Homophobe Away – Ποιος, που, πότε και γιατί σου επιτέθηκε, ανάφερέ τον με ένα sms.

Facebook Twitter
0

 

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βέλγιο, τώρα και η Ολλανδία αποφασίζει να λανσάρει μια νέα εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που θα καταγράφει τις επιθέσεις εναντίον των ομοφυλόφιλων, των λεσβιών, των τρανς και όλων των μελών της ΛΟΑΤ κοινότητας. Η εφαρμογή λέγεται Bashing.eu και διατίθεται ήδη από τα iTunes και σε Android. Η ολλανδική πρωτοβουλία ανήκει στο ίδρυμα Vrienden van de Gay Krant, το οποίο έχουν συστήσει οι φίλοι και αναγνώστες της τοπικής γκέι εφημερίδας του Άμστερνταμ (Gay Krant). Διαβάζω στο σάιτ του Radio Netherlands Worldwide.

Η anti gay bashing εφαρμογή παρουσίαζεται ως σούπερ φιλική προς το χρήστη. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο χρήστης μπορεί γρήγορα και εύκολα, σε λιγότερο από ένα λεπτό, να ανεβάσει πληροφορίες για την επίθεση που δέχεται, αναφέροντας στοιχεία όπως ο τόπος αλλά και το είδος της ομοφοβικής επίθεσης. Οι πληροφορίες αρχειοθετούνται και αναλύονται, με τελικό σκοπό να δημιουργηθεί ένας χάρτης που θα αποτυπώνει το πλήθος και εύρος των ομοφοβικών επιθέσεων στην ολλανδική πρωτεύουσα. Δείτε το χάρτη εδώ.

«Με την εφαρμογή αυτή, αν δεχθείς οποιουδήποτε είδους επίθεση, μπορείς να την αναφέρεις άμεσα και γρήγορα στην αστυνομία μέσω του κινητού σου. Και θα λάβεις συμβουλές για το τι περαιτέρω ενέργειες μπορείς να κάνεις, που συγκεκριμένα μπορείς να απευθυνθείς για να διαμαρτυρηθείς. Είσαι θύμα εκφοβισμού, ξυλοδαρμού, bullying ή bashing; Η εφαρμογή αυτή θα σου απαντήσει συγκεκριμένα για το τι μπορείς να κάνεις και που να απευθυνθείς» εξηγεί ο Henk Krol, ο επικεφαλής του ιδρύματος Vrienden van de Gay Krant και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Gay Krant.


Το ίδρυμα συνεργάζεται στενά με τις Εισαγγελικές Αρχές και το Συνήγορο του Πολίτη για να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι αντιμετώπισης των ομοφοβικών επιθέσεων. Το πρόγραμμα της εφαρμογής Bashing.eu λειτούργησε πρώτα πιλοτικά στο δήμο της Ουτρέχτης (Μάρτιος 2012) με το όνομα Gay Alert. Παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός αναφορών, ιδιαίτερα κάθε φορά που τα μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν ειδήσεις για την εφαρμογή. Το κλειδί πάντως ήταν κυρίως η ταχύτητα και η αμεσότητα με την οποία μπορείς να αναφέρεις το περιστατικό βίας μέσω της εφαρμογής. 

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση των ομοφοβικών επιθέσεων το 2010. Για την ακρίβεια μιλούν για διπλασιασμό των επιθέσεων από το 2009. Η οργάνωση COC αναφέρει πως 7 στους 10 γκέι και λεσβίες στην Ολλανδία αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κάποια ομοφοβική επίθεση. Τα στοιχεία απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που διαπιστώνει ο καθένας που ζει τα τελευταία χρόνια στο Άμστερνταμ, την πάλαι-ποτε γκέι πρωτεύσουσα της Ευρώπης (και του κόσμου). Πρόοδος ήταν και... πέρασε. Κάποτε το Άμστερνταμ κόμπαζε πως ήταν η πρωτεύουσα της ανεκτικότητας και της ελευθερίας. Τώρα μπορεί να τις φας κανονικά αν περπατάς στο κατά τα άλλα ήσυχο κέντρο της πόλης και τολμήσεις να κρατάς από το χέρι τον καλό σου. Πολλές λεσβίες έχουν επανειλημμένα πέσει θύματα ομοφοβικού εκφοβισμού από στρέιτ παρέες που απλά δεν θέλουν να τις βλέπουν ούτε ζωγραφιστές μπροστά τους. Κάποιες από αυτές τις λεσβίες αναγκάστηκαν να αλλάξουν γειτονιά. Περίεργο που η αστυνομία δεν μπόρεσε να τις προστατέψει.

Πολλοί δεξιόστροφοι προβοκάτορες σπεύσαν να ρίξουν όλο το φταίξιμο στους Μαροκινούς και τους λοιπούς συνήθεις υπόπτους, και να τους παρουσιάσουν ως φανατικούς ομοφοβικούς ισλαμιστές που διαταράσσουν την κατά τα άλλα φιλήσυχη, δεκτική, gay-friendly ολλανδική κοινωνία. Η αλήθεια βέβαια είναι πολύ πιο σύνθετη και καλό είναι να αποφεύγονται τα στερεότυπα και οι γενικοτητες. Ναι ίσως κάποιοι ακραίοι μουσουλμάνοι να έχουν ένα θέμα με τους γκέι, και κυρίως με την «ορατότητα» των γκέι, το γνωστό visibility. Και όσο πιο πολύ φαίνονται οι γκέι στο δρόμο, στα media, στα pride, τόσο θέλουν να τους βάλουν πίσω στο καβούκι τους. Η θεωρία αυτή όμως χολαίνει σοβαρά, σε αρκετά σημεία.
Για παράδειγμα, γιατί οι ομοφοβικοί μουσουλμάνοι μετανάστες δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τους γκέι για δεκαετίες ολόκληρες στο παρελθόν;  Είναι τύχαιο ότι οι ομοφοβικές επιθέσεις ξεκίνησαν «ξαφνικά» όταν άρχισε να ανεβαίνει ο ακροδεξιός Pim Fortuyn, και κορυφώθηκαν ενώ πέφτανε οι δίδυμοι πύργοι και ο Wilders έβγαζε ρατσιστικές κορόνες εναντίον όλων των μουσουλμάνων και της θρησκείας και κουλτούρας τους; Προσωπική μου άποψη είναι ότι όταν τσαλαπατάς την αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης κοινωνικής μειοψηφίας, τότε είναι πιθανό η μειοψηφία αυτή να τσαλαπατήσει με τη σειρά της μια άλλη κοινωνική μειονότητα η οποία θεωρείται δυσανάλογα ευνοούμενη αν και εξίσου μικρή. Ότι σπείρεις, θα θερίσεις.

----

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ με στοιχεία για την αύξηση των ομοφοβικών  επιθέσεων στην Ολλανδία. Είναι στα αγγλικά. Μιλάει ο ίδιος ο Henk Krol, της Gay Krant.

Δείτε στο ολλανδόφωνο βίντεο που ακολουθεί μια παρουσίαση της Βελγικής Anti gay bashing app. Στο Βέλγιο η ιδέα για την εφαρμογή ξεπήδησε μέσα από τα social media, όπου γινόταν καθημερινά αναφορές για ομοφοβικές επιθέσεις βίας, οι οποίες όμως έπεφταν στο κενό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ