ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

 

Gadjo Dilo - Πέφτεις σε Λάθη / Βασίλης Τσιτσάνης

 

 

Ακούς ένα ρεμπέτικο σε σουίνγκ. Και σου αρέσει. Μα πάντα δεν αγαπούσαμε το σουίνγκ;

Θυμάμαι παιδί, στο ραδιόφωνο τη Ζωίτσα Κουρούκλη να τραγουδάει το Ένα φιλάκι να σού 'δινα.Φοξτρότ σουίνγκ, γραμμένο το 1943.

Χθες άκουγα το ίδιο ευχάριστα το "Πέφτεις σε λάθη" του Τσιτσάνη. Gypsy jazz. Μου έφτιαξε τη διάθεση.

Οι διασκευές είναι μόδα, αλλά μήπως έτσι δεν ήταν πάντα; Πόσα τραγούδια δεν έχετε μάθει από τη διασκευή τους; Και για πόσα δε νομίζατε ότι η δεύτερη εκτέλεση είναι η πρώτη;

Αν ψάξει κανείς μπορεί να βρει ότι υπάρχουν μερικές διασκευές καλύτερες από τις πρωτότυπες εκτελέσεις. Αλλά η μουσική είναι θέμα γούστου, διάθεσης. Κάποιοι διαφωνούν με τις διασκευές.

Ο χρόνος δείχνει σε πολλές περιπτώσεις ότι οι καλές διασκευές αντέχουν. Οι γενιές που δεν έχουν ακούσει ρεμπέτικα και λαϊκά γνωρίζουν διαμάντια της ελληνικής μουσικής.

Το ένα τραγούδι φέρνει το άλλο και μπορείς να ανακαλύψεις θησαυρούς. Ξεχασμένα τραγούδια, άγνωστα τραγούδια.

Μας ευχαριστεί να επιστρέφουμε στο παρελθόν και να το ζωντανεύουμε με ένα διαφορετικό τρόπο. Στην αληθινή ζωή δε μπορεί να συμβεί αυτό. Η μαγική μουσική μπορεί και το κάνει.

 

 

 

Μιλήσαμε για την επιστροφή μας κάθε τόσο στο μουσικό παρελθόν και τις διασκευές, μιλήσαμε με τον D.J. και ραδιοφωνικό παραγωγό στον Pepper 96.6 Γιάννη Καστανάκη, ο οποίος παρακολουθεί και γνωρίζει καλά τις ρετρό στροφές και τις καινούργιες απόπειρες.

 


«Υπάρχει μια επιστροφή στο ρετρό με τα συγκροτήματα σουίνγκ της εποχής του μεσοπολέμου και τις διασκευές στα ρεμπέτικα και τα λαϊκά του 50».

 

Γιατί καταφεύγουν εκεί τα καινούργια συγκροτήματα;

Είναι ανεξάντλητα τα τραγούδια αυτά. Υπάρχουν πάντοτε τρόποι να γίνονται καινούργιες αναγνώσεις. Μπορούμε να βρούμε και άλλες αιτίες. Υπάρχει ένα «μούδιασμα» της νέας δημιουργίας από τη μια.

Από την άλλη στο τραγούδι συχνά καταφεύγουμε στην ανάμνηση των ωραίων πραγμάτων. Αυτές οι μουσικές στις οποίες ανατρέχουμε είναι ευγενείς, είναι ωραίες.

 

Πιστεύεις ότι είναι μια μόδα που θα ξεφουσκώσει;

Θα κάνει τον κύκλο της πιστεύω και κάποια πράγματα θα ξεφουσκώσουν. Τα συγκροτήματα αυτά κάνουν μια πρόταση αυτή τη στιγμή. Παράγουν μουσική και βλέπουμε εξαιρετικά ταλέντα ανάμεσά τους. Αυτό που κάνουν δεν είναι εύκολο, το αντίθετο. Κάνουν μια πρόταση. Ο κόσμος δείχνει να ανταποκρίνεται καλά, στα ακούσματα αυτά. Αυτά τα συγκροτήματα τα αγαπά πολύ το κοινό. Συστήνουν από την αρχή ένα κομμάτι από τους θησαυρούς που υπάρχουν και έχουν γραφτεί. Οι περισσότεροι δε τα γνωρίζουν, ειδικά οι πολύ νέοι. Έτσι ακούμε τραγούδια που δε τα είχαμε ανακαλύψει μόνοι μας. Και έχουμε πολύ υλικό. Πιστεύω ότι έχουμε ωραίες μπάντες, ωραίους μουσικούς, που δεν κοπιάρουν, δημιουργούν.

 

Διαλέξαμε τραγούδια και συγκροτήματα με υπέροχες διασκευές. Φαντάζομαι έχετε άλλες τόσες να προτείνετε. Συμπληρώστε τη λίστα. Αυτό το παιχνίδι δε σταματά ποτέ.

 

 

 

 

Ιμάμ Μπαιλντί και Μαίρη Λίντα / Δε θέλω πια να ξαναρθείς (1961)

 

Ιμάμ Μπαϊλντί - Σοφία Βέμπο / Πόσο λυπάμαι (1938)

 


Ρεμίξ: Αλέξης Καλοφωλιάς & Θάνος Αμοργινός - Για λίγο / Δανάη (1948)

 

PaperCut - Μεσ΄τα σύννεφα, / Καίτη Μπελίντα απ΄το τραγούδι "απόψε που χωρίζουμε"(1956)

 


Crime Swing Investigation- Εσύ είσαι η αιτία - Μανώλης Χιώτης (1948)

 

 

 

Crime Swing Investigation - Ιλισσός - (1955)

 


Μικρο remix - Δημήτρης Χόρν & Μάρω Κοντού - Πές μου μια λέξη

 

Mikro - Ξέρω δυο μάτια γαλανά (Τζένη Βάνου) Remix

 

Gadjo Dilo / Κάνε λιγάκι υπομονή

 


Dirty Fuse - Ακρογιαλιές Δειλινά / Βασίλης Τσιτσάνης

 

 

Dj Snatch edit / Μαιρη Λιντα - Σαν Πρωτα Δε Μ'Αγαπας

 


Dj Snatch edit / Μαίρη Λω - Βαριέμαι

 

Swing Shoes - Δε σε θέλω πια / παραδοσιακό μικρασιατικό

 

Αν Σ'αρνηθώ - Φανταστικοί Ήχοι

 

 

Επίλογος με έναν "πρωτοπόρο του είδους". Διασκευή του 2002. Μανώλης Φάμελλος. Ακούγεται μέχρι σήμερα ακατάπαυστα.

 

Μανώλης Φάμελλος - Ας ερχόσουν για λίγο