Δημήτρης παντός καιρού

Δημήτρης παντός καιρού Facebook Twitter
Με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τη σύζυγο του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν στις τελετές έναρξης των Αγώνων του Μπακού
12

Δημήτρης παντός καιρού Facebook Twitter

 

Δεν μου άρεσε καθόλου όταν άκουσα ότι ο Παπαϊωάννου θα έκανε τους Αγώνες του Αζερμπαϊτζάν. Γιατί εκτιμώ το έργο του Δημήτρη, και δεν κατάλαβα τι ανάγκη έχει να τρέχει να δίνει καλλιτεχνικό άλλοθι σε ένα δικτάτορα που και μόνο η επιθετική βλαχιά των δημόσιων εμφανίσεών του, δείχνει το ποιόν του. Κυρίως όμως περίμενα να πάρει υπ' όψιν του το ότι οι φυλακές της χώρας αυτής είναι πήχτρα στους αντιφρονούντες. Μιλάμε για μια δικτατορία που μπροστά της το καθεστώς του Πούτιν μοιάζει Ντίσνεϊλαντ.

 

Ήθελε κι άλλα λεφτά; Μα έχει βγάλει άπειρα! (και μαγκιά του). Ή πίστεψε το όραμα του δικτάτορα ετοιμάζοντας μια από τα ίδια;

 

Είχα πάρει και τοις μετρητοίς αυτά που είχε δηλώσει μετά την Ολυμπιάδα της Αθήνας. Τον είχαν τότε ρωτήσει: “Τώρα, που όλο αυτό το μεγάλο project τέλειωσε, τι ετοιμάζεις;”. Και είχε απαντήσει: “Το βασικό μου project είναι να σταματήσω τον εαυτό μου από το να κάνει projects, ώστε να μπορέσει με ψύχραιμη καρδιά να γεννηθεί η καινούργια μου ανάγκη”. 

 

Γιατί αυτός ο αληθινά καλός (και αληθινά πλούσιος) καλλιτέχνης να είναι τόσο άπληστος επικοινωνιακά ώστε να θέλει να κουκουλώσει έναν ελεεινό συμβιβασμό του με τα δήθεν δραματικά διλήμματα που τον βασάνισαν πριν πει το ΝΑΙ; Τα πράγματα είναι πολύ απλά αγαπητέ μας. Μπορούσες άνετα να πεις και ΟΧΙ.

 

Θα μου πεις τότε είχε δηλώσει και τα εξής για την μεγάλη πνευματική κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου: “Είμαι γοητευμένος από την προσωπικότητά της, η οποία έρχεται από ένα σύμπαν εντελώς ξένο από το δικό μου… Είμαι πραγματικά γοητευμένος. Στα τρία χρόνια που δουλέψαμε ήταν γεωμετρική η αύξηση της ποιότητας της επαφής μας… Η προσωπικότητα της Γιάννας είναι αυτός ο καταπληκτικός χορός της στις κερκίδες στη λήξη. ... Αυτό θέλει τη γλύκα της αναρχίας μιας ψυχής που έχει ακόμη κάτι ζωντανό μέσα της.”

 

Τέλος πάντων. Είχα αποφασίσει να μην εκφράσω την βαθιά μου απογοήτευση για τις κινήσεις του Δημήτρη. Την ώρα που η Ελλάδα πέρναγε τις πιο φριχτές της ώρες, αυτός σφουγγάριζε το ίματζ ενός κιτς δικτάτορα. Για έναν και μοναδικό λόγο: τον πακτωλό των χρημάτων που θα ελάμβανε. Το πακέτο. 

 

Fair enough. Όμως τρίβεται στη γκλίτσα του τσοπάνη. Με συνέντευξη που δίνει σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών και στην Βένα Γεωργακοπούλου, αντί να περιοριστεί στην ωραία διεθνή περιοδεία που ξεκινάει τώρα (καλή επιτυχία!), μόνος του ανακινεί εκείνο που θα έπρεπε να μη το πολυανακατεύει, δηλώνοντας τα εξής ντροπιαστικά: 

 

“Πήγα σε μια χώρα που κατηγορείται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υπό δοκιμασία. Δεν συνεργάστηκα με αγγέλους. Η συνεργασία μου, όμως, ήταν άψογη. Και με τους «καταπιεστικούς» άρχοντες και με τον «καταπιεσμένο» λαό. Τα τέρατα που συνάντησα δεν ήταν εκεί. Ηταν τα ίδια που είχα συναντήσει και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Οι πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής, που έρχονται για να πραγματοποιήσουν τις τελετές, με στόχο το κέρδος και την επιβίωσή τους με οποιοδήποτε κόστος για τον πολιτισμό που τους φιλοξενεί. Μια ζούγκλα με επικίνδυνα ζώα, μέσα στην οποία πρέπει να ζήσεις. Δεν το ένιωσα απλώς, ενάντια σ’ αυτό πολέμησα, όπως το πολεμούσα κι εδώ τρία χρόνια στην προετοιμασία των Αγώνων. Κατά τα άλλα, φυσικά το Αζερμπαϊτζάν χρειάζεται και είναι στον δρόμο μιας εκδημοκράτισης. Είναι νέο στην ανεξαρτησία του κράτος. Πολλοί νέοι ασφυκτιούν.

Υπάρχει στον κόσμο εκεί η συναίσθηση ότι ακολουθείται μεν μια εξωτερική πολιτική χρήσιμη για την ενδυνάμωση της χώρας, αλλά η εσωτερική δικαιοσύνη και η πάταξη της διαφθοράς έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. Θέλουν, όπως όλοι, ολόκληρη την ελευθερία τους μέσα στη χώρα τους.”

 

Αχ, βρε Δημήτρη, μιλάς σαν πολιτικός κακής πάστας. Πού στρογγυλεύει τις αθλιότητες, είναι ακριβός στην αισθητική και φτηνός στις ανθρώπινες ελευθερίες, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα-τραβεστί που τα θέλει όλα δικά της: και την υπέρογκη αμοιβή να ενθυλακώσει και την κοινωνική ευαισθησία να διεκδικήσει. Όμως δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, δεν γίνεται να κρατάς.

 

Πόσες πιρουέτες σε λίγες μόνο προτάσεις:

 

—“Δεν συνεργάστηκες με αγγέλους, αλλά συνεργάστηκες άψογα”. Συγχαρητήρια. Το να συνεργάζεσαι άψογα με μη-αγγέλους (για να το θέσω κομψά, όπως εσύ), νομίζεις ότι δείχνει κάτι για τον χαρακτήρα των  μη-αγγέλων ή για το δικό σου;

 

— Γιατί βάζεις τους «καταπιεστικούς» άρχοντες και τον «καταπιεσμένο» λαό σε εισαγωγικά; Έχεις κάποια άλλη γνώμη ή πληροφόρηση και δεν μας τη λες; 

 

— Τα τέρατα των πολυεθνικών που έχουν “στόχο το κέρδος” είναι χειρότερα από μια δικτατορία; Σοβαρά; Ενώ εσένα ο στόχος σου στο “καταπιεστικό” Μπακού, ήταν υψηλότερος; Έλα τώρα, μια χαρά τσεκ δίνουν οι πολυεθνικές και μια χαρά συμβόλαια υπογράφουμε μαζί τους!

  

Ας μη το τραβήξω όμως ακόμη πιό πολύ. Γιατί οι ταλιμπάν της καλλιγραφίας θα αρχίσουν το κέντημα. Και πάλι ο Δημήτρης παντός καιρού, θα βγεί και ήρωας της λευτεριάς.

 

Κρίμα όμως. Αυτός ο αληθινά καλός (και αληθινά πλούσιος) καλλιτέχνης να είναι τόσο άπληστος επικοινωνιακά που να θέλει να κουκουλώσει έναν ελεεινό συμβιβασμό του με τα δηθεν δραματικά διλήμματα που τον βασάνισαν πριν πει το ΝΑΙ.

 

Τα πράγματα είναι πολύ απλά αγαπητέ μας. Μπορούσες άνετα να πεις και ΟΧΙ.

 

 

___________

 

H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

 

Human rights in Azerbaijan

 

Azerbaijan's government has escalated repression against its critics, marking a dramatic deterioration in an already poor rights record

 

 

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
Και σκέψου ό,τι κάποτε ο Παπαϊωάννου υπήρξε αναρχικός καλλιτέχνης των Εξαρχείων. Όλα έχουν τη φυσική πορεία τους, την ανοδική εξέλιξη τους, αλλά αυτό με τη Γιάννα Αγγελοπούλου δεν τρωγόταν όχι μόνο τώρα, αλλά από το 2004. Που την είδε τη γλύκα της αναρχίας στην ψυχή της Γιάννας ο Παπαϊωάννου; Θα καραφλιάσουμε όλοι; Αν ήταν κάπου αλλού γραμμένο και όχι σε interview του, θα λέγαμε ότι είναι τρολλιά αβέρτα - κουβέρτα...
σύχναζε στα Εξάρχεια, δεν ήταν αναρχικός. Τώρα τι κόλλημα είναι αυτό να συνδέουμε με το ζόρι καλλιτεχνική αξία με πολιτική στάση μόνο ένας φαν της αείμνηστης Βίκυς Μοσχολιού θα μπορούσε να μας το εξηγήσει...
Παρατηρώντας τα πίσω κτίρια, της πρώτης φωτογραφίας, έψαξα εναγωνίως μήπως διακρίνω και καμία επιγραφή, "babis vovos"...!..(προς στιγμήν νόμιζα πως αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε κάπου μεταξύ Λ. Κηφισίας και Κατεχάκη)...!
Είναι φοβερές οι κλίκες πάντως.Ο πλούσιος εφοπλιστής με τον πλούσιο βιομήχανο με τον πλούσιο καλλιτέχνη με τον πλούσιο πολιτικό με τον πλούσιο αθλητή.Χρήμα να υπάρχει και τα παρεάκια χτίζονται.Στην αρχική σου φωτό θα μπορούσε να υπάρχει ο Ρουβάς, που κι αυτός προς λύπη μου, εξελίσσεται σε μπαλαντέρ της εγχώριας αριστοκρατίας.
Ίσως θα ήταν καλύτερα να τον καλέσετε να το συζητήσετε ( λέγεται και συνέντευξη ), παρά να ξαπλώσετε αυτόν τον "διάλογο-μονόλογό" σας, σε σεντόνι.Τα επιχειρήματα δεν σας λείπουν, η εμπάθεια όμως περισσεύει.Η αλήθεια είναι ότι την επαύριο αυτών των "Ευρωπαϊκών Αγώνων", ο Δ. Παπαϊωάννου θα είναι ακόμη αυτός που είναι, ακόμη και με κάπως λεκιασμένο γόητρο και το Μπακού μ' ένα άλλοθι που δεν πείθει κανένα.Α, και να σας θυμήσω ότι το Μπακού αγοράζει το 49 ή το 66% ( όσο της επιτρέψει η Ε.Ε.) της Εταιρίας του Ελληνικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Στα πρώτα θεωρεία ούλη η Κρήτη.
Συγχαρητήρια για το άρθρο σας.Αποστασιοποιημένο και συνάμα εμβριθές.Οι άνθρωποι ωστόσο, ήμαστε ενίοτε και εγκλωβισμένοι μέσα στη ματαιοδοξία μας.Και ο κος Παπαϊωάννου είναι ένας από εμάς επίσης.Δεν είναι απαραίτητο να είναι άγγελος σε όλα.Ελπίζω όμως το σχόλιό σας, να τον βοηθήσει να ρίξει μια άλλη ματιά στον πλουραλισμό του.
Όταν ένας αγαπημένος καλλιτέχνης, από δημοφιλής γίνεται (εκουσίως), ...(Μπάκου)ρας!!!...Κρίμα, πολύ ΚΡΙΜΑ!...Ευχαριστούμε για το άρθρο, κάποιος έπρεπε να πάρει δημόσια θέση και να εκφραστεί για αυτό το ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ.Τώρα, δεν ξέρω τι πάθανε όλοι αυτοί... Φοβάμαι πως η Ελλάδα μας (κυρίως οι άνθρωποι που την διαχειρίζονται) όχι απλώς αλλάζει, αλλά μεταλλάσσεται!!....Η προγιαγιά μου η Κατίνα, η Σμυρνιά (την οποία είχα την τύχη να την προλάβω εν ζωή), έλεγε: «Όλοι, μα όλοι οι άνθρωποι έχουν την τιμή τους, απλώς διαφέρουν στο μέγεθος της. Άλλοι αγοράζονται με λίγα και άλλοι με πολλά... Δύστυχος εκείνος που αγοράζεται με τα λίγα, καταραμένος εκείνος που αγοράζεται με τα πολλά!!...».Σ.Σ.: Στην εκπομπή-ντοκιμαντερ "Παρασκήνιο" με αφιέρωμα στον ίδιο (του 2010), εξιστορώντας τις αρχικές προσπάθειες του, της παρουσίασης έργου για την παραλαβή της διοργάνωση των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είχε δηλώσει εμμέσως πλην σαφώς ότι με την... Αυτή Μεγαλειοτάτη Ιωάννα του Αγγελόπουλου..., είχε συγκρουστεί πολύ έντονα, γιατί εκείνη δεν είχε καταλάβει το παραμικρό από όσα εκείνος με την ομάδα του, αρχικά, είχε παρουσιάσει. Και πως επειδή έπεσαν επάνω της κάποιοι άλλοι συνυπεύθυνοι της ομάδας της (αυλικοί, μανδαρίνοι και παρατρεχάμενοι...), πραγματικά ειδικοί και γνώστες περί των σχετικών θεμάτων, έτσι κατάφερε (ευτυχώς για εμάς - τότε...) και ανέλαβε τις τελετές.
Μετα το γλειψιμο του Δημητρακη για την πιο kitsch και μεγαλομανη Ελληνιδα σειρα εχει και η Kim Kardashian ακουσα οτι θελει να κανει τα γενεθλια σε της σε προτυπα Ολυμπιακων αγωνων...Τρεξε Δημητρη καλλιτερες οι κιτσατες απο τους Δικτατορες!!!!
Ναι... η τελετή του πάρτι γενεθλίων της θα ξεκινάει με παρέλαση «ζωντανών αγαλμάτων», σε περιγραφικές στάσεις κειμένων του Κάμα Σούτρα. Ενδιάμεσα, τεράστια κωλομέρια και φαλλικά σύμβολα θα ίπτανται επάνω από τους θεατές, καταλήγοντας να σχηματίζουν ένα πλανητικό σύμπαν ανάμεσα σε τρισεκατομμύρια φωσφορίζοντα σπερματοζωάρια... ..και στο φινάλε, το νέο Big Bang ή... "Big Ejaculation"!!!... Σ.Σ.: Η τελετή θα είναι διαδραστικού χαρακτήρα με τους καλεσμένους να συμμετέχουν ως ...σπερματοζωάρια!...