Μικρή υπεράσπιση της Πολεμίστριας του Φωτός

Μικρή υπεράσπιση της Πολεμίστριας του Φωτός Facebook Twitter
19

Όσο καλοπροαίρετος και να είναι κάποιος, το βιογραφικό της κυρίας Χρύσας Αθανασοπούλου μοιάζει να παρακαλάει για σάτιρα κα για memes. 

Το βασικό πρόβλημα, νομίζω, είναι ο σοβαρός, κυριολεκτικός τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένο. Αναφέρει δηλαδή η υποψήφια τη φιλία της με τον Κοέλιο, και χρησιμοποιεί λογοπαιγνιακά τον τίτλο βιβλίο του συγγραφεά (Το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός) θέλοντας να δώσει κάποιο έξτρα στοιχείο για το χαρακτήρα της. 

Μικρή υπεράσπιση της Πολεμίστριας του Φωτός Facebook Twitter

Δεν ειναι θρησκεία, δεν λέει ότι έχει υπερδυνάμεις - όμως κάθετί σχετικό με τον Κοέλιο βγάζει αναπόφευκτα μιαν αφέλεια. Πάντως προσωπικά πιστεύω ότι έτσι γίνεται πιο ενδιαφέρουσα η υποψήφια, μαθαίνουμε με παιχνιδιάρικο τρόπο κάτι παραπάνω γι' αυτήν (πέρα απ' τα γνωστά κλισέ, τις σπουδές κλπ που βάζουν όλοι), κι ας καταλαβαίνω γιατί γίνεται η καζούρα.  

Δεν ξέρω αν όλο το σύμπαν θα συνομωτήσει για να εκλεγεί η Χρύσα Αθανασοπούλου στην Κορινθία, μου αρέσει όμως να υπάρχει και η άλλη άποψη πέρα  από τα αναμενόμενα χλευαστικά σχόλια:

Γιατί αυτα τα περί "Πολεμιστή του Φωτός" είναι παράλογα ενώ το να πιστεύεις - και βάσει αυτών των πεποιθήσεων να υποστηρίζεις ότι νομοθετείς - πως ο θεός γεννήθηκε πριν 2000 χρόνια, από μια παρθένα γυναίκα και περπάτησε στο νερό πριν τον σταυρώσουν και αναστηθεί, είναι απόλυτα λογικά...;

Εκτός απο το μια χαρά βιογραφικό της, οι φίλοι μας είναι οικογένειά μας - και είναι επιλογή οχι DNA.

Όταν η άλλη σου μοστράρει "κόρη του αείμνηστου υπουργού /βουλευτή κλπ" καλύτερο είναι; Οταν ανήψια βολεύονται μόνο και μόνο επειδή η οικογενειοκρατία ζει και μας οδηγεί; Αν όντως η κυρία είναι φίλη του Κοέλιο, μπράβο της να τον χαίρεται, κι εγώ θέλω φίλο μου τον Μουρακάμι αλλά αυτος δεν νομίζω ναχει και πολλούς φίλους, φτου!

UPDATE: Απάντησε κι η ίδια: 

Η "πολεμίστρια του φωτός" απαντά στις επικρίσεις με φωτό του Κοέλιο

19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

7 σχόλια
ok ειναι ενδεικτικο των "ακομματιστων πετυχημενων" του ποταμιουεχει και αλλα φυντανια. οπως μια δημοσιογραφινα στα γιαννεναπερα των εκτος συναγωνισμου ψαριανου, τατσοπουλουπλακα πλακα θυμαμαι και την ιστορια με τον καραισκακη-μπαρμπαρουση ο οποιος εκλεχτηκε
"ενώ το να πιστεύεις - και βάσει αυτών των πεποιθήσεων να νομοθετείς - πως ο θεός γεννήθηκε πριν 2000 χρόνια, από μια παρθένα γυναίκα και περπάτησε στο νερό πριν τον σταυρώσουν και αναστηθεί, είναι απόλυτα λογικά...;"Σίγουρα όχι λιγότερο λογικά από την πεποίθηση ότι "η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα" ή ότι "ο σοσιαλισμός θα δημιουργήσει έναν παράδεισο όπου όλοι θα είμαστε ίσοι" ή ότι "με τον φιλελευθερισμό θα γίνουμε όλοι πλούσιοι" ή ότι "η δική μας φυλή είναι ανώτερη από τις άλλες". Γενικώς οι άνθρωποι πιστεύουν σε ένα σωρό τρελά πράγματα, και κάποιοι αγωνίζονται και πεθαίνουν γι' αυτά.Από την άλλη υπάρχει κάτι που είναι απόλυτα σίγουρο: Η ιδέα πως ο Θεός ενσαρκώθηκε σε άνθρωπο και υπέφερε σηκώνοντας στους ώμους του το βάρος της ανθρώπινης αμαρτίας αποδείχτηκε μια ιδέα εξαιρετικά ισχυρή που συνεπήρε δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Δεν μπορώ να το πω αυτό για τις new-age κοινότοπες σαχλαμαρίτσες του Κοέλιο με τις οποίες κάνετε μια εντελώς άτοπη και χαριτωμένα "ασεβή" σύγκριση.
Καλά, ότι ο Χριστιανισμός άλλαξε τον ρου της ιστορίας ισχύει, αλλά επειδή τον άλλαξε προς το χειρότερο, δεν περίμενα να το ακούσω ως επιχείρημα υπέρ του.Όσο για το επιχείρημα ότι "αφού το ακολούθησαν ένα δισ. άνθρωποι, κάποιο δίκιο θα έχουν", με συγχωρείς, αλλά θυμήθηκα τα λόγια ενός παλιού καθηγητή μου, που ήθελε να μας διδάξει ακριβώς αυτό, να μην παρασυρόμαστε από τη γνώμη των πολλών. Μας έλεγε λοιπόν επί λέξει (ζητώ και πάλι συγγνώμη για την αθυροστομία του) "Και οι μύγες είναι τόσα δισεκατομμύρια, κάτι θα ξέρουν, λοιπόν φάτε σκ..."
Προς το χειρότερο; Η ιδέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν αποτελεί παρά την κοσμική εκδοχή του χριστιανικού "αγαπάτε αλλήλους". Γι' αυτό και ως έννοια δεν εμφανίστηκε σε καμία μη χριστιανική κοινωνία, ενώ ούτε οι προχριστιανικές κοινωνίες ανέπτυξαν κάποιον παρόμοιο προβληματισμό παρά την τεράστια ανάπτυξη της σκέψης και της φιλοσοφίας. Την εποχή του Σωκράτη ο αδύναμος (σκλάβος, γυναίκα, αιχμάλωτος πολέμου) έπρεπε απλώς να υπομένει τη μοίρα που του επιφύλαξαν οι θεοί. Κατά τα λοιπά, προσωπικά δεν πιστεύω στον χριστιανισμό ή κάποια άλλη θρησκεία. Είμαι αγνωστικιστής αλλά αναγνωρίζω την τεράστια συμβολή στον ανθρώπινο πολιτισμό μιας θρησκείας χωρίς την οποία δεν θα είχαμε βυζαντινές εικόνες, δεν θα είχαμε γοτθικό ρυθμό, δεν θα είχαμε μπαρόκ, δεν θα είχαμε Μπαχ κι ένα σωρό άλλα πράγματα που υπερβαίνουν τα ανιστόρητα κλισέ κάποιων ταλιμπάν που νομίζουν ότι απελευθερώθηκαν και έγιναν πιο "ανοιχτόμυαλοι" επειδή μασάνε μια trendy τσιχλόφουσκα.Από το new-age και την αθεΐα δεν έχουμε δει κάποια παρόμοια συμβολή στον ανθρώπινο πολιτισμό, συγγνώμη κιόλας.
Καθολου χαριτωμένο δεν είναι αυτό που λέω και καθόλου ασεβές.Αμφιβαλλω ότι η τύπισσα το βλέπει ως θρησκεία, αλλά υπάρχουν άλλοι που το βλέπουν έτσι. Αυτά τα περι "σαχλαμαρίτσας" που λες δε δείχνουν έναν άνθρωπο που σέβεται - κάτι για το οποίο μάλιστα με κατηγορείς κιόλας.Αν εσύ επιθυμείς να πιστεύεις στην ιδέα ότι ο Θεός ενσαρκώθηκε σε άνθρωπο, υπέφερε και όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεις, είσαι απόλυτα ελεύθερος να το κάνεις. Το ίδιο ισχύει με τις περισσότερες θρησκείες του κόσμου - από τις παγανιστικές μέχρι το Βουδισμό και το Ισλαμ - δε μου λέει κάτι ότι "η ιστορία συνεπήρε δισεκατομμύρια ανθρώπους", γιατί δεν είναι η μοναδική φορά που συνέβη.Όμως είσαι ακριβώς τόσο ελεύθερος όσο είναι και ο Δωδεκαθεϊστής να πιστεύει στην Αθηνά και το Δία, όσο ελεύθερος είναι ο Μουσουλμάνος να πιστεύει στον Αλλάχ, όσο ελεύθερος είναι ο/η new-age hippie να πιστεύει ότι τα δέντρα και η φύση είναι ο Θεός του κ.ο.κ.Και εγώ έχω το απόλυτο δικαίωμα, χωρίς να σε αναγκάζω να μην πιστεύεις εκεί που θέλεις και χωρίς να σου ενοχλώ την πίστη σου, να θεωρώ πως ΟΛΑ αυτά είναι αστεία.Αλλά όλα. Και εξίσου.Όχι "τα δικά μας είναι καλά, των άλλων είναι σαχλαμαρίτσες".
Χαρμίδη, όχι, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ξεκίνησαν με το "αγαπάτε αλλήλους". Ο Χριστιανισμός δεν είχε κανένα πρόβλημα π.χ. με τη δουλεία. Πρώιμες μορφές δικαιωμάτων έχουμε ήδη από τον κώδικα του Χαμουραμπί, αλλά η πρώτη γενιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως τα ξέρουμε (ζωή-ελευθερία-περιουσία) ξεκίνησε με τον Διαφωτισμό από τον John Locke. Ο Διαφωτισμός διαχώρισε την ηθική από τον Χριστιανισμό, επομένως δεν προκύπτει από κάπου ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στον Χριστιανισμό.(Που, στην τελική, υπήρχε για 1800 χρόνια μέχρι να εμφανιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα)
Γιατί αυτα τα περί "Πολεμιστή του Φωτός" είναι παράλογα ενώ το να πιστεύεις - και βάσει αυτών των πεποιθήσεων να υποστηρίζεις ότι νομοθετείς - πως ο θεός γεννήθηκε πριν 2000 χρόνια, από μια παρθένα γυναίκα και περπάτησε στο νερό πριν τον σταυρώσουν και αναστηθεί, είναι απόλυτα λογικά...; Δεν το είχα σκεφτεί έτσι. Αμα κατέβω και εγω θα γράψω πως πιστεύω στους 7 θεούς του Westeros.
Σεβαστή η άποψή σου Άρη, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση τα επιχειρήματά σου δεν τα θεωρώ σωστά. Και να σου πω το γιατί. Καταρχήν αυτό που λες ότι παρουσιάζεται με παιχνιδιάρικο τρόπο και δε γράφει τις σπουδές, που είναι κλισέ, δεν στέκει. Το κλίμα αυτών ειδικά των εκλογών δεν είναι παιχνιδιάρικο. (Κατά τη γνώμη μου γενικά δεν πρέπει να είναι, αλλά, ελπίζω, συμφωνείς τουλάχιστον για αυτές). Όσο για τις σπουδές, είναι ένα ελλιπές αλλά χρήσιμο κριτήριο για να κρίνεις τον υποψήφιο. Είναι κλισέ, επειδή υπάρχει πολύ καλός λόγος για να είναι. Το 2ο επιχείρημα, ότι εξίσου παράλογο με το να είσαι πολεμίστρια του φωτός είναι και το να είσαι ΧΟ, επίσης δεν στέκει. Πρώτα πρώτα, το να είναι κάποιος Έλληνας χ.ο. δεν χρειάζεται ενεργητικη σκέψη και προσήλωση στη θρησκεία. Οι πιο πολλοί που δηλώνουν χ.ο. δεν έχουν ανοίξει τη Βίβλο. Ενώ αντίθετα, it takes a special kind of crazy για να δηλώνεις πολεμιστής του φωτός ή σαϊεντολόγος. Και το πιο σημαντικό, όταν κάποιος λέει "ψηφίστε με ΕΠΕΙΔΗ είμαι χ.ο." τρώει κι αυτός εξίσου δούλεμα, τουλάχιστον εδώ μέσα.Τέλος, το 3ο επιχείρημα ισχύει μεν, αλλά όχι υπέρ της υποψήφιας! Ακριβώς επειδή τους φίλους τους διαλέγουμε, καλό θα ήταν για την ίδια να μην το αναφέρει. Και στο κάτω κάτω, η σχέση της με τον Κοέλιο τι μας αφορά; Ο Κοέλιο δεν είναι πολιτικός φιλόσοφος. Το να λέει η άλλη είμαι κόρη του τάδε βουλευτή σημαίνει "γαλουχήθηκα με την νοοτροπία του τάδε βουλευτή". Τώρα τι έπιασε από αυτά που της έλεγε ο πατέρας της είναι άλλο θέμα. Αλλά κάτι δηλώνει. Το να λέει "είμαι φίλη του Κοέλιο" τι δηλώνει; Πέραν του ότι είναι κάπως αφελής; Πολιτικά το δηλώνει; Εκτός κι αν θεωρείς ότι ανέλυσε το πολιτικό της στίγμα κι αποφάσισε να μιλήσει γενικά για να γεμίσει το φυλλάδιο...
Επειδή το 2ο επιχείρημα ήταν δικό μου από το αρχικό άρθρο, επέτρεψέ μου να διαφωνήσω.Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής στο να πιστεύεις ότι ο Lord Xenu φταίει που οι άνθρωποι έχουν μέσα τους Thetans που τους προκαλούν τα προβλήματα που έχουν (Scientology), στο να πιστεύεις ότι ο Χριστός μετά την Ανάστασή του πήγε στην Αμερική και δίδαξε τους Ινδιάνους (Mormons) και στο να πιστεύεις ότι ο Χριστός γεννήθηκε από την Παναγία που ήταν παρθένα, και μετά ανέστησε νεκρούς, περπάτησε στο νερό και μετέτρεψε το νερό σε κρασί (όλα τα χριστιανικά δόγματα).Η πίστη.καμία πίστη δεν έχει αποδείξεις. Όλες βασίζονται στο ότι ο πιστός θα δεχθεί αυτά που του λένε χωρίς κριτική σκέψη και χωρίς να ζητήσει αποδείξεις για αυτά.Το ότι κάποιες θρησκείες ή θρησκευτικές αντιλήψεις ακούγονται πιο γελοίες από κάποιες άλλες, δεν οφείλεται πάντα στο ότι όντως είναι αλλά περισσότερο στο ότι τις... άλλες τις έχουμε συνηθίσει.Τέλος, δε νομίζω πως αυτό το περι "ενεργητικής σκέψης" που δε χρειάζεται ώστε να δηλώσει ένας Έλληνας Χ.Ο. είναι επιχείρημα που αντικρούει αυτό που λέω εγώ. Το ίδιο παράλογο είναι το ένα με το άλλο, απλά το ΔΙΚΟ μας παράλογο το έχουμε συνηθίσει.Σε μια χώρα που ο πρωθυπουργός της βγαίνει και δηλώνει πως "μίλησε ακόμα και με το Θεό" σε μια προσπάθεια να πείσει τον κόσμο πως τα έκανε όλα - και ταυτόχρονα να διατηρήσει τις ψήφους των άκρβς θρησκευόμενων, δε νομίζω πως η έλλειψη "ενεργητικής σκέψης" είναι κάτι που πρέπει να παραβλέπουμε τόσο εύκολα.Το κούρασα το θέμα.Το δια ταύτα για εμένα είναι ένα: Πίστευε ότι θέλεις. Κάθε θρησκεία έχει τα δικά της γελοία. Δε χρειάζεται να το ξέρω, δε χρειάζεται να το χρησιμοποιείς για να με πείσεις πως είσαι καλός άνθρωπος.Αν όμως, αυτό που πιστεύεις, το εκμεταλλεύεσαι για να μαζέψεις ψήφος λέγοντας πως νομοθετείς/κυβερνάς με βάση αυτό τότε ναι, με ενδιαφέρει.Και εκεί δε με νοιάζει αν πιστεύεις στους θεούς του Westeros, το Δία ή το Βούδα. Με ενοχλούν όλα εξίσου.
Exist, συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά α) και μόνος σου λες ότι είναι μεν και τα 2 το ίδιο παράλογα, αλλά το δεύτερο φαίνεται λιγότερο παράλογο επειδή το ακούμε συχνά, και β) είπα ότι όταν ο Σαμαράς λέει ότι μιλάει με το θεο, ή όταν έβγαινε σε εκείνο το σποτάκι ένας μπούλης που έλεγε "ψηφίστε ορθοδοξία", έφαγαν κι αυτοί αντίστοιχο δούλεμα εδώ μέσα. Τουλάχιστον από τους αναγνώστες της Λάιφο δηλαδή, δεν υπάρχει αναντιστοιχία.