Habeat: The secret electronic record-shop of Athens

Habeat: The secret electronic record-shop of Athens Facebook Twitter
3
Habeat: The secret electronic record-shop of Athens Facebook Twitter
Οι επιλογές του εστιάζονται στην house και και στο techno σε αρκετά προσιτές τιμές. Έχει αρκετές προσφορές και second hand βινύλια... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Aπο την Δανάη Σοφία Βαρδαλή


Το Habeat είναι ένα ιδιαίτερο δισκοπωλείο
που βρίσκεται στον 2ο όροφο μιας πολυκατοικίας στην Παλλάδος 21, πολύ κοντά στην Πλατεία του Ψυρρή. Εκεί υπάρχει το τελευταίο διάστημα. Πριν το έβρισκες  στα Εξάρχεια στην οδό Θεμιστοκλέους και όταν πέρναγες απ’ έξω πάλι δεν έμοιαζε με δισκοπωλείο. Στην είσοδο στο Ψυρρή δεν έχει ταμπέλα. Το όνομα υπάρχει μόνο στο κουδούνι της πολυκατοικίας αλλά αν θυμάσαι καλά την διεύθυνση δεν υπάρχει περίπτωση να μην το βρεις.

Το Habeat προσπαθεί να υποστηρίξει την ηλεκτρονική μουσική σκηνή της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

«Το 2010 ξεκίνησε χωρίς στέγη, συγκεντρώνοντας μία μεγάλη και αξιόλογη συλλογή από house, techno, disco, soul, funk αλλά και hip-hop δίσκους που άρχισε να πωλείται ηλεκτρονικά, αποκτώντας μεγάλο ενδιαφέρον από λάτρεις αλλά και συλλέκτες του βινυλίου. Το 2012 αυτή η συλλογή και το κοινό μεταφέρθηκαν σε ένα μικρό και φιλόξενο μπαράκι στην οδό Θεμιστοκλέους στο κέντρο των Εξαρχείων, όπου γνωστοί και άγνωστοι djs έπαιζαν τις συλλογές τους. Έτσι έδινε την ευκαιρία στο κοινό τους να εξερευνήσει την ηλεκτρονική μουσική σε όλο της το εύρος», μας λέει ο Λευτέρης Μπριλάκης που κρύβεται από πίσω και που ήρθε από Ρέθυμνο Κρήτης στην Αθήνα «για να προσπαθήσω να κάνω αυτό που αγαπώ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημαντικός βοηθός του σε αυτή του την προσπάθεια από την αρχή είναι η φίλη του.

Habeat: The secret electronic record-shop of Athens Facebook Twitter
Στο Ψυρρή ήρθαμε επειδή ψάχναμε ένα μεγαλύτερο και πιο λειτουργικό χώρο στο ιστορικό κέντρο που θα λειτουργούσε πρώτα ως δισκοπωλείο και μετά σαν ένα project space που θα έδινε την ευκαιρία σε καλλιτέχνες του είδους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

  

«Στο Ψυρρή ήρθαμε επειδή ψάχναμε ένα μεγαλύτερο και πιο λειτουργικό χώρο στο ιστορικό κέντρο που θα λειτουργούσε πρώτα ως δισκοπωλείο και μετά σαν ένα project space που θα έδινε την ευκαιρία σε καλλιτέχνες του είδους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Η αρχική ιδέα ήταν η μετάδοση της ηλεκτρονικής μουσικής βιομηχανίας μέσα από πολιτιστικά δρώμενα που είχαν ως σκοπό να μεταδώσουν τη κουλτούρα του βινύλιου όσο το δυνατό σε περισσότερο κόσμο. Ξεκίνησε εν εποχή κρίσης και συνεχίζει να επιβιώνει μέσα σε αυτήν. Το Habeat προσπαθεί να υποστηρίξει την ηλεκτρονική μουσική σκηνή της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Eπίσης πραγματοποίει διάφορες μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις που έχουν ως σκοπό την ανάδειξη καλλιτεχνών και δισκογραφικών εταιριών, μέσα στο χώρο του δισκοπωλείου αλλά και σε άλλους επιλεγμένους χώρους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας».

Και κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Ο Λευτέρης υποστηρίζει έντονα την εγχώρια ηλεκτρονική σκηνή σε όλες τις εκφάνσεις της μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και στο μαγαζί του διοργανώνει αρκετά events και πάρτι διαφορετικού χαρακτήρα κάθε φορά μιας και είναι ανοικτός σε διάφορα είδη μουσικής. 

«Τα πάρτι ξεκίνησαν για να εξυπηρετήσουν το απαιτητικό κοινό που απαρτίζει το ρεύμα της strictly vinyl κουλτούρας». Και έχουν γίνει αρκετά μέχρι στιγμής και στο νέο χώρο που είναι αρκετά ευρύχωρος και άνετος. Είναι ιδανικός και για μικρές συναυλίες όπως όταν έπαιξαν οι XYSM, ένα πειραματικό σχήμα που κάποιο από τα μέλη του έτυχε να έρχεται για πρόβες σε ένα στούντιο που βρίσκεται στην ίδια πολυκατοικία.  

Habeat: The secret electronic record-shop of Athens Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Όσον αφορά το δισκοπωλείο στα ράφια του βρίσκεις κυρίως χορευτική μουσική. Έχει και πολλές κασέτες για τους πιο φετιχιστές μουσικόφιλους.


Οι επιλογές του εστιάζονται στην house και και στο techno σε αρκετά προσιτές τιμές. Έχει αρκετές προσφορές και second hand βινύλια. Θα έλεγες ότι είναι ο ναός του DJ που ψάχνει για καινούργια πράγματα να παίζει το βράδυ στα σετ του. «Αν και το φάσμα όλο και μεγαλώνει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε απαιτητικού ακροατή αλλά και DJ» παρατηρεί ο Λευτέρης. Είναι πολύ αισιόδοξος γενικά σαν άνθρωπος. Θεωρεί ότι η εγχώρια χορευτική μουσική σκηνή βρίσκεται σε αρκετά καλό δρόμο.

«Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές ομάδες που επενδύουν και χρηματοδοτούν ανεξάρτητα από μαγαζιά,  μεγάλα και αξιόλογα gigs με καλλιτέχνες παγκόσμιου βεληνεκούς και προσπαθούν να εξελίξουν τη σκηνή μας. Κάποιες από αυτές είναι οι Reform, Phormix, Π, Analogue, Μove, Revolt, Deltalfalamda, Beatnik, Meltdown. Υπάρχει και ο ανεξάρτητος ιντερνετικός ραδιοφωνικός σταθμός Cannibal Radio. Αξιοσημείωτη είναι και η ομάδα του Fasma Festival που βάζει την Αθήνα σε φεστιβαλικούς ρυθμούς ανάλογους με αυτούς του εξωτερικού. Τέλος είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε βασικοί συντελεστές και συνδιοργανωτές της κολεκτίβας Default που λαμβάνει χώρα τέσσερις φόρες το χρόνο σε διάφορες επιλεγμένες πόλεις στην Ελλάδα συνδυάζοντας μουσικά και εικαστικά δρώμενα της σύγχρονης αστικής κουλτούρας όπου νέοι καλλιτέχνες με διαφορετικό υπόβαθρο, έρχονται σε επαφή, ανταλλάσσουν ιδέες και συμμετέχουν σε ένα διαδραστικό πείραμα, μέσα από την παρουσίαση των έργων τους».

Habeat: The secret electronic record-shop of Athens Facebook Twitter
Όσον αφορά το δισκοπωλείο στα ράφια του βρίσκεις κυρίως χορευτική μουσική. Έχει και πολλές κασέτες για τους πιο φετιχιστές μουσικόφιλους... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Του λείπουν καθόλου τα Εξάρχεια;

«Το κατάστημα στα Εξάρχεια φαινόταν σαν μπαρ ενώ το κατάστημα στο Ψυρρή είναι πλέον καθαρά δισκοπωλείο. Ήταν πολύ δύσκολα άλλα όμορφα. Πολλά ποτά και πολλά ξενύχτια αλλά πάντα με καλή κρητική σπιτική ρακί. Σε κάποια φάση πολλοί ερχόντουσαν μόνο για να τους κεράσουμε ωραία ρακί αλλά στο τέλος όλοι μας φεύγαμε με χαμόγελα. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και πολύ πιο δημιουργικά. Δεν επηρεάζει το γεγονός ότι ήμαστε στον δεύτερο όροφο. Ίσα, ίσα οι πιο πολλοί μας λένε ότι θυμίζει καταστήματα του εξωτερικού και ότι λειτουργεί πολύ θετικά. Το ακούμε συχνά και από ξένους DJs που προσκαλούμε για τα πάρτι.  Το Ψυρρή αλλάζει ολοένα προς το καλύτερο. Ζώντας στην περιοχή όχι μόνο ως καταστηματάρχης αλλά και σαν κάτοικος διαπιστώνω συνέχεια καινούργιες επιχειρηματικές αλλά και καλλιτεχνικές προσπάθειες από νέους ανθρώπους. Και αυτό είναι ότι πιο ελπιδοφόρο».

Habeat, Παλλάδος 21, Ψυρρή

Facebook: https://www.facebook.com/habeatrecordstore

Discogs: http://www.discogs.com/seller/Habeatwax/profile

Soundcloud: https://soundcloud.com/habeatrecords

Habeat: The secret electronic record-shop of Athens Facebook Twitter
Ζώντας στην περιοχή όχι μόνο ως καταστηματάρχης αλλά και σαν κάτοικος διαπιστώνω συνέχεια καινούργιες επιχειρηματικές αλλά και καλλιτεχνικές προσπάθειες από νέους ανθρώπους. Και αυτό είναι ότι πιο ελπιδοφόρο»... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Habeat: The secret electronic record-shop of Athens Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Habeat: The secret electronic record-shop of Athens Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Habeat: The secret electronic record-shop of Athens Facebook Twitter
Στην είσοδο στο Ψυρρή δεν έχει ταμπέλα. Το όνομα υπάρχει μόνο στο κουδούνι της πολυκατοικίας αλλά αν θυμάσαι καλά την διεύθυνση δεν υπάρχει περίπτωση να μην το βρεις... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Habeat: The secret electronic record-shop of Athens Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Habeat: The secret electronic record-shop of Athens Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Μουσική
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Εξαιρετική ιδέα. Άλλωστε μόνο τα εξειδικευμένα θα σωθούν. Με αφορμή το άρθρο, τι βλαμμένη μανία έχει πιάσει τους 20κάτι με τις κασέτες; Εγώ που λόγω ηλικίας τις χρησιμοποίησα, ανάσανα με ανακούφιση όταν το cd και δη το εγγράψιμο, τις έστειλε στο πατάρι για πάντα. Ακόμη και την εποχή που τις χρησιμοποιούσαμε γιατί ήταν φτηνές και πρακτικές, ξέραμε ότι επρόκειτο για ένα είδος με πολλές ατέλειες. Εντάξει, το ρετρό έχει πλάκα, ακόμη γελάω με τους 20χρονους που φοράνε ξανά τα άθλια Casio ρολόγια της εφηβείας μας. Αλλά άμα το πάμε έτσι να κάνουμε μόδα και το φαξ και τις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις. Χιπστεριά....
Δεν είναι μανία η κασέτα φίλε μου αλλά ανάμνηση...κάτι σαν αναμνηστικό από το παρελθόν και δεν είναι απαραίτητα χιπστεριά!!!γουστάρω που έχω μία συλλογή που περιέχει κασέτες με αγαπημένες μου ραδιοφωνικές εκπομπές που τις έγραψα μόλις πριν 10 χρόνια ενώ υπήρχαν τα cds, κασέτες του Άσιμου από αυτές που ο ίδιος πουλούσε στα Εξάρχεια και πολλών άλλων!!!το να θέλει κάποιος να κρατήσει ή να συλλέξει κάτι που αγαπάει δεν είναι χιπστεριά αλλά ανθρώπινη ανάγκη και στην τελική το γράφεις αυτό το σχόλιο σε ένα άρθρο που αναφέρεται σε δισκοπωλείο...που πουλάει βινύλια...που παίζουν σε πικαπ...που τα χρησιμοποιούσαν πολύ πριν τις κασέτες!!!Έλεος και όλη αυτή η γκατζετιά,η τεχνολογία και η εξέληξη από παντου και σε φάση τρέχω μη και μου ξεφύγει το καινούργιο και έχουμε καταλήξει να μην υπάρχει βρακί να αλλάξουμε αλλά θα κρατάμε το νεο iphone ή mac, μη ξεχνάμε ποιοί ήμασταν και ποιοί είμαστε...και πίστεψε με δεν υπάρχει γράφειο χωρίς fax σε λειτουργία εγγυημένα!!!