Γιατί είναι τόσο εξωφρενικά άτολμη η Αριστερά στο θέμα Εκκλησίας;

Γιατί είναι τόσο εξωφρενικά άτολμη η Αριστερά στο θέμα Εκκλησίας; Facebook Twitter
Ιερώνυμος και Μπαλτάς / Εκκλησία και Κράτος
48

 

Και ενώ το πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό κράτους εκκλησίας έχει χαθεί στον λαβύρινθο των ξεχασμένων υποσχέσεων (μαζί φυσικά με τα σχέδια για την εξεύρεση χρημάτων απ' τη δίκαια φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας) διαβάζω:

 

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ: Καμία αλλαγή στο (υποχρεωτικό) μάθημα των Θρησκευτικών και στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ο Υπουργός Παιδείας

 

Το πλήρες άρθρο στο Έθνος: 

 

«Γέφυρες» με την Εκκλησία
Εκτός από τα πνευματικά ζητήματα, η Εκκλησία καλείται ενίοτε να αντιμετωπίσει και θέματα... πρακτικής φύσεως - εξ ου και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε χθες από τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αρ. Μπαλτά να μεριμνήσει για την πρόσληψη κληρικών...


Στήριξη και προσλήψεις
Η συνάντηση, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του νέου υπουργού Παιδείας.
Συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτή τη γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στην Εκκλησία και το υπουργείο για τη διευθέτηση των ζητημάτων που προκύπτουν, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η λειτουργία της κοινής επιτροπής που θα εξετάζει όλα τα εκκλησιαστικά θέματα.

Αμφότερες οι πλευρές διαβεβαίωσαν ότι η χθεσινή συνάντηση γνωριμίας έγινε σε άριστο κλίμα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε από τον υπουργό να στηρίξει τα 500 ιδρύματα της Εκκλησίας που πραγματοποιούν κοινωνικό έργο, όπως επίσης και να καλυφθούν τα κενά σε κληρικούς στις μητροπόλεις, τα οποία προέκυψαν από το κύμα συνταξιοδοτήσεων που παρατηρήθηκε κυρίως σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές.

Επιπλέον ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να υπάρξει λύση στο θέμα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, ενώ έθεσε και το θέμα της διατήρησης του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών με την υφιστάμενη μορφή του...

 

Καμία αλλαγή στα Θρησκευτικά
Ο υπουργός, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο μάθημα των Θρησκευτικών και στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, ζητήματα που είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένα.

«Εχει ήδη θεσμοθετηθεί μια επιτροπή Πολιτείας και Εκκλησίας για να συζητά συστηματικά τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και θα βάλουμε σε τάξη τα πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Αρ. Μπαλτάς, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη γενική επισκόπηση που είχαν αναφορικά με τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας...

 

*

Τι κι αν ο Πρωθυπουργός είναι άθεος. Τι κι αν όλη η κυβέρνηση σνόμπαρε τον θρησκευτικό όρκο. Τι κι αν η κοινωνία υποστηρίζει το διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. Τι κι αν η πλειοψηφία θέλει να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του κράτους τα χρήματα της Εκκλησίας που τα μαζεύουν εδώ και αιώνες για «μια ώρα ανάγκης». 

Η νέα κυβέρνηση προτιμάει να γλείψει την Εκκλησία, να διαβεβαιώσει ότι τα θρησκευτικά θα συνεχίσουν να είναι προσηλυτιστικό όπως ήταν πάντοτε, να σκεφτεί τρόπους για να στηρίξει τα ιδρύματα της εκκλησίας που μοιράζουν τρόφιμα (τα οποία τρόφιμα δίνει ο κόσμος και δεν τα αγοράζει απ' την τσέπη της η εκκλησία) και να κάνει προσλήψεις νέων παπάδων. 

Δεν ξέρω κατά πόσο έπαιξε ρόλο το ξεδιάντροπο γλείψιμο Ιεραρχών προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό. Μητροπολίτες που σχεδόν παρουσίαζαν τον Τσίπρα ως Αντίχριστο, μετά τις εκλογές τον παρουσιάζουν σχεδόν σαν τον νέο Ιησού. Οι σφοδρότεροι πολέμιοί του που έγιναν ηχηροί υποστηρικτές του (πχ. ο Αμβρόσιος και ο Άνθιμος) έριξαν πρώτοι τις γέφυρες, και δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να τσίμπησε.

Το μπαράζ των υπέροχων δηλώσεων των πρώτων ημερών -απ' το τι θα γίνει με το μνημόνιο και τις Σκουριές μέχρι τα βουλευτικά αυτοκίνητα και την άμεση κατάργηση ΕΝΦΙΑ- υποσχέθηκαν μια κυβέρνηση πραγματικά αριστερή και πιστή στις ιδέες της.

Καταλαβαίνω το πισωγύρισμα σε θέματα που άπτονται της οικονομίας, μερικές φορές μπορεί να είναι και αναπόδραστα. Όμως δεν καταλαβαίνω πισωγυρίσματα σε κοινωνικά θέματα, σε θέματα αρχής και σε ζητήματα που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ.

Πόσω μάλλον που αν ζητούσε λεφτά απ' τον Αρχιεπίσκοπο ο Υπουργός Παιδείας (αντί να τον διαβεβαιώνει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, ούτε καν στη διδασκαλία των θρησκευτικών!) είναι πιθανό ότι κυβέρνηση και πολίτες θα βγαίναμε κερδισμένοι - και οικονομικά. 

48

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Τι να σου κάνει ο Σύριζα, η αριστερά, η κάθε αριστερά και ο οποιοσδήποτε, όταν το τεράστιο ποσοστό του Ελληνικού λαού πιστεύει σε... πατέρες παστίτσιους, εικόνες που δακρύζουν, ιδρώνουν ματώνουν (μερικές φορές όλα μαζί)..., αγίους που λιώνουν τα παπούτσια τους από το πολύ περπάτημα τις νύχτες, άλλοι (άγιοι) χτυπάνε το μπαστούνι τους μέσα στο μνήμα τους και το «άγιο φως» γίνεται δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους;;;... Λίγο, ίσως, λείπει να διαβάσουμε σε κάποια αποτελέσματα δημοσκοπήσεων: «Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καταλληλότερος αρχηγός θεωρείται το Άγιο Φώς»...Οι εθιμοτυπικές μέρες της μεγάλης εβδομάδας πλησιάζουν. Κάντε μία βόλτα έξω από κάποιες εκκλησίες, ασφυκτικά γεμάτες σε απελπιστικό βαθμό, κυρίως την Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή και θα καταλάβετε πολλά. Αν όλοι αυτοί οι... πιστοί θα δεχτούν να διαχωριστεί η εκκλησία από το κράτος, εγώ θα γίνω Παπάς για να μη πω Πάπας...!Πέραν του εθιμοτυπικού, κάτι το οποίο προσωπικά το δέχομαι (και μέχρι ενός σημείου), από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα «προοδευτικού» Ταλιμπανισμού και Μουτζαχεντισμού.....ρε ΟΥΣΤ!!!...
Μια κυβέρνηση που βρίσκεται στο λάκκο των φιδιών και τη βγάζει δεν τη βγάζει μέχρι το καλοκαίρι, το μόνο που της λείπει είναι να τα βάλει με την εκκλησία, που στο κάτω κάτω, "την ψηφίζουν" ακόμα και οι άθεοι τον τελευταίο καιρό της κρίσης. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, αν δεν υπήρχε αυτή, η πείνα και η δυστυχία θα θέριζαν. Και η προσωπικότητα του αρχιεπισκόπου επίσης έχει μεγάλη εμβέλεια και πολλοί στην Ελλάδα τον εμπιστεύονται περισσότερο στη διαχείριση των οικονομικών από πολλά λαμόγια πολιτικούς. Τουλάχιστον ο πλούτος της εκκλησίας παραμένει ακόμα στην ιδιοκτησία της, σε αντίθεση με ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου πλούτου.
Μπορει καποιος απο τους σχολιαστες η ο αρθρογραφος να μας αναλυσει τι ακριβως και ποσα λεφτα θα κερδισουμε ενα δημευτει η φορολογηθει καποιο μερος της εκκλησιαστικης περιουσιας? Θα ηθελα πολυ να δω μια μελετη πανω σε αυτο το θεμα με νουμερα με αριθμους με αναλυσεις. Ο διαχωρισμος εκκλησιας κρατους δεν ειναι απλο ζητημα για καμια κυβερνηση.Πρωτα απο ολα η Ελλαδα δεν μπορει να γινει λαικο κρατος με την εννοια που ειναι η Γαλλια γιατι δεν ειμαστε ακομα πολυπολιτισμικο κρατος , μπορει ωστοσο να γινει λαικο κρατος με την εννοια που ειναι η Τουρκια ..Εχετε μηπως φανταστει ποσοι πολλοι ιεραρχες θα ηθελαν μεσα σε αυτη την λαικοτητα να μπορουσαν να κανουν ενα κομμα ΙΕΡΑΡΧΩΝ και να παιξουν μεγαλυτερο ρολο στη πολιτικη ζωη του τοπου απο οτι παιζουν τωρα? Γιατι σε μια χωρα που οι περισσοτεροι δηλωνουν εστω τυπικα ορθοδοξοι μου φαινεται πολυ ευκολο για καποιον να χρησιμοποιησει τη θρησκεια για ψηφο ... Ολα ειναι στον ελεγχο , οσο ο Αλεξης μπορει και ελεγχει τις διαφορες εξουσιαστικες δομες που προυπηρχαν τοσο μακρια θα μεινει η εκκλησια απο την πολιτικη ,Οσο πιο πολυ προσπαθει να την ελεγξεις τοσο πιο πολυ κοντα θα ερθει στη πολιτικη με αρνητικα αποτελεσματα . Να σας θυμισω οτι ο μονος ανθρωπος που τα εβαλε με την εκκλησια και κερδισε ηταν ο νεοφιλελευθερος Σημιτης και οχι καποιος Αριστερος ... Το να περιμενουμε απο ενα κομμα που μονο κατ ονομα ειναι προς το παρον αριστερο να κανει τετοιες κινησεις ειναι τουλαχιστον αφελεια . Πρεπει να το λεμε συνεχεια , ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποβαλει τις αριστερες συνιστωσες προοδευτικα . Τι να τις κανει οταν θα εχει 45-48 τις εκατο του κοσμου μαζι του? Πιστευει καποιος οτι ολοι γιναν αριστεροι ξαφνικα και θελουν αυτοματα να γινουμε λαικο κρατος? Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτη τη στιγμη ειναι κεντροδεξιος σχηματισμος . Ελαχιστη σχεση εχει με αριστερο κομμα ....
Δηλαδή θα πρέπει να φοβόμαστε μη γίνουν οι παπαδες μουλαδες του Ιράν και παρουν την εξουσία; Δεν υπάρχει τετοιο θέμα. Απλώς είναι ώρα να πεταχθούν έξω απο οποιαδηποτε αναμειξη στην "συνδιακυβέρνηση" της χώρας. Δε στεκομαι μόνο στα οικονομικά. Ο στραγγαλισμός της παιδείας και της λογικής των πολιτών, είναι μεγάλη τροχοπέδη για έναν λαό. Και γιατί να είμαστε οι μόνοι στην Ευρώπη χωρίς διαχωρισμο; Μονο κονδύλια θελουμε απ την ΕΕ;
Συγνώμη ρε παιδιά, αλλά πιό πολύ γελάω με τους "απογοητευμένους" απο τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή εννοείτε οτι είχατε πιστέψει κάτι απ' αυτά που έλεγε προεκλογικά; Είχατε πιστέψει ας πούμε οτι οι "ΔενΠληρωνίστας" θα καταργούσανε όντως τα διόδια; Οτι ο Αλέξης θα την έβγαζε έξω και οι αγορές θα έτρεχαν να κρυφτούν; Ότι θα βαρούσε το νταούλι και θα μας χάριζαν το χρέος; Και σταματήστε πιά να λέτε τον ΣΥΡΙΖΑ αριστερό κόμμα. Λαϊκιστικό κόμμα είναι και ως τέτοιο, πουλούσε αυτό που ήθελαν να αγοράσουν οι Ιθαγενείς: Την ύπαρξη του Άη Βασίλη.
Με τις δραμαμίνες τη βγάζουμε, με τις κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά στο θέμα της Εκκλησίας, νομίζω ότι άδικα ξεβρακώνεται τόσο, η κοινωνία δεν είναι όπως το 1980. Στην οικονομία δε θα κάνει και πολλά. Το λέω για τον Pablo. Φάνηκε ότι θα είναι εντός και επί τα αυτά, με κάποιες ψαλιδιές από δω και απο κει. Άρα, αν εκκενωθεί από το κοινωνικό ανανεωτικό του περιεχόμενο, θα γίνει πολύ πιο γρήγορα από το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα του ΤΙΠΟΤΑ.
Να θίξω ένα από τα θέματα που αναφέρεις, για τα συσσίτια. Εκκλησία δεν πηγαίνω, πηγαίνω μόνο κάθε βδομάδα και δίνω ένα ποσό στο κουτί που γράφει "υπέρ συσσιτίου απόρων". Η ιδέα αντί του να κάνουν αυτή την δουλειά οι εθελοντές της εκκλησίας να την κάνουν αμειβόμενοι κάποιων ΜΚΟ μου είναι απωθητική και δεν νομίζω ότι θα συνεισφέρω λεφτά.
Παιδιά ας σταματήσει πια αυτό το τροπάρι με την "Αριστερά" με την οποία ελάχιστη σχέση έχει η σημερινή κυβέρνηση.Πρόκεται για ενα εξάμβλωμα που επανδρώνεται από ένα λαικιστικό κόμμα πρώην Μαοικών, με Πασόκους ψηφοφόρους, σε συνεργασία με την ψεκασμένη ακροδεξιά.Τι ακριβώς Άριστερο (δηλ διαλακτικό, ουμανιστικό, προοδευτικό κτλ) περιμέντε να κάνει?
αν την ενεργεια που εχετε βαλει ολοι για την περιουσια της εκκλησιας την βαζατε για τις τριγωνικες συναλαγες, για τις αποικιοκρατικες συμβασεις παραχωρησεις (βλ Αττικη Οδο - παραχωρηση με τα ... κερδη και οχι με το τζιρο, ολως τυχαια οι εταιριες που αναλαμβανουν την συντηρηση του δρομου ανηκουν στους ιδιους!!) για τις μονοπωλιακες καταστασεις (θυμαστε που 20 χρονια δεν υπηρχε στα περιπτερα τιποτα αλλο απο την πρασινη και την αλλη τη καφε;;;) τοτε μπορει να περναμε ολοι μας και επιστροφή φορου....
Εμένα πάντως το πολιτικό κόστος δεν με ικανοποιεί σαν απάντηση στην εξωφρενική απροθυμία που επιδεικνύεται. Θυμάμαι κάτι δημοσκοπήσεις που έδειχναν καθαρό προβάδισμα στον διαχωρισμό από πλευράς πολιτών, τώρα φαντάζομαι ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Γενικώς στις σχέσεις εκκλησίας - κράτους η πολιτεία δείχνει μονίμως να υποχωρεί και δεν νομίζω ότι οι πολίτες - ψηφοφόροι έχουν κάποια σχέση με αυτό. Δεν το συζητάω ότι η πλειοψηφία θα κατέβαινε με χαρά στο Σύνταγμα σε περίπτωση φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας (καθ' υπερβολήν).Οπότε τι;
Επειδή είναι (χοντρικά) η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. Τα συμφέροντα τους εδώ και καιρό δεν συγκρούονται. Κοινώς, τους ενώνουν πολλά περισσότερα από όσα τους χωρίζουν.
Όποιος έχει παιδί και ανοίξει οποιοδήποτε βιβλίο θρησκευτικών από τα πρώτα χρόνια του σχολείου, καταλαβαίνει γιατί το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Το ίδιο και η ομαδική πρωινή προσευχή. Το ίδιο και η διεξαγωγή των μαθημάτων με τις θρησκευτικές εικόνες πάνω από τα κεφάλια των μαθητών. Απολύτως σεβαστή η πίστη του καθενός. Απολύτως σαφές, όμως, ότι η πίστη είναι ιδιωτική υπόθεση, και δε μπορεί να επιβάλεται σε δημόσιους χώρους. Και σίγουρα, όχι εκεί όπου διαμορφώνονται συνειδήσεις από τα πρώτα χρόνια της ζωής. Είκοσι και πλέον χρόνια έχουν περάσει από τη δική μου αποφοίτηση από το σχολείο. Πάντα ευχόμουν, και έλπιζα, η κόρη μου να μη ζήσει τα ίδια. Βαθμοθηρία, ανταγωνισμό, παπαγαλία, εκκλησιασμούς, παρελάσεις, κακογραμμένα βιβλία, υπερφορτωμένα τμήματα, διάβασμα στο σπίτι, καταιγισμό ύλης, έλλειψη κινήτρου για δημιουργία, ατελείωτες εξετάσεις. Η γνώση θα έπρεπε να είναι χαρά. Και στο ελληνικό σχολείο δεν είναι. Αυτά, νομίζω, θα έπρεπε να απασχολούν τον νέο υπουργό. Οι δηλώσεις του κατά της αριστείας, ενθαρρυντικές. Οι δηλώσεις για το μάθημα των θρησκευτικών, πάλι, όχι. Όσο για μένα, θα συνεχίσω να ελπίζω ότι δε θα βοηθάω για πολύ καιρό ακόμη το παιδί μου να φορτώνει κάθε πρωί στην πλάτη του μια ασήκωτη σάκα. Και ότι μια μέρα θα το δω να παίρνει τον δρόμο για ένα σχολείο που θα το αγαπάει, γιατί εκεί θα ανακαλύπτει σιγά-σιγά τον εαυτό του και τους άλλους…
Οταν είμαστε στο βουλιάζουμε-δε βουλιάζουμε η ρευστότητα απειλείται, πιθανόν να πάμε σε νέα σκληρά μέτρα κλπ, ε όχι δε με νοιάζει καθόλου να καταργηθούν τα θρησκευτικά φέτος ή του χρόνου.Πολύ first world problem.
Τότε γιατί υπάρχουν τα υπόλοιπα υπουργεία πέραν των Οικονομικών; Γιατί ξοδέυουμε λεφτά για να έχουμε Υπουργό Παιδείας; Γιατί συναντιέται με τον Αρχιεπίσκοπο;Αν όλα εκτός των οικονομικών θεμάτων είναι δευτερέυοντα (ή "first world problem") γιατί τα κάνουν, δίνοντάς μας δικαίωμα να σχολιάζουν;Και επίσης: Μήπως δεν διαβάσατε το άρθρο;Το αν φορολογηθεί σωστά η εκκλησία ή αν δημευτεί μέρος της περιουσίας της ΔΕΝ είναι ΚΑΘΟΛΟΥ first world ζήτημα: Θα μπορούσε να μας σώσει απ' το βούλιαγμα.
Μπορεί να έχετε και δίκιο. Ο καθένας έχει διαφορετικές προτεραιότητες - εγώ πχ θεωρώ πως λεφτά θα εξοικονομηθούν αν σταματήσουμε να πληρώνουμε ένα σκασμό πρόστιμα για τις παρανομες χωματερές και υιοθετηθούν άλλες μέθοδοι διαχείρισης των απορριμάτων. Κάνει κάτι ο Συριζα γι αυτο;
Έλεος πια με το επιχείρημα "εδώ έχουμε άλλα θέματα, με αυτό θα ασχολούμαστε". Η μία κίνηση δεν αποκλείει την άλλη. Δεν είναι δουλειά του Υπουργειου Παιδείας οι χωματερές, για να "δοθεί προτεραιότητα". Δουλειά του Υπουργείου Παιδείας είναι, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις με την εκκλησία, τον Υπουργό τον βάλαμε για να εφαρμόσει την πολιτική με την οποία ο Τσίπρας είπε ότι θα πορευτεί, αλλά η πολιτική άλλαξε εν μία νυκτί. Επειδή δηλαδή πληρώνουμε παράνομες χωματερές δεν πρέπει ο Υπουργός Υγείας να φροντίσει τα νοσοκομεία, ο Υπουργός Εργασίας, ο Υπουργός Εξωτερικών ή ο Υπουργός Παιδείας να μην κάνουν τη δουλειά του ΔΙΚΟΥ τους Υπουργείου;Έλεος.
Μήπως βιάζεστε λιγάκι κύριε Δημοκίδη;Και εμένα με ενοχλούν πολλά. Κυρίως η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης για αποκατάσταση κάποιων που ανακάλυψαν την αλληλεγγύη και τον Γκεβάρα όταν έχασαν τη δουλειά τους, την οποία απέκτησαν με το πατροπαράδοτο γλύψιμο αλλά...Για τον υπουργό παιδείας (που λέγοντας τα αυτονόητα για τα πειραματικά σχολεία, ξύπνησε σε κάποιους "Ευρωπαίους" τον τελευταίο Βαλκάνιο μέσα τους) και τον Γιάννη Τσιρώνη (για τις Σκουριές) κρατήστε κάποια πισινή.Έχουμε μπροστά μας τέσσερις μήνες, ίσως και τέσσερα χρόνια και ορισμένοι "είναι στα κάγκελα" από την πρώτη μέρα...
Ο υπουργός δεν είπε οτι θα ερευνησει και εξετασει ζητήματα. Ειπε οτι να μην ανησυχουν σε θα αλλάξει τίποτα. Άλλο ανοίγω μέτωπα κι αλλο παραδιδομαι πληρως στις απαιτήσεις.
Έχω την κακή συνήθεια να ενημερώνομαι από ρεπορτάζ και όχι παραπολιτικές στήλες (για ευνόητους λόγους). Αν μου βρεις ένα ρεπορτάζ από τη συνάντηση Μπαλτά - Ιερώνυμου που στις δηλώσεις του υπουργού να υπάρχει η παραδοχή των απαιτήσεων του αρχιεπισκόπου ... να ζητήσω και συγνώμη.Εγώ πάντως βλέπω ότι η κατάσταση οδηγείται σε βελούδινο διαζύγιο.Το μέλλον θα δείξει!
Μάλλον δε γνωρίζετε ποιος είναι ο θεσμοθετημένος ρόλος που καλούνται να παίξουν τα ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ σχολεία.Πάμε πάλι λοιπόν..."Ο ρόλος των πειραματικών σχολείων είναι η δοκιμαστική εφαρμογή νέων μεθόδων διδασκαλίας και προγραμμάτων σπουδών, προκειμένου να εφαρμοστούν ανάλογα στην συνέχεια σε όλα τα δημόσια σχολεία. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, το δείγμα των μαθητών πάνω στους οποίους θα εφαρμοστούν πιλοτικά αυτές οι νέες διδακτικές μέθοδοι και τα νέα προγράμματα σπουδών θα πρέπει να αντιπροσωπεύει όλο το μαθησιακό φάσμα, από μαθητές με αυξημένες ικανότητες και γνώσεις, μέχρι μαθητές μετρίου ή κατώτερου επιπέδου."Τι δεν καταλαβαίνετε ρε γαμώτο!
H ποιά είναι άτολμη? Η Αριστερά? Θα το λέμε για καιρό ακόμα αυτό το παραμυθάκι? Ασχέτως με το τι θέλει να λέει ο Σύριζα, είναι εντελώς σαφές και προφανές ότι η αρχηγική ομάδα του έχει επιλέξει να ακούει αυτούς που τον ψηφίζουν και όχι να τον ακούν αυτοί. Και δεν έγινε ξάφνου αριστερό το 30% των ψηφοφόρων, τουλάχιστον όχι όπως το εννοούν στο Σύριζα και όχι αυτοί που τους ψήφισαν κατά τη γνώμη μου. Το να υποστηρίζεις ένα κόμμα που θεωρείς ότι σε ακούει είναι απολύτως λογικό και θεμιτό, αλλά δεν είναι καθόλου καλός λόγος να ενστερνίζεσαι τις νευρώσεις των πολιτευτών του.
Σε 3-4 χρόνια, και ΑΝ δείχνει να σταθεροποιείται η οικονομία (να μη έχει σίγουρο το φούντο δηλαδή), θα μπορεί να ανοίξει νέα μέτωπα. Λεει πως θα ξεκινήσει με τη φοροδιαφυγή. Έχει δημόσια διοίκηση gtp, συνδικαλιστές εγκληματίες, κατεστραμένη οικονομία να ανασυνταχθεί, απαίδευτη αγροτιά!, Ας μην περιμένουμε να σκοτωθεί με όλους το πρώτο χρόνο!!!! Θέλει και τον Ανθιμο, τώρα που είναι τα ζορικα, να λέει και μια καλή κουβέντα! Όλοι αυτοί οι σουπερ απαιτητικοί και ανυποχώρητοι, που ήταν τόσες δεκαετίες?
Nice try no cigar. Η "αριστερά" δεν είπε "ξέρετε σε 3-4 χρόνια αφότου εκλεγούμε και αν πηγαίνουν καλά τα πράγματα και αν φυσάει ευνοικός άνεμος τότε θα ασχοληθούμε μ΄αυτά πού σας υποσχεθήκαμε".Οχι.Ειπε "εκλέξτε μας και θα κάνπουμε αμέσως πράξη αυτά πού υποσχεθήκαμε". Κάποια απ΄αυτά μάλιστα "με ένα νόμο". Εχει κι η κοροιδία όρια. Ακόμα και στην ελλάδα.
Ειναι οι ψηφοι. Τοσο απλο. Και θα ειμασταν τελειως εκτος τοπου και χρονου αν πιστευαμε οτι το 36% του κοσμο δεν ειναι θρησκευομενο και μαλιστα "κολλημενο" με την εκκλησια. Οι υποσχεσεις αυτης της κυβερνησης καταργουνται μια μια πριν καν νομοθετηθει οτιδηποτε. Ας ελπισουμε τουλαχιστον, να διατηρειθει καποια σχετικη συνεση στο θεμα της οικονομιας. Γιατι αν οχι, θα κινδυνευσουμε να βρεθουμε σε τετοια χαλια, που το ζητημα της εκκλησιας να μη το θεωρουμε καν προβλημα...
Αμφιβαλλω ότι ακόμα και οι πιστοί δε θελουν να φορολογηθει η εκκλησία ή να αναλάβει τα έξοδα της. Απλα πολιτική ατολμία είναι. Δεν είπαμε ότι θα γίνει άμεσα ο διαχωρισμός, αλλά είναι άλλο να διαβεβαιώνεις επίσημα ότι τίποτα δε θα αλλάξει.