Ο Τσέχoφ, το όργιο, η σαμπάνια, τα στρείδια

Ο Τσέχoφ, το όργιο, η σαμπάνια, τα στρείδια Facebook Twitter
0
Ο Τσέχoφ, το όργιο, η σαμπάνια, τα στρείδια Facebook Twitter

Αυτή είναι μια επιστολή που έστειλε ο Άντον Τσέχοφ στον  VA Tikhonov, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 1892. O Τσέχοφ είχε μόλις γίνει τριάντα δύο εκείνη την εποχή. Λεπτή ειρωνεία και χιούμορ και μια αδιαφορία που χαρακτηρίζει στη συνέχεια τους ήρωες των έργων του. «Γράψτε ό,τι θέλετε»,  καταλήγει. «Όλα είναι στο βάθος ανοησίες», εννοεί. Και με την ίδια τη ζωή και τη γραφή το απέδειξε.

«Κάνετε λάθος αν πιστεύετε ότι ήσασταν μεθυσμένος  στην ονομαστική εορτή του Shtcheglov. Απλώς πέσατε κάτω, αυτό ήταν όλο. Χορεύατε όπως χόρευαν όλοι. Όσον αφορά στην κριτική σας, ήταν κάθε άλλο παρά σοβαρή και δε την θυμάμαι. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι γελούσαμε και οι δυο όπως σας ακούγαμε να μιλάτε.

  

Θέλετε το βιογραφικό μου; Εδώ είναι.

Γεννήθηκα στο Ταγκανρόγκ το 1860.  Τελείωσα τον αγώνα στο γυμνάσιο Taganrog το 1879.  Το 1884 πήρα το πτυχίο μου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Το 1888 απέκτησα το βραβείο Πούσκιν.  Το 1890 έκανα ένα ταξίδι στο Sahalin μέσω Σιβηρίας και επέστρεψα από τη θάλασσα.  Το 1891 έκανα μια περιοδεία στην Ευρώπη, όπου έπινα το καλό κρασί και έτρωγα στρείδια.  Το 1892 πήρα μέρος σε ένα όργιο στην εταιρεία του VA Tikhonov σε ένα πάρτι ονομαστικής εορτής.  Άρχισα να γράφω το 1879. Οι συλλογές των δημοσιευμένων έργων μου είναι: «Motley Tales», «Στο Λυκόφως", "Ιστορίες", "Κατσούφηδες Άνθρωποι," και ένα μυθιστόρημα, «Η μονομαχία».

 

Έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες, όπως έχω μεταφραστεί από τους Γερμανούς. Έχουν ενδιαφερθεί οι Τσέχοι και οι Σέρβοι, και οι Γάλλοι δεν είναι αδιάφοροι. Βυθομέτρησα τα μυστήρια της αγάπης στην ηλικία των 13 ετών. Με τους συναδέλφους μου, τους γιατρούς και τους λογοτέχνες διατηρώ τις καλύτερες σχέσεις. Είμαι εργένης. Θα ήθελα κάποια μέρα να συνταξιοδοτηθώ. Ασκώ την ιατρική και κάποιες φορές, το καλοκαίρι εκτελώ και νεκροψίες, αν και δεν έχω κάνει για δύο ή τρία χρόνια.

Από τους συγγραφείς αγαπημένος μου είναι ο Τολστόι, από τους γιατρούς ο Zaharin.

 

Όλα αυτά είναι ανοησίες όμως. Γράψτε ό, τι θέλετε. Κι αν δεν έχετε γεγονότα, δημιουργήστε τα με λυρισμό". 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντον Ντελίλο: «Άνθρωπος σε πτώση»

Το πίσω ράφι / «Άνθρωπος σε πτώση»: Το ρεαλιστικό έργο ενός από τους σπουδαιότερους εξερευνητές της μοντέρνας εποχής

Ο πολυβραβευμένος Ντον Ντελίλο γράφει για την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου και να επικοινωνήσουν, όταν εισπράττουν από την Ιστορία οδύνη, απώλειες και χιλιάδες ερωτηματικά.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Αντώνης Καραμπατζός: Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση

The Book Lovers / Αντώνης Καραμπατζός: «Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον καθηγητή Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνη Καραμπατζό για το πώς το έργο του Τζότζεφ Κόνραντ, του Φίλιπ Ρόθ ή η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη ανοίγουν δρόμους στο συναίσθημα, στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ιστορία.
THE LIFO TEAM
Ο θάνατος τής πήγαινε πολύ

Βιβλίο / Κάντι Ντάρλινγκ: Η συγκινητική ιστορία του τρανς ειδώλου και μούσας του Άντι Γουόρχολ

Η Κάντι Ντάρλινγκ προκαλούσε ανέκαθεν συμπάθεια και θαυμασμό, όχι τόσο για τα επιτεύγματά της στη σκηνή και τη μεγάλη οθόνη, όσο για την ομορφιά και την εύθραυστη αύρα της.
THE LIFO TEAM
Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

The Happy Reader / Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

Η Γενιά Ζ γράφει και διαβάζει, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα. Βιογραφίες, ταξιδιωτικοί οδηγοί και υγεία οδηγούν τους Ευρωπαίους στα βιβλιοπωλεία. Οι γιοι του Μάρκες, Ροδρίγκο και Γκονζάλες, απολογούνται για το δικαίωμά τους στο έργο του πατέρα τους. Εκδοτικό γεγονός, η μετάφραση του πρώτου μυθιστορήματος του Τζέιμς Μπόλντουιν.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Teatro Grottesco»: Η γοτθική σκηνή της ζοφερής απελπισίας

Βιβλίο / «Teatro Grottesco»: Mια συλλογή σκοτεινών διηγημάτων από έναν μετρ του τρόμου

Κάποιοι ίσως τον γνωρίζουν από την πρώτη (και καλύτερη) σεζόν του «True Detective». Η βουτιά στις πλέον σκοτεινές πτυχές της υπαρξιακής φιλοσοφίας, η άκρως ζοφερή ατμόσφαιρα, η εικονοποιία που φλερτάρει με τη γοτθική αισθητική είναι χαρακτηριστικά του έργου του Τόμας Λιγκότι, η απουσία του οποίου από την ελληνική αγορά είναι τρανταχτή.
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΣΑΠΡΑΪ́ΛΗΣ
Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Συζητώντας για ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, τους δωσίλογους της Κατοχής

Βιβλίο / Oι δωσίλογοι, ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας

Μέσα από την έρευνά του σε αρχεία που μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστά ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης εξετάζει τα γεγονότα και τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές σε μια πολύπαθη και αιματηρή για την Αθήνα περίοδο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ