οι συναυλίες του Γιάννη Πάριου αποτελούν πολιτισμικό σοκ! Facebook Twitter
Μία πραγματικά επιτυχημένη συναυλία, για να μην πω ''η ελληνική συναυλία της χρονιάς'', από έναν ροκ σταρ που μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το ροκ, είναι όμως 100% σταρ! Φωτο: Yiannis Margetousakis

 

Ας ξεκινήσω μ' αυτό, όσο υπερβολικό κι αν ακουστεί: Οι συναυλίες του Γιάννη Πάριου αποτελούν πολιτισμικό σοκ, μία δοκιμασία των αισθήσεων του εκάστοτε θεατή, που του αρέσουν ή δεν του αρέσουν τα τραγούδια του, είναι αδύνατον να μην υποκλιθεί στην ερμηνευτική περσόνα και στην άκρως επικοινωνιακή του δύναμη! Προσωπικά ανήκω στη δεύτερη κατηγορία των ακροατών του Πάριου. Μεταξύ αυτών, δηλαδή, που εκτιμούν τον τραγουδιστή για τις φωνητικές του ικανότητες, αναγνωρίζουν τις πρώτες συνεργασίες του με συνθέτες σαν τον Μάνο Λοΐζο και τον Σταύρο Ξαρχάκο (λίγο αργότερα με τον Ξαρχάκο), αντιμετωπίζουν με χιούμορ κάπως το μελό ερωτικό ρεπερτόριο του στα 80s και αδιαφορούν παντελώς για το φλερτ του με το τραγούδι της πίστας και τα σουξέ του Φοίβου τα τελευταία χρόνια.

 

Στη δεύτερη συναυλία του Πάριου στο Κατράκειο θέατρο της Νίκαιας, που προγραμματίστηκε εκτάκτως λόγω της τεράστιας κοσμοσυρροής από την προηγούμενη πρώτη, έμοιασε ολόκληρη η Β΄Πειραιώς να βρίσκεται στην...υπηρεσία του τραγουδιστή! Από νωρίς το απόγευμα υπήρχαν τροχονόμοι που οδηγούσαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα προς το θέατρο, ενόσω στην Πέτρου Ράλλη είχε σχηματιστεί μποτιλιάρισμα! Ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα να παρακολουθήσω συναυλία κι αφού οι πόρτες άνοιξαν στις 19.30 το απόγευμα επί δύο ώρες το θέατρο συνέχισε να γεμίζει ασφυκτικά από ανθρώπους όλων των ηλικιών!

 

Μα ναι, ο Γιάννης Πάριος παραμένει ο Έλληνας Χούλιο Ιγκλέσιας κι ας κοντεύει τα 70! Αυτό φάνηκε, εφόσον δεν ήταν λίγες οι φορές που τα σεκιούριτι της συναυλίας απομάκρυναν από κοντά του...ορδές καψουρεμένων γυναικών, ηλικίας από 20 μέχρι 70 ετών! Respect!

 

Στις 21.30 ακριβώς η πολυμελής ορχήστρα έκανε την εμφάνιση της στο stage μαζί με τα μέλη της χορωδίας που θα συνόδευε τον Πάριο: μια ομάδα νέων μαυροντυμένων παιδιών, που δημιούργησε αυτομάτως έναν επιβλητικό σκηνικό διάκοσμο. Όταν ο ίδιος ο Πάριος βγήκε, προτού καν ανοίξει το στόμα του, γνώρισε την αποθέωση. «Σηκωθείτε, κύριε, έστω για ένα λεπτό, για τον Γιαννάκη μας» με πρόγγηξε μία κυρία μπροστά μου, επειδή δε σηκώθηκα από τη θέση μου να χειροκροτήσω όρθιος το είδωλο της! Τέτοιο πράγμα δεν μού'χε ξανασυμβεί, το παραδέχομαι.

 

Η έναρξη της βραδιάς έγινε με το "Σήμερα", το τραγούδι του Σταμάτη Σπανουδάκη που ο Πάριος τραγούδησε σε α' εκτέλεση, λίγο πριν αυτό ηχογραφηθεί και με την Άντζελα Δημητρίου. Επίσης μαυροντυμένος ο Πάριος, υπερκινητικός, καλωσόρισε το κοινό του και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Πειραιά, όπου βρισκόταν - κατάλληλη πάσα για μία από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες του, το "Η θάλασσα του Πειραιά" (1971).

 

Οι συναυλίες του Γιάννη Πάριου αποτελούν πολιτισμικό σοκ! Facebook Twitter
Φωτο: Yiannis Margetousakis

 

Όσο η ώρα περνούσε και ο κόσμος ολοένα και πορωνόταν περισσότερο, η περιέργεια μου οξυνόταν αναφορικά με το ρεπερτόριο του. Φοβόμουν μην έλεγε τα τελευταία κομμάτια του, που δε γνωρίζω και ως εκ τούτου θα γινόταν βασανιστήριο η συναυλία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ευτυχώς δε συνέβη!

 

Τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη ("Κάνε λιγάκι υπομονή", "Της Γερακίνας γιος"), το "Ανάθεμα σε" του Παντελή Θαλασσινού, το "Άνθρωποι μονάχοι" του Γιάννη Σπανού, δύο μίνι αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη και στον Αντώνη Βαρδή, ανακατεμένα όλα σαν ένα τεράστιο ποτ - πουρί μαζί με το "Καλημέρα τι κάνεις" του Σπανουδάκη, το "Θα σε θυμηθώ (Σαν τρελό φορτηγό)", το "Για πάντα μαζί", μερικά σε δική του μουσική συν ένα μόνο από τον κοινό τους δίσκο με τον Φοίβο. Το σπαραξικάρδιο "Ένα γράμμα", που από την αρχή της συναυλίας το ζητούσε ο κόσμος, ήταν προς το τέλος μία από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς. 

Μα ναι, ο Γιάννης Πάριος παραμένει ο Έλληνας Χούλιο Ιγκλέσιας κι ας κοντεύει τα 70 (είναι γεννημένος τον Μάρτιο του 1946)! Αυτό φάνηκε, εφόσον δεν ήταν λίγες οι φορές που τα σεκιούριτι της συναυλίας απομάκρυναν από κοντά του...ορδές καψουρεμένων γυναικών, ηλικίας από 20 μέχρι 70 ετών! Respect! Κι ο ίδιος, ενώ έδειχνε να το απολαμβάνει και να αποκαλεί το κοινό του, ''αγάπες μου'', μπήκε στη διαδικασία να παρακαλέσει τον γυναικόκοσμο να αποχωρήσει από τη σκηνή για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του, εν προκειμένω να συνεχίσει το πρόγραμμα του.

 

Λίγο μετά, έγινε αντιληπτό πως ο Πάριος δεν ήταν "αυστηρός", αλλά δεν ήθελε, πολύ απλά, να χαλάσει το κλου της βραδιάς. Κι έτσι, όταν μας παρότρυνε ''να ταξιδέψουμε λίγο'', ο νους όλων πήγε στα περιβόητα ''Νησιώτικα'' του, τον πλέον εμπορικό δίσκο στην ιστορία της εγχώριας δισκογραφίας. Ο κακός χαμός! Ένα νεύμα του έφτασε για να ξεχυθούν εκατοντάδες άνθρωποι σαν αφιονισμένοι μπροστά στη σκηνή, μετατρέποντας μία συναυλία "ερωτικού" περιεχομένου σε ξέφρενο νησιώτικο γλέντι. Να είχες χίλια μάτια να απολάμβανες το θέαμα! "Ντάρι - Ντάρι", "Αρμενάκι", "Θα πάρω μια ψαρόβαρκα", κλπ. Αυτό είναι που λένε "τρεις λαλούν και δυο χορεύουν", μόνο που εδώ ένας λαλούσε και χίλιοι χόρευαν...Το πόση ανάγκη έχει ο κόσμος να χορέψει και να ξεδώσει με τόσα που τον έχουν φορτώσει, είναι απερίγραπτο!

 

Οι συναυλίες του Γιάννη Πάριου αποτελούν πολιτισμικό σοκ! Facebook Twitter
Φωτο: Yiannis Margetousakis

 

Κι όταν τελείωσε και το μέρος με τα "Νησιώτικα" και ο κόσμος αποχώρησε από τη σκηνή μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ο Πάριος έμεινε μόνος με την ορχήστρα για να ερμηνεύσει το, cult διαστάσεων, ''Πιο καλή η μοναξιά''. Σε μία άκρη του θεάτρου καθόταν ο γιος του, ο Χάρης Βαρθακούρης που πρωτοτραγούδησε μαζί του το εν λόγω κομμάτι σε ηλικία 9 ετών, μα που δεν έκανε τη χάρη στο κοινό, παρά τις φωναχτές... ικεσίες, να βγει και να το τραγουδήσουν ντουέτο πάλι live. Σωστός ο Βαρθακούρης! Δεν παραβλέπω να αναφέρω πως ο Πάριος καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας αναφερόταν στον πρωτότοκο γιο του με κολακευτικά λόγια αγάπης μέσα από την καρδιά του.

Τέλος, από ερμηνευτικής άποψης, ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα τον Πάριο σε συναυλία, άρα δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η διάθεση του να αφήνει κορόνες σε όλα τα τραγούδια, ως τενόρος, είναι καινούργια ή παλιά τακτική του. Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα. Κάτι παραπάνω θα ξέρει ο ίδιος προφανώς για να βλέπει το κοινό του να παραμένει αμείωτο εδώ και τόσες δεκαετίες.

 

Μία πραγματικά επιτυχημένη συναυλία, για να μην πω ''η ελληνική συναυλία της χρονιάς'', από έναν ροκ σταρ που μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το ροκ, είναι όμως 100% σταρ!

Μουσική
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

30 χρόνια μετά τον θάνατό του Κερτ Κόμπειν, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες του

Μουσική / 30 χρόνια μετά: Ο Κερτ, η Κόρτνεϊ και η κόρη τους σε ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες

Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε η μεταθανάτια ζωή του αυτόχειρα ροκ σταρ, κατά την οποία η φήμη, η επιρροή και το νόημα των τραγουδιών του αποκτούν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
THE LIFO TEAM
Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Απώλειες / Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Ο Ιταλός πιανίστας που καθόρισε τον μοντερνισμό, με σειρά ηχογραφήσεων έργων των Μπετόβεν και Σοπέν που σήμερα θεωρούνται κλασικές, πέθανε στα 82 του χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μυστήριο 100 –Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

Το «Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια» εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
THE LIFO TEAM
Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου

Μουσική / Τα τραγούδια της Σωτηρίας συγκινούν ένα νέο κοινό

Μικρές ιστορίες που κυλάνε σαν νερό, μια φωνή που πατάει στη Μπέλλου χωρίς να τη μιμείται, κόσμος που δακρύζει ή κρατάει τον ρυθμό με το πόδι του. Ένας θρύλος είναι ζωντανός μπροστά μας χάρη στη Χριστίνα Μαξούρη, στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cutthroat

Μουσική / Το νοσταλγικό ραπ των Θεσσαλονικιών Cutthroat

Μια κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών που πιστεύει πως η προώθηση της μουσικής ήταν πιο αποτελεσματική μέσω του Myspace και όταν τα CD μοιράζονταν χέρι με χέρι μόλις κυκλοφόρησε το «Perfect Blue», ένα ραπ άλμπουμ εμπνευσμένο από τα καρτούν και τα παιχνίδια των '90s και των '00s.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

4 σχόλια
Ωραία περιγραφή. Αν και δεν τον παρακολουθώ -γνωρίζω φυσικά πολλά σημαντικά και ωραία τραγούδια που έχει ερμηνεύσει- μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να τον ακούσω.
Πήγα τελικά το καλοκαίρι του 2016 στη Σίβηρη και ήταν η χειρότερη συναυλία που παρακολούθησα λόγω της συμπεριφοράς του προς το κοινό... ξιπασμένος.