Αλίκη εσύ;

Αλίκη εσύ; Facebook Twitter
7

 

Αλίκη εσύ; Facebook Twitter

 

Ήμασταν με τον Γιώργο και την Λένα (Α,μπα) σ' ένα ωραίο βιβλιοπωλείο στο SoHo, όταν ο πρώτος μου έδειξε ένα απ' τα βιβλία στον πάγκο με τις ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ.

 

"Δεν μοιάζει με τη Βουγιουκλάκη αυτή;"

 

Το κοίταξα από πιο κοντά. 

 

Αλίκη εσύ; Facebook Twitter

 

Παρ' ό,τι το βιβλίο (εκδόσεις PENGUIN) δεν είναι γραμμένο από Ελληνίδα αλλά από Σκωτσέζα, στο οπισθόφυλλο διαπιστώνουμε ότι είναι όντως η Αλίκη:

 

Cover Photograph: Actress Aliki Vougiouklaki from the movie To Klotsoskoufi. Courtesy of Finos Films, Athens Greece. With kind permission from Giannis Papamichail, the son of Aliki Vougiouklaki. 

 

Αλίκη εσύ; Facebook Twitter
 

 

H κριτική των New York Times στο εξώφυλλο εκθειαστική: "Θα κρατήσω αυτό το βιβλίο στα ράφια μου για πάντα!". Το ίδιο και οι κριτικές στο οπισθόφυλλο. Και μπορεί να έχει ξανααναφερθεί στην Ελλάδα το βιβλίο, όμως για μένα ήταν μια απόκοσμη έκπληξη να το πιάνω στα χέρια μου, σ' ένα μέρος τόσο μακρινό και παράταιρο. 

Το Artful δεν είναι ακριβώς μυθιστόρημα, μπλέκει πανεπιστημιακές διαλέξεις με αυτοβιογραφικά στοιχεία της Σκωτσέζας (που απ' ό,τι διαβάζω στη wikipedia είναι 52 ετών, πολυβραβευμένη, ανοιχτά γκέι και ζει στο Κέμπριτζ).

 

Αλίκη εσύ; Facebook Twitter

 

Πού κολλάει όμως η Αλίκη;

Να τι λέει η ίδια η συγγραφέας στη wsj:

Ερώτηση: Πότε πρωτοανακαλύψατε την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την ηθοποιό που έχει ένα σημαντικό ρόλο στο βιβλίο σας (και υπάρχει και στο εξώφυλλο του βιβλίου σας);

Απάντηση:Ήμουν για διακοπές στα Χανιά στην Κρήτη πρίν από περίπου 15 χρόνια. Και καθώς χάζευα τεμπέλικα τηλεόραση, κάνοντας ζάπινγκ στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, έπεσα σε μια πολύχρωμη technicolor ταινία απ' τη δεκαετία του '60. Πρωταγωνιστούσε ένα όμορφο κορίτσι, και το σάουντρακ είχε μια jazzy/piccolo μουσική, που την βρήκα έξοχη.

Εκείνη τη στιγμή, μια και δε μιλούσα ελληνικά, ήταν δύσκολο να βρω στοιχεία για το ποια ήταν αυτή η γυναίκα -που απ' ό,τι αποδείχτηκε ήταν μια απ' τις πιο διάσημες ηθοποιούς της Ελλάδας, αλλά και για το ποιος ήταν ο συνθέτης -που τελικά ήταν ένας απ' τους πιο αγαπημένους και ταλαντούχους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας, ο Manos Hatzidakis.

Αλλά ποτέ δεν ξέχασα το φιλμ, κι όταν άνθισε το YouTube το έψαξα. Και με τη βοήθεια μερικών DVD που κυκλοφόρησαν με αγγλικούς υπότιτλους τα τελευταία χρόνια τώρα ξέρω πραγματικά πολλά για την ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία.

Όσο για την Αλίκη... Αν σταθείς στο κέντρο της Ρώμης και πεις το όνομα της Σοφία Λόρεν, ή στο Παρίσιτης Κατρίν Ντενέβ ή της Μπριζίτ Μπαρντό, ή στο LA της Μέριλιν Μονρό, ε, είναι το ίδιο σα να είσαι στην Αθήνα ή οπουδήποτε στην Ελλάδα και πεις το όνομα της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Μια τεράστια σταρ - τόσο άγνωστη όμως στον υπόλοιπο κόσμο. (Σε κάνει να σκέφτεσαι αυτό... Στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης, για παράδειγμα, δεν ξέρουμε καν ποια είναι η ελληνική λέξη για τα λεφτά.)

Τέλος πάντων, αυτό που με τράβηξε στην Βουγιουκλάκη ήταν η "artfulness" της. Και περιέργως, και η "artlessness" της. Πάντα μοιάζει σα να είναι μια πραγματική γυναίκα στην οθόνη, κι όχι μια ηθοποιός που υποκρίνεται παίζοντας ένα ρόλο. Και ήταν ικανή να παίξει και αρχαία τραγωδία, όπως την Αντιγόνη, αλλά και τελείως γελοία ελαφρά μιούζικαλ. Ήταν μια φιγούρα με σπουδαία κωμικο-δραματική ευελιξία...

 

Αλίκη εσύ; Facebook Twitter

 

 

7

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

6 σχόλια
Να συμφωνήσω στο ότι ήταν μεγάλη σταρ (εντός συνόρων πάντα) αλλά στα τελευταία της λόγια, περί αρχαίας τραγωδίας και σπουδαίας κωμικο-δραματικής ευελιξίας... συγνώμη αλλά δε θα συμφωνήσω καθόλου μα καθόλου όμως... Η Αλίκη υπήρξε μια φωτεινή , κυρίως κινηματογραφική περσόνα, που κατάφερε να κάνει γενιές Ελλήνων να "ονειρευτούν" και να διασκεδάσουν μαζί της και δεν το υποτιμώ καθόλου αυτό! Αλλά το ταλέντο της, όπως και πολλών άλλων σταρ, δεν είχε δυνατότητες ευρείας γκάμας... αλλά στα πλαίσια που αυτό καθοριζόταν, μπορούσε κατά καιρούς (όχι πολλές φορές η αλήθεια είναι...) να είναι πληθωρική...
Χμ, technicolor. Άρα "Αλίκη στο ναυτικό". Όλες οι υπόλοιπες συνεργασίες της με τον Χατζιδάκι ήταν σε ασπρόμαυρες ταινίες. Κακά τα ψέματα, είχε πολύ ωραία μουσική. "Ο γλάρος" είναι από τα πιο καλοκαιρινά ελληνικά τραγούδια. Αν και "jazzy" φαντάζομαι θα χαρακτήρισε μάλλον το "Τράβα μπρος".Πάντως θυμάμαι είχε όντως συζητηθεί πολύ το εξώφυλλο εδώ στην Ελλάδα, πριν 2 χρόνια περίπου που βγήκε.
H Aλίκη είχε τη στόφα καλής και ευέλικτης πράγματι ηθοποιού,αλλά δυστηχώς για κείνην,αυτοπαγιδεύτηκε στην εικόνα της και από ένα σημείο και μετά ως ηθοποιός ήταν υπηρέτης του μύθου Βουγιουκλάκη και ερμηνευτικά στέρεψε .Υπήρχε βέβαια πάντα η λάμψη της να "καθαρίζει" για τις μη ερμηνείες της.Αφησε την υποκριτική κατά μέρος, και αφοσιώθηκε με πείσμα στη διατήρηση του μύθου της.Εγινε η εθνική σταρ και έπαψε να έχει σχέση με την ουσία της υποκριτικής τέχνης.
Από μία "ξένη" γυναίκα αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος ορισμένων ανθρώπων στη πραγματική τους διάσταση. Εδώ, οι "καλά γνωρίζοντες" και σε καμία περίπτωση κομπλεξικοί κριτικοί και φίλοι (not) του κινηματογράφου άδειασαν και αδειάζουν οποιονδήποτε έχει ταλέντο και λαϊκό ρεύμα.