Κόμματα: φτώχεια στελεχών, προτάσεων, ομαδικής δουλειάς

Κόμματα: φτώχεια στελεχών, προτάσεων, ομαδικής δουλειάς Facebook Twitter
Στη μικρή και πτωχευμένη Ελλάδα η διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων (δηλ. η πολιτική) έχει υποταγεί πλήρως στα κόλπα ενός κακής ποιότητας τηλεοπτικού θεάματος. Απόρροια αυτού είναι η ενίσχυση του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη: το 3-4% του εκλογικού σώματος –κακώς κατά τη γνώμη μου- επιλέγει το πιο αυθεντικό trash, σε ένα "γήπεδο" όπου ούτως ή άλλως έχει πάρει το πάνω χέρι το trash. Φωτο: Alexandros Michailidis/SOOC
4



Οι ατάκες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τα αυτοσαρκαστικά βίντεο του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου έγιναν θέμα συζήτησης στα ατέλειωτα τηλεοπτικά πάνελ. Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση προσφέρει άφθονο θέαμα ο Πάνος Καμμένος, παρά την παρουσία ενός αυθεντικού σόουμαν, όπως ο Βασίλης Λεβέντης.


Αυτά προσφέρουν κάποια χαλάρωση πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης την 21η Σεπτεμβρίου, που θα διαχειριστεί το ερπυστριοφόρο 3ο Μνημόνιο. Περικοπές συντάξεων, φόροι παντού, μέχρι και φαεινές ιδέες, π.χ. ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια (από το 0%) για να κατεβεί ο ΦΠΑ του βοδινού κρέατος στο 13%.

Η ανάγκη για φρέσκα πρόσωπα στην πολιτική δεν προκύπτει με βάση μια ποδοσφαιρική αντίληψη για νέες «μεταγραφές» που θα ενισχύσουν την ομάδα.


Στα θετικά αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, το ότι κανένα κόμμα δεν λέει «Λεφτά Υπάρχουν», αν και αρκετά υπόσχονται μαγικές συνταγές για να μειώσουν τις επιβαρύνσεις που θα φέρει το νέο μνημόνιο στους αγρότες, στις συντάξεις, στις μικρές επιχειρήσεις.


Στα αρνητικά, το ότι έχουμε ελάχιστη εισροή φρέσκων, ικανών προσώπων στην πολιτική, ενώ σπανίζουν οι τεκμηριωμένες προτάσεις κομμάτων που έχουν κατατεθεί για αντιμετώπιση ακραίων προβλημάτων.


Η ανάγκη για φρέσκα πρόσωπα στην πολιτική δεν προκύπτει με βάση μια ποδοσφαιρική αντίληψη για νέες «μεταγραφές» που θα ενισχύσουν την ομάδα. Η διαχείριση της κρίσης από το πολιτικό προσωπικό μετά το 2009 ήταν καταστροφική γιατί, μεταξύ άλλων, τα κόμματα συνέχισαν το πελατειακό σύστημα και τα κρίσιμα τεχνικά θέματα τα χειρίστηκαν κομματικοί ή προσωπικοί φίλοι των κομματικών ηγεσιών που είχαν έλλειμμα εμπειρίας και άγνοια κινδύνου.

Κόμματα: φτώχεια στελεχών, προτάσεων, ομαδικής δουλειάς Facebook Twitter
Φωτο: Μenelaos Myrillas/ SOOC


Οι ικανοί τρομάζουν να μπουν στην πολιτική
Η είσοδος νέων προσώπων στην πολιτική δεν είναι πανάκεια, πρώτον επειδή το τεράστιο πρόβλημα της χώρας δεν είναι τεχνικό και δεύτερον επειδή το παρόν πολιτικό σύστημα έχει αποδείξει ότι μπορεί περίφημα να αφομοιώνει σύντομα και τους πιο «καθαρούς». Δεν είναι πανάκεια, αλλά πρόκειται για αναγκαιότητα. Γιατί έτσι θα αποχωρήσουν κάποιοι του παλιού πολιτικού προσωπικού, που το μόνο που ξέρουν είναι η αναπαραγωγή τους μέσα από το πελατειακό κράτος.


Είναι απαραίτητη όμως η είσοδος νέων προσώπων που δεν έχουν ασχοληθεί μόνο με την επανεκλογή τους αλλά γνωρίζουν π.χ. πώς μπορούν να συλλεγούν οι φόροι, πώς θα γίνει καλύτερη διαχείριση της μέχρι τώρα καταστροφικής αντιμετώπισης του ΕΣΠΑ ή πώς θα συνεργαστούν με τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.


Παρ' ότι, λόγω εκλογής με λίστα, οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν μια εξαιρετική ευκαιρία να ανανεώσουν κατά 3%, έστω, τους βουλευτές τους, στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν το επιδίωξαν.

Κόμματα: φτώχεια στελεχών, προτάσεων, ομαδικής δουλειάς Facebook Twitter
Aν εσύ κι εγώ ψηφίζουμε με κριτήριο να δημιουργηθούν δουλειές για τα παιδιά μας (και όχι για να πάρουμε εμείς πρόωρες συντάξεις), μπορούμε να βρούμε τις χαραμάδες για να ρίξουμε μια χρήσιμη ψήφο... Φωτο: Alexandros Michailidis/SOOC


Γιατί, όμως, να κατεβεί ένας επιτυχημένος επαγγελματίας στην πολιτική της Ελλάδας του 2015; Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη ενός διακεκριμένου καθηγητή, του Χαρίδημου Τσούκα, που επέλεξε να είναι υποψήφιος βουλευτής σε μια εκλογική περιφέρεια όπου έχει περίπου μηδενικές πιθανότητες να εκλεγεί. Έγραψε:
«Γιατί να θέλει να ασχοληθεί κανείς με την πολιτική; Ο Σωκράτης στην Πολιτεία του Πλάτωνος δεν αναζητεί την απάντηση στα κίνητρα αλλά στην αποφυγή της τιμωρίας. Η τιμωρία, όταν δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι να σε εξουσιάζουν οι χειρότεροί σου (Πολιτεία, 347c)».


Ας μην έχουμε, συνεπώς, απορίες για το αν η επόμενη κυβέρνηση θα φέρει ένα νέο σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ που θα είναι εξίσου κακοσχεδιασμένο με αυτό του 2014. Ή αν θα αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό με την ίδια άγνοια μηχανισμών και διεθνών πρακτικών που επέδειξε το τελευταίο οκτάμηνο.

Καλύτερα να ψάξουμε ποιο από αυτά τα κόμματα έχει κάτι θετικό να προσφέρει, είτε με τη συμμετοχή του είτε με την ισορροπημένη κριτική του σε μια κυβέρνηση που κατά 95% θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας περισσότερων κομμάτων.

Κομματικά προγράμματα σε χαρτοπετσέτες
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όσα εμφανίζουν τα κόμματα ως πρόγραμμα σε αυτές τις εκλογές είναι συρραφή αιτημάτων συνδικαλιστών ή ευχολόγιο. Μια εξήγηση είναι ότι τα κόμματα δεν θέλουν να δεσμευτούν. Μια άλλη, βαθύτερη ερμηνεία είναι ότι τα περισσότερα στελέχη πρώτης γραμμής των κομμάτων ξημεροβραδιάζονται στα τηλεοπτικά πάνελ. Πού να μείνει χρόνος να επεξεργαστούν πέντε προτάσεις για το τι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση τον πρώτο μήνα για να αντιστραφεί το καταστροφικό χάος στην απονομή δικαιοσύνης. Η κατάθεση προτάσεων/λύσεων έχει αντικατασταθεί από ατάκες στην TV και η λειτουργία «ομάδων εργασίας» από μοναχικά στελέχη που έχουν θεοποιήσει την αναγνωρισιμότητα.


Στη μικρή και πτωχευμένη Ελλάδα η διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων (δηλαδή η πολιτική) έχει υποταχθεί πλήρως στα κόλπα ενός κακής ποιότητας τηλεοπτικού θεάματος. Απόρροια αυτού είναι η ενίσχυση του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη: το 3-4% του εκλογικού σώματος –κακώς κατά τη γνώμη μου– επιλέγει το πιο αυθεντικό trash σε ένα «γήπεδο» όπου ούτως ή άλλως το trash έχει πάρει το πάνω χέρι.


Σιγά-σιγά αποκαταστάθηκε ένα βαθύ χάσμα ανάμεσα στην πολιτική και στην κοινωνία: οι ικανοί, όσο φιλόδοξοι και αν είναι, έχουν αφήσει τα δημόσια πράγματα στα τζάκια, στους «σιγουρατζήδες» (π.χ. συνδικαλιστές του Δημοσίου) και στους ανειδίκευτους των κομματικών μηχανισμών.

Κόμματα: φτώχεια στελεχών, προτάσεων, ομαδικής δουλειάς Facebook Twitter
Φωτο: Alexandros Michailidis/SOOC

«Έγκλημα» και Τιμωρία
Στις 21 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να βγει μια κυβέρνηση που θα κάνει τη «βρόμικη» αλλά και αυτο-τιμωρητική δουλειά. Η εμπειρία μετά το 2009 λέει ότι αυτή η κυβέρνηση θα κρατήσει το πολύ δύο χρόνια, μπορεί και λιγότερο από 12 μήνες. Και όταν θα αποχωρεί, το σύστημα θα πετάξει έξω το 15-20% του πολιτικού προσωπικού – το τίμημα ενός πολιτικού συστήματος που στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει προσκολλημένο στο πελατειακό σύστημα, γιατί μόνο αυτό γνωρίζει.


Παρ' όλα αυτά, αν εσύ, εγώ, ψηφίζουμε με κριτήριο να δημιουργηθούν δουλειές για τα παιδιά μας (και όχι για να πάρουμε εμείς πρόωρες συντάξεις), μπορούμε να βρούμε τις χαραμάδες για να ρίξουμε μια χρήσιμη ψήφο. Όλα τα κόμματα έχουν μεγάλες αδυναμίες που γίνονται διαβρωτικά αστειάκια και ισοπεδωτικά τρολαρίσματα στα κοινωνικά δίκτυα. Καλύτερα να ψάξουμε ποιο από αυτά τα κόμματα έχει κάτι θετικό να προσφέρει, είτε με τη συμμετοχή του είτε με την ισορροπημένη κριτική του σε μια κυβέρνηση που κατά 95% θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας περισσότερων κομμάτων.


Μια σκοπιά είναι και η εξής: να ψάξουμε κάποιον που θα κάνει μια «βρόμικη» δουλειά (κάτι που η Ιστορία δείχνει ότι θα το πληρώσει ακριβά στις μεθεπόμενες εκλογές) για να διεκπεραιώσει τον δικό μας καθαρό σκοπό: δημιουργικές και ανθρώπινες δουλειές για τα παιδιά μας.

Κόμματα: φτώχεια στελεχών, προτάσεων, ομαδικής δουλειάς Facebook Twitter
Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση προσφέρει άφθονο θέαμα ο Π.Καμμένος, παρά την παρουσία ενός αυθεντικού σόου-μαν όπως ο Β. Λεβέντης. Φωτο: Alexandros Michailidis/SOOC
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Κοίτα να δεις που έγινε και τρεντυ να κράζουμε το λεβεντη. Ο συγγραφέας προφανώς θεωρεί trash το λεβεντη και σοβαρό πολιτικό τον τσιπρα η τον καμμενο... Τουλάχιστον λίγο σεβασμό σε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του και την περιουσία του για τις ιδέες του, οποίες κι αν είναι αυτές (που είναι καλές by the way)
Λυπαμαι που θα σε απογοητευσω αλλα trash-ιλα δεν ειναι:-Λεφτα υπαρχουν (και ακομα τον παρακαλουσαν να συσστρατευτει)?-Σκιζω τα μνημονια?-Καταργω τα μνημονια με ενα νομο (παλι ζηταει να κυβερνησει)?-Οι ψεκασμενοι ελληνες?-Αυτοι που αφου διορησαν τις οικογενειες τους και εβγαλαν τα λεφτα απο τις τραπεζες τωρα καταγγελουν την φαυλοτητα?-Τα διαφορα παρακρατικα φασιστοεδη που το παιζουν πατριδοφρονες και ελληνοφρονες αλλα δεν αποκυρησουν το ναζισμο?-Τα ακροαριστερα συντροφια που δεν εχουν ιχνος ρεαλισμου στο πολιτικο τους λογο και μιλουν μια γλωσσα που απευθυνεται στο 5% που αποσκοπουν καθε φορα στις εκλογες?-Τους τιποτα που ειναι δημιουργηματα των μηντια και ο πολιτικος τους λογος ειναι το απολυτο μηδεν?Και υπ'οψιν, ειμαι δημοσιος υπαλληλος (και δεν ντρεπομαι γιαυτο) οποτε κατα τον Λεβεντη μπορει και να παρω ποδι γιατι δεν ειμαι χρησιμος. Η πολιτικη παγκοσμιος αλλα και στην χωρα μας ειναι ενα σπορ για αυτους που εχουν θεωριες αλλα ακομα και αν αυτες ειναι ενδιαφερουσες δεν εχουν ανθρωπους διπλα τους για να τις κανουν πραγματικοτητα. Διοτι ο κομματισμος (ο κομματικος μηχανισμος) ειναι αμηλικτος. Για να εχεις τους πολλους, πρεπει να συμφωνησεις με τους πολλους, και αναμεσα στους πολλους θα ειναι και τα "κακα μηλα" που θα χαλασουν και το υπολοιπο καλαθι...
Ενδιαφέρον.Δεν θα αναφερθώ στις εκλογές που έρχονται σε σχέση με τους συνδυασμούς που κατεβαίνουν.Δεν έχει πολύ αξία αυτό.Γεγονός είναι όμως πως οι συνδυασμοί είναι -πάλι- τραγικοί.Το γιατί να θέλει κάποιος να κατέβει στην Πολιτική είναι αυτονόητο.Αν υποθέσουμε αγνές προθέσεις κτλ και πως έχει κάτι να προσφέρει, αξίζει να κατέβει για να μην τον κυβερνάνε ανίκανοι και διεφθαρμένοι, για να φτιάξει μια καλύτερη κοινωνία.Όμως.Δεν μπορεί κάποιος να κάνει την παραμικρή διαφορά αν απλώς ενταχθεί σε ένα από τα παραδοσιακά κόμματα. Μόνο να φθαρεί και να φύγει απογοητευμένος. Δεν είναι καν μόνο τα φρέσκα πρόσωπα που λείπουν, είναι η νοοτροπία γενικότερα, που όμως σιγά-σιγά αλλάζει.Έλλειψη κινημάτων υπάρχει, με την ευρύτερη έννοια.Αναρωτιέμαι ας πούμε, όλοι εκείνοι που πίστευαν πάντα -και πιστεύουν ακόμα- πως το μνημόνιο είναι απαραίτητο και πως έχει μέσα πολύ χρήσιμες μεταρρυθμίσεις, αλλά οι πολιτικοί του σήμερα (χθες) είναι ανίκανοι να τις εφαρμόσουν, τι περιμένουν για να ενωθούν μέσα από κάποιο δίκτυο και να δημιουργήσουν ένα κίνημα με "ικανούς" και "πετυχημένους" του ιδιωτικού τομέα;Γιατί έπρεπε να περιμένουν κάποιον Σταύρο να τους καπελώσει σε ένα προσωποκεντρικό κόμμα/φωτοβολίδα;Αυτό είναι απλώς ένα παράδειγμα στο οποίο δεν πιστεύω καν, η ουσία είναι όμως πως έχουμε μάθει να περιμένουμε κάτι να γίνει από μόνο του.Από ποιον και τι ακριβώς αλήθεια;Ποιος όμως, αισθάνεται πως έχει την ικανότητα να προσφέρει;Ποιος αισθάνεται την σιγουριά πως αξίζει και μπορεί να σταθεί ή/και να ηγηθεί;Αν κάποιος το αισθάνεται και βγει μπροστά, δεν θα τον πούμε ψωνάρα, ειδικά αν τύχει και διαφωνήσουμε στην πορεία σε κάτι;Ίσως, εκτός των άλλων και ως ένα βαθμό, το γεγονός πως οι υποψήφιοι να κυβερνήσουν μοιάζουν τόσο τραγικοί, να είναι και αποτέλεσμα της χαμηλής αυτοεκτίμησης που συνηθίσαμε να έχουμε σαν κοινωνία, ειδικά τα τελευταία χρόνια.Αν αυτό που συνεχώς αισθάνεσαι για τον τόπο σου είναι αηδία, πως δεν αξίζει σε τίποτα και για τίποτα ο Έλληνα(ρα)ς, μόνο ένας ανάλογα αηδιαστικός ηγέτης θα σου ταιριάξει.Ειδικά όταν δεν συμμετέχεις σε τίποτα, μοιάζει σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία το “αυτοί μας αξίζουν” που θα πεις το βράδυ των εκλογών.Αυτό πιστεύεις, αυτό (δεν) πράττεις, αυτό λιβανίζεις μετά όντας πλέον το αποτέλεσμα των πράξεων ή της αδράνειας σου, ίσως και με μια κρυφή ανακούφιση που παραμένεις σε γνώριμα μονοπάτια.
"Παρ' όλα αυτά, αν εσύ, εγώ, ψηφίζουμε με κριτήριο να δημιουργηθούν δουλειές για τα παιδιά μας (και όχι για να πάρουμε εμείς πρόωρες συντάξεις), μπορούμε να βρούμε τις χαραμάδες για να ρίξουμε μια χρήσιμη ψήφο"Αυτή η πρόταση είναι όλα τα λεφτά. Μακάρι οι Έλληνες να σκέφτονταν έτσι.