Η Μαρίνα από τη Μυτιλήνη, βρήκε στο αρχείο της μητέρας της ένα παλιό ΡΟΜΑΝΤΖΟ, αν κρίνω απ' το εξώφυλλο είναι το Χριστουγεννιάτικο τεύχος του 1964 προς '65. 

 

 

 

Σ' αυτό υπάρχει ένα καταπληκτικό άρθρο που μεταξύ σοβαρού και αστείου υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που ζητούσαν ίσα δικαιώματα την πάτησαν, γιατί τώρα έχουν και ίσες υποχρεώσεις (σώπα!)...

 

Αγαπημένη μου φράση απ' το (επιφανειακά μόνο, σκαμπρόζικο) άρθρο: "Τα <<ίσα δικαιώματα>> δεν εξασφάλισαν στις γυναίκες τον παράδεισο που τους υπόσχονταν οι <<σουφραζέτες>> -οι μαχητικές φεμινίστριες του περασμένου αιώνος-. Μάλλον το αντίθετο συνέβη!"

 

(Λες και οι σουφραζέτες πολέμησαν για ίσα δικαιώματα επειδή δήθεν η ζωή θα ήταν παραδεισένια μετά, κι όχι επειδή ήταν το σωστό και δίκαιο...)

 

 

 

 

 

 

Αυτά έλεγε το 1964 στις αναγνώστριές του το ΡΟΜΑΝΤΖΟ, και δεν αποκλείω το άρθρο για το πώς ο φεμινισμός είναι ανδρική συνωμοσία να γράφτηκε... από άντρα. 

 

Στην ίδια σελίδα, μια νέα μοντέρνα και θαυμάσια μέθοδος για να τελειώνετε αμέσως τις δουλειές σας... Το τηλέφωνο!

 

 

 

 

====

 

 

[+] ΒΟNUS:

 

Μου έγραψε ο Κώστας Α.:

 

Μου ήρθε στο mail από το newsletter του salt το παρακάτω. Είναι ένας φοβερός οδηγός του 1955 που δημοσιεύτηκε στην Αμερική για να εκπαιδεύσει τις νοικοκυρές. Πιο αντι-φεμινιστικός δεν γίνεται!

 

 

 

 

«Ο Οδηγός της Καλής Νοικοκυράς».

 

 • Το φαγητό να είναι πάντα έτοιμο. Να προγραμματίζετε από την προηγούμενη μέρα, ώστε όταν επιστρέφει στο σπίτι να βρίσκει έτοιμο ένα νόστιμο γεύμα. Έτσι του δείχνετε ότι τον σκεφτόσασταν και ότι σας νοιάζει να τον φροντίζετε. Οι περισσότεροι σύζυγοι πεθαίνουν της πείνας όταν επιστρέφουν στο σπίτι και η προοπτική ενός καλού γεύματος είναι μεγάλη υπόθεση για αυτούς.
 • Προετοιμαστείτε πριν την άφιξη. Ξαπλώστε ένα τεταρτάκι για να συνέλθετε λιγάκι και να είστε φρέσκια όταν μπει μέσα. Φρεσκάρετε το μακιγιάζ σας, βάλτε ένα ωραίο πιαστράκι στα μαλλιά σας και γενικώς δείξτε δροσερή. Μην ξεχνάτε ότι ο σύζυγός σας πέρασε όλη τη μέρα δουλεύοντας.
 • Προσπαθήστε να είστε ευχάριστη και ενδιαφέρουσα για χάρη του. Η βαρετή μέρα στη δουλειά χρειάζεται ένα πιο αναζωογονητικό φινάλε και ένα από τα καθήκοντά σας είναι να του το παρέχετε.
 • Συμμαζέψτε το σπίτι και λίγο πριν έρθει, κάντε μια βόλτα στο σπίτι να δείτε αν όλα είναι στη θέση τους – μην αφήνετε πεταμένα πράγματα δεξιά κι αριστερά. Περάστε τις επιφάνειες με ένα πανί για να μην έχουν επάνω σκόνες.
 • Τα κρύα βράδια του χειμώνα, φροντίστε να έχετε αναμμένο το τζάκι για να μπορέσει να κάτσει λίγο δίπλα του και να χαλαρώσει. Τότε ο σύζυγός σας θα νοιώσει ότι επέστρεψε σε έναν παράδεισο τάξης και ηρεμίας, και αυτό θα σας κάνει και εσάς να νιώσετε καλύτερα. Όπως και να’χει, το να φροντίζετε την άνεσή του με κάθε τρόπο θα δώσει και σε εσάς τις ίδιες τεράστια ικανοποίηση.
 • Εξαλείψτε κάθε θόρυβο. Μην έχετε πλυντήρια, στεγνωτήρια ή σκούπες αναμμένα. Φροντίστε τα παιδιά να είναι ήσυχα.
 • Να χαρείτε όταν τον δείτε.
 • Καλωσορίστε τον με ένα πλατύ χαμόγελο και δείξτε ότι στ’ αλήθεια σας αρέσει να τον ευχαριστείτε.
 • Να τον ακούτε. Μπορεί να έχετε χίλια δύο σημαντικά πράγματα να του πείτε, αλλά όχι όταν μπαίνει στο σπίτι, δεν είναι αυτή η σωστή ώρα. Αφήστε τον να μιλήσει αυτός – αυτά που έχει εκείνος να κουβεντιάσει είναι πάντα πιο σημαντικά από τα δικά σας.
 • Μην τον υποδέχεστε με παράπονα και προβλήματα.
 • Μην παραπονεθείτε αν αργήσει να επιστρέψει, ακόμα κι αν μείνει έξω όλη νύχτα. Δεν είναι και σπουδαίο παράπτωμα, αν σκεφτείτε τι τραβάει στη δουλειά κάθε μέρα.
 • Κάντε τον να νοιώσει άνετα. Βάλτε τον να καθίσει στην πολυθρόνα ή ακόμη και να ξαπλώσει λίγο στην κρεβατοκάμαρα. Έχετέ του έτοιμο ένα ζεστό ρόφημα ή ένα αναψυκτικό.
 • Φτιάξτε του τα μαξιλάρια και προσφερθείτε να του βγάλετε τα παπούτσια. Να μιλάτε με τρυφερή και χαμηλή φωνή, μην φωνάζετε.
 • Μην του κάνετε ερωτήσεις για το τι έκανε και μην αμφισβητείτε την κρίση ή την ακεραιότητά του σαν άνθρωπο. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι είναι ο αρχηγός του σπιτιού και ότι με αυτή του την ιδιότητα θα επιλέγει πάντα το σωστό και το δίκαιο. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να τον αμφισβητείται.
 • Η καλή σύζυγος ξέρει πάντοτε τη θέση της.

 

 

Το ακόμη πιο φοβερό είναι ότι έκανε αυτόν τον οδηγό video μια μικρή ελληνική εταιρεία για να διαφημιστεί, την ημέρα της γυναίκας! (LΟL!)

 


Ποιος θα ήταν ο ρόλος της γυναίκας σήμερα, αν είχε τελικά υπακούσει στις συμβουλές των οδηγών καλής συμπεριφοράς της δεκαετίας του '50;