Εαρινό εξάμηνο

Facebook Twitter
0

οι εικόνες είναι από το blog "Εαρινό εξάμηνο"

Η ηλεκτρονική επανάσταση έχει ταρακουνήσει τα νερά των εκδόσεων κάνοντας άλλους να τρομάζουν και να περιχαρακώνονται και άλλους να βλέπουν νέες ευκαιρίες. Είναι γνωστό ότι όλοι μας μπορούμε να γίνουμε οι εκδότες του εαυτού μας – αρκεί πραγματικά να θέλουμε να γράψουμε.

Οι προσπάθειες που γίνονται είναι πάρα πολλές και οι περισσότερες ίσως δεν φτάνουν σε πολλά μάτια αλλά είναι σίγουρο ότι μέσα στον κυκεώνα θα υπάρχουν και διαμάντια ή/και ευπώλητα που έχασαν την ευκαιρία μέσω της παραδοσιακής οδού.

Ο Γιώργος Στόγιας δημοσιεύει το μυθιστόρημά του «Εαρινό Εξάμηνο» από το Φεβρουάριο σε συνέχειες, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή. Τα πρώτα πέντε κεφάλαια βρίσκονται εδώ και το blog του εδώ. Πώς ξεκίνησε η ιδέα; Μερικές απαντήσεις του συγγραφέα για το Book Room:

 - Πώς πήρατε την απόφαση να κυκλοφορήσετε το βιβλίο σας διαδικτυακά;

Δεν βρήκα λόγο να παραμείνω σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία για κάτι που έφτιαξα πρωτίστως για ευχαρίστηση. Επίσης, παρότι αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες των εκδοτικών οίκων μέσα στην κρίση, το να κρατήσω το κείμενο μόνο για φίλους, μού φαινόταν τόσο παράλογο σαν μια θεατρική ομάδα να κάνει πρόβες για μήνες δίχως ποτέ να
παίξει παράσταση μπροστά στο κοινό. Τέλος, το μυθιστόρημα το ξεκίνησα με αφορμή τον Δεκέμβρη του 2008 και την αδυναμία συνεννόησης που βίωσα τότε σχετικά με το τι είναι η δημοκρατία, η βία, η νεότητα, η έγκυρη γνώση. Φέτος, ακόμη περισσότερο, που η χώρα ζει στο χείλος της κατάρρευσης, είχα την ανάγκη να συνεισφέρω άμεσα, με το
δικό μου τρόπο, στις αφηγήσεις σχετικά με το πώς φτάσαμε ως εδώ.





- Προσπαθήσατε πρώτα να το προωθήσετε με τους παραδοσιακούς τρόπους;

Καθώς το έγραφα το φανταζόμουν ως «παραδοσιακό» βιβλίο, σαν αυτά με τα οποία ζω διαβάζοντας. Υπέβαλα το μυθιστόρημα διαδοχικά σε τρεις μεγάλους εκδοτικούς οίκους κι έναν μικρό.

  - Γιατί το δημοσιεύετε σε συνέχειες;

Με τους χρόνους που επικρατούν στο διαδίκτυο, όπου μια πληροφορία παλιώνει μέσα σε δευτερόλεπτα, το να ανεβάσω μεμιάς δουλειά δυόμισι ετών θα ενείχε μια δόση αυτοκαταστροφικότητας. Επίσης, η δημοσίευση σε συνέχειες επέτρεψε στο κείμενο να λειτουργήσει ως «ανοιχτή πηγή». Έτσι, κάθε εβδομάδα, ανεβαίνουν στο μπλογκ σχέδια, μουσική και κείμενα από άλλους δημιουργούς, εμπνευσμένα από το «Εαρινό Εξάμηνο». Πέρα από αυτά, τα περισσότερα κεφάλαια είναι αυτοτελή (ομολογώ ότι καμιά φορά φαντασιωνόμουν τη μεταφορά του μυθιστορήματος σε μια ιδανική τηλεοπτική σειρά σε ένα παράλληλο σύμπαν).




  - Λαμβάνετε υπόψη σας σχόλια αναγνωστών για τη συνέχεια ή είναι ήδη τελειωμένο;

Η συγγραφή του μυθιστορήματος τελείωσε τον Ιούνιο του 2011. Κι όμως, όχι τόσο σε σχέση με κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο, αλλά παραπάνω με την αίσθηση πως την επόμενη ημέρα το κείμενο θα εκτεθεί για ελεύθερη ανάγνωση, αλλάζω λεπτομέρειες μέχρι τελευταία στιγμή, με όφελος πιστεύω μεγάλο για το συνολικό αποτέλεσμα.


  - Έχετε σχέδια για άλλο βιβλίο στο μέλλον; Αν ναι, σκοπεύετε να το διαδώσετε με τον ίδιο τρόπο;

Δεν έχω μέσα μου κάποια «σκληρή» ταυτότητα καλλιτέχνη, ούτε είμαι φονταμενταλιστής της διαδικτυακής δημοσίευσης. Γενικά, δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι. Για την ώρα, απολαμβάνω αυτό που κάνω. Είναι καλύτερο από ό,τι το είχα φανταστεί, φαινόμενο από μόνο του σπάνιο.

  - Έχετε υπόψη σας παρόμοιες προσπάθειες από την Ελλάδα;

Το γαϊτανάκι δεν το άνοιξα εγώ με το "Εαρινό Εξάμηνο". Έχουν γίνει και στο παρελθόν ανάλογες απόπειρες από άλλους συγγραφείς. Υποθέτω όμως ότι ο καθένας το κάνει με τη δική του λογική και τον δικό του τρόπο. Ένα θέμα σίγουρα είναι πως συνδέει ο συγγραφέας μια τέτοια διαδικασία δημοσίευσης με την αισθητική της
λογοτεχνικής του γραφής. Εδώ μερικές προηγούμενες απόπειρες που έχουν πέσει στην αντίληψή μου:


  • JOHNNIE SOCIETY - Γιάννης Φαρσάρης ::. Δωρεάν Μυθιστόρημα στο Διαδίκτυο σε μορφή e-book
  • Φυσικά ο Τριαρίδης
  • Kι εδώ κάτι αγαπημένο από τον Αντώνη Καναβούρα
  • Επίσης, ενδιαφέρουσα είναι η δουλειά της Νέβης Κανίνιας 
  • Τέλος, ο καταξιωμένος συγγραφέας, επιμελητής και μεταφραστής Κυριάκος Αθανασιάδης προχώρησε σε διαδικτυακή δημοσίευση του τελευταίου του μυθιστορήματος εδώ

Tο “Earino Examino Theme”, το πρώτο κομμάτι που έγραψε και ενορχήστρωσε ο Αντώνης Τσαγκάρης για το Original Score του μυθιστορήματος. Κάθε Πέμπτη, το έργο αυτό θα αναπτύσσεται, μέχρι την ολοκλήρωσή του σε ένα πλήρες soundtrack τον Ιούνιο, όταν και το “Εαρινό Εξάμηνο” θα φτάσει στο τέλος του.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντον Ντελίλο: «Άνθρωπος σε πτώση»

Το πίσω ράφι / «Άνθρωπος σε πτώση»: Το ρεαλιστικό έργο ενός από τους σπουδαιότερους εξερευνητές της μοντέρνας εποχής

Ο πολυβραβευμένος Ντον Ντελίλο γράφει για την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου και να επικοινωνήσουν, όταν εισπράττουν από την Ιστορία οδύνη, απώλειες και χιλιάδες ερωτηματικά.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Αντώνης Καραμπατζός: Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση

The Book Lovers / Αντώνης Καραμπατζός: «Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον καθηγητή Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνη Καραμπατζό για το πώς το έργο του Τζότζεφ Κόνραντ, του Φίλιπ Ρόθ ή η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη ανοίγουν δρόμους στο συναίσθημα, στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ιστορία.
THE LIFO TEAM
Ο θάνατος τής πήγαινε πολύ

Βιβλίο / Κάντι Ντάρλινγκ: Η συγκινητική ιστορία του τρανς ειδώλου και μούσας του Άντι Γουόρχολ

Η Κάντι Ντάρλινγκ προκαλούσε ανέκαθεν συμπάθεια και θαυμασμό, όχι τόσο για τα επιτεύγματά της στη σκηνή και τη μεγάλη οθόνη, όσο για την ομορφιά και την εύθραυστη αύρα της.
THE LIFO TEAM
Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

The Happy Reader / Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

Η Γενιά Ζ γράφει και διαβάζει, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα. Βιογραφίες, ταξιδιωτικοί οδηγοί και υγεία οδηγούν τους Ευρωπαίους στα βιβλιοπωλεία. Οι γιοι του Μάρκες, Ροδρίγκο και Γκονζάλες, απολογούνται για το δικαίωμά τους στο έργο του πατέρα τους. Εκδοτικό γεγονός, η μετάφραση του πρώτου μυθιστορήματος του Τζέιμς Μπόλντουιν.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Teatro Grottesco»: Η γοτθική σκηνή της ζοφερής απελπισίας

Βιβλίο / «Teatro Grottesco»: Mια συλλογή σκοτεινών διηγημάτων από έναν μετρ του τρόμου

Κάποιοι ίσως τον γνωρίζουν από την πρώτη (και καλύτερη) σεζόν του «True Detective». Η βουτιά στις πλέον σκοτεινές πτυχές της υπαρξιακής φιλοσοφίας, η άκρως ζοφερή ατμόσφαιρα, η εικονοποιία που φλερτάρει με τη γοτθική αισθητική είναι χαρακτηριστικά του έργου του Τόμας Λιγκότι, η απουσία του οποίου από την ελληνική αγορά είναι τρανταχτή.
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΣΑΠΡΑΪ́ΛΗΣ
Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ