ΝΑΙ και ΟΧΙ: Μη το κουράζετε άλλο

ΝΑΙ και ΟΧΙ: Μη το κουράζετε άλλο Facebook Twitter
18

Ανακοινώθηκε σήμερα ότι οι υποστηρικτές του ΝΑΙ και του ΟΧΙ κάνουν νέες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Χαρά στο κουράγιο τους.

Κάποιος θα έπρεπε να τους πληροφορήσει, ότι:

1. Το δημοψήφισμα έγινε. Έβγαλε ηχηρό αποτέλεσμα.

 

2. Το δημοψήφισμα δεν είχε κανένα νόημα. Για την ακρίβεια, αντί να ενδυναμώσει τη θέση του Τσίπρα, την αποδυνάμωσε. Αγνοήθηκε πανηγυρικά από το σύνολο της Ευρωζώνης, και διαπραγματευτικά εξόργισε ουκ ολίγα μέλη της.


Ακόμα και ο φαιδρός Βαρουφάκης που λεοντάριζε ότι την επομένη του ΝΑΙ παρατείται, έπραξε το διαμετρικά αντίθετο: παραιτήθηκε την επομένη του θριαμβου του ΟΧΙ.

Με λίγα λόγια, όλα γύρω από αυτό το θολό και θεσμικά κουρεμένο δημοψήφισμα μοιάζουν περιττά και ληγμένα.

Η κυβέρνηση (πολύ ορθά, αν με ρωτάτε) φαίνεται να οδηγείται προς μια συμφωνία που θα εκθέσει τη χώρα στην συγκριτικά μικρότερη κόλαση.

Τι νόημα έχουν αυτές οι δύο συγκεντρώσεις τώρα, πέρα από το να αναζωπυρώσουν τον τεχνητό διχασμό της κοινωνίας μας;

18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
Όπως είχα δει σε μία γελοιογραφία: Greek referendum explained, με τον Ρωμαίο whatever στο καράβι να εξηγεί στους σκλάβους: Ιt's quite simple really: if you say YES, you' ll be rowing for us for the rest of your lives, if you say NO, we' ll throw you overboard. :p Τελικά μήπως αυτό που κρατάει την Ε.Ε. ενωμένη είναι σε μεγάλο ποσοστό ο φόβος; Ρητορικό το ερώτημα. Έγινε το δημοψήφισμα, είπαμε για πολλοστή φορά όχι στη λιτότητα και συνειδητοποιήσαμε για άλλη μια φορά ποια είναι η θέση μας στην Ε.Ε. Ξέρετε τι κάνουν οι αφέντες μετά στους δούλους που ξεσηκώνονται - υπερβολή αλλά τηρουμένων των αναλογιών όχι και τόσο. Αυτές οι διαδηλώσεις δεν λένε τπτ πλέον. Όπως τίποτα δεν λένε οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα.Οπότε, ναι, δεν θα πάω σε καμία συγκέντρωση πλέον. Δεν βρίσκω το λόγο. Αλλά, όχι, ας γίνονται συγκεντρώσεις για να γιορτάζουμε τη δημοκρατία ως εθνική γιορτή. Αφού δεν μπορούμε - λόγω συνθηκών - να την ασκήσουμε, ας την γιορτάζουμε.
Δεν καταλαβαίνω γιατί λέτε ότι το δημοψήφισμα δεν είχε κανένα νόημα. Την έκθεση του ΔΝΤ της Παρασκευής που θεωρεί (επιτέλους και ορθά) το χρέος μη βιώσιμο ακόμα και με εφαρμογή της λιτότητας και εξωπραγματική ανάπτυξη, θεωρείτε ότι θα την βλέπαμε αν είχε κλειστεί συμφωνία το Σ/Κ 1-2 Ιουλίου αντί για το δημοψήφισμα;Ή θεωρείτε ότι τότε θα μας έδιναν κάτι περισσότερο από "προφορικές διαβεβαιώσεις" σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους; (όπως αυτές που μας έδωσαν τον Φεβρουάριο για την ρευστότητα)Το θέμα αυτό της αναδιάρθρωσης δεν είναι λεπτομέρεια, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, ίσως σημαντικότερο από τα δημοσιονομικά μέτρα που θα περιέχει η συμφωνία, όσον αφορά την βιωσιμότητα του χρέους και του προγράμματος. Και η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς παραφθαρμένο από την χρήση μάντρα, είναι αυτό που θα κρίνει αν σε 5 μήνες ή ένα χρόνο από τώρα θα είμαστε στην ίδια κατάσταση (εμείς να ζητάμε και αυτοί να λένε ότι αποτύχαμε), ή όχι.
Καλή μου κάμπια, δεν ξέρω αν η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα θα είχε κυκλοφορήσει αλλά οι δανειστές έχουν δεσμευτεί από το '12 να συζητήσουν αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που ίσως δεν έχει γίνει επειδή από το '12 η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει να κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, την αποτελεσματική πάταξη μεγαλοφοροδιαφυγής και την σμίκρυνση του Δημοσίου. Οι Ευρωπαίοι έχουν πει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να "δώσουμε" για να "πάρουμε" και, να είσαι σίγουρη, δεν εννοούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αυτά είναι τα εύκολα και άμεσα.
Το '12 αυτοί δεσμεύτηκαν για αναδιάρθρωση και εμείς για μεταρρυθμίσεις. Όπως το βλέπεις, η μη τήρηση της συμφωνίας ήταν ισότιμη.Ακόμα και έτσι, τώρα που δεσμευόμαστε εκ νέου σε μεταρρυθμίσεις, γιατί δεν δεσμεύονται και αυτοί εκ νέου σε αναδιάρθρωση χρέους; Δεν ζητάμε κάτι παράλογο.
Μάλλον δεν διάβασες την έκθεση του ΔΝΤ.Αυτό που λέει είναι ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους ΔΕΝ ήταν αναγκαία τον Ιανουάριο αλλά κατέστη αναγκαία μετά από τους πέντε μήνες διακυβέρνησης από τον συριζα και όλα όσα δεν έκανε.
Καλημέρα,απαντήσαμε ένα 'ΟΧΙ' μεταξύ μας (στο χωριό) και μετά πήγαμε στη πόλη και ζητήσαμε λεφτά - και πάλι. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως μπορεί κάποιος που δανείζεται να βρίζει τους - όχι εντελώς αθώους - δανειστές στο 'χωρίο' του και μετά όταν τους αντικρύζει να τους λέει ότι θέλει να βρει μια λύση.Το ότι εμείς έχουμε δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θεωρώ ότι έπρεπε μόνοι μας να τις είχαμε απαιτήσει από τους πολιτικούς μας τόσα χρόνια, αλλά δεν τις υλοποιήσαμε ποτέ και πάλι φταίνε οι δανειστές που δεν μας κουρεύουν το χρέος δεν μπορώ να το καταλάβω με βάση τη κοινή λογική.Αν σήμερα μας μηδένιζαν το χρέος θεωρητικά, είμαι σίγουρος ότι σε 10 χρόνια πάλι τα ίδια και περισσότερα θα χρωστούσαμε. Κανείς δεν ασχολείται με την αιτία του προβλήματος. Όλοι κοιτάζουν να ξεφορτωθούν την καυτή πατάτα και να ρίξουν αλλού το φταίξιμο. Έχουμε ένα οικονομικό μοντέλο όπου υπάρχει ένας μεγάλος κύριος πελάτης και ονομάζεται Κρατος. Από αυτό ζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων. Και ο μεγάλος πελάτης αυτός δανείζεται από 'κακούς' Ευρωπάιους και μη για να πληρώσει τους προμηθευτές του (το ασφαλιστικό είναι άλλο μεγάλο θέμα).Τα έσοδα του μεγάλου πελάτη είναι από φόρους (ένα ποσοστό δηλαδή) από αυτά που πληρώνει και τα οποία τα έχει πάρει δανεικά. Λογιστικές εγγραφές δηλαδή. Ο 'λογαριασμός' δεν βγαίνει.Όσα 'ΟΧΙ΄ή 'ΝΑΙ'΄και να ψηφίσουμε πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι αυτός που ζει με δανεικά τόσα χρόνια και κοροϊδεύει τους δανειστές του ότι θα σταματήσει να σπαταλάει τα δανεικά και θα τα επιστρέψει, αλλά δεν κάνει καμμιά ενέργεια προς αυτό, δεν πρέπει να έχει την απαίτηση να ζει με 'αξιοπρέπεια'. Όσοι κόπτωνται για την αξιοπρέπεια του λαού, ας κοιτάξουν να την κερδίσουν κιόλας και όχι να την απαιτήσουν...Έως τώρα πήγαμε στα 12 δις περίπου... α και κάτι ψιλά από το δημοψήφισμα!!!
Γιατί είναι άσχετη η αρθρογράφος; Δεν καταλαβαίνω την ειρωνία σας. Επειδή ο Τσίπρας είχε θεαματική είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο; Κι εγώ ΟΧΙ ψήφισα και το φώναξα και τσακώθηκα με κόσμο γι'αυτό. Για να ενδυναμωθεί η θέση της χώρας μου στις διαπραγματεύσεις, πράγμα που δεν έγινε και το νέο Μνημόνιο έρχεται όπου νά'ναι. Από κει και πέρα, τι θα εξυπηρετήσει μια νέα εκδήλωση του ΟΧΙ και του ΝΑΙ; Να δουν ποιος την έχει μεγαλύτερη, που λέει παραπάνω κι ο Anogios; Αυτά είναι αστειότητες και νομίζω πως η δεύτερη εκδήλωση του ΟΧΙ υποκινείται από το ΚΚΕ, τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη Χρυσή Αυγή, τα κόμματα που απ' την πρώτη στιγμή επιθυμούσαν τη στείρα ρήξη και τίποτα περισσότερο. Για το ποιοι θα πάνε στη συγκέντρωση του ΝΑΙ, τώρα, δεν έχω ιδέα...
Καταρχήν, δεν είμαι ειρωνική. Καθόλου. Εν συνεχεία, η αρθογράφος, πέρα του ερωτήματος, θέτει κάποια επιχειρήματα τα οποία αποδεδειγμένα δεν στέκουν. Αναφέρει πως το δημοψήφοσμα ήταν ανούσιο και αντί να ενδυναμώσει τη θέση του Τσίπρα, την αποδυνάμωσε. Συνεχίζοντας αναφέρει πως αγνοήθηκε πανηγυρικά. Σε αυτό κολλάει το βίντεο που ανάρτησα. Πιστεύω πως δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω περισσότερο, το βίντεο τα λέει όλα. Εάν δεν σας πείθει, δείτε ολόκληρη την χθεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.Έπειτα αναφέρει την παραίτηση του κ. Βαρουφάκη. Υπονοεί ότι παραιτήθηκε για να μην σηκώσει τα βάρη; Υπονοεί ότι βαρέθηκε την θεσούλα του; Δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο κύριος Βαρουφάκης δεν είναι αρεστός (τιμή του κατά την γνώμη μου) στους εταίρους. Έκανε την περισσότερη δουλειά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο όπου αρχίσαμε επιτέλους να διαπραγματευόμαστε και όταν η κυβέρνηση έκρινε πως πρέπει να κάνει πίσω, έκανε χωρίς λασπολογία και λαικισμούς. Τέλος, η αρθογράφος θα έπρεπε να γνωρίζει πως πορείες και συγκεντρώσεις γινόντουσαν και γίνονται και θα γίνονται. Δεν ξεκίνησαν με το δημοψήφισμα, ούτε θα τελειώσουν εκεί.Και μια ερώτηση προς εσάς: Έχετε κάποιες πληροφορίες εκ των έσω; Γνωρίζετε εκ των προτέρων ποιοι θα είναι οι νέοι όροι;Υ.Γ. Αμφιβάλλω για το ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι υποκινούμενη, αλλά πέραν αυτού, το ΚΚΕ ήταν ξεκάθαρα αντίθετο με το ΟΧΙ (και με το ΝΑΙ)
Δηλαδή, κύριε Μποσκοΐτη, εσείς πιστεύετε ότι το 60% του ΟΧΙ δεν θα παίξει κανέναν ρόλο στις εξελίξεις; Αν η συμφωνία είναι τόσο σκληρή όσο λέγεται, θεωρώ βέβαιη την πτώση της κυβέρνησης (ο ίδιος ο Τσακαλώτος το έλεγε) και δεν μπορώ να φανταστώ κάποια άλλη που θα μπορούσε να την επιβάλει. Ό,τι και να γίνει πάμε σε χοντρά σκηνικά - και η ρήξη φαίνεται το πιθανότερο (ακόμη και με αρχική συμφωνία).
Έλεος πια...μια βδομάδα ο Συριζα χτυπιόταν ότι το δημοψήφισμα είναι ναι ή όχι στη συμφωνία (που είχαμε ήδη απορρίψει) για να δηλώσει μετά ο πρωθυπουργλος στο ευροκοινοβούλιο ότι το όχι σημαίνει όχι στην έξοδο από το €...και εσείς συνεχίζετε να υποστηρίζετε το δημοψήφισμα...ή θέλετε να μας τρελάνετε ή πραγματικά κάτι έχει το σανό που τρώτε.
Aυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Επειδή η συνφωνία, ααααααν γίνει, θα είναι ούτως ή άλλως επαχθής, όσοι διαδηλώσουν με το ΟΧΙ ζητούν πια καθαρά επιστροφή στην δραχμή και Grexit. Οι του ΝΑΙ ζητούν ανεπιφύλακτα συμφωνία, παραμονή στην Ευρωζώνη και, επιτέλους, ένα ρημάδι χαρτί με σαφείς προτάσεις μας.