6 συμβουλές-νόμοι για γράψεις στίχους σε ελληνικά τραγούδια

6 συμβουλές-νόμοι για γράψεις στίχους σε ελληνικά τραγούδια Facebook Twitter
8

Ο Μάριος παίζει με τα κλισέ της στιχουργικής, φτιάχνοντας βιντεάκια στο κανάλι του.

Δείτε το πρώτο και μετά διαβάστε και αυτά που μου είπε όταν του ζήτησα να μου παρουσιάσει αυτό που κάνει:

Η αρχική ιδέα για τα μαθήματα ήρθε το 2009, σε ένα άρθρο που είχα γράψει στο παλιό μου μπλογκ. Και τώρα, με δεδομένο ότι κάνω τακτικά βίντεο και ταινίες στο YouTube και ψάχνω συνέχεια νέες ιδέες, αποφάσισα να δοκιμάσω να επεκτείνω την ιδέα των μαθημάτων σε μορφή βίντεο. Δεν έκανα κάποια έρευνα σχετικά.

 

Τα τραγούδια που ανέλυσα, είναι τραγούδια που γνωρίζω από τα σχολικά μου χρόνια (γεννημένος το 1979) και οι αναλύσεις, καθώς και οι δημιουργίες των νόμων, βασίζονται σε γνώσεις που αποκόμισα ως αυτοδίδακτος τραγουδοποιός εδώ και πάνω από 20 χρόνια, καθώς και στην υπερανεπτυγμένη ειρωνεία που καλλιεργώ περίπου το ίδιο διάστημα.

 

Ο πρώτος νόμος τής στιχουργικής (Κάθε λέξη κάνει απόλυτη ομοιοκαταληξία με τον εαυτό της), θεσπίστηκε το 2003, την άνοιξη, μαζί με δύο Χρήστους.

 

Trivia: Το πράσινο βιβλιαράκι που κρατάω, είναι κενό. Τούς στίχους τούς θυμάμαι απ'έξω.

 


 


 

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Περιμενα να αναφερει την κλασικοτατη λεξη στοκο "Εγω" ή πιο σπανια "Εσυ". Δεν προσθετει τιποτα στο νοημα, απλα πλεοναζει και συμπληρωνει το μετρο.Παραδειγματα του μετρ Φοιβου:μοιάζω εγώ να είμαι ένα πορτοφολάκι που εσύ κρατάς(Στα'δωσα ολα)πες μας τι πίνεις εσύ και δε μας δίνεις(Τι της εχεις βρει)Και δε σε νοιάζει που για σένα εγώ στο κλάμα πάλι βαλαντώνω (Το κοριτσακι σου)κι αν μ’ αφήσει εγώ στα δυο θα σπάσωκαι μακριά της θα καταστραφώ(Φιλε)μα ξαφνικά μου λες εγώπώς θέλεις να σε παντρευτώ(Α πα πα)Χριστούγεννα όπου να `ναι φτάνουνΚαι τα κλάματα με πιάνουνΠου δεν μπορώΜαζί σουΝα `μαι εγώ(Χριστουγεννα)
Πάντα χαίρομαι όταν βλέπω πανάξιους μαθητές να συμπληρώνουν το μάθημα και να εμπλουτίζουν την εμπειρία για όλους. Κι εσύ, φίλε 0,82353 (τόσο βγαίνει 14:17) έχεις πιάσει άψογα τον πρώτο υποκανόνα τής στιχουργικής. Σ'ευχαριστώ! Χαίρομαι που η δουλειά μας πιάνει τόπο!