Ο Μπουκόφσκι και οι γάτες

Ο Μπουκόφσκι και οι γάτες Facebook Twitter
0
Ο Μπουκόφσκι και οι γάτες Facebook Twitter

 Τρεις νέες θεματικές συλλογές με αδημοσίευτα έως τώρα έργα του Τσαρλς Μπουκόφσκι πρόκειται να κυκλοφορήσουν κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών, αποκαλύπτοντας μία άλλη, περισσότερο τρυφερή, πλευρά του κυνικού συγγραφέα και ποιητή, που "δόξασε" το περιθώριο όσο λίγοι.

On Cats

"Στην επόμενή μου ζωή θα ήθελα να είμαι γάτα" είχε γράψει ο Μπουκόφσκι.

"Να κοιμάμαι είκοσι ώρες τη μέρα και να περιμένω να με ταΐζουν. Να κάθομαι όλη μέρα και να γλύφω τον κώλο μου".


Mία συλλογή αδημοσίευτων μέχρι σήμερα γραπτών του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα έρχεται να τον εντάξει στο "πάνθεον" των συγγραφέων όπως ο Καπότε, ο Χέμινγουεϊ, ο Καμί, ο T.Σ. Έλιοτ και πολλοί άλλοι που λάτρεψαν τις γάτες, και έγραψαν γι' αυτές.


Η αγάπη του Μπουκόφσκι για αυτά τα υπέροχα κατοικία δεν είναι κάτι άγνωστο, και έχει αποτυπωθεί σε ποιήματα όπως το "My cats" και το "The history of one tough motherfucker".

Τώρα, οι εκδόσεις Canongate συγκέντρωσαν για πρώτη φορά όλα τα γραπτά του Μπουκόφσκι για τις γάτες, γνωστά και αδημοσίευτα, σε μία μεγάλη συλλογή με τον τίτλο "On Cats" που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον προσεχή Οκτώβριο.


"Τον έχουμε συνδέσει με έναν επικίνδυνο ροκ τρόπο ζωής", λέει ο διευθυντής των εκδόσεων, Francis Bickmore.

"Αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία ιδιαίτερη ευγένεια στο γράψιμο του Μπουκόφσκι, και μία διάχυτη τρυφερότητα και σεβασμός για τα κατοικίδια την οποία θα καταδείξουμε σε αυτή τη συλλογή".

Ο Μπουκόφσκι και οι γάτες Facebook Twitter
Ο Μπουκόφσκι και οι γάτες Facebook Twitter

"Είναι καλό το να έχεις γύρω σου γάτες" έγραφε ο Μπουκόφσκι, που έφυγε από τη ζωή το 1994 σε ηλικία 73 ετών αφήνοντας πίσω του έξι μυθιστορήματα, περισσότερες από πενήντα ποιητικές συλλογές , και εκατοντάδες επιστολές και διηγήματα.


"Εάν αισθάνεστε άσχημα απλά παρατηρήστε τις γάτες. Θα αισθανθείτε αμέσως καλύτερα κι αυτό γιατί οι γάτες γνωρίζουν ότι η ζωή είναι αυτή που είναι, και δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό.

Απλά γνωρίζουν.

Στην πραγματικότητα είναι σωτήριες. Όσες πιο πολλές γάτες έχετε τόσο περισσότερο θα ζήσετε. Κάποια μέρα αυτό το "μυστικό" θα ανακαλυφθεί και όλοι θα έχουν χιλιάδες γάτες και θα ζουν για πάντα", έχει γράψει.


Σύμφωνα με τον Howard Sounes, συγγραφέα του "Charles Bukowski: Locked in the Arms of a Crazy Life", οι γάτες άρχισαν να συγκινούν τον Μπουκόφσκι σε μεγάλη ηλικία.


"Όταν πια είχε βγάλει κάποια χρήματα ζούσε με τη γυναίκα του Linda Lee μια ήρεμη ζωή στα προάστια, παρέα με πολλές γάτες. Είχε γίνει πολύ συναισθηματικός μαζί τους", λέει ο συγγραφέας στον Independent.


Γράφει στο ποίημα του, "My Cats":
"Δεν παραπονιούνται ποτέ/ δεν ανησυχούν ποτέ/ περπατούν με μίαν απίστευτη υπερηφάνεια/ κοιμούνται με μιαν άμεση απλότητα/ κάτι που οι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να κατανοήσουν. Όταν αισθάνομαι άσχημα αρκεί να τις παρατηρήσω για λίγο, και το κουράγιο μου επιστρέφει."


Στο "The history of one tough motherfucker" έμπνευση του συγγραφέα ήταν μια γάτα παρατημένη και κακοποιημένη, η οποία επέζησε αφού την είχε χτυπήσει αυτοκίνητο.

Το πείσμα του ζώου να παλέψει για να μείνει στην ζωή συγκίνησε και ενέπνευσε τον συγγραφέα, που τελικά την υιοθέτησε.


"Όταν με ρωτούν οι δημοσιογράφοι για την ζωή και την λογοτεχνία σηκώνω ψηλά την χτυπημένη και αλλήθωρη Celine και τους τη δείχνω", είχε πει κάποτε, "Αλλά δεν καταλαβαίνουν. Λένε κάτι του στυλ, «εννοείτε ότι εμπνέεστε από αυτή τη γάτα;». Όχι τους λέω, εμπνέομαι από αυτό που συνέβη, από πράγματα σαν κι αυτό. Από όλο αυτό, και τους την δείχνω".

Ο Μπουκόφσκι και οι γάτες Facebook Twitter

On Writing

Η συλλογή "On Cats" θα ακολουθήσει μία πρώτη καινούρια έκδοση της Canongate όπου θα συγκεντρώνονται αυτή τη φορά αδημοσίευτα μέχρι τώρα γράμματα του Μπουκόφσκι που επικεντρώνονται στην τέχνη της συγγραφής.

Ο τίτλος αυτής "On Writing".


Σύμφωνα με τον Bickmore το αδημοσίευτο αυτό υλικό ποικίλλει από πολύ πρώιμες επιστολές του συγγραφέα σε εφημερίδες, με τις οποίες ζητούσε δουλειά οποιουδήποτε είδους, μέχρι την μακρόχρονη αλληλογραφία του με τον συντάκτη John Martin.


"Κάποια στιγμή πήρε ένα γράμμα από έναν συντάκτη περιοδικού ο οποίος του εξηγούσε ότι ο άνθρωπος που εγκρίνει τα γραπτά που στέλνουν αναγνώστες προς δημοσίευση δεν ενέκρινε τα γραπτά του.

Ο Μπουκόφσκι απάντησε πίσω λέγοντας, " Υπάρχει άνθρωπος που διαβάζει τα γραπτά που στέλνουν προς δημοσίευση επίδοξοι συγγραφείς; Ακούγεται καλή δουλειά, θα ήθελα να την κάνω."


"Η αλληλογραφία του Μπουκόφσκι μαρτυρά ένα απίστευτα συντονισμένο μυαλό, ένα εξαιρετικά συντονισμένο λόγο" λέει ο επιμελητής της έκθεσης που απευθύνθηκε στον βιογράφο του Μπουκόφσκι, Abel Debritto, και στο χαώδες αρχειακό υλικό που άφησε πίσω του ο συγγραφέας όταν πέθανε, για να συγκεντρώσει τις αδημοσίευτες επιστολές.

Ο Μπουκόφσκι και οι γάτες Facebook Twitter

On Love

Τέλος, μετά τις συλλογές "On Writing" και "On Cats", που θα κυκλοφορήσουν τον προσεχή Ιούλιο και Οκτώβριο αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο του 2016 οι εκδόσεις Canongate θα προχωρήσουν σε μία ακόμα, τρίτη συλλογή, με τον τίτλο "On Love" που θα συγκεντρώνει αυτή τη φορά σε έναν τόμο όλα τα γραπτά του συγγραφέα στα οποία καταπιάνεται με τον έρωτα και τις σχέσεις.


"Προσπαθούσε πάντα να πει την αλήθεια του, όποιο κι αν ήταν το κόστος", λέει ο διευθυντής των εκδόσεων, Bickmore. Περιγράφοντας τον συγγραφέα ως "έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους αμερικανούς δημιουργούς του 20ου αιώνα εικόνες του 20ου αιώνα.


"Το φανατικό κοινό του μοιάζει να μεγαλώνει όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου", λέει.

"Yπάρχει κόσμος που έχει εμμονή με το έργο του, και αυτό μοιάζει να αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία αναγνωρισμένη από τους απλούς αναγνώστες, μέχρι τους πιο δύσπιστους ακαδημαϊκούς κύκλους."

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ