Χέμινγουεϊ & Γκέλχορν στην τηλεόραση

Facebook Twitter
0

Η Μάρθα Γκέλχορν ήταν η τρίτη γυναίκα του Χέμινγουεϊ (και όχι η τελευταία), εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες. Ήταν συνομίληκή του, ήταν δυναμική, ήταν δημοσιογράφος, ήταν ανταποκρίτρια πολέμου. Έπινε όσο ο ίδιος και τσακωνόταν μαζί χωρίς να τον φοβάται. Η σχέση τους κράτησε εφτά χρόνια και μαζί βρέθηκαν στον εμφύλιο της Ισπανίας, στην Κίνα, στην Κούβα. Η Μάρθα ενέπνευσε το «Για Ποιόν Χτυπάει η Καμπάνα» και αντίστροφα, ίσως δεν γινόταν τόσο ατρόμητη ανταποκρίτρια, αν δεν είχε γνωρίσει τον Χέμινγουεϊ. Ήταν το πρώτο διάσημο ζευγάρι, το ζευγάρι που τραβούσε τα φλας των παπαράτσι. Έδιναν πολλές αφορμές για φωτογραφίσεις με θρυλικά μεθύσια, φωνές και ξυλοδαρμούς. Κάτι σαν τους Μπραντζελίνα, μόνο απείρως πιο ενδιαφέροντες.

Ο Χέμινγουεϊ ήταν μάτσο, ήταν ολίγον παλιάνθρωπος στις σχέσεις του, απαιτούσε πλήρη αφοσίωση αλλά αγαπούσε με αληθινό και βαθύ πάθος. Τα γράμματα του ζευγαριού, όταν ήταν χωριστά, είναι γεμάτα υποσχέσεις αγάπης, όμως όταν ήταν μαζί, ο ένας έβγαζε τον χειρότερο εαυτό του άλλου. Ο Χέμινγκγουεϊ ήταν αυτός που παρακίνησε τη Γκέλχορν να βγει στην αρένα των ανταποκριτών του πολέμου και αυτή τα κατάφερε. Όμως τελικά τα κατάφερε καλύτερα από όσο του άρεσε: έγινε διάσημη και ανεξάρτητη. Αυτός την ήθελε δίπλα του, να τον συντροφεύει στο γράψιμο, αυτή γνώρισε μια νέα ζωή που τη συνεπήρε τελείως. Η τέταρτη γυναίκα σου ήταν σας τις δύο πρώτες: σύζυγος, σύντροφος, που χαιρόταν με τις επιτυχίες του, χωρίς να κυνηγάει τη δική της. Η Γκέλχορν δεν ξαναμίλησε για τον Χέμινγουεϊ στις συνεντεύξεις τις τα τριάντα χρόνια που έζησε μετά την αυτοκτονία του.

Το HBO είναι το δεύτερο μεγαλύτερο συνδρομητικό κανάλι της Αμερικής με 28.200.000 στις ΗΠΑ και μεταδίδει σε 151 χώρες του κόσμου. Έχει γυρίσει μερικές από τις καλύτερες και επιτυχημένες σειρές που έχουν γυριστεί ποτέ (Game of Thrones, Boardwalk Empire, True Blood, Curb Your Enthusiasm, Bored to Death, In Treatment. Flight of the Conchords, Big Love. Rome, Angels in America, The Wire, Six Feet Under) και που και που γυρίζει μερικές ταινίες αποκλειστικά για την τηλεόραση ώστε να μπορέσει να σαρώσει στα βραβεία (κάτι που καταφέρνει). Πριν από λίγες μέρες παρουσίασε το Hemingway & Gellhorn σε σκηνοθεσία  Philip Kaufman και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τη Νικόλ Κίντμαν και τον Κλάιβ Όουεν.

Οι παραγωγοί, ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί πήρα την υπόθεση πολύ στα σοβαρά. Ο Χέμινγουεϊ είναι ίσως ο πιο αγαπητός και ο πιο διάσημος συγγραφέας για τους Αμερικάνους – είναι τόσα πράγματα γνωστά γι’ αυτόν που η αντιμετώπιση έπρεπε να είναι προσεχτική. Για να μείνουν πιστοί στην πραγματικότητα οι διάλογοι είναι γεμάτοι με αποσπάσματα από τα γράμματά τους αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι πολλές σκηνές είναι συνδυασμοί αυθεντικών ντοκουμέντων με ψηφιακή πρόσθεση των ηθοποιών, κάνοντας την Νικόλ Κίντμαν να συνομιλεί με την Έλινορ Ρούσβελτ ή να τρέχει να γλιτώσει από πυροβολισμούς σε δρόμους της Μαδρίτης. Τα βραβεία για το HBO είναι και πάλι εξασφαλισμένα.

Η Caroline Moorehead μιλάει για τη Μάρθα Γκέλχορν και την επιτυχία της σε μια εντελώς αντρική δουλειά:

Αν σας ενδιαφέρει η προσωπική ζωή του Χέμινγουεϊ, υπάρχει ένα βιβλίο που βγήκε πρόσφατα και περιγράφει την περίοδο που έζησε στο Παρίσι, με την πρώτη του (αθώα) γυναίκα, Hadley Richardson, επίσης πιστό στην πραγματικότητα. Το βιβλίο λέγεται the Paris Wife και είναι γραμμένο από τη μεριά της Hadley από την Paula McLain – στο τέλος απορείτε που αυτός ο άνθρωπος δεν πέθαινε από τις τύψεις του (αν και στο τέλος, αυτό ακριβώς έγινε). Μετά όμως σας συστήνω να διαβάσετε το «Μια Κινητή Γιορτή» του Χέμινγουεϊ, για να δείτε και την άλλη πλευρά της ιστορίας – ποτέ δεν φταίει μόνο ο ένας…

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ