Οι 15 δυνατότερες υποθέσεις δωροδοκίας του 2014 στην Ελλάδα

Οι 15 δυνατότερες υποθέσεις δωροδοκίας του 2014 στην Ελλάδα Facebook Twitter
Συνέντευξη τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για απόπειρα χρηματισμού. Credit: Nick Paleologos / SOOC
2

Δωροδοκία =λήψη δώρου. Η σημασία του όρου άλλαξε βέβαια σε 'δίνω δώρο' και έτσι χρησιμοποιείται σήμερα. 

Μπορεί η κυβέρνηση φέτος να μετέτρεψε σε κακούργημα τη δωροδοκία, για πολιτικούς και για πολίτες, όμως πολλές είναι οι υποθέσεις που μας απασχόλησαν, ακόμα και τώρα, στην εκπνοή του χρόνου. 

Να μερικές απ' τις πιο ενδιαφέρουσες, απ' όλο το 2014.

(Σημείωση: καμία υπόθεση δεν θεωρείται αληθινή και επιβεβαιωμένη, εκτός αν έχει τελεσιδικήσει το θέμα.) 

1.

«Ποιος φοβάται την Τελεία;» (και θέλει να ξοδέψει και χρήματα για να δωροδοκήσει τους πολιτευτές της;)

Για εκστρατεία «εκφοβισμού, εκβιασμών, δωροδοκίας, ταξίματος» κατά των υποψηφίων της «Τελείας» ανά την Ελλάδα, κάνει λόγο ο Απόστολος Γκλέτσος, σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του νέου κόμματός του.

«Θα ήθελα να ενημερώσω όλους εκείνους οι οποίοι έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία εκφοβισμού εκβιασμών, δωροδοκίας, ταξίματος κατά των υποψηφίων μας ανά την Ελλάδα ότι πρώτον μας κάνουν να χαμογελάμε με το πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν κάποιοι άνθρωποι στο όνομα της Δημοκρατίας πάντα.

Επίσης να τους πω ότι δεν φοβήθηκε κανένας, είμαστε όλοι στις θέσεις μας. Κάτι τέτοιες ενέργειες μας δίνουν κουράγιο, μας εμψυχώνουν. Να πω βεβαίως ότι αν συνεχιστούν θα βγάλουμε και ονόματα στη δημοσιότητα και επίσης να πω ότι εμείς θα συνεχίσουμε και θα τελειώσουμε με το δόγμα του Καραϊσκάκη», σημειώνει στη δήλωσή του με τίτλο «Ποιος φοβάται την Τελεία;».

2.

Θεσσαλονίκη : Ορθοπεδικοί γιατροί παραπέμπονται για δωροδοκία

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται τρεις γιατροί για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και παθητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου, κατηγορίες που συνδέονται με υπόθεση παράνομων αμοιβών που φέρονται ότι εισέπρατταν για την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών από πολυεθνική εταιρεία. #

Πρόκειται για τρεις ορθοπεδικούς, καθηγητές Πανεπιστημίου, οι οποίοι υπηρετούσαν σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης («Γεννηματάς», «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου»). Η ζημιά που προκλήθηκε στα νοσηλευτικά ιδρύματα ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2000-2006, ενώ το όφελος των κατηγορουμένων φτάνει συνολικά τα 1,5 εκατ. ευρώ.

Όπως περιγράφεται στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, οι ορθοπεδικοί προωθούσαν τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας, εξασφαλίζοντας για τους ίδιους ως «δώρο» το 20% της αξίας τους, το οποίο η εταιρεία κάλυπτε με αντίστοιχη υπερκοστολόγηση (35%). Στην ουσία το «δώρο» των γιατρών το πλήρωνε τελικώς το Ελληνικό Δημόσιο.

3.

Συλλήψεις έξι ατόμων για εκβίαση και δωροδοκία επιχειρηματία

Πρόκειται για δυο υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, έναν υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, μια 68χρονη λογίστρια, τον σύζυγό της έναν 74χρονο συνταξιούχο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών και το γιο της, ο οποίος είναι υπάλληλος της Τραπέζης της Ελλάδος. #

Μέσω της λογίστριας οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ απαιτούσαν εκβιαστικά 60 χιλιάδες ευρώ προκείμενου να μην επιβληθούν σε επιχειρηματία υψηλά πρόστιμα.

Τη Δευτέρα το βράδυ μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση ο 43χρονος γιος της λογίστριας παρέλαβε από τον καταγγέλλοντα προσημειωμένα χαρτονομίσματα ύψους 50 χιλιάδων ευρώ και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι συλλήψεις.

4.

Kαρδίτσα: Υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών συνελήφθη για εκβιασμό και δωροδοκία

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο 56χρονος υπάλληλος απαίτησε εκβιαστικά το ποσό των πενήντα (50) ευρώ από τον 35χρονο, για τη διευθέτηση αυτοκινητιστικής υπόθεσης, που αφορούσε στην προσθήκη επαγγελματικής δραστηριότητας στην άδεια κυκλοφορίας Ι.Χ. Φορτηγού οχήματος.

Για την υπόθεση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε χθες (26.8.2014) το πρωί, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθη ο 56χρονος υπάλληλος, ενώ προηγουμένως είχε παραλάβει, από τον 35χρονο, το προσημειωμένο χαρτονόμισμα των πενήντα (50) ευρώ, το οποίο βρέθηκε στο γραφείο του και κατασχέθηκε.

Σε έρευνα που έγινε στην οικία του 56χρονου συλληφθέντα, βρέθηκε συνολικά το χρηματικό ποσό των 17.350 ευρώ (85 χαρτονομίσματα των 50€ και 81 χαρτονομίσματα των 100€), το οποίο δεν είχε δηλώσει και κατασχέθηκε ως προερχόμενο από παράνομες πράξεις, καθώς και ένα (1) πιστόλι αερίου, κρότου - λάμψης. #

5.

Ψυχίατρος κατηγορείται για παθητική δωροδοκία

Yπόθεση παθητικής δωροδοκίας, με κατηγορούμενο έναν ψυχίατρο, κάτοικο Λέρου, που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης ενός έτους. Ο κατηγορούμενος φέρεται συγκεκριμένα στη Λέρο, την 29-5-2007 ως ψυχίατρος και διευθυντής Α' και Β' Τομέα του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, ενώ είχε ορισθεί με την με αριθμό 11/2007 διάταξη Κω πραγματογνώμονας προκειμένου να διενεργήσει ιατρική πραγματογνωμοσύνη στον Θ. Μ. του Δ., σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και διενεργείτο κύρια ανάκριση για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, κατά παράβαση των καθηκόντων του, να ζήτησε από τον Θ. Μ. και τον πατέρα του Δ. Μ. το χρηματικό ποσό των 500€ για να διενεργήσει την πραγματογνωμοσύνη, ποσό το οποίο και έλαβε από τους ανωτέρω.

Όπως αναφέρεται στην πρωτόδικη απόφαση τα ως άνω κατατέθηκαν με σαφήνεια από τους μάρτυρες κατηγορίας, που οι ίδιοι κατέθεσαν στον λογαριασμό του στην Εμπορική Τράπεζα το ανωτέρω ποσό, προσκομίζοντας μάλιστα το αποδεικτικό κατάθεσης. #

6.

Στη χώρα της μίζας. Δωροδοκία γιατρών για να προωθούν προϊόντα

Κακουργηματικές κατηγορίες για υπόθεση παράνομων αμοιβών σε γιατρούς Δημόσιων Νοσοκομείων με σκοπό την προώθηση ιατρικών προϊόντων συγκεκριμένης γνωστής εταιρείας, απήγγειλε η Εισαγγελία σε βάρος δύο στελεχών της επιχείρησης.
Η υπόθεση αφορά «μαύρα χρηματικά ποσά» που φέρεται να διακινήθηκαν σε γιατρούς για την πώληση ιατρικών προϊόντων σε Δημόσια Νοσοκομεία από την υπό έλεγχο εταιρεία, για την επιλογή της ως προμηθεύτριας. #

7.

Ισόβια σε υπάλληλο της Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης για δωροδοκία!

Πρώην εφοριακός, που είναι φυλακισμένη για τις υποθέσεις των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για παθητική δωροδοκία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις που αφορούν τους καταχραστές του δημοσίου. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση ισοβίων που λαμβάνεται από δικαστήριο για υπάλληλο που επιβαρύνεται με το συγκεκριμένο αδίκημα.

Η πρώην προϊσταμένη του τμήματος ΦΠΑ της Α' ΔΟΥ Γεωργία Γεωργιάδου έχει ήδη καταδικαστεί ακόμη δύο φορές σε ισόβια και σε πολλά επιπλέον χρόνια κάθειρξης για υποθέσεις παράνομων επιστροφών ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που ήταν εικονικές και οι ιδιοκτήτες τους παρουσίαζαν εξαγωγές απομυζώντας επί χρόνια τα κρατικά ταμεία.

Η εφοριακός καταδικάστηκε και για το ότι την περίοδο εκείνη κατέθεσε χρήματα σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό δύο αδερφών, ενός χρυσοχόου και μιας τραπεζικού. Η κατάθεση εκλήφθηκε ως ξέπλυμα και το δικαστήριο καταδίκασε τα δύο αδέρφια σε κάθειρξη 12 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις, αναγνωρίζοντας το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσής τους με την προϋπόθεση καταβολής εγγύησης 50.000 ευρώ. #

8.

Σε δίκη Ρόδιος ξενοδόχος για ενεργητική δωροδοκία με απ' ευθείας εισαγγελική κλήση

Ο ξενοδόχος φέρεται συγκεκριμένα να έδωσε ένα κουτί με γλυκά εντός του οποίου υπήρχε φάκελος με 2.500 ευρώ σε επιθεωρήτρια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), για να εξασφαλίσει ευνοϊκή έκθεσή της.

9.

Ομολογεί τη δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων η Rheinmetall

Με την επιβολή προστίμου ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την Εισαγγελία της Βρέμης, παύει η ποινική διαδικασία κατά της Γερμανικής εταιρίας στρατιωτικών εξοπλισμών Rheinmetall, για δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας ο όμιλος θα αποδεχτεί το ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ πρόστιμο της Εισαγγελίας της Βρέμη.
Τα 37 εκατομμύρια που καλείται να καταβάλει η Rheinmetall κατανέμονται ως εξής: πρόστιμο 300.000€ και περισσότερα από 36 εκατομμύρια για παράνομα κέρδη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα πρέπει επιπλέον η Rheinmetall, να καταβάλλει στην Εφορία 6,4 εκατομμύρια ευρώ, διότι τις μίζες που κατέβαλε στους Έλληνες αξιωματούχους τα δήλωνε παράνομα ως έξοδα που εκπίπτουν από το φόρο. Συνολικά καλείται να καταβάλλει 43 εκατομμύρια ευρώ. #

10.

Σε δίκη για δωροδοκία ο Χάρης Τομπούλογλου, πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Ο τότε διοικητής του «Αγλαΐα Κυριακού», λίγο πριν την σύλληψη του, είχε βιντεοσκοπηθεί από άνδρες του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας να παίρνει και να βάζει στο παλτό του έναν κίτρινο φάκελο με 25.000 ευρώ.

Οι 15 δυνατότερες υποθέσεις δωροδοκίας του 2014 στην Ελλάδα Facebook Twitter

Τα χρήματα φέρεται να είχε ζητήσει από διαφημιστική εταιρεία προκειμένου να συνεχιστεί η σύμβασή της με το νοσηλευτικό ίδρυμα. Τον φάκελο με τα προσημειωμένα χρήματα, του είχε παραδώσει, σε συνεννόηση με το Τμήμα Εκβιαστών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού της Αlpha Bank, Τάσος Γκιάτης. #

11.

Aναστάσιος Πάλλης: χαμός με τις καταγγελίες για δωροδοκία σε Μιχελάκη

Οι 15 δυνατότερες υποθέσεις δωροδοκίας του 2014 στην Ελλάδα Facebook Twitter

Ο Γιάννης Μιχελάκης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι πήρε χρήματα από τον επιχειρηματία, Αναστάσιο Πάλλη για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου υπέρ των συμφερόντων του και αντέδρασε στην αποκάλυψη της υπόθεσης, καταθέτοντας μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση στον υπεύθυνο του περιοδικού, δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

Βέβαια, όπως προκύπτει από την κατάσχεση του αρχείου του Αναστάσιου Πάλλη, υπάρχουν πολλές επιταγές με χρηματικά ποσά προς διάφορα πρόσωπα, αλλά και έγγραφα που δημιουργούν υπόνοιες για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών, ενώ όσον αφορά στον Γιάννη Μιχελάκη, φέρεται να εντοπίστηκε ερώτησή του στη Βουλή, με πρωτότυπη υπογραφή και η οποία ήταν υπέρ των συμφερόντων του Αναστάσιου Πάλλη. Η επίμαχη ερώτηση φέρεται να παραδόθηκε στον επιχειρηματία, όταν ο βουλευτής έλαβε σε φάκελο χρηματικό ποσόν 7.000 ευρώ.

Όπως φαίνεται από την επίμαχη δικογραφία, τις πληρωμές έκανε ο επιστάτης του Αναστάσιου Πάλλη, ο οποίος, καταθέτοντας στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, φέρεται να έχει πει ότι ο Γιάννης Μιχελάκης επισκέφτηκε τον επιχειρηματία στο σπίτι του την ημέρα που κατατέθηκε η ερώτηση. #

12.

Ξουλίδου - Σούκουρης, μέσω Facebook 

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ κυρία Ξουλίδου κατήγγειλε στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA, ότι τον Μάρτιο του 2014 «γαλάζιο στέλεχος μου πρότεινε χρηματικό ποσό για να ψηφίσω Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και ανέφερε ότι σε επικοινωνία με το συγκεκριμένο «στέλεχος» της Νέας Δημοκρατίας, της έγινε η πρόταση «με την οποία θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της ζωής της» και προσέθεσε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο της ανέφερε ότι «τα ποσά για αυτές τις περιπτώσεις φτάνουν τα 2 με 3 εκατομμύρια». #

Οι 15 δυνατότερες υποθέσεις δωροδοκίας του 2014 στην Ελλάδα Facebook Twitter

Ο κληθείς ως ύποπτος, Γ.Σούκουρης, διέψευσε την κ. Ξουλίδου, υποστηρίζοντας πως όποια επαφή είχε με στελέχη της ΝΔ αφορούσε ζητήματα των Βορειοηπειρωτών.

13.

Μήνυση κατέθεσε ο Παναγιώτης Μελάς μετά τις καταγγελίας για δωροδοκία

 

Οι 15 δυνατότερες υποθέσεις δωροδοκίας του 2014 στην Ελλάδα Facebook Twitter

 

Στρέφεται σε βάρος του στελέχους της ΝΔ Γ. Σούκουρη και κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση της απόπειρας δωροδοκίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας της βουλευτού του ίδιου κόμματος (ΑΝΕΛ) Σταυρούλας Ξουλίδου, όπως η τελευταία κατήγγειλε.
Ο κ. Μελάς φέρεται, σύμφωνα με τον κ. Σούκουρη, είχε δωροδοκηθεί, πριν γίνει η κρούση στη κυρία Ξουλίδου. #

14.

Ο Θόδωρος Τσουκάτος κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος

 

Οι 15 δυνατότερες υποθέσεις δωροδοκίας του 2014 στην Ελλάδα Facebook Twitter

 

Είναι μεταξύ των 64 κατηγορουμένων στην υπόθεση της SIEMENS, για τους οποίους ο αρμόδιος εισαγγελέας ζητά την παραπομπή τους ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Με την πολυσέλιδη πρόταση του ο εισαγγελέας Εφετών, αναπληρωτής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνός Μπρης, ζητά την παραπομπή του άλλοτε ισχυρού μέλους του ΠΑΣΟΚ για τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του Ν1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, κατηγορία που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Κατά την εισαγγελική κρίση ο Θόδωρος Τσουκάτος πρέπει να δικαστεί για την υπόθεση του 1 εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του και φαίνεται να κατατέθηκαν σε δύο εμβάσματα από την SIEMENS. Ο κ. Μπρης θεωρεί πως το επίμαχο ποσό σχετίζεται με την υπόθεση της «σύμβασης 8002» του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία και είχε τελικούς αποδέκτες στελέχη του ΟΤΕ. #

15.

Λαζόπουλος - Χαϊκάλης - Καμμένος, εναντίον Γ.Α. 

Στην Ασφάλεια προσάγεται ο καταγγελόμενος για απόπειρα χρηματισμού

Η Νέα Δημοκράτια έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Γ. Αποστολόπουλου

Οι 15 δυνατότερες υποθέσεις δωροδοκίας του 2014 στην Ελλάδα Facebook Twitter
Οι 15 δυνατότερες υποθέσεις δωροδοκίας του 2014 στην Ελλάδα Facebook Twitter
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

2 σχόλια
Συμπτωματικά διάβαζα σήμερα την άποψη του Τσακυράκη στο προσωπικό του μπλογκ για την υπόθεση Μιχελάκη που σύμφωνα με τις καταγγελίες χρηματίστηκε από επιχειρηματία για να κάνει μια συγκεκριμένη επερώτηση στη βουλή.Με δυο λόγια, ο Τσακυράκης έλεγε πως ο Παυλόπουλος δήλωσε ότι καταψηφίζει την άρση της ασυλίας του Μιχελάκη επειδή άκουσον άκουσον στα χαρτιά αναφερόταν ο βουλευτής με την λέξη υπάλληλος, δηλ. ο αρμόδιος εισαγγελέας έγραφε "ζητούμε την άρση της ασυλίας του τάδε υπαλλήλου'' κι ενώ, σύμφωνα πάντα με τον Τσακυράκη, αυτός ο όρος ήταν σωστός. Ο Παυλόπουλος έβαλε μια τυπική λεπτομέρεια πάνω από τον έλεγχο μιας τόσο σοβαρής καταγγελίας. Καταψήφισαν και μερικοί από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν γνώριζα πως ο καταγγέλων ήταν ο Βαξεβάνης ενδιαφέρον, και η άρση της ασυλίας δεν προχώρησε για λίγους ψήφους. Στο τέλος ο Μιχελάκης κάνει μήνυση κι από πάνω στον Βαξεβάνη και το αποτέλεσμα εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι.