Ο Sir Kosmiche των Baby Guru γράφει για το "Λύκο της Στέππας"

Ο Sir Kosmiche των Baby Guru γράφει για το "Λύκο της Στέππας" Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eftychia Vlachou
0

Ο Έρμαν Έσσε (1877-1962) θεωρείται ένας από του μεγαλύτερους εκπροσώπους της σύγχρονης λογοτεχνίας. Παιδί ιεραποστόλων στην Ινδία, άνθρωπος της φύσης, πασιφιστής και πολέμιος του Ναζισμού, βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ, θαυμαστής της ψυχανάλυσης, της φιλοσοφίας και των επιστημονικών εξελίξεων, ήταν πάντα κοντά σε αυτό που λέμε πνευματικότητα, εσωτερική αναζήτηση, αλήθεια του εαυτού. Μέσα από την γλαφυρή του πένα, που σου ζωγραφίζει εικόνες κατά την ανάγνωση και τον δωρικό στιβαρό του λόγο, έχουν γραφτεί ποιητικές συλλογές και μυθιστορήματα – αριστουργήματα, όπως το «Ντέμιαν», το «Σιντάρτα», το «Νάρκισσος και Χρυσόστομος», το «Παιχνίδι με τις Χάντρες» και πολλά άλλα.

 Τα πεντηκοστά του γενέθλια τον βρίσκουν να βιώνει την χειρότερη κρίση της ζωής του. Είναι η εποχή που η φήμη του έχει εξαπλωθεί, τον τιμούν παντού, ζωγράφοι και φωτογράφοι θέλουν να τον απαθανατίσουν, αλλά ο ίδιος είναι διχασμένος, περιθωριακός, ταλαιπωρημένος. Είναι η εποχή που νιώθει μισός άνθρωπος και μισός λύκος. Είναι η περίοδος που εκδίδεται «Ο Λύκος της Στέπας».

Ο Sir Kosmiche των Baby Guru γράφει για το "Λύκο της Στέππας" Facebook Twitter
Hermann Hesse

 Το βιβλίο αυτό είναι το ορόσημο της συγγραφικής και πνευματικής ωρίμανσης του Έσσε. Ο Χάρι Χάλερ, ο βασικός ήρωας, είναι ένα πρόσωπο αλλοτριωμένο από τα ήθη της αστικής κουλτούρας, μοναχικό και πληγωμένο από την προσπάθεια αναζήτησης των γνήσιων συναισθημάτων και της αποτίναξης των κοινωνικών συμβιβασμών και στερεοτύπων. Στην πλοκή συμβαίνει αυτό που ο ίδιος ο Έσσε ονομάζει «μαγική σκέψη», δηλαδή ο συγκερασμός του συνειδητού και του ασυνειδήτου. Η κύρια εξέλιξη διαδραματίζεται στο «μαγικό θέατρο», όπου ο Χάρι Χάλερ προσπαθούσε μάταια να έχει πρόσβαση. Η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο όταν καταφέρει να ξορκίσει τον «λύκο» του, ή αλλιώς την «φυλακή» του, και όταν έρθει αντιμέτωπος με όλους του τους εαυτούς. Από την άλλη, η έξοδος δείχνει ότι το «μαγικό θέατρο» δεν ήταν ο παράδεισος όπου προσδοκούσε να βρει την γαλήνη από τις σκοτούρες του, αλλά η ίδια η κόλαση. Είναι το μέρος που τα όνειρα και οι εφιάλτες του ζωντανεύουν, εκεί που οι αμέτρητοι εαυτοί του προβάλλονται στην πραγματικότητα και συγχέονται με τον αληθινό, εκεί που το ασυνείδητο με το συνειδητό δεν ξεχωρίζουν. Το παράδοξο βασιλεύει... συνομιλεί με πρότυπά του που ζήσαν πριν αιώνες. Καταπιεσμένοι πόθοι και επιθυμίες κοχλάζουν στα εκατοντάδες δωμάτια του «μαγικού θεάτρου».

 Το βιβλίο αυτό είναι παράλληλα και ένα βαρύ κατηγορώ της αστικής τάξης. Τα αποσπάσματα παρακάτω δηλώνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει: «Δεν είναι καλό να υπερβάλλει ο άνθρωπος την λογική του και να προσπαθεί να υπαγάγει σε λογική τάξη ζητήματα που δεν επιδέχονται ορθολογική μεταχείριση. Τότε προκύπτουν ιδανικά σαν και αυτά των Αμερικάνων ή των Μπολσεβίκων. Και τα δύο είναι εξαιρετικά ορθολογικά, και τα δύο οδηγούν σε τρομαχτική καταπίεση και φτωχαίνουν την ζωή επειδή την απλοποιούν τόσο βάναυσα. Το πορτρέτο του Ανθρώπου, που κάποτε ήταν υψηλό ιδανικό, κινδυνεύει τώρα να γίνει ένα μηχανοποιημένο προϊόν. Ίσως εναπόκειται σε κάποιους παράφρονες σαν κι εμάς να το εξευγενίσουμε ξανά». (σελ 252 – Εκδόσεις Καστανιώτη) Και... «...η μπουρζουαζία σήμερα καίει σαν αιρετικούς και κρεμάει σαν εγκληματίες εκείνους που αύριο θα τους στήσει μνημεία.» (σελ 82 – Εκδόσεις Καστανιώτη).

Σίγουρα «Ο Λύκος της Στέπας» δεν αποτελεί ένα ψυχαγωγικό ανάγνωσμα. Απεναντίας είναι ένα εφόδιο προσωπικής αναζήτησης, ένα ψυχεδελικό - ενδοσκοπικό ταξίδι βαθειάς αυτοκριτικής που ο καθένας μας θα πρέπει να δοκιμάσει.

________________

Οι Baby Guru θα παίξουν στο Coco 66 στις 24 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια του CMJ Music Marathon 2014 


Baby Guru

Facebook

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Συζητώντας για ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, τους δωσίλογους της Κατοχής

Βιβλίο / Oι δωσίλογοι, ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας

Μέσα από την έρευνά του σε αρχεία που μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστά ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης εξετάζει τα γεγονότα και τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές σε μια πολύπαθη και αιματηρή για την Αθήνα περίοδο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Βιβλίο / Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Το Λίγα Λόγια για μένα της Καλλιρρόης Παρούση είναι ένα μυθιστόρημα με ποιητικό λόγο που το νεανικό κοινό το ανακάλυψε μέσω word of mouth. Και όπως λέει και ένας φίλος της «ένα καλό βιβλίο είναι σαν μία νάρκη, δεν ξέρεις σε ποιανού την ψυχή θα σκάσει».
M. HULOT
Γκαζμέντ Καπλάνι «Με λένε Ευρώπη»

Το πίσω ράφι / «Με λένε Ευρώπη»: Το βιβλίο ενός Αλβανού μετανάστη για τις περιπέτειές του στην Ελλάδα

Ο Γκαζμέντ Καπλάνι εναλλάσσει την εμπειρία του στην Ελλάδα με τις μικρές οδύσσειες ανθρώπων που άφησαν πίσω την πατρίδα τους, σε ένα βιβλίο που κινείται διαρκώς μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας και καταπιάνεται με το ανεξάντλητο θέμα της μετανάστευσης και της ταυτότητας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο Larry Gus διάβασε τον «Οδυσσέα» του Τζόις περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας

The Book Lovers / Ο Larry Gus διάβασε τον «Οδυσσέα» του Τζόις περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας

O Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον μουσικό και συνθέτη Larry Gus, aka Παναγιώτη Μελίδη, για τα βιβλία που επηρέασαν τη μουσική του. Πρόκειται για έναν εντελώς ιδιοσυγκρασιακό αναγνώστη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Μέχρι τον Αύγουστο»: Το ‘χαμένο’ μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραμείνει χαμένο

Βιβλίο / «Μέχρι τον Αύγουστο»: Το «χαμένο» μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραμείνει χαμένο

Το βιβλίο προσφέρει στιγμιαίες απολαύσεις, αλλά είναι ολοφάνερα ημιτελές και πολλά σημεία του μοιάζουν τόσο κακογραμμένα που καθιστούν απολύτως κατανοητή την επιθυμία του συγγραφέα να μην εκδοθεί ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ο σουρεαλιστικός «συντε(λο)γοτεχνικός» κόσμος του Αχιλλέα ΙΙΙ

Βιβλίο / Ο σουρεαλιστικός «συντε(λο)γοτεχνικός» κόσμος του Αχιλλέα ΙΙΙ

Ο βραβευμένος συγγραφέας που μόλις κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων του με τον διφορούμενο τίτλο «Τέλος Πάντων» εξηγεί, μεταξύ πολλών άλλων, γιατί τον απασχολούσε συνέχεια το τέλος του κόσμου, σε σημείο που του έγινε εμμονή.
M. HULOT
Πέρα από τις Ακυβέρνητες πολιτείες: O Τσίρκας, ο Σεφέρης, ο Κοτζιάς και η Χούντα του 1967

Lifo Mini – Series / Πέρα από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες: O Τσίρκας, ο Σεφέρης, ο Κοτζιάς και η Χούντα του '67

H Κωνσταντίνα Βούλγαρη σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Στρατή Τσίρκα, μιλά για τη φιλία του με τον Σεφέρη, την πολιτική του δράση μέσα στη Δικτατορία, αλλά και για το πώς έπεισε τον Παύλο Ζάννα να μεταφράσει Προυστ, μέσα στη φυλακή. Στο podcast ακούγονται για πρώτη φορά αποσπάσματα από διάλεξη που είχε δώσει ο Σ. Τσίρκας μαζί με τον Α. Kοτζιά.
THE LIFO TEAM
Σέρχιο Πιτόλ «Συζυγική ζωή»

Το Πίσω Ράφι / «Η συζυγική ζωή»: Η απολαυστική σάτιρα του Σέρχιο Πιτόλ για τις δηλητηριασμένες σχέσεις

Μέσα από τις απέλπιδες προσπάθειες μιας γυναίκας ν’ απαλλαγεί οριστικά από τον άπιστο σύζυγό της, με τη λοξή και ειρωνική ματιά του, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς μεταμορφώνει σε φάρσα αυτό που άλλοι θα έβλεπαν ως τραγωδία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Paul Lynch

Βιβλίο / Paul Lynch: «Υπάρχουν συγγραφείς που παίζουν στο κέντρο του γηπέδου, εγώ παίζω στα άκρα»

Ο πέμπτος Ιρλανδός συγγραφέας που παίρνει το Booker εξηγεί στη Βένα Γεωργακοπούλου γιατί στην Ιρλανδία βγαίνουν τόσο σημαντικά βιβλία, περιγράφει πως σε μια λαϊκή σχολίασαν το βραβευμένο βιβλίο του ως «πολύ μαύρο» και πως αν καθόταν να γράψει κάτι για να κερδίσει, αυτό δεν θα ήταν το «Τραγούδι του προφήτη».
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ