Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ

 Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ Facebook Twitter
Η δουλειά του Chris Killip προσφέρει μια οικεία και πολύ προσωπική εικόνα για τις κοινωνικές επιπτώσεις της βιομηχανικής παρακμής της Αγγλίας στα πολιτικά χρόνια του αγώνα της Θάτσερ ενάντια στα συνδικάτα
0

 

 Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ Facebook Twitter

Το J. Paul Getty Museum του Λος Άντζελες, ανακοίνωσε την απόκτηση 49 φωτογραφιών του  βρετανού φωτογράφου, Chris Killip. Το μουσείο είχε ήδη μία φωτογραφία στη συλλογή του, και πλέον  η συλλογή απαρτίζεται από 50 εικόνες, που υπάρχουν στο βιβλίο-oρόσημο του Killip, Ιn Flagrante. Αυτό ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του Killip.

Τραβηγμένες μεταξύ 1973 και 1985, οι φωτογραφίες τεκμηριώνουν την κοινωνική κατάσταση της Βόρειας Αγγλίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, που μάστιζε την περιοχή. Οι εικόνες δείχνουν κυρίως ανθρώπους της εργατικής τάξης και των περιοχών που είχαν πληγεί από την αποβιομηχανοποίηση της Βρετανίας, και τα θέματα κυμαίνονται από εγκαταλελειμμένα τοπία και κτήματα μέχρι παρελάσεις και συναυλίες για τις απεργίες των ανθρακωρύχων του 1984. Η περίοδος που υπήρχαν αυτές οι κοινωνικές εντάσεις και η οικονομική αναταραχή στη Βρετανία είναι γνωστή ως η εποχή της Θάτσερ.

"Η δουλειά του Chris Killip προσφέρει μια οικεία και πολύ προσωπική εικόνα για τις κοινωνικές επιπτώσεις της βιομηχανικής παρακμής της Αγγλίας στα πολιτικά χρόνια του αγώνα της Θάτσερ ενάντια στα συνδικάτα," λέει ο Timothy Potts, διευθυντής του μουσείου. ‘’Αυτή η απόκτηση ενισχύει και την επέκταση της συλλογής του φωτογράφου αλλά και τη συλλογή του Τμήματος του μουσείου με τις μεταπολεμικές ντοκιουμενταρίστικες φωτογραφίες από τη δεκαετία του 1970 και του 1980. Οι φωτογραφίες του Killip θα καταλάβουν τώρα μια σημαντική θέση ανάμεσα σε εκείνες του Bill Brandt, του Josef Koudelka, του Martin Parr, και του Graham Smith."

Ο Killip θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους της μεταπολεμικής γενιάς. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Isle of Man, ο ίδιος έχει κάνει μια καριέρα μελετώντας και απαθανατίζοντας τους ανθρώπους της Μεγάλης Βρετανίας και τα περιβάλλοντα μέσα στα οποία ζούσαν. Το έργο του έχει εκτεθεί διεθνώς, και τα τελευταία 15 χρόνια περνάει στις εκδόσεις με δουλειές όπως: Pirelli Work (2006), Here Comes Everybody (2009), Seacoal (2011), και Arbeit Work (2012). - Α.Μ.

 Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ Facebook Twitter
 Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ Facebook Twitter
 Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ Facebook Twitter
 Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ Facebook Twitter
 Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ Facebook Twitter
 Ο φωτογράφος που τεκμηρίωσε την εποχή της Θάτσερ Facebook Twitter


0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Seacoal. Το έξοχο φωτορεπορτάζ του Chris Killip που συνήργησε στην αναγέννηση του είδους στα χρόνια της επέλασης του θατσερισμού

Αρχείο / Seacoal. Το έξοχο φωτορεπορτάζ του Chris Killip που συνήργησε στην αναγέννηση του είδους στα χρόνια της επέλασης του θατσερισμού

Πρωτοείδα το βιβλίο του Chris Killip για τους "seacoalers" του Lynemouth στο σπίτι του φίλου μου (φωτογράφου) 'Εκτωρα Διμησιάνου. 'Οπως και με το "The Park" του Ιάπωνα Kohei Yoshiyuki, που το ανακάλυψα την ίδια εποχή, ένοιωσα τότε...τη γη να τρέμει. Παρ' ότι ο Chris Killip έλαβε το βραβείο Henri-Cartier Bresson για το σχετικό με το ρεπορτάζ αυτό βιβλίο του "In Flagrante", δεν υπάρχει ευτυχώς στις εικόνες του ίχνος από τη "μαγκνουμική" μαγειρική. 'Οπως δεν υπάρχει και γενικότερα στο έργο της προικισμένης αυτής γενιάς των 'Αγγλων φωτογράφων που αναγέννησαν το κοινωνικό ρεπορτάζ στα χρόνια της επέλασης του θατσερισμού. Κανένας συναισθηματικός εξαναγκασμός δεν εκβιάζεται μέσα από την τεχνητή πολυπλοκότητα της φωτογραφικής σκηνής, στην οποία αρέσκονται (αρέσκονταν ;) τόσο πολύ οι φωτογράφοι του πρακτορείου Magnum. Ακόμη και στις πιο "τακτοποιημένες" εικόνες του, ο Chris Killip αφήνει να περνάει αφιλτράριστη όλη την άγρια ομορφιά του τοπίου και των ανθρώπων που η μοίρα τους συμπιέζεται και συνθλίβεται κάτω από το βαρύ και χαμηλό ουρανό. Χρειάστηκε ωστόσο πολλή προσπάθεια για να γίνει αποδεκτός από την κοινότητα των "seacoalers". Το 1983, επί τέλους, τον αφήνουν να εγκατασταθεί δίπλα τους σε ένα τροχόσπιτο. Για πάνω από ένα χρόνο, ο Chris Killip θα μοιραστεί τη σκληρή ζωή αυτών τών "ανθρακωρύχων της θάλασσας", που συλλέγουν όλο το χρόνο ένα είδος κάρβουνου εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο λειαίνεται και ξεβράζεται από τη Βόρεια Θάλασσα. Αν κάποιος απορεί ακόμη με τα γεγονότα του Αυγούστου στο Λονδίνο, ας ανατρέξει λίγο στην αγγλική φωτογραφία της δεκαετίας του '80.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Εικαστικά / Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Οι Βρυξέλλες τιμούν μια ακούραστη δημιουργό που χάρη στη νεωτερικότητα, την οραματική αντιμετώπιση των εικόνων, του χρόνου και του χώρου και στους προβληματισμούς που διατρέχουν το έργο της εξακολουθεί να επηρεάζει γενιές καλλιτεχνών.
NEWSROOM