Ήθελα να ψηφίσω σε μία μόνο από τις 3 κάλπες: Είναι νόμιμο;

Facebook Twitter
5

City Legal

1.

Καλημέρα σας. Θα ήθελα πολύ ένα σχόλιό σας για τη περίπτωση του αποθανόντος υποψήφιου Ευρωβουλευτή Αγγουράκη του ΚΚΕ και την παρουσία του τελικά στο ψηφοδέλτιο. Είναι νόμιμη;

Δέσποινα

Αγαπητή Δέσποινα,

Κατ’ αρχάς όταν υπεβλήθη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στον Άρειο Πάγο ζούσε ο Μπάμπης Αγγουράκης. Είναι σαφές ότι δεν θα ανακηρυσσόταν ως υποψήφιος ένας νεκρός. Όμως, από την στιγμή που πέθανε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, το όνομά του παρέμεινε στο ψηφοδέλτιο. Ο νόμος προβλέπει ότι το ΚΚΕείχε δικαίωμα να προτείνει άλλο υποψήφιο στη θέση του αποβιώσαντος και η προθεσμία γιαυτό ήταν οκτώ ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Αλλά αυτό όπως είπα ήταν δικαίωμα του ΚΚΕ (όχι υποχρέωση). Επέλεξαν να τον αφήσουν, υποθέτω ως ύστατο χαίρε. Τώρα, εάν είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής θα είχε ανακηρυχθεί ως εκλεγείς από το Πρωτοδικείο. Κατόπιν, καθώς ο θάνατος είναι λόγος απώλειας του αξιώματος, θα είχε μπει στη θέση του ο πρώτος επιλαχών.

_____________

2.

Θέλω να σε ρωτήσω αν ξέρεις για το νομοσχέδιο σύστασης γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έχει συσταθεί? Υπάρχει κάποια άλλη εξέλιξη απ το 2010?

Γιώργος

Αγαπητέ Γιώργο,

Το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας προβλέφθηκε με το νόμο 3986/2011. Υπάγεται στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και περιλαμβάνει Τριμελή Επιτροπή για την εξέταση των καταγγελιών κατά αστυνομικών, η οποία συγκροτείται από έναν επίτιμο αρεοπαγίτη ως πρόεδρο, ένα μέλος του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Κράτους και έναν επίτιμο εισαγγελέα ή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή εφετών, ως μέλη.

Μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει και μάλιστα, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο λόγος είναι η απροθυμία τέως δικαστικών λειτουργών να στελεχώσουν το Γραφείο. Οπότε οι καταγγελίες κατά αστυνομικών παραμένουν προς το παρόν στα χέρια της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.

_____________

3.

Στις εκλογές ήθελα να ψηφίσω μόνο για ευρωεκλογές και όχι για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών-περιφερειακών. Δεν ήταν δικαίωμά μου; Ο δικαστικός δεν με άφησε να μην ψηφίσω. Είναι νόμιμο αυτό;
Ευχαριστώ

Μαρία

 

Αγαπητή Μαρία,

Επειδή ήμουν κι εγώ δικαστικός αντιπρόσωπος, ούτε εγώ άφησα τους εκλογείς να ψηφίσουν α λα καρτ. Ο νόμος είναι σαφής: η ψήφος είναι υποχρεωτική και η μη άσκηση του δικαιώματος είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (εκλέγειν, εκλέγεσθαι, κατοχή δημόσιου αξιώματος, δικηγορική ιδιότητα κλπ). Αν βέβαια κάποιος θέλει να κάτσει σπίτι του και να μην πάει να ψηφίσει, ως γνωστόν η Εισαγγελία δεν ασχολείται με το να κάνει διώξεις σε όσους απέχουν. Αλλά το να έρθεις, να εμφανιστείς στο κατάστημα ψηφοφορίας και να πεις «θα ψηφίσω στη μία κάλπη» δεν είναι δυνατόν. Διότι ως αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής εκείνη την ημέρα είμαι ανακριτικός υπάλληλος και θα παρέβαινα τα καθήκοντά μου αν σε άφηνα να παρανομείς μπροστά στα μάτια μου.

Σε κάθε περίπτωση, τα άκυρα και τα λευκά δεν μετράνε στα έγκυρα ψηφοδέλτιο και συνεπώς δεν μετράνε για τον υπολογισμό του μέτρου για την κατανομή των εδρών. Με το λευκό και το άκυρο είναι σαν να μην ψήφισες καν. Οπότε, μπορούσες να επιλέξεις κάτι από αυτά τα δύο. Πάντως το λεγόμενο «δικαίωμα στην αποχή» είναι πολιτικός όρος και όχι νομικός. Δικαίωμα στην παρανομία δεν νοείται. Και η αποχή απαγορεύεται. Κάποιοι αμφισβητούν τη συνταγματικότητα αυτής της απαγόρευσης αλλά προσωπικά θεωρώ ότι έτσι όπως είναι γραμμένο το Σύνταγμα επιτρέπει την καθιέρωση της υποχρεωτικής ψήφου.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

5

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Ήμουν φέτος στην εφορευτική επιτροπή και ένας πάτερ αφού ψήφισε για τις ευρωεκλογές εξέφρασε την άρνησή του να ψηφίσει για τις δημοτικές. Η δικαστική αντιπρόσωπος (πολύ τυπική) κάλεσε στο τηλέφωνο που της είχε δοθεί για διευκρινίσεις, και της είπαν πως πρέπει να ενημερώσει την υποχρέωση του ψηφοφόρου, αλλά δεν μπορεί να τον αναγκάσει (σωματικά για παράδειγμα) να το πράξει. Το κουφό είναι πως αφού παρεξηγήθηκε και μίλησε με άσχημο τρόπο στην δικαστική αντιπρόσωπο λέγοντας πως "όφειλε να γνωρίζει" ενώ εκείνη ήταν στην αναμονή στο τηλέφωνο, όταν πήγε να του επιστρέψει την ταυτότητα είπε συγχυσμένος: "Για τις περιφερειακές ΔΕΝ θα μου δώσετε?" Τελικώς ψήφισε σε 2 από τις 3 κάλπες και η αρίθμηση των φακέλων διαφοροποιήθηκε για κάθε κάλπη.
Υποχρεωτικότατη! Απλά, δεν συντάσσεται πλέον κατάλογος μη ψηφισάντων εκλογέων και ο εισαγγελέας δεν ασκεί διώξεις στους μη εμφανισθέντες προς άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.
8bf88a17 δε νομίζω ότι παρανομεί ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Οι οδηγίες που τους δίνει το υπουργείο είναι πολύ συγκεκριμένες και εκείνοι πολύ αγχωμένοι να τα κάνουν όλα σωστά. Άρα σύνταξη καταλόγου δεν υφίσταται. Ωστόσο το ποιος δεν έχει πάει να ψηφίσει είναι προφανές έτσι κι αλλιώς.