Η Σύλβια Πλαθ δεν είναι ηρωϊδα επειδή αυτοκτόνησε

Η Σύλβια Πλαθ δεν είναι ηρωϊδα επειδή αυτοκτόνησε Facebook Twitter
2

Η Σύλβια Πλαθ δεν είναι ηρωϊδα επειδή αυτοκτόνησε Facebook Twitter
Η Σύλβια Πλαθ όπως την ζωγράφισε η ίδια

Η Σύλβια Πλαθ ζωγράφιζε συχνά τον εαυτό της, τουλάχιστον στα εφηβικά της χρόνια. (Σπούδασε σε ένα τμήμα Καλών Τεχνών του Smith College της Μασαχουσέτης.)

Μετά τα 20 της χρόνια σταμάτησε τη ζωγραφική και επικεντρώθηκε στο γράψιμο.

Έτσι όλες οι αυτοπροσωπογραφίες της την απεικονίζουν ως νεαρή γυναίκα.

 

Η Σύλβια Πλαθ δεν είναι ηρωϊδα επειδή αυτοκτόνησε Facebook Twitter

 

Νεαρή γυναίκα βέβαια παρέμεινε για πάντα. Η αυτοκτονία της στα 31 της δεν την άφησε ποτέ να μεγαλώσει, να ζωγραφίσει ξανά τον (μεγαλύτερο) εαυτό της. 

 

O θάνατός της απέκτησε μια αύρα ρομαντισμού, την έκανε μετά θάνατον σούπερσταρ, και μας κάνει να παρατηρούμε με προσοχή ακόμα και τις εφηβικές της αυτοπροσωπογραφίες λες και κρύβουν τα μυστικά που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν την ψυχή της και να λύσουν τα μυστήρια. 

 

Λοιπόν, δεν υπάρχει κανένα μυστήριο. Η αυτοκτονία της, όπως και πολλών άλλων καλλιτεχνών που ταλαιπωρήθηκαν από ψυχικές ασθένειες, είναι ένα γεγονός τραγικό και όχι ρομαντικό. Περιγράφοντας, χωρίς να το ξέρει ίσως, την διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) απ' την οποία έπασχε, η Πλαθ είχε πει: «Νιώθω πως η ζωή μου με κάποιον μαγικό τρόπο κυβερνάται από δύο ηλεκτρικά ρεύματα: Το ένα είναι θετικό και γεμάτο χαρά και το άλλο αρνητικό και γεμάτο απόγνωση. Όποιο απ' τα δύο κυλάει εκείνη τη στιγμή, κυριεύει τη ζωή μου, την πλημμυρίζει.»

 

Με την ποιητική της γλώσσα, η Πλαθ το κάνει να ακούγεται σχεδόν ελκυστικό. Δεν ήταν όμως, και, προφανώς, γι' αυτό δεν το άντεξε. 

 

Η αυτοκτονία της δεν ήταν πράξη θάρρους ή ρομαντική κίνηση μιας ποιητικής κορύφωσης - ήταν αποτέλεσμα ψυχικής ασθένειας που ταλαιπώρησε την ίδια αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους (παλιά δεν υπήρχαν χάπια ή αποτελεσματικές θεραπείες, τώρα υπάρχουν). 

 

Και γι' αυτό δεν συμφωνώ με όσους ηρωοποιούν πράξεις ανθρώπων που αφαίρεσαν τη ζωή τους επειδή δεν μπορούσαν να τη διαχειριστούν. 

 

Ηρωϊδα είναι η Πλαθ εξαιτίας των ποιημάτων της και εξαιτίας της γενναίας μάχης που έδωσε με αντίπαλο το μυαλό της, κι ας έχασε στο τέλος - κι όχι λόγω της τραγικής ιστορίας της... 

 

 

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

2 σχόλια
Είναι ίσως η πιο αγαπημένη μου ποιήτρια. Η Πλάθ και ο Καρυτάκης αντίστοιχα ή ακόμα και η Σάρα Κέιν πάλευαν με τους εσωτερικούς τους δαίμονες και έχασαν. Δεν είναι η αυτοκτονία που τους έκανε σπουδαίους. Είναι που μοιράστηκαν μαζί μας την αγωνία και τον πόνο του να είσαι αυτοί.