Οι  Mechanimal επιστρέφουν με νέα σύνθεση – αυτή τη φορά με τα φωνητικά της Etten – και φτιάχνουν μουσική για την ταινία του βωβού κινηματογράφου  «Νοσφεράτου» του  Φρήντριχ Βίλεμ Μουρνάου που θα προβληθεί στο πλαίσιο του 5ου Athens Open Air Festival στο Τρένο στο Ρουφ, την Τρίτη 21 Ιουλίου.

 

Ο Μουρνάου γύρισε την ταινία το 1922 με ελάχιστα μέσα και όμως είναι από τις ωραιότερες ταινίες τρόμου που έχουν γίνει ποτέ με λυρικές εικόνες που παίζουν με άσπρο και το μαύρο, το σκοτάδι και το φως ενώ έχει μείνει στην ιστορία η λιπόσαρκη και τερατώδη φιγούρα του Μαξ Σρεκ στο ρόλο του αιμοδιψή κόμη.

 

Ο ηλεκτρονικός drone ήχος των Mechanimal είναι ιδανικός στο να δώσει ένα ακόμη πιο ατμοσφαιρικό τόνο στην επιβλητική αφήγηση του σπουδαίου σκηνοθέτη.

 

 

 

Λίγο πριν την προβολή μας είπαν δυο λόγια για τις πρόσφατες αλλαγές στο γκρουπ αλλά και για την μουσική που έγραψαν για την ταινία:

 

 

Γιατί άλλαξε η σύνθεση του γκρουπ;

Επειδή μέσα από τις αλλαγές επέρχεται η εξέλιξη.

 

Πόσο διαφορετικό είναι το γκρουπ τώρα; Τι πορεία θα ακολουθήσετε; Θα διατηρήσετε τον ίδιο ήχο;

Η ηχητική ατμόσφαιρα στην οποία κινούμαστε παραμένει η ίδια. Το ίδιο και η αισθητική μας. Στην ουσία αυτό που φαίνεται πιο ξεκάθαρο είναι η απουσία του spoken word. Θεωρούμε ότι η συνεργασία μας με την Ελένη Τζαβάρα είναι ιδανική για την μουσική εξέλιξη των Mechanimal.

 

Πώς σας ήρθε η ιδέα να κάνετε μουσική για το Nosferatu;

Η ιδέα δεν ήταν δική μας, μας το πρότεινε ο διευθυντής του Athens Open Air Fil Festival, Ορέστης Ανδρεαδάκης. Είναι μια πολύ αγαπημένη ταινία και δεχτήκαμε αμέσως την πρόταση με μεγάλη χαρά. 

 

Τι είναι για σας η ταινία;

Ένα γνήσιο δείγμα του Γερμανικού Εξπρεσιονισμού, μια κλασική ιστορία τρόμου, ένα μνημειώδες κινηματογραφικό επίτευγμα το οποίο θα μεταφέρει για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη το θρύλο του βαμπίρ. 

 

Γιατί μια ταινία τρόμου;

Όπως είπαμε, δεν την επιλέξαμε εμείς την ταινία. Ωστόσο, ο τρόμος έτσι όπως φανερώνεται σε αυτήν είναι ένα φανταστικό παιχνίδι με τις σκιές, το οποίο προσδίδει στο θρύλο του βαμπίρ, την πιο αθώα από όλες τις μετέπειτα εκδοχές του. 

 

Πώς προσεγγίσατε το φιλμ;

Με σεβασμό για το κάθε καρέ ή σεκάνς του. Αν και πρόκειται για ένα εννιαίο μουσικό κομμάτι που ενώνει αυτή τη "συμφωνία του τρόμου", οι συχνές αλλαγές στην κινηματογραφική ροή μας οδήγησαν σε συχνές μουσικές εναλλαγές οι οποίες, βέβεια, διατηρούν εννιαία την ατμόσφαιρα της ταινίας. 

 

 

 

Πόσο δύσκολο είναι να φτιάχνεις μουσική για μια βωβή ταινία;

Δύσκολο είναι να μπεις στην ατμόσφαιρα μιας ιστορίας. Αλλά από την άλλη, ίσως είναι ιδανικό γιατί μια βωβή ταινία σου δίνει την ελευθερία να ντύσεις με ήχους ή πρωτότυπη μουσική την πλοκή μιας ιστορίας, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν και οι φωνές των ηθοποιών, αλλά μόνο η κίνησή τους. 

 

Σε ποια ταινία θα θέλατε να ιδανικά να έχετε κάνει το σάουντρακ και γιατί;

Όλες οι αγαπημένες μας ταινίες έχουν και αγαπημένα σάουντρακ. Επειδή αγαπάμε το παρελθόν, αλλά δεν το αφήνουμε να μας στοιχειώσει θα μας κέντριζε περισσότερο το ενδιαφέρον να γράψουμε μουσική για μια καινούργια ελληνική ταινία. 

 

Επόμενα σχέδια;

Θέλουμε να παίξουμε ζωντανά σε όσα περισσότερα σημεία είναι δυνατόν τα καινούργια μας τραγούδια. Και φυσικά κάποια από τα παλιά. Το τρίτο άλμπουμ των Mechanimal είναι ήδη έτοιμο και ευελπιστούμε να κυκλοφορήσει στο τέλος του φθινοπώρου, πάντα από την Inner Ear. 

 

 

Info:

Τρίτη 21 Ιουλίου | Τρένο στο Ρουφ
Ώρα έναρξης: 21.00

Είσοδος ελεύθερη