Πριν από δυο χρόνια, ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Θεόδωρος Κατσανέβας, έστειλε εξώδικο στον χρήστη/συντάκτη της Βικιπαίδειας Diu, απαιτώντας την διαγραφή μέρους του περιεχομένου από το βιογραφικό λήμμα για τον ίδιο και ζητώντας τα στοιχεία του χρήστη προκειμένου να ασκήσει εναντίον του τις νόμιμες αξιώσεις του από την προσβολή της προσωπικότητάς του. Το επίμαχο περιεχόμενο ήταν η αναφορά στο λήμμα σχετικά με την διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε πεθερού του Κατσανέβα, στην οποία τον χαρακτήριζε «όνειδος» για την οικογένειά του.

 

Ο Κατσανέβας στράφηκε κατά του χρήστη Diu επειδή αυτός ήταν που έβαλε τις σχετικές πληροφορίες στο λήμμα. Σύμφωνα με τις αρχές και την πολιτική της Βικιπαίδειας, ο Diu είχε τεκμηριώσει τις σχετικές πληροφορίες πολύ εύκολα, αφού ένα μεγάλο μέρος του Τύπου είχε ασχοληθεί με το γεγονός.

Κατόπιν ένα δικαστήριο είχε αποφασίσει πως μέχρι να γίνει η συζήτηση για τα ασφαλιστικά μέτρα, η λέξη "όνειδος" που είχε πει ο Παπανδρέου για τον Κατσανέβα έπρεπε να σβηστεί απ' την Βικιπαίδεια. 

 

Μου είχε πει τότε ο Diu: 

 

"Να σου πώ απλώς ότι ύστερα από δέκα απόπειρες που έκανα να αφαιρέσω το επίμαχο κείμενο, δέχθηκα φραγή τριών ημέρων. Να σημειώσω δε ότι το κείμενο επαναφέρθηκε στην αρχική του μορφή από 6 τουλάχιστον χρήστες (δεν ήμουν ο ίδιος που το επανέφερε)."

 

Χτες, επιτέλους, δημοσιεύθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (αρ. 9118/2014), με την οποία το δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Κατσανέβα επιδικάζοντάς του παράλληλα τα δικαστικά έξοδα (300 ευρω).

 

"Το σημαντικό στην απόφαση είναι ότι το δικαστήριο δεν απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Κατσανέβα για τυπικούς λόγους αλλά εισήλθε στην ουσία του θέματος" μου λέει σήμερα ο Diu. "Αναφέρει μάλιστα η απόφαση ότι «η προσωπικότητα του αιτούντος δε χρήζει προσωρινής δικαστικής προστασίας, η οποία για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, δεν είναι παράνομη».

Σε γενικές γραμμές: το δικαστήριο προχώρησε σε σχολαστική ανάλυση των δύο διαθηκών του Ανδρέα Παπανδρέου ως προς το επίμαχο σημείο (όπου και κρίνει πως "η μη επανάληψη περιεχομένου της πρώτης διαθήκης στη δεύτερη δε συνεπάγεται την απάλειψή του από την πρώτη") ενώ στη συνέχεια αναλύει και το ίδιο το περιεχόμενο του λήμματος ("δεν διαφοροποιείται το περιεχόμενο από τα αναγραφόμενα της διαθήκης", "ούτε η εκφορά του λόγου δηλώνει σκοπό καταφρόνησης της τιμής του"). Τέλος κάνει μια αναφορά στην δικαστική διαμάχη του Κατσανέβα με τον Σπύρο Καρατζαφέρη (δικαιώθηκε ο πρώτος), για την οποία αναφέρει ότι "τα πραγματικά περιστατικά παρίστανται ουσιωδώς διάφορα".

 

To LIFO.gr δημοσιεύει την τελευταία σελίδα της απόφασης.
To LIFO.gr δημοσιεύει την τελευταία σελίδα της απόφασης.

 

Το περίμενες; 

Κοίτα, περίμενα ότι το δικαστήριο θα απέρριπτε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Κατσανέβα, εξεπλάγην όμως από την σχολαστικότητα της απόφασης καθώς ανέλυσε λεπτομερώς όλα τα επιχειρήματα των πλευρών. Ασφαλώς και χαίρομαι που το δικαστήριο έκανε δεκτά τα επιχειρήματά μας. Είναι αν θες και μια προσωπική ανακούφιση καθώς έχω επιλέξει να εργαστώ στον χώρο της δικαιοσύνης. Το ότι ο δικαστής κατανόησε την λειτουργία του διαδικτύου δεν σημαίνει ότι το τελευταίο χαίρει κάποιας ασυλίας ή ότι είναι υπεράνω του νόμου. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν άλλωστε επιθυμητό. Το σημαντικό είναι ότι αναγνώρισε εμμέσως πως το ίδιο το Wikipedia έχει τα μέσα και τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά περιπτώσεις κακόβουλης προσθήκης συκοφαντιών κ.λ.π.

 

Είχες υποστήριξη απ' την κοινότητα της βικιπαίδειας, ελληνικής και ξένης;

Η στήριξη από τους χρήστες του wikipedia, την λεγόμενη κοινότητα, και το ίδιο το ίδρυμα ήταν καθοριστική. Αφενός γιατί το Wikimedia Foundation προσέλαβε, από την πρώτη στιγμή, ένα εξαιρετικά καλό δικηγορικό γραφείο (Λαμπαδάριου) για να με υπερασπιστεί, αναθέτοντας στην δικηγόρο Χαρά Δαούτη την υπόθεση, και αφετέρου γιατί οι μάρτυρες (συνολικά τέσσερις) στην δικαστική διαμάχη προήλθαν από την ίδια την κοινότητα. Υπήρξε βέβαια και ηθική συμπαράσταση από τα μέλη του ελληνόφωνου (αλλά και ξενόγλωσσων) εγχειρημάτος, την οποία σε καμία περίπτωση δεν υποτιμάω.

 

Και τώρα;
Τώρα το επόμενο ραντεβού είναι για τον Ιανουάριο του 2016, οπότε και εκδιάζεται η αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον μου... Η απόφαση ήταν στα πλαίσια ασφαλιστικών μέτρων άρα δεν υπάρχει εφετείο. Θεωρώ, χωρίς προφανώς να θέλω να προκαταβάλω την απόφαση του Πρωτοδικείου, ότι με βάση αυτή θα κινηθεί και το δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2016. Γι'αυτό και ύστερα από αυτή την εξέλιξη είμαι αρκετά αισιόδοξος για την μελλοντική έκβαση της υπόθεσης.