Η Ευαγγελία Μπασδέκη μεγαλώνει αληθινά φυτά στα μαλλιά της

Η Ευαγγελία Μπασδέκη μεγαλώνει αληθινά φυτά στα μαλλιά της Facebook Twitter
0

Η Ευαγγελία Μπασδέκη μεγαλώνει αληθινά φυτά στα μαλλιά της Facebook Twitter
Η περφόρμανς μου αυτή είναι η αφύπνιση μου και τη μοιράζομαι με το κοινό γιατί αποτελεί τη δήλωση μου. Αναζητώ μια περισσότερο αυθεντική και ειλικρινή σχέση χωρίς διαμεσολάβηση των "-ισμών", προσπαθώντας να ξαναγίνω συνέχεια του συνόλου στη φύση που με περιέχει και την περιέχω.
 

Η δήλωση με την οποία η καλλιτέχνις Ευαγγελία Μπασδέκη συνοδεύει την περφόρμανς και έκθεση "Η Σιωπή των Πιθήκων" που εγκαινιάζεται στην γκαλερί ΑΔ αναφέρει ότι πρόκειται για "μια προσπάθεια να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στα αφηγήματα για τον άνθρωπο και τη φύση". Η εκκεντρική περφόρμερ έχει φυτέψει εδώ και λίγο καιρό σπόρους φυτών απαραίτητων για τη διατροφή μας στο κεφάλι της, ανάμεσα στα μαλλιά της, και τα φυτά μεγαλώνουν με τη φροντίδα της ίδιας, ως ξενιστή, μια και "έχει αποφασίσει ενσυνείδητα να διαθέσει για τον σκοπό της ανάπτυξης των σπόρων τη θερμοκρασία της, τον ιδρώτα, τον χρόνο και τον χώρο της". Έχοντας στο μυαλό μας έντονα τα κυπελλάκια με το βαμβάκι και τις φακές που φροντίζαμε για να φυτρώσουν στο πλαίσιο αντίστοιχων μαθημάτων στο δημοτικό, θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτή την πρωτότυπη δράση, μιλώντας με την κ. Μπασδέκη.

  

— Πώς προέκυψε αυτή η εντυπωσιακή ιδέα για την έκθεση και την περφόρμανς; Υπήρξε κάποιο προσωπικό βίωμα ή έναυσμα;

Η απώλεια αγαπημένου προσώπου από αρρώστια πιστεύω ότι υπήρξε η αφύπνιση μου πάνω στη σχέση ανθρώπου-φύσης. Η συνειδητοποίηση της μοναξιάς που βιώνουμε ως ανθρώπινο είδος, προϊόν αυτής της κακοποιημένης σχέσης, η ανικανότητα των "-ισμών" να μεταφράσουν την ουσία της φύσης, αλλά και αγωνιά για την απάθεια και την ανημποριά για οποιαδήποτε αλλαγή, υπήρξαν κάποιοι από τους λόγους που με κινητοποίησαν.

Όλοι ανησυχούν αν θα πάθω αλλεργία η, από πιθανή δημιουργία μυκήτων, αν θα χάσω τα μαλλιά μου! Με εκπλήσσει το ότι βάζουμε τόσα χημικά στα μαλλιά μας χωρίς δεύτερη σκέψη ενώ μας απασχολούν σοβαρά λίγες φύτρες. Η πλήρης δαιμονοποίηση της φύσης;

— Περιγράψτε μου τις πρακτικές δυσκολίες του εγχειρήματος.

Βασική πρακτική δυσκολία ήταν αυτή του ύπνου, αφού είμαι υποχρεωμένη να χρησιμοποιώ αεροπορικό μαξιλαράκι για να υπακούει ο αυχένας σε συγκεκριμένη κλίση ώστε να μη λιώσω τις φύτρες. Φυσικά η ποιότητα ύπνου είναι κακίστη αλλά δεν με απασχολεί τόσο όσο το άγχος μου αν το πρωί οι φύτρες μου θα είναι εκεί υγιείς! Μια άλλη δυσκολία είναι αυτή του καιρού, ο όποιος ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί, ενώ εγώ είμαι υποχρεωμένη να "ποτίζω" τα μαλλιά μου ψεκάζοντάς τα συνεχεία αφού σε αυτό το στάδιο οι σπόροι θέλουν αρκετή υγρασία για την ανάπτυξη τους.

Δυσκολία μικρότερης σημασίας είναι το ότι δεν μπορώ να πλύνω τα μαλλιά μου για όσο διαρκεί αυτή η περφόρμανς και ότι πρέπει να περνάω αρκετή ώρα μέσα στο σπίτι - όχι ότι δεν θέλω να με δουν με φύτρες στο κεφάλι, μάλλον οι υπόλοιποι δεν θα ήθελαν να με βλέπουν έτσι. Δεν μπορώ να επιτρέπω μεγάλες αλλαγές μικροκλίματος, όχι πολλή ζεστή, όχι πολύ ήλιο για να εξασφαλιστεί η επιβίωση των φυτών, όποτε οι μετακινήσεις περιορίζονται. Έτσι είχα τον χρόνο να σκεφτώ αν όλες αυτές οι μετακινήσεις και οι καθημερινές ασχολίες ήταν πραγματικά απαραίτητες.

Να προσθέσω επίσης την ανησυχία όλων αν θα πάθω αλλεργία η, από πιθανή δημιουργία μυκήτων, αν θα χάσω τα μαλλιά μου! Εν αντιθέσει, φίλος δερματολόγος μου το πρότεινε ως κούρα με τη χρήση σπόρων τριγωνέλλας. Με εκπλήσσει το ότι βάζουμε τόσα χημικά στα μαλλιά μας χωρίς δεύτερη σκέψη ενώ μας απασχολούν σοβαρά λίγες φύτρες. Η πλήρης δαιμονοποίηση της φύσης;

— Πώς συνοψίζεται η προσωπική σας σχέση με τη φύση;

Η περφόρμανς μου αυτή είναι η αφύπνιση μου και τη μοιράζομαι με το κοινό γιατί αποτελεί τη δήλωση μου. Αναζητώ μια περισσότερο αυθεντική και ειλικρινή σχέση χωρίς διαμεσολάβηση των "-ισμών", προσπαθώντας να ξαναγίνω συνέχεια του συνόλου στη φύση που με περιέχει και την περιέχω.

Η Ευαγγελία Μπασδέκη μεγαλώνει αληθινά φυτά στα μαλλιά της Facebook Twitter

— Ποια στερεότυπα απεικόνισης της φύσης από τις πλαστικές τέχνες σας ξενίζουν ή θεωρείτε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Η φύση έχει στερεοτυπικά παρουσιαστεί-κατασκευαστεί (και με την βοήθεια της τέχνης) ως πηγή πόρων, ως νοσταλγία αγριότητας ή ως δραματικοποιημένο φόντο στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η περφορμανς "Η σιωπή των πιθήκων" είναι μια προσπάθεια "απεννοιολογησης" της φύσης και του σκοπού της μίμησης, είναι μια ανάγκη αγωνιώδης αν θέλουμε η τέχνη να έχει έναν ρολό στην διαμόρφωση-μεταμόρφωση των κοινωνικών αξιών στις οικολογικές προκλήσεις. Ένα ερώτημα αν θα μπορούσε να επιτευχθεί μια σύμβαση ανάμεσα στη φύση και το νοητικό προϊόν.

— Αν και θέλετε να αποφύγετε τις κοινωνιολογικές προεκτάσεις, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς αντιλαμβάνεστε τη θέση του ανθρώπου μέσα στο οικολογικό οικοδόμημα.

Πιστεύω ότι ο άνθρωπος πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον χώρο του μέσα στην οικολογική κοινότητα εάν θέλει να επιβιώσει.

— Η έκθεση τι περιλαμβάνει; Για ποιο λόγο χρησιμοποιήσατε το όνομα "Η Σιωπή των Πιθήκων";

Στην έκθεση υπάρχουν 9 φωτογραφίες, μαρτυρία αυτής της δράσης και θα δείτε τους σπόρους να μεγαλώνουν μέσα στα μαλλιά μου. "Η σιωπή των πιθήκων" είναι μια αναφορά στα πειράματα που γίνονται στα εργαστήρια με πίθηκους στους οποίους μαθαίνουν να τραγουδούν και να χορεύουν - ο εξανθρωπισμός της φύσης. Επίσης πρόκειται για ένα σχόλιο στη Δαρβινική μάτια της ανθρώπινης εξέλιξης.

— Προτείνετε κάτι απτό μέσα από αυτή την περφόρμανς, μια και θέλετε να αποφύγετε τη συνήθη "κατήχηση" που όλοι έχουμε συνδέσει με την οικολογία;

Προτείνω το σώμα του καλλιτέχνη ως tabula rasa σε σχέση με όλους τους κατηχισμούς, ένα σώμα το όποιο ανθίζει κάτω από την αναπαραγωγική δύναμη που μόνο η φύση έχει. Μια νέα αρχή όπου οι παλιοί δογματισμοί δεν έχουν να προσφέρουν το ελάχιστο. Μια επιτακτική ανάγκη να ξαναγοράσουμε τη σχέση μας με τη φύση.

Το (επαναστατημένο) σώμα ακυρώνει συνήθειες και πράξεις, αναιρεί προτεραιότητες. Έρχεται σε ρήξη και παίρνει τις αποστάσεις του από το καπιταλιστικό κοινωνικό μοντέλο μέσα στο όποιο του ζητείται να υπάρξει, παρά σε ρήξη με τη φύση.
Κατ' επέκταση το σώμα τώρα θέτει ερωτήματα -μέσω της οικολογίας- για την όλη υποκειμενικότητα και για τους καπιταλιστικούς σχηματισμούς δύναμης των οποίων η ραγδαία ανάπτυξη δεν μπορεί να εγγυηθεί την συνεχεία τους. Η οικολογία πρέπει να ειδωθεί μέσα σε ένα ευρύτερο ορισμό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και υπαρξιακό.

Η Ευαγγελία Μπασδέκη μεγαλώνει αληθινά φυτά στα μαλλιά της Facebook Twitter
Προτείνω το σώμα του καλλιτέχνη ως tabula rasa σε σχέση με όλους τους κατηχισμούς, ένα σώμα το όποιο ανθίζει κάτω από την αναπαραγωγική δύναμη που μόνο η φύση έχει.

Info

Ευαγγελία Μπασδέκη - «Η Σιωπή των Πιθήκων»

ΑΔ Gallery (Παλλάδος 3, Ψυρρή, 210 3228785, www.adgallery.gr)

Διάρκεια έκθεσης: 12/6-18/7

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 12:00-21:00 & Σάββατο: 12:00-16:00

Ζωνταντή περφόρμανς την Παρασκευή 12/6 (20:00-22:00) και το Σάββατο 13/6 (12:00 – 16:00)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ζωηρόχρωμος, μυστηριώδης, πνευματικός κήπος της Ιωάννας Λημνιού

Εικαστικά / Η Ιωάννα Λημνιού μεταμορφώνει την γκαλερί The Breeder σε ιδεώδη κήπο

Στην πρώτη της ατομική έκθεση της που συζητιέται, μέσα από την πυκνή βλάστηση των έργων της αχνοφαίνεται και μια ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που ζούμε στις ασφυκτικά φτιαγμένες πόλεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ