Ιδιωτικοποιούνται τα δημόσια αγαθά;

Facebook Twitter
13

Παρ' ό,τι δεν είμαι αντίθετος σε τυχόν ιδιωτικοποιήσεις, υπάρχουν κάποιοι τομείς που θα ήθελα να έχει τον (όποιο) έλεγχο το κράτος. 

Κάποια πράγματα είναι δημόσια αγαθά - και ας, το παραδεχτούμε κάποια, πχ. το Στοίχημα, το ΚΙΝΟ και το Προ-Πο ΔΕΝ είναι. Ας πούμε το νερό. Δεν θέλω να γίνει προϊόν πολυτελείας. 

Η Κίνηση 136 της Θεσσαλονίκης κάνει κάτι ενδιαφέρον, και αντιγράφω απ' το σάιτ της:

Η “Ένωση Πολιτών για το Νερό” (“ΈΠΝ”) είναι μια Ένωση Κοινωνικών-Συνεταιριστικών Εταιρειών Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, που δημιουργήθηκε από την Κίνηση 136,με σκοπό την εξαγορά και τη μη κερδοσκοπική διαχείριση της ΕΥΑΘ Α.Ε. καθώς και την παροχή νερού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με υψηλή ποιότητα, χαμηλές τιμές, προστασία του περιβάλλοντος, δημοκρατική λειτουργία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αγωνιζόμαστε για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ Α.Ε., να μην πέσει στα νύχια των πολυεθνικών του κλάδου, αφού όπου κι αν έγινε αυτό στον κόσμο είχαμε δύο αυξήσεις, στα τιμολόγια και τις απώλειες, και δύο μειώσεις, στην ποιότητα και τις δαπάνες επενδύσεων και συντήρησης. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και υπέρ της διεξαγωγής σχετικού δημοψηφίσματος.

Επειδή όμως η κυβέρνηση προχωράει στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, υποβάλλαμε στο ΤΑΙΠΕΔ πλήρη και αναλυτική Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την αγορά του 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ Α.Ε. με σκοπό οχι την ιδιωτικοποίηση, αλλά τον έλεγχο της εταιρίας απο τους πολίτες.

Περιληπτικά:

- Η Κοινωνική ΕΥΑΘ θα έχει μη κερδοσκοπική λειτουργία. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει όλοι να έχουμε πρόσβαση σε αυτό. 

- Οι πολίτες σχηματίζουν συνεταιρισμούς με δημοκρατική λειτουργία, κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό στο περιβάλλον και μέσω αυτών εξαγοράζουν την ΕΥΑΘ.  

- Η ΕΥΑΘ παραμένει σε ελληνικα χέρια και τα κέρδη επανεπενδύονται για τις δικές μας ανάγκες.

 

 

Πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για να περάσουμε στη δεύτερη φάση της διαδικασίας :

α) Νομικές : δεν έχουμε καταδικαστεί κλπ.

β) Χρηματοοικονομικές : Η πρότασή μας έχει πολύ ισχυρή χρηματοοικονομική υποστήριξη από ομάδα εξειδικευμένων εταιρειών, και επιπλέον:

β1) Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από Επενδυτές Κοινωνικής Ευθύνης (ηθικές τράπεζες κλπ. που διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 30 δις ευρώ), οι οποίοι θα καταβάλλουν το τίμημα της εξαγοράς την 1η μέρα της “Συναλλαγής”.

β2) Οι ΕΚΕ θα χρηματοδοτήσουν απ΄ ευθείας τους πολίτες-καταναλωτές μέσω μικροδανείων, για αγοράσουν μερίδες από τους συνεταιρισμούς της Ένωσης Πολιτών για το Νερό, η οποία έτσι θα είναι πλήρως απαλλαγμένη από δανεισμό.

γ) Τεχνικές : Βασιζόμαστε στα στελέχη και τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ Α.Ε., οι οποίοι, αν και έχουν μειωθεί δραματικά ως προς τον αριθμό, παράγουν το ίδιο εντυπωσιακά αποτελέσματα κάθε χρόνο.

Κυρίως όμως η πρόταση της “Ένωσης πολιτών για το Νερό” έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης, αφού :

α) το σύνολο των υδροδοτούμενων Δήμων τάσσεται με όμόφωνες αποφάσεις κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ Α.Ε., ενώ ήδη ξεκίνησε νέο κύμα επίσης ομόφωνων αποφάσεων για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

β) η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε ομόφωνα να συνεργαστεί μαζί μας στην διεκδίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε., αν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να μεταβιβάσει την ΕΥΑΘ Α.Ε. σε διαδημοτική εταιρεία ύδρευσης-αποχέτευσης.

Διαβάστε πώς κάλυψαν τα  ΜΜΕ την ανακοίνωση της πρότασης μας εδω.

Ολόκληρη η πρόταση που καταθέσαμε στο ΤΑΙΠΕΔ και παρουσιάσαμε στη συνέντευξη τύπου στις 2 Μάη εδω.

 

 

 

 

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

10 σχόλια
Το θέμα δεν είναι κρατικό ή ιδιωτικό (οι άνω των 30 θα θυμούνται κάτι εξωφρενικούς λογαριασμούς τηλεφώνου επί παντοκρατορείας ΟΤΕ, με τραγικούς χρόνους εξυπηρέτησης πελατών). Και η ΔΕΠΑ κρατική είναι και έχει τα ακριβότερα τιμολόγια στην Ευρώπη στις βιομηχανικές καταναλώσεις, δημιουργώντας προβλήματα ανταγωνισμού στις ελληνικές εταιρίες.Το θέμα είναι να μην υπάρχει μονοπώλιο - να υπάρχουν 2-3 ανταγωνιστικές εταιρείες που λειτουργούν σε καθορισμένο νομικό πλαίσιο κι ας είναι όλες δημόσιες, σημασία έχει να βγαίνει ωφελημένος ο καταναλωτής.
Ο Έλληνας προτιμάει να πληρώνει ακριβότερα τα δημόσια αγαθά, αρκεί να είναι με έμμεση φορολογία, και να μην φαίνονται άμεσα στον λογαριασμό του. Μέχρι εκεί μπορεί να σκεφτεί. Σημασία έχει το τι φαίνεται με την πρώτη ματιά, όχι το τι ισχύει. Ας usual.Αν το νερό έχει κόστος 10 ευρό, θα πληρώσεις 10 ευρό. Αν είναι κρατικά θα πληρώσεις 5 στον λογαριασμό για να κάνει κοινωνική πολιτική το λαμόγιο ο πολιτικός και να ψηφίζουν σωστά όσοι δεν ξέρουν αριθμητική. Το ότι τα άλλα 5 θα τα πάρουν από χαράτσια και άλλους 1000 τρόπους, δεν έχει σημασία. (και δε θα πάρουν τα άλλα 5 μόνο, θά πάρουν άλλα 15, αφού είναι κρατικά, είναι ευκαιρία να διορίσουμε και τα παιδιά μας + όλη την εκλογική μας πελατεία που δεν έχει βγάλει το δημοτικό).Γι αυτό όταν ιδιωτικοποιούνται συνήθως πάει από τα 5 στα 10. Αλλά τότε τουλάχιστον, πληρώνεις μόνο ότι καταναλώνεις. Όχι και ότι καταναλώνει ο άλλος + όλα τα ελλείμματα λόγο κακής διοίκησης και διαφθοράς, με τους φόρους σου χωρίς να το καταλαβαίνεις.(Δεν είμαι υπέρ τις ιδιωτικοποίησης των πάντων ανεξαιρέτως, αλλά τουλάχιστον πριν αποφασίσουμε να ξέρουμε πως δουλεύει το σύστημα).
Καλά τα λες κύριε Δημοκίδη,Εγώ πάλι παρατηρώ αυτό που κάνουν τα καναδικά ταμεία συντάξεων, που αγοράζουν μετοχικά "κομμάτια" αεροδρομίων. Όταν αγοράζουν το καναδικά ταμεία για να διασφαλίσουν τις συντάξεις των πολιτών τότε λέγεται "επένδυση" και "αποκρατικοποίηση",αν όμως αυτό πήγαινε να το κάνει ελληνικό ταμείο τότε θα το λέγαμε "ελληνικό σοβιέτ". ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΥΜΑΣΑΙ τι μας έλεγε το ΠΑΣΟΚ με τον Βενιζέλο και τους συν αυτώ , υπό τον Σημίτη το 1997-1998 που άλλαξε τη νομοθεσία και επέτρεψε στα Ταμεία να "επενδύσουν" στο Χρηματιστήριο; Λίγο μετά όταν "ξεφούσκωσε" το Χρηματιστήριο η πρώτη "αφαίμαξη" των ταμείων είχε ολοκληρωθεί "επιτυχώς".ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ο Βενιζέλος θεώρησε "αντιπατριωτική" πράξη την άρνηση κάποιων ταμείων να ενταχθούν στο "εθελοντικό" κούρεμα (PSI). Λες και η διασφάλιση των συντάξεων δεν είναι ούτε πατριωτισμός ούτε υποχρέωση απέναντι σε αυτόν που πληρώνει, είναι "συντεχνιασμός και στρέβλωση" ... ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ... ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ... ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΑΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΤΑΧΤΕΙ "ΚΟΥΡΕΥΕΤΑΙ" , ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΩΣ ΕΧΘΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ .. ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ! ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΩΣ ΕΧΘΡΟ , ΙΔΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ... ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ!
το ίδιο ισχύει και για τη ΔΕΠΑ. σοβαρή δημόσια εταιρεία με κερδοφόρα αποτελέσματα κάθε χρόνο και ιδιωτικοποιείται γιατί; για να πάρουμε δύο δεκάρες φέτος:(
Εσύ θα προτιμούσες να διοικείς μια επιχείρηση με ότι ρίσκο συνεπάγεται αυτό, ή να κάθεσαι και να εισπράττεις φόρους απ' τα κέρδη της; Γιατί ντε και καλά πρέπει το κράτος να κάνει τον επιχειρηματία δεν το καταλαβαίνω. Η ΔΕΠΑ μπορεί κάλλιστα να ανήκει σε ιδιώτη και να αποφέρει και λεφτά στο Δημόσιο απ' τους φόρους.
Ακόμα και το Προ-Πο (και ο τζόγος γενικότερα) πρέπει να θεωρηθούν δημόσια αγαθά όταν, με νόμους του κράτους, διέπονται από μονοπωλιακή προστασία. Είναι εκ του πονηρού ο διαχωρισμός του τι πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και τι όχι, όταν ο ιδιώτης επενδυτής αποκτά, μέσω μονοπωλιακών ρυθμίσεων, κρατική προστασία έναντι άλλων ιδιωτών - ουσιαστικά δηλαδή απολαμβάνει ο ίδιος τη δεσπόζουσα θέση του αποκλειστικού εθνικού διαχειριστή μίας υπηρεσίας, κάτι που αντίκειται σε κάθε έννοια της ελεύθερης αγοράς και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, άσχετα άν βαφτίζεται έτσι από τη κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της.
Στην Αθήνα η ύδρευση ήταν ιδιωτική για 45 χρόνια, από το 1929 έως το 1974 ανήκε στην αμερικάνικη ULEN που έιχε φιτάξει το φράγμα του Μαραθώνα. Πολύ Αθηναίοι μπορούν να θυμηθούν παλίοτερους να λένε για το "λογαριασμό της Ούλεν" (δεν ξέρω αν υπάρχει και κάποια αναφορά σε ελληνική ταινία). Έχει ακούσει κανένας να αναφέρεται υπέρογκη τιμη του νερού ή κακής ποιότητας νερό; Αντίθετα βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα και η πρόσβαση στο πόσιμο νερό χάρι στις επενδυσεις της αμερικάνικης πολυθνικής. Δειτε το λεύκωμα της ΕΥΔΑΠ εδώ http://www.eydap.gr/media/stagonoulis/KuklosNerou/index_gr.htm (στις σελίδες 46, 65 και 66 φα'ινεται η πρόσβαση στο πόσιμο νερό στη δεκαετία του 1930 και όπως όλοι λίγο πολύ ξέρουμε το 1974 όλοι είχμα πρόσβαση στο πόσιμο νερό στα σπίτια μας).Οπότε δεν έιναι πάντα κατι κακό η ιδιωτικοποίηση. Αρκεί το κράτος να θέτει τους σωστούς όρους και να επιβλέπει σωστά την εφαρμογή τους.
Το κράτος μπορεί μια χαρά να ελέγχει την τιμή οποιουδήποτε αγαθού, ακόμα κι αν προσφέρεται από ιδιώτες. Υπάρχουν αγορανομικές διατάξεις που εμποδίζουν ας πούμε το ψωμί να πουλιέται κερδοσκοπικά. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το νερό, το ρεύμα κλπ. Αλλιώς, τα τρόφιμα που βέβαια είναι μεγαλύτερο αγαθό απ' το ηλεκτρικό ρεύμα, θα έπρεπε να παράγονται και να πωλούνται από δημόσιες εταιρίες. Δυστυχώς στην Ελλάδα ειδικά, όπου βάζει το χεράκι του το δημόσιο, κυριαρχεί η διαφθορά, ο νεποτισμός και οι πελατειακές σχέσεις. Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα να μου πουλάει νερό ιδιωτική εταιρία, άλλωστε και ο συνεταιρισμός που αναφέρεις στο άρθρο ιδιωτικός θα είναι (από πολίτες). Την υψηλή ποιότητα, χαμηλές τιμές, προστασία του περιβάλλοντος κλπ μπορεί να τα ελέγχει το κράτος χωρίς να κάνει τον επιχειρηματία, με νόμους. Αν πουλάει νερό ιδιωτική εταιρία δε σημαίνει ότι θα πίνουμε λάσπες και θα τις πληρώνουμε χρυσάφι.
Φίλε Δον Ιδιώτη, δικαιολογείς το όνομά σου απόλυτα. Εάν το "στοίχημα" της ιδιωτικοποίησης του νερού έχει ήδη αποτύχει σε χώρες όπως η Γαλλία (όπου είτε έχει επιστρέψει στη διαχείριση των δήμων ή γίνεται προσπάθεια για αυτό), ποιες είναι οι πιθανότητες να πετύχει στην Ελλάδα που γνωρίζουμε; Η ιδιωτικοποίηση των μεταλλείων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχουν ήδη δώσει το στίγμα για αυτό που θα επακολουθήσει. Και ένας συνεταιρισμός από πολίτες που ΔΕΝ αποσκοπεί στο κέρδος προφανώς έχει περισσότερες πιθανότητες να μην πουλά λάσπη για χρυσό.
Σε καταλαβαινω, και θα ηταν καλο να ειχαμε περισσοτερες κοινωνικες, μη κερδοσκοπικες εταιρειες. Αλλα αν υπαρχει ενα σωστο Regulating Authority που βαζει ορια και στοχους στην ιδιωτικη εταιρια, ισως και αυτο να δουλεψει καλα.
Το κεκτημένο στην συγκεκριμένη περίπτωση που θα μας πάρει ο κακός ο ιδιώτης είναι το γεμάτο λάσπη νερό της φτωχομάνας. Ποτέ δεν θα ξεχάσω την στιγμή που άνοιξα για πρώτη φορά στην ζωή μου βρύση στην Σαλονίκη (κάπου κοντά στο κέντρο). Το νερό είχε παρόμοιο χρώμα με στάσιμο νερό λαγούμιου Αφρικανικής χώρας. Την επόμενη κιόλας μέρα είπα να ξεγελάσω τον εαυτό μου αγοράζοντας ένα φθηνό φίλτρο βρύσης...