H επιστροφή του Ηρακλή Πουαρό!

H επιστροφή του Ηρακλή Πουαρό! Facebook Twitter
4

[via] Ο Ηρακλής Πουαρό, ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ, ήρωας βιβλίων της Αγκάθα Κρίστι, πρόκειται να επιστρέψει σε ένα βιβλίο που υποστηρίζεται από την οικογένεια της Κρίστι.

Η συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου και ποιήτρια Sophie Hannah πρόκειται να αναλάβει αυτό το δύσκολο ρόλο και το βιβλίο, το οποίο ακόμη δεν έχει τίτλο, θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2014.
Το μυθιστόρημα της Hannah θα κυκλοφορήσει περισσότερα από 90 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του Πουαρό, στο βιβλίο «Το μυστήριο πρόβλημα στο Στάιλς», που κυκλοφόρησε το 1920. Η Αγκάθα Κρίστι πέθανε το 1976.

Θα είναι το πρώτο μυθιστόρημα που θα συνεχίσει το έργο της Αγκάθα Κρίστι από μια συγγραφέα που «ερωτεύτηκε το μυθιστόρημα μυστηρίου» σε ηλικία 13 χρονών.

«Συγκέντρωσα και διάβασα όλα τα μυθιστορήματά της (σ.σ Κρίστι) μέσα σε ένα χρόνο, και έγινα η πιο παθιασμένη – εμμονικά μερικοί θα μπορούσαν να πουν - αφοσιωμένος οπαδός της από τότε. Ήταν ο Ηρακλής Πουαρό και η Μις Μαρμπλ, οι οποίοι με έκαναν να θέλω να αφιερωθώ στα μυθιστορήματα μυστηρίου και η υπέροχη γραφή και κατανόηση της ανθρώπινης ψυχής της Αγκάθα Κρίστι που με σχημάτισαν και με καθόρισαν ως συγγραφέα του είδους.»

 

«Οπότε, είναι σχεδόν αδύνατο να εκφράσω με λέξεις πόσο μεγάλη τιμή νιώθω που μου έχουν εμπιστευτεί με αυτό το υπέροχο έργο – για την ακρίβεια, ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι πραγματικά συμβαίνει. Σκοπεύω να δημιουργήσω ένα παζλ που θα προκαλέσει σύγχυση και θα εκνευρίσει τον ασύγκριτο Ηρακλή Πουαρό για τουλάχιστον μερικά κεφάλαια.»

Ο εγγονός της Αγκάθα Κρίστι, Μάθιου Πρίτσαρντ, μίλησε στο BBC και είπε για την Hannah: «ήταν ο ενθουσιασμός της και ο σεβασμός της προς τη γιαγιά μου που μας έπεισαν ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο.»

Η ιδέα για το νέο βιβλίο πηγάζει από την επιθυμία της οικογένειας να γνωρίσει και το νεότερο κοινό τον τεράστιο όγκο του έργου της Αγκάθα Κρίστι.

«Ήταν ελάχιστα ψηλότερος από πέντε πόδια και τέσσερις ίντσες αλλά είχε αέρα μεγάλης αξιοπρέπειας. Το κεφάλι του είχε ακριβώς το σχήμα ενός αβγού, και πάντα το είχε γερμένο λίγο στην μία πλευρά. Το μουστάκι του ήταν πολύ άκαμπτο και στρατιωτικό.

 

Η καθαρή και τακτοποιημένη του εμφάνιση ήταν σχεδόν απίστευτη – πιστεύω ότι ένας κόκκος σκόνης θα του προκαλούσε περισσότερο πόνο από μια σφαίρα.»

 


 

Διαβάστε ακόμα:

H επιστροφή του Ηρακλή Πουαρό! Facebook Twitter
1. Η μυστηριώδης εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι: ένα πραγματικό μυστήριο της ζωής της, με τη λύση σε μια θυρίδα τράπεζας στην Κωσταντινούπολη (μέρος 1ο, μέρος 2ο)

και

H επιστροφή του Ηρακλή Πουαρό! Facebook Twitter
2. Οι δέκα εντολές των μυθιστορημάτων μυστηρίου, εδώ.
H επιστροφή του Ηρακλή Πουαρό! Facebook Twitter
3. Αν έχετε ξεχάσει γιατί αγαπάτε τόσο πολύ την Αγκάθα Κρίστι, διαβάστε το "Δάχτυλο που κινείται", δωρεάν και online, εδώ (αγγλικά).
4. Η Αγκάθα Κρίστι, για τη χαρά της ζωής:

"Είναι εκπληκτικό πόσο μπορείς να απολαύσεις σχεδόν τα πάντα. Ένα από τα ευκταία πράγματα είναι να δέχεσαι και να απολαμβάνεις τη ζωή. Να αγαπάς και να απολαμβάνεις κάθε φαγητό ή τρόπο ζωής. Να απολαμβάνεις τη ζωή στην εξοχή, τα σκυλιά, τις βόλτες στις λάσπες. Τις πόλεις, τη φασαρία, τον κόσμο, την πολυκοσμία. Στο πρώτο υπάρχει ανάπαυλα, ηρεμία για τα νεύρα, χρόνος για διάβασμα, ράψιμο, κέντημα και η χαρά να μεγαλώνεις φυτά. Στο δεύτερο, υπάρχουν τα θέατρα, οι αίθουσες τέχνης, οι ωραίες συναυλίες, η επαφή με τους φίλους που αλλιώς θα τους έβλεπες σπάνια. Είμαι ευτυχής που το λέω, εγώ απολαμβάνω σχεδόν τα πάντα"

5. Δείτε τον Πουαρό, όπως τον φαντάστηκε η αγγλική τηλεόραση το 1992, εδώ και τώρα. "Θάνατος στα σύννεφα."

Βιβλίο
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Βιβλίο / Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Mία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς της εποχής μας, που έχει δεχθεί επιθέσεις και έχει λογοκριθεί για τις απόψεις της μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ποιος φοβάται το φύλο;» το οποίο αναμένεται να συζητηθεί, ενώ πολλοί αναρωτιούνται αν η ίδια έγινε mainstream.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

4 σχόλια
Κατ'εμέ, ο αντιπροσωπευτικότερος ηθοποιός που έπαιξε το ρόλο του Πουαρό είναι ο David Suchet. Όλες οι άλλες πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Για παράδειγμα κανείς δεν αμφισβητεί το υποκριτικό ταλέντο του Peter Ustinov, αλλά ρε παίδες στο κάστινγκ δεν έχετε διαβασει κανα βιβλιο Αγκάθα; Ήταν ποτε ο Πουαρο ασπρομάλλης με γκριζο, απλό μουστάκι; Πού είναι οι θρυλικές του αντένες και το αυγοειδές κεφάλι; Ή μήπως η εκδοχή του Finney το 1974 είναι καλύτερη; Αυτός κι αν ήταν ο πιο παραπλήγας Πουαρό έβερ. Ο Πουαρό παίρνει σάρκα και οστά κυριολεκτικά στο προσωπο του Suchet, καθως η εμφανιση του και η συμπεριφορα του ειναι ακριβως οπως περιγραφονται στα βιβλια. Εξαιρετικός!