Για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ναι, για Πρόεδρος Κόμματος καλύτερα όχι...

Για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ναι, για Πρόεδρος Κόμματος καλύτερα όχι... Facebook Twitter
14

Δεν πέρασαν λίγες μέρες που έγραψα το άρθρο "Ορθά έπραξε ο Φώτης Κουβέλης - Μόλις παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, με τρόπο τυπολατρικό, αλλά δίκαιο", και αναγκάζομαι να παραδεχτώ ότι έκανα λάθος. 

Παραπλανήθηκα κι εγώ, θεωρώντας ότι ο σοβαρός και έντιμος πολιτικός είχε μόλις παραιτηθεί και είχε ανοίξει το δρόμο στη νεότερη γενιά της ΔΗΜΑΡ (πχ. τον Α. Παπαδόπουλο), όπως είχε κάνει κάποτε και ο Αλαβάνος στον Συνασπισμό, ανοίγοντας τον δρόμο για τον Τσίπρα. 

Κι όμως! Όπως και ο Αλαβάνος, παρά την αρχική μεγαλοψυχία, απ' ό,τι φαίνεται, ο Κουβέλης έχει σκοπό να βγάλει την πίστη του όποιου διαδόχου του -αν υπάρξει ποτέ-, απογοητεύοντάς ακόμα και κόσμο που τον έχει ψηφίσει/πιστέψει (ας μιλήσω για τον εαυτό μου, μόνο). 

Θυμάστε τι είχε κάνει ο Αλαβάνος; Παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους (ακούστηκε ότι είχε κολπική μαρμαρυγή), έδωσε ουσιαστικά τον ΣΥΝ στον Τσίπρα, αλλά μετά, κράτησε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ κι άρχισε να κοντράρει τον νέο αρχηγό συνεχώς - μέχρι και διάσπαση προκάλεσε και κατέβηκε ως αντάρτης στις Περιφερειακές του '10. Και μετά έφτιαξε και κόμμα ανταγωνιστικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ! (Κατά τα άλλα παραιτήθηκε και έδωσε τόπο στη νέα γενιά.)

Επίσης τέτοια τερτίπια προσπάθησε να κάνει και ο ΓΑΠ, μετά το δημοψήφισμα, όταν παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός μεν, αλλά κράτησε την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ με σκοπό να ξαναγίνει Πρωθυπουργός λίγους μήνες αργότερα.

Του ΓΑΠ δεν του βγήκε ούτε το ένα ούτε το άλλο, είναι ενδεικτικό όμως του πώς εννοούν μερικοί το ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ. Λένε τη λέξη (δεν μιλώ για τον Αλαβάνο εδώ), αλλά στην πραγματικότητα θέλουν να κερδίσουν χρόνο, ώστε να τους παρακαλέσουν οι άλλοι να μείνουν. Μια νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου που δεν θέλει να χάσει την καρέκλα του και το καθυστερεί όπως μπορεί, στρίβοντας δια του αρραβώνα.  

Παραιτούμαι, σημαίνει "μένω", και για τον Κουβέλη λοιπόν, και έπρεπε να το είχαμε καταλάβει όταν στην αρχική του ανακοίνωση, αντί να πει, παραιτήθηκα, γεια σας, είχε πει "Τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ευρωβουλή με οδηγούν, ως έχω χρέος, να υποβάλω στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο του κόμματος την παραίτησή μου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικές μας διαδικασίες. Αυτά τα όργανα θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις"

Δηλαδή θα υπέβαλλε μια παραίτηση στην Κεντρική Επιτροπή, επίσης το ίδιο στο Συνέδριο αν και όποτε γινόταν, και αυτά τα όργανα θα έπαιρναν τις αποφάσεις, κάποτε, που οι αποφάσεις μπορεί να ήταν "δε δεχόμαστε την παραίτηση, σε θέλουμε κι ας πάμε απ' το 1% που πήραμε τώρα στο 0,001%". 

Και λίγες μέρες μετά τον είδα στην τηλεόραση, να λέει "Αν τα όργανα πιστεύουν ότι είναι τόοοσο μεγάλη η ευθύνη μου και τόοοσα πολλά τα λάθη μου, ας με αντικαταστήσουν". Και ήταν διατυπωμένο και ειπωμένο με τέτοιο τρόπο που μου θύμισε την κυρία Θάλεια απ' το Ρετιρέ, την πεθερά που όλο κλαιγόταν επειδή δεν την έπαιρναν μαζί της και έλεγε "Εντάξει παιδιά μου, αν σας είμαι τόοοοσο μεγάλο βάρος και σας δημιουργώ τόοοοσα πολλά προβλήματα... αφήστε με εδώ μόνη μου, με τα προβλήματα καρδιάς μου. Πηγαίντε εσείς να διασκεδάσετε, δεν πειράζει...".

Υποβάλλει την παραίτησή του δηλαδή ο Κουβέλης και μετά τα όργανα του κόμματος (που έφτιαξε ο ίδιος και του χρωστούν τα πάντα) θα πρέπει να τον αφήσουν μόνο του, στεναχωρημένο, σαν την κυρία Θάλεια; Φυσικά και δεν το έκαναν, και πείστηκαν (όπως πείθονταν πάντα ο Ιάσωνας κι η Ελένη) και του ζήτησαν να παραμείνει ως αρχηγός της ΔΗΜΑΡ. Κι απ' ό,τι φαίνεται, θα παραμείνει. 

Με τις ασάφειες, τις γενικότητες, τη συνεχή αλλαγή γνώμης για τα πράγματα, ο Φώτης Κουβέλης αποξένωσε σχεδόν όλους τους κατά καιρούς ψηφοφόρους του κόμματός του. Και τώρα, με την -τραβάτε με κι ας κλαίω- μη παραίτησή του, αποξενώνει ίσως και τους υπόλοιπους. 

 

Και δεν θα με ένοιαζε αν δεν θεωρούσα ότι η φωνή της ΔΗΜΑΡ είναι αξιόλογη και χρήσιμη, ειδικά στη σημερινή πολιτική σκηνή. 

Ο Φώτης Κουβέλης θα είναι καλός για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θεσμικός, σοβαρός, ενωτικός, κοινής αποδοχής. 

 

Όμως για αρχηγός κόμματος αυτή τη στιγμή, μοιάζει καμμένο χαρτί, και είναι κρίμα που δεν το καταλαβαίνει από μόνος του... 

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

12 σχόλια
Ίσως ο σημαντικότερος λόγος να αλλάξει το πολίτευμά μας από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία είναι η πλήρης απαξίωση του θεσμού του ΠτΔ. Αφού ακόμα κι ο αποτυχημένος Κουβέλης του 1% θεωρείται σοβαρός υποψήφιος κάτι πάει πολύ στραβά.
"Παραπλανήθηκα κι εγώ, θεωρώντας ότι ο σοβαρός και έντιμος πολιτικός είχε μόλις παραιτηθεί"οπως ειπε και ο Πουλικακος ΄μα καλα τετοια αθωοτητα στις μερες βρε Αρη?????Σοβαρος πολιτικος ο Κουβελης???Εντιμος ο Κουβελης????Να σου θυμισω οτι ο Φωτης Κουβελης ηταν ο μεσεγγυουχος της περιουσιας Ιολα με την γνωστη καταληξη.
Πρόεδρο της Δημοκρατίας;εγώ λέω να τον κάνουμε βασιλιά!...αν του αφαιρέσεις το μουστάκι και του φορέσεις μια θαλασσια καπελαδουρα ίδιος η Ελισσάβετ είναι.Κοινής αποδοχής είναι ο Νίκος Γκάλης.Γιατι δε κάνουμε αυτόν Πρόεδρο;;Συγνώμη που δε μπορώ να γράψω τιποτα το σοβαρο για τη ΡΗΜΑΔ.Το μόνο που με βγάζει είναι απογοήτευση και πλήξη.Καλα λένε οι από πάνω,ας το κλείσουν το μαγαζί.1% και αυτό χωρισμένο στα δυο.οι μισοί κοιτάν προς τα ποτάμια και οι άλλοι προς συριζα.
Οι υπέρογκες κρατικές επιδοτήσεις στα κόμματα έχουν κάνει τα στελέχη τους κανονικούς δημόσιους υπάλληλους και ως γνωστόν οι δημόσιοι υπάλληλοι ΔΕΝ παραιτούνται.Η κρατική επιχορήγηση για το 2013 ήταν για την ΔΗΜΑΡ 1.622.352,72 ευρώ. Και ερωτώ: Είναι πολλές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα με τέτοια έσοδα και μάλιστα αφορολόγητα; Τι μαγαζί να ανοίξει ο κος Κουβέλης που θα του αποφέρει αυτά τα λεφτά; Κορόϊδο είναι να παραιτηθεί; Οχι βέβαια, άλλωστε το ρόλο του κορόϊδου στο Ελληνικό κράτος τον έχουμε όλοι εμείς...
Συμφωνώ με τον max.demian, είναι και ευθύνη του χειραγωγούμενου αν θα συνεχίσει να υφίσταται τη χειραγώγηση. Κατ ' αναλογία, σε οποιαδήποτε επιχείρηση με σημαντική πτώση π.χ. του τζίρου, ο CEO δεν θα στεκόταν ούτε ώρα. Ας παραιτηθεί, ας συζητήσουν (αυτό το κατέχουν όσο κανείς άλλος) κι αν κάνουν εκλογές ας θέσει ξανά υποψηφιότητα ο κυρ Φώτης.Όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν ξέρω αν θα βγαίνουν τότε τα κουκιά για 180 βουλευτές, αλλά παρόλο που η ΔΗΜΑΡ έχει τώρα 14 έδρες, με το 1,2% που πήρε διαθέτει την περίφημη πολιτική νομιμοποίηση να συναινέσει; Αυτό θα τους αφανίσει οριστικά, και ως κόμμα και ως μονάδες.
Θα διαφωνήσω συμφωνώντας μαζί σου. Στο προηγούμενο άρθρο έγραψες "πάντα δίκαιος, και με το κόμμα του αλλά κυρίως με τον εαυτό του". Ακριβώς έτσι έγινε, υπέβαλε την παραίτησή του και αυτοί δεν τη δέχτηκαν.Με άλλα λόγια: Δεν είναι δουλειά της κυρά Θάλειας να θέσει τα όρια του Ιάσωνα. Αν γιος και νύφη σέρνονται από το φουστάνι της της πεθεράς, τότε το πρόβλημα το έχουν αυτοί και όχι η κυρά Θάλεια και σχεδόν νομοτελειακά θα έχουν την πεθερά που δικαιούνται.
Για πρόεδρος της Δημοκρατίας είπα. Όχι για αρχηγός κόμματος. Και ναι, σύμφωνα με τα γκάλοπ είναι όντως κοινής αποδοχής, εδώ και χρόνια είναι σταθερά στους συμπαθέστερους στις δημοσκοπήσεις.
Δεν αντιλέγω ότι εδώ και χρόνια ΗΤΑΝ κοινής αποδοχής. Πλέον δεν είναι. Κούρασε. Και ο θεσμός του Προέδρου πρέπει κάπως να ανανεωθεί, αν είναι να βάλουμε πάλι ναινέκιδες στυλ Παπούλια, το χάσαμε. Έτσι και ο κυρ Φώτης, καλύτερα να αποσυρθεί και να αναλάβει τις ευθύνες του. Μας διέψευσε σε πολλά. Το 1,2% λέει πολλά, σε όποιον θέλει να το καταλάβει βεβαίως.
Ο μπάρμπα-Φώτης την έκανε τη δουλίτσα του. Φρενάρισε το ΣΥΡΙΖΑ, θα ενώσει τώρα την κεντροαριστερά και όλες τις "προοδευτικές" και "δημοκρατικές" δυνάμεις του τόπου για να πιάσουν το 180άρι τον Μάρτη του 15 και θα απομείνει στην Προεδρία της Δημοκρατίας να απολαμβάνει την υστεροφημία του και να υπογράφει νομοθετικά διατάγματα. Θα αφοδεύει και θα υπογράφει, θα υπογράφει και θα τρώει, θα τρώει και θα κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις ...και η ζωή συνεχίζεται...