Πες μου ότι έχει κι άλλους Ευρωβουλευτές νέους και με μακριά μαλλιά κι ότι δεν σε αντιμετώπισαν σαν κάτι πρωτοφανές!

Πες μου ότι έχει κι άλλους Ευρωβουλευτές νέους και με μακριά μαλλιά κι ότι δεν σε αντιμετώπισαν σαν κάτι πρωτοφανές! Facebook Twitter
3

Πες μου ότι υπάρχουν κι άλλοι Ευρωβουλευτές τόσο νέοι και με μακριά μαλλιά - και ότι δεν σε αντιμετώπισαν σαν κάτι πρωτοφανές! Το ξέρεις ότι αυτό θα γινόταν σίγουρα στην Ελλάδα...

 

Η νεότερη ευρωβουλευτής είναι 24. Υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι με μακριά μαλλιά. Τα ζητήματα αυτά δεν επηρεάζουν τις σχέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπάρχει διάκριση μεταξύ σοβαρότητας και σοβαροφάνειας. Με βάση τη δουλειά μου, οι συνάδελφοί μου με ψήφισαν δύο συνεχόμενες φορές ως καλύτερο ευρωβουλευτή των επιτροπών μου. 

 

 

Έχω καναδυό απορίες για πρακτικά θέματα - κι αν δεν θέλεις δεν μου απαντάς. Πώς λειτουργεί το όλο πράγμα; Μένεις στην Ελλάδα και πηγαινοέρχεσαι; 

 

Δουλεύω στις Βρυξέλλες 3 εβδομάδες το μήνα και μια στο Στρασβούργο. Τα Σαββατοκύριακα είμαι στην Ελλάδα ή σε διεθνείς συναντήσεις.

 

 

Σκέφτηκες ποτέ να μείνεις μόνιμα έξω;

 

Δεν θα ήθελα να ζήσω εκτός Ελλάδας και σίγουρα όχι στη βόρεια Ευρώπη.

 

 

Στις Ευρωεκλογές το Πασόκ νίκησε άνετα - μετά έσκισε και στις Εθνικές Εκλογές - μετά προσπάθησε, αποτυχημένα, να χειριστεί την κρίση - μετά έπεσε και άλλαξε αρχηγό - και τώρα είναι τρίτο κόμμα και αρκετά απαξιωμένο. Πώς βλέπεις τώρα την κατάσταση στο Πασόκ;

 

Οποτεδήποτε εφαρμόστηκαν αντίστοιχα προγράμματα, ακολούθησαν δραματικές ανατροπές του πολιτικού σκηνικού. Θεωρώ ότι οι πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα αποσκοπούσαν στην ικανοποίηση των τοπικών κοινοβουλίων των κρατών μελών προκειμένου να εγκρίνουν τα πακέτα στήριξης και όχι στην επίλυση της κρίσης χρέους ανεργίας και ύφεσης στη χώρα μας. Επίσης, η τρόικα λειτούργησε χωρίς δημοκρατικό έλεγχο και οι αποφάσεις παίρνονταν συχνά από τα πρόσωπα που την αποτελούσαν και όχι από τους θεσμούς που αυτά εκπροσωπούσαν.

 

Φοβάμαι ότι ούτε και οι περισσότερες αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη διάβασαν τα μνημόνια, αλλιώς θα αντιδρούσαν περισσότερο στο αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό μοντέλο που περιγράφουν. Παρασύρθηκαν από ένα κλίμα συκοφάντησης της Ελλάδας και περιορίστηκαν σε γενικόλογη υποστήριξη. Έτσι η κρίση αυτή έγινε υπαρξιακή για την Ευρώπη, όπως δυστυχώς και για την Ελλάδα.

 

Αυτή τη στιγμή δεν μετράνε κόμματα και σημαίες. Το σημαντικό είναι να σωθεί αυτή η πανέμορφη χώρα, ο τόπος μας. Η σωτηρία αυτή για εμένα περνάει από την στροφή προς μια ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά και αναδιανέμει το εισόδημα τοπικά.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο. Πώς θα χαρακτήριζες την εμπειρία σου και πόσα απ' αυτά που θα ήθελες να πετύχεις εκεί τα έχεις ήδη πετύχει;

 

Η πρόταση να είμαι υποψήφιος για την Ευρωβουλή, ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία τη στιγμή που διένυα την πιο δημιουργική φάση της ζωής μου. Είχα μόλις μετακομίσει από την Αθήνα στην Ερμούπολη, επιλέγοντας να ζήσω πλέον εκεί, και ταξίδευα από νησί σε νησί δημιουργώντας ένα δίκτυο καλών πρακτικών στον τουρισμό. Γνώριζα τους πιο ενδιαφέροντες και δημιουργικούς ανθρώπους σε κάθε νησί του Αιγαίου και προσπαθούσα να τους φέρω σε επαφή δημιουργώντας την κρίσιμη μάζα για να αλλάξει ο τουρισμός μας πορεία.

 

Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων που στεγάζονται σε παραδοσιακά κτήρια και προσφέρουν τοπικά προϊόντα στο πρωινό τους, συνεταιρισμοί γυναικών που διατηρούν τα παραδοσιακά προϊόντα, δήμοι και νομαρχίες που προστατεύουν τα παλιά μονοπάτια, ακαδημαϊκοί που κάνουν εφαρμόσιμη έρευνα για την αειφόρο ανάπτυξη, τοπικοί σύλλογοι που παλεύουν για να σωθεί η αυθεντικότητα του τόπου τους, και γενικότερα όλους αυτούς που ποτέ δεν συμβουλεύονται οι υπουργοί τουρισμού. Ήταν μια ιδέα που είχα σχεδιάσει μερικά χρόνια πριν και επιτέλους είχα την ευκαιρία να εφαρμόσω.

 

Παρόλα αυτά δέχθηκα την πρόταση να είμαι υποψήφιος για την Ευρωβουλή με το όνειρο να συμβάλλω στην αντιμετώπιση των παγκοσμίων περιβαλλοντικών απειλών, με κύρια αυτή της κλιματικής αλλαγής. Εκπροσωπώ ανελλιπώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όλες τις διεθνείς Κλιματικές διαπραγματεύσεις και κατάφερα να δώσω μάχες ενάντια στην παγκόσμια αποδάσωση και υπέρ της προστασίας της καταρρέουσας βιοποικιλότητας του πλανήτη μας. Την ίδια στιγμή μαζί με τους συνεργάτες μου κυνηγήσαμε την αυθαιρεσία εταιριών τηλεφωνίας, χημικών και τροφίμων που πειραματίζονται με τη δημόσια υγεία μας. Τέλος δώσαμε μια διαρκή μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πιο αδύναμων και απροστάτευτων συνανθρώπων μας που απειλούνται από την αυθαιρεσία εταιριών και κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο.

 

Νιώθω ότι καταφέραμε πολλά. Τώρα επικεντρώνομαι σε τρεις στόχους και ελπίζω να τους επιτυχώς μέσα στα δυο επόμενα  χρόνια της θητείας μου.

1. Την λήψη μέτρων προστασίας των περιοχών χωρίς δρόμους παγκοσμίως,

2. Την θέσπιση ενός διάσπαρτου πανευρωπαϊκού δικτύου περιοχών ανάκτησης αλιευμάτων, όπου θα απαγορεύεται η αλιεία.

3. Την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στην Ελλάδα για την ενσωμάτωση στον κατάλογο οικοτόπων, γεωτόπων και μνημείων της  ΟΥΝΕΣΚΟ, όσο γίνεται περισσότερων περιοχών. Γνωρίζω καλά ότι και οι τρεις αυτοί στόχοι είναι δύσκολοι, αλλά απαραίτητοι και για την Ελλάδα και για τον κόσμο.

 

Πες μου ότι έχει κι άλλους Ευρωβουλευτές νέους και με μακριά μαλλιά κι ότι δεν σε αντιμετώπισαν σαν κάτι πρωτοφανές! Facebook Twitter
 

Σε μια περίοδο που η Ευρώπη σπαράσσεται, πόσο ενδιαφέρον δείχνουν οι υπόλοιποι Ευρωβουλευτές για το Περιβάλλον;

 

Πολύ, καθώς είναι θέμα όχι μόνο βιολογικής αλλά και οικονομικής επιβίωσης. Η Κίνα επενδύει διαρκώς στις πράσινες τεχνολογίες και πρακτικές και κυριαρχεί ήδη στις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά και απο το 2020 θα κυριαρχεί και στα γρήγορα τρένα. Αυτοί είναι τομείς που προσφέρουν την ευκαιρία για την Ευρώπη για να ξαναγίνει ανταγωνιστική να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βγει από την κρίση. Αυτό είναι που κρατάει το περιβάλλον τόσο ψηλά στην Ευρωπαϊκή πολιτική, ιδιαίτερα σήμερα.



Κάποιο παράδειγμα;

 

Οι ενεργειακές εισαγωγές της Ε.Ε. μας κοστίζουν 400δις ευρώ ετήσια. Αν μέσα από ενεργειακή εξοικονόμηση και αλλαγή του τρόπου παραγωγής ενέργειας παύαμε να εισάγουμε ενεργειακούς πόρους και επενδύαμε τα χρήματα αυτά στην οικονομία μας θα δημιουργούσαμε άμεσα 1 και έμμεσα 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το χρόνο. Και για την Ελλάδα ειδικά θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Είμαστε η χώρα που έχει από τα πιο σπάταλα - ενεργειακά - σπίτια και κτίρια στην Ευρώπη. Δυόμισι φορές πιο σπάταλα από ό,τι η παγωμένη Σουηδία και τρεις φορές από ό,τι η επίσης παγωμένη Φινλανδία.

 

Αν είχαμε εκσυγχρονισμένα ενεργειακά σπίτια, αν δεν χρειαζόταν να σπαταλάμε τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να τα θερμάνουμε και να τα ψύξουμε, τότε πιθανόν να είχαμε πετύχει ήδη το πρωτογενές πλεόνασμα που συζητήθηκε τόσο πολύ στις πρόσφατες εκλογές. Για να μονώσουμε τα σπίτια μας, να βάλουμε διπλά τζάμια, να βελτιώσουμε τα κουφώματα, να αυξήσουμε τους ηλιακούς μας συσσωρευτές και κάποια στιγμή να τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκά πάνελ στις ταράτσες μας, μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε υλικά τα οποία παράγονται στην Ελλάδα. Έχουμε βιομηχανία κουφωμάτων αρκετά δυνατή, έχουμε βιομηχανία μονωτικών υλικών, έχουμε υλικά κατασκευής, παράγουμε ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά πάνελ.

 

Αν κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, και θα έχουμε θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ανεργία, και ταυτόχρονα πολλές οικογένειες και νοικοκυριά θα ανακουφιστούν από τα έξοδα.

 

  

Τι πήγε στραβά στην Ελλάδα με την Πράσινη Ανάπτυξη; Γιατί δεν πέτυχε;

 

Πολύ λίγοι πίστεψαν στη πράσινη ανάπτυξη και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμη και από τους λίγους αυτούς, ο όρος γινόταν συχνά αντιληπτός ως ανάπτυξη  φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών. Η πράσινη ή αειφόρος ή βιώσιμη ανάπτυξη είναι κάθε άλλο παρά η αντικατάσταση παλιών εντατικών δραστηριοτήτων με νέες. Για τη χώρα μας η ευκαιρία είναι να στραφούμε στη πράσινη ανάπτυξη με βάση  τον τουρισμό. Είναι το πώς τα ξενοδοχεία μας θα εντάσσονται στο τοπίο και τον τόπο τους, αντί να εντάσσουν το τοπίο και τον τόπο τους σε αυτά, θα προσφέρουν στον επισκέπτη αυθεντικά προϊόντα ποιότητας που δίνουν υπεραξία στον τοπικό παραγωγό και θα προμηθεύονται προϊόντα και υπηρεσίες τοπικά, αναδιανέμοντας έτσι το τουριστικό εισόδημα στην τοπική κοινωνία που θα παράγει αποκεντρωμένα την ενέργειά της και θα κατοικεί σε κτήρια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

 

Αυτό είναι το πράσινο μοντέλο που μπορεί να κάνει την ελληνική ύπαιθρο τον μοχλό της ανθρώπινης ανάπτυξης στην Ελλάδα. Αντί για αυτό, προτιμάμε τα εύκολα και φανταχτερά που οδηγούν στη μη αντιστρεπτή υποβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας:

τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, μαζί με διάσπαρτη δόμηση και εναλλακτικές δραστηριότητες ταυτόχρονα σε κάθε σημείο της χώρας μας, χωρίς σχέδιο, μοντέλο και μετρήσιμους στόχους, μαζί με καταστροφικά για τη δημόσια υγεία μεταλλεία χρυσού κτλ.

 

Προσελκύουμε μόνο τυχοδιώκτες και κερδοσκόπους καθώς ποιος σοβαρός επενδυτής θα επενδύσει σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Μόνο τους τελευταίους αυτούς μήνες καταργήσαμε τις πολεοδομίες, νομιμοποιήσαμε την αυθαίρετη δόμηση, προωθήσαμε τη μαζική δόμηση ιδιωτικών χωριών χωρίς δημόσια πρόσβαση, καταργήσαμε διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ιδιωτικοποιήσαμε τις σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές και πολλά άλλα. Ακόμη και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνεται άναρχα.

 

 

Ποια Ευρωπαϊκή χώρα τα έχει καταφέρει καλά σ' αυτόν τον τομέα; Πώς θα μπορούσαμε να διδαχτούμε απ' αυτήν;

 

Για εμένα πρότυπο πράσινης και αποκεντρωμένης ανάπτυξης είναι η Ιταλία και ιδιαίτερα η Τοσκάνη. Όμως διαφωνώ με την αντιγραφή πετυχημένων διεθνών προτύπων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει πολλές πρότυπες επιχειρήσεις που πετυχαίνουν μέσα στην ελληνική ιδιαιτερότητα. Αυτές πρέπει να μελετάμε και με βάση αυτές να χαράσσουμε τις πολιτικές μας.

 

Όταν λήξει η θητεία σου θα ήθελες να ξαναείσαι στο Ευρωψηφοδέλτιο κάποιου κόμματος; Θα σκεφτόσουν να εμπλακείς ενεργά με την πολιτική στο εσωτερικό της χώρας;

 

Θα δεχόμουν να είμαι υποψήφιος ξανά μόνο αν υπάρχει ξεκάθαρη ατζέντα για την πράσινη ανάπτυξη και τις συμμετοχικές διαδικασίες. Αλλιώς θα προτιμήσω να δουλέψω εκεί που μπορώ να προσφέρω περισσότερο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών απειλών και στην αειφόρο ανάπτυξη στον τόπο μας.

 

 

Τι ακούς στην Ευρωβουλή για την κατάσταση στην Ελλάδα; Κυριαρχεί η αγανάκτηση εναντίον μας ή η συμπόνια;

 

Εξαρτάται με ποιον μιλάς, πόσο καλά είναι πληροφορημένος και πόσο έχει διάθεση να ξεφύγει από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις χώρες όλου του πλανήτη για την Ελλάδα. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι πιο φιλικές ακόμη χώρες, αλλά γενικά η ζημιά είναι μεγάλη. Μέχρι την κρίση, έλεγες ότι είσαι Έλληνας και όλοι σε βλέπανε συμπαθητικότερα. Εκπροσωπούσες την αρχαία ελληνική μυθολογία, ιστορία, φιλοσοφία και έναν πανέμορφο τόπο που ο κόσμος θυμάται από τις διακοπές του. Τώρα αντιπροσωπεύεις τον τεμπέλη τζίτζικα του μύθου. Ο κάθε Ελληνας στο εξωτερικό παλεύει να αποδείξει την αξία του πλέον. Και όποιοι την αποδεικνύουν θεωρούνται απλά εξαιρέσεις. Θα περάσει καιρός μέχρι να σβήσουμε τα τραύματα της κρίσης.

 

 

Πες μου ότι έχει κι άλλους Ευρωβουλευτές νέους και με μακριά μαλλιά κι ότι δεν σε αντιμετώπισαν σαν κάτι πρωτοφανές! Facebook Twitter

 

http://kritonarsenis.gr/

 

 

 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

3 σχόλια
Το ερώτημα που τίθεται για τον ΓΑΠ και τον Κώστα Καραμανλή, για την Μπακογιάννη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορεί να τεθεί και για τον κ. Αρσένη. Θα ήταν ευρωβουλευτής εάν τον έλεγα Μπαμπαγιούρα;
Κύριε Δημοκίδη το θέμα είναι τα μαλλιά ή τα μυαλά του Κρίτωνα?...Γιατί μαλλιά(και μουστάκι) 'εχει κι ο...δικός μας,ο Μπαρμπαρούσης,αυτό το νούμερο απ΄το Μεσσολόγγι που παριστάνει -τρομάρα του- τον..Καραισκακη!