Με βολεύει το ΟΧΙ, θα ψηφίσω ΝΑΙ

Με βολεύει το ΟΧΙ, θα ψηφίσω ΝΑΙ Facebook Twitter
Το «ναι» το δικό μου δεν είναι κόντρα στα εκατομμύρια πολιτών που θα ψηφίσουν «όχι» επειδή έχουν διαλυθεί οι ζωές τους από τα πέντε χρόνια κακοσχεδιασμένων και αδιέξοδων μνημονίων. Η ψήφος μου, επίσης, δεν είναι επιδοκιμασία κάποιων κομμάτων, «επωνύμων» και παραγόντων που βγήκαν μπροστά στο «ναι» και περιχαράκωσαν την επικοινωνία του «ναι» σε μηνύματα που θυμίζουν τη ληγμένη Ελλάδα (τους). Φωτο: Phil Ipparis/ SOOC
26

Ζηλεύω τους αρκετούς συμμαθητές μου που έχουν πάρει ήδη πρόωρη σύνταξη. Δεν θα 'ταν, λοιπόν, παράδοξο ή παρεξηγήσιμο να μπορώ κι εγώ να περιορίσω αισθητά την εργασιακή μου δράση, αφού άλλωστε έχω κολλήσει τουλάχιστον πέντε χρόνια περισσότερα ένσημα από αυτούς τους τυχερούς.


Αν υπερισχύσει το «όχι», θα με βάλει σε αυτό τον πειρασμό. Τράπεζες κλειστές, απομόνωση από κάθε συναλλαγή με το εξωτερικό (δεν μπορείς πλέον να πληρώσεις ούτε 20 ευρώ για ένα βιβλίο, ούτε να αγοράσεις application αξίας 0,99 ευρώ). Μ' αυτά και μ' αυτά, κάποιες υπηρεσίες, όπως αυτές στις οποίες συμβαίνει να θητεύω, γίνονται απρόσιτη πολυτέλεια.


Ευγνώμων στη ζωή, έχω αρκετές δραστηριότητες ασήμαντου κόστους που πάντοτε έψαχνα για να ασχοληθώ. Από τον κήπο μου με τα λαχανικά μέχρι τη συγγραφή, ακόμα και να παίζω περισσότερες φορές μπάσκετ.

Θα ήταν υποκριτικό να σας πω ότι στην απόφασή μου το κύριο κριτήριο είναι κάτι άλλο πέρα από αυτό που κρίνω σωστό για τα δυο παιδιά μου. Τα παιδιά μου και τα παιδιά σας δεν είναι μόνο ένας τραπεζικός λογαριασμός. Στη ζωή τους μετρούν οι παρέες τους και το πόσο καλά είναι οι φίλοι τους. Περιλαμβάνεται και το δικαίωμα να μείνουν στην Ελλάδα, αν αυτό είναι επιλογή τους.


Έχω συνειδητοποιήσει ότι αν γίνω ανεκτικός στο «όχι», θα αποκτήσω καλύτερη εικόνα σε νέα παιδιά που το θεωρούν πολύ πιο τσαμπουκαλίδικο από το «ναι». Κουνάμε το δάχτυλο στη Μέρκελ και εκδικούμαστε το παλιό πολιτικό προσωπικό, που ειδικά αυτό, πράγματι, έχει τεράστιες ευθύνες για το γδάρσιμο του κοσμάκη την περίοδο των μνημονίων (2010-15).


Το «όχι» και η απομόνωση όμως είναι ο εύκολος δρόμος. Έχω τη μεγάλη τύχη να συναναστρέφομαι πολλά νέα παιδιά. Είμαι ακόμα πιο τυχερός γιατί προέρχονται από διαφορετικές εισοδηματικές και μορφωτικές κατηγορίες. Θα ήταν δημαγωγικό από μέρους μου αν τους χάιδευα τ' αυτιά και τους έλεγα ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε μια Ελλάδα που θα είναι απομονωμένη από την Ευρώπη. Ο εσωτερικός παραγωγικός μηχανισμός έχει τσακιστεί. Η συντριπτική πλειονότητα της οικονομικής δραστηριότητας εξαρτάται από το αν πουλάμε σε ξένες επιχειρήσεις ή αν έχουμε πρόσβαση στις τράπεζες για να καταναλώνουμε.


Θα 'ταν ελαφρότητα να μη σημειώσω ότι όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν γιατί ένα κρίσιμο μέρος των δαπανών προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Πάνω από το 60% των νέων, μικρών επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια ξεκίνησε χάρη σε επιχορήγηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.


Ήδη φαίνεται από την πτώση των τουριστικών κρατήσεων ότι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την αξιοπρέπεια οι εισηγητές του «όχι» είναι η δραματική συρρίκνωση του εισαγόμενου τουρισμού.


Εκεί που δεν χωρούν μισόλογα, είναι στον τομέα των τραπεζών. Το «όχι» σημαίνει ότι εμείς που ψηφίσαμε με αξιοπρέπεια, θα εξαρτόμαστε από τη φιλανθρωπία της Μέρκελ και του Γιουνκέρ για το αν το κούρεμα των καταθέσεων θα είναι 70% ή 90%. Η επισημοποίηση της αποκοπής μας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγήσει στον ξαφνικό θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.

Θα ήταν υποκριτικό να σας πω ότι στην απόφασή μου το κύριο κριτήριο είναι κάτι άλλο πέρα από αυτό που κρίνω σωστό για τα δυο παιδιά μου. Μα, όπως τα ίδια με έχουν διδάξει, δεν βλέπω ως συμφέρον τους το πώς θα εξασφαλίσουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να φυγαδευτούν στο εξωτερικό. Τα παιδιά μου και τα παιδιά σας δεν είναι μόνο ένας τραπεζικός λογαριασμός. Στη ζωή τους μετρούν οι παρέες τους και το πόσο καλά είναι οι φίλοι τους. Περιλαμβάνεται και το δικαίωμα να μείνουν στην Ελλάδα, αν αυτό είναι επιλογή τους.


Το «ναι» που θα ψηφίσω μπορεί να σημαίνει ότι δεσμεύομαι να δουλεύω για όσο ακόμα μου το επιτρέπει η υγεία μου. Ότι πρέπει να προσθέσω τις μικρές μου δυνάμεις ώστε να σωθεί το μέγιστο δυνατό των δημιουργικών νησίδων και παραγωγικών μονάδων που θα πάθουν ασφυξία αν συνεχίσουν να είναι κλειστές οι τράπεζες ή αν οδηγηθούμε σε 80% κούρεμα καταθέσεων.


Αν βλέπεις, αναγνώστη μου, κάποιον δισταγμό σε όλα αυτά, είναι επειδή, πάνω απ' όλα, το δημοψήφισμα θέτει το ερώτημα, με τρικ. Με καλεί να ψηφίσω για ένα ανύπαρκτο δίλημμα («ναι» ή «όχι» σε ένα σχέδιο συμφωνίας που δεν υπάρχει πλέον). Και με σπρώχνει να τοποθετηθώ αν είμαι υπέρ ή εναντίον του ευρώ, αφού έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι όσοι πουν «ναι» είναι προδότες και «γερμανοτσολιάδες». Διχάζει βαθύτατα, γιατί ωθεί να «τσουβαλιαστούν» αδίκως οι ψηφοφόροι του «όχι» σε λάτρεις της δραχμής και εραστές μιας βαλκάνιας Ελλάδας του Μεσοπολέμου.


Το «ναι» το δικό μου δεν είναι κόντρα στα εκατομμύρια πολιτών που θα ψηφίσουν «όχι» επειδή έχουν διαλυθεί οι ζωές τους από τα πέντε χρόνια κακοσχεδιασμένων και αδιέξοδων μνημονίων. Η ψήφος μου, επίσης, δεν είναι επιδοκιμασία κάποιων κομμάτων, «επωνύμων» και παραγόντων που βγήκαν μπροστά στο «ναι» και περιχαράκωσαν την επικοινωνία του «ναι» σε μηνύματα που θυμίζουν τη ληγμένη Ελλάδα (τους).


Το «όχι» θα λειτουργήσει ως μια βόμβα που θα «καθαρίσει» μεν κάποιους από εκείνους που έκαναν πάρτι στα μνημόνια, αλλά θα έχει τεράστιες παράπλευρες απώλειες στον απλό κόσμο που έχει να χάσει πολύ περισσότερα απ' όσα στερήθηκε μέχρι τώρα.

26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
και ειπε ο Ελληνας.... " Καλυτερα μιας ωρας ελευθερη ζωη, παρα σαραντα χρονους σκλαβια και φυλακη.."οποιος προτιμα την ασφαλεια του απο την ελευθερια του.... τα κελια του κορυδαλου και των διαβατων περιμενουν....
Εγω θα ψηφισω ΟΧΙ, πρωτο και κυριο... επειδη αυτο λεει η συνειδηση μου! Και επισης ΟΧΙ στην ασυστολη παραπληροφορηση,στην υφαρπαξη ψηφου με ανεντιμα μεσα (εκφοβισμος,εκβιασμος,απειλες)στην ξεδιαντροπη προσβολη της νοημοσυνης,στα ψεματα, στη βρωμικη εκστρατεια των τηλεοπτικων καναλιων,στους δημοσιογραφους που ξεχασαν τι εχουν σπουδασει και δουλευουν σαν κομματικα στελεχη τελειως αντιδεοντολογικα, ΟΧΙ στην προκλητικη ψευτοευρωπαικη συμπεριφορα με στοιχεια κουτοπονηρου ανατολιτη... ΟΧΙ στην στοχευμενη επιθεση ξενων και Ελληνικων ΜΜΕ που σε βαζουν τελικα σε υποψιες,ΟΧΙ στο δασκαλεμα και την χειραγωγησει που προσπαθουν να μας κανουν οι πλουσιοι βολεμενοι...ΟΧΙ...ΟΧΙ...ΟΧΙ!
Ειλικρινα χαιρομαι για τις ψυχραιμες τοποθετησεις τοσο των υποστηρικτων του ΝΑΙ, οσο και του ΟΧΙ.Προσωπικα δεν μπορω να μην καταφερθω κατα του Δημοψηφισματος εν γενει, ασχετα με το ερωτημα και αυτο οχι γιατι το ερωτημα ειναι ψευδεπιγραφο, οπως ισχυρίζονται πολλοι, αλλα γιατι απευθυνεται σε εναν ΘΥΜΩΜΕΝΟ λαο!Τι αποτελεσμα μπορει να φερει και ποσο κοντα στην πραγματικοτητα μπορει να ειναι αυτο το δημοψηφισμα που γινεται κατω απο τετοιους ορους!Πόσο εγκριτο μπορει να εινα αυτο το Δημοψηφισμα οταν γινεται με κλειστες Τραπεζες, με φιλοπολεμικο κλιμα μεταξυ Κυβερνησης κ ΜΜΕ, με ακρατο προπαγανδισμο εκ μερους της Κυβερνησης -που παραπεμπει σε αλλες εποχες- και με μια ανυποστατη κ αναξιοπιστη αντιπολιτευση!Παρ' ολα αυτα δεν μπορω να παραβλεψω το γεγονος οτι ο Λαος εχει σταθει απιστευτα ψυχραιμος -ελπιζω να μην εχουμε πετσωσει τοσο πολυ που η ψυχραιμια αυτη να δηλωνει αναισθησια- σε πληρη αντιθεση με το Πολιτικο Προσωπικο της χωρας που δειχνει να καταρρεει στη θεα των εξελιξεων που αυτοι δρομολογησαν!Ασχετα απο το αποτελεσμα θα πρεπει να γνωριζουμε οτι απο τη Δευτερα κ μετα, εμεις οι πολιτες αυτης της χωρας εχουμε μονο ενα δρομο να ακολουθησουμε, αυτον της ΕΝΟΤΗΤΑΣ!Οι Ευρωπαιοι θα συνεχισουν να ειναι αυτοι που ειναι, διεκδικοντας το συμφερον των Λαων τους, τα Κομματοσκυλα κ οι Κρατικοδιαιτοι θα συνεχισουν την προπαγανδα για την διατηρηση της εξουσιας και τα Λαμογια θα συνεχισουν να απομυζουν οτι θα εχει απομεινει απο εμας!Ισως η νεα μεγαλη κριση που ερχεται να ειναι μια ευκαιρια για το Λαο μας να γινει Σοφοτερος και περισσοτερος συνετος στις μεγαλες αποφασεις που θα κληθει να παρει στο μελλον!
Εμένα με βολεύει το ΝΑΙ, αλλά θα ψηφίσω ΟΧΙ. Έχω δουλειά και κάποιες καταθέσεις, που θα κουρευτούν. Αυτό που προέχει όμως είναι σε μια κοινωνία να έχουν όλοι ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Αυτό, η σημερινή Ευρώπη, το έχει βγάλει από το κάδρο. Δεν το λογαριάζει. Και αν δεν γίνει κάτι δραστικό, να την ταρακουνήσει, δεν πρόκειται να το κάνει.
Φίλε ΚώσταΗ Ευρώπη (και οι το οικονομικό της σύστημα) έχουν ήδη πάρει τα μέτρα τους, εχουν εγγράψει το Grexit στους υπολογισμουύ τους και δεν θα πάθουν τίποτα ο,τι και να γίνει στην Ελλάδα.Αντίθετα το όχι και αυτό που θα ακολουθήσει στην Ελλάδα (θα γίνει σφαγή σύντομα διότι όπως καταλαβαίνεις μισθοί δημοσίου και συντάξεις δεν θα πληρωθούν τον Ιούλιο) είναι και πολύ παραδειγματικό για Ισπανιες κτλ
Μένοντας στην αν μη τι άλλο τουριστική Κρήτη, αυτό που μαθαίνω είναι ότι οι κρατήσεις μειώνονται και ακυρώνονται λόγω της αναταραχής επί του επικείμενου δημοψηφίσματος, και όχι λόγω ενός πιθανού "Όχι"... Και συν τοις άλλοις, και το "Ναι" είναι δυνατό να επιφέρει πλήγμα στον τουρισμό μέσω της αύξησης του Φ.Π.Α. και των λοιπών μέτρων. Σε γενικές γραμμές όμως η αβεβαιότητα και η αστάθεια είναι που οδήγησαν στην πτώση του τουρισμού στην προκειμένη περίπτωση. Ο κόσμος περιμένει να δει τι θα γίνει τελικά, και σαφώς το κλίμα διχασμού, μιζέριας και διαπληκτισμών -που είναι φυσικό να έχει δημιουργηθεί και να επικρατεί- δεν είναι ιδιαίτερα θελκτικό για διακοπές, όσο όμορφο τόπο και να διαθέτουμε.
Συγχαρητήρια για τις πολύ εύστοχες και όχι διχαστικές τοποθετήσεις σας. Είναι τόσο απογοητευτικό που (σχεδόν) ο κάθε ένας μας θα ψηφίσει ναι ή όχι για τους δικούς του λόγους που κυρίως έχουν να κάνουν με το θυμικό και όχι με τον ορθολογισμό. Δυστυχώς εθελοτυφλούμε αν δεν αντιλαμβανόμαστε ότι ένα "όχι" όσο ηχηρό και αν είναι δεν εξασφαλίζει κανένα διαπραγματευτικό ατού για τους Έλληνες απέναντι στους άτεγκτους και εξαγριωμένους Ευρωπαίους. Αντιθέτως, η ανυπαρξία ρευστού και οι κλειστές τράπεζες καθώς και η ανάγκη χρηματοδότησης τους θα αποτελέσουν ένα τεράστιο μοχλό πίεσης εκ μέρους των δανειστών ώστε να οδηγηθούμε είτε σε ρήξη είτε σε μια εξαιρετικά επώδυνη συμφωνία .
Ενστάσεις:1) Η ψήφος μου, επίσης, δεν είναι επιδοκιμασία κάποιων κομμάτων, «επωνύμων» και παραγόντων που βγήκαν μπροστά στο «ναι» και περιχαράκωσαν την επικοινωνία του «ναι» σε μηνύματα που θυμίζουν τη ληγμένη Ελλάδα (τους). Πηγή: www.lifo.grΝαι, προφανώς. Αυτά θα επωφεληθούν όμως και αυτά θα κυβερνήσουν αύριο αν βγει το ναι. Μετά από υποδείξεις απ' έξω...Με ότι και αν σημαίνει αυτό...2) Αν υπερισχύσει το «όχι», θα με βάλει σε αυτό τον πειρασμό. Τράπεζες κλειστέ Πηγή: www.lifo.grΌτι και να γίνει, μέχρι να γίνει συμφωνία δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες. Ούτε με ναι, ούτε με όχι...Το όχι, ΔΕΝ σημαίνει έξοδο από το ευρώ.. ή αν σημαίνει, ας μας εξηγήσει κάποιος με ποιον τρόπο...3) Με καλεί να ψηφίσω για ένα ανύπαρκτο δίλημμα («ναι» ή «όχι» σε ένα σχέδιο συμφωνίας που δεν υπάρχει πλέον) Πηγή: www.lifo.grΜα γιατί επιμένουμε να δουλευόμαστε μεταξύ μας;Το κίνημα του Avaaz το είδατε;Είδατε ότι έχει γιγαντωθεί πανευρωπαικά το κίνημα κατά της λιτότητας;Σε αυτό καλούμαστε να ψηφίσουμε, όσο και αν προσπαθούν εκβιαστικά να μετατρέψουν το ερώτημα σε ναι ή όχι στο ευρώ, επιμένω, ας μας εξηγήσουν πως το εννοούν.Ένας δημοσιογράφος δεν έχει ρωτήσει τον Γιούνκερ τι εννοεί όταν λέει ότι το ερώτημα είναι ναι ή όχι στο ευρώ... αν πούμε όχι τι εννοεί ότι θα κάνει; Γιατί δεν εξηγεί ακριβώς...;Όχι θα ψηφίσω και δεν με λες καθόλου λάτρη της Δραχμής...4) Οι τραπεζίτες διαδίδουν ότι είτε με ναι είτε με όχι, θα γίνει κούρεμα καταθέσεων. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι το κούρεμα αφορά για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ.Ψυχραιμία γενικά, ακόμα και αν διαφωνούμε κάθετα, το κείμενο σας είναι αρκετά ψύχραιμο, πράγμα πολύ χρήσιμο.
Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ένα θέμα που μάλλον το κατέχω. Μέχρι το τέλος του 2015 οι καταθέσεις καλύπτονται με κρατική (ελληνική) εγγύηση που παρέχεται από το ταμείο εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων. (ΤΕΚΕ) Δεν καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Απλώς ας αναρωτηθούμε αν ένα (πιθανώς) χρεοκοπημένο κράτος θα έχει τους πόρους να καλύψει αυτή την εγγύηση. Λυπάμαι αλλά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη. (δεν θέλω να σας ζαλίσω με αριθμούς αλλά μπορείτε να το ψάξετε περαιτέρω) . Επίσης μην νομίζετε πως ότι ίσχυσε στην Κύπρο που βρισκόταν υπό την "ομπρέλα" της ΕΕ θα ισχύσει και στην Ελλάδα αν απομονωθεί από την Ευρώπη.
Είμαι 32,γυναίκα,παντρεμένη και εργαζόμενη..Ο άντρας μου είναι 39, άνεργος 5 χρόνια γιατί τόλμησε να ζητήσει να του πληρωθούν τα χιλιάρικα που του χρώσταγε το αφεντικό του. Ο εργοδότης μου είναι ενας καλός άνθρωπος (αυτοδημιούργητος) που πρώτα πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις του και μετά υπολογίζει τα δικά του λεφτά. Παρότι τα έσοδα του στα 4 χρόνια που δουλεύω έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό δεν μου έχει κάνει (ακόμα) μείωση. Πρώτα σταμάτησε τα περιττά έξοδα της επιχείρησής του. Σε λίγο δεν θα έχουμε δουλειά ούτε αυτός ούτε εγώ. Θα ψηφίσει ΟΧΙ όπως κι εγώ. Για τα παιδιά του ΚΑΙ για εμένα. Γιατί το ΝΑΙ σε όλα μας έφτασε εδώ. Σε όλες τις εκφράσης τις πολιτικής και μη ζωής μας σκύβαμε το κεφάλι και λέγαμε ΝΑΙ. Ανέκαθεν στην Ελλάδα. Δεν τρέφω αυταπάτες οτι με περιμένει κάτι καλύτερο. Θα ψηφίσω ΟΧΙ γιατί η συνείδησή μου μου λέει οτι αυτό είναι το σωστό. Για προσωπικούς (βραχυπρόθεσμους) λόγους θα έπρεπε να ψηφίσω ναι. Αλλά δεν θα τολμούσα να κοιτάξω το παιδί που (ελπίζω κάποια στιγμή) θα μπορέσω να κάνω. Σέβομαι την αποψη σας και την ψυχραιμία σας. Μακάρι να μπορούσα να την συμμεριστώ. Όπως και ναχει ασχέτως αποτελέσματος εύχομαι εσείς να έχετε δίκιο. Γιατί το δικό μου μέλλον έτσι κι αλλιώς είναι μελοθάνατο.
Με βάση τα όσα λες γιατί επιλέγεις την ευθανασία?Αυτή τη στιγμή υπάρχει ενα εισόδημα στο σπίτι,δεν εχεις παιδιά.Γιατί επιλέγεις το ξαφνικό θάνατο?Ξέρεις πολύ καλά οτι αν γίνει κούρεμα στο τραπεζικό λογαριασμό του εργοδότη σου τελείωσε το παιχνίδι.Απογοητευμένη μπορεί να είσαι αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.Η συνειδησή σου σου λεει να κάνεις ηρωική έξοδο?Έτσι όπως το περιγράφεις εσύ φαίνεσαι λογική και επηρεάστηκες από τον σύζυγο.Η αποζημίωση που πήρε που πήγε?Δε θέλω να επεκταθώ άλλο γιατί θα μπω αναμεσά σας.Μάλλον ο σύζυγος έπρεπε να γράψει αντί για σένα.Πάντως σου εύχομαι και σένα και στον άνδρα σου ευημερία.
Μα εχει ηδη γινει κουρεμα στον τραπεζικο λογαριασμο του αφεντικου μου.Αυτο δεν καταλαβαινεις.Οταν τα εσοδα πεφτουν στο μισο και οι φοροι διπλασιαζοντια σε μια υγιη επιχειρηση που δεν χρωσταει πουθενα ποσο μπορει να παραμεινει υγιης?δεν καταλαβαινεις πως οσο συνεχιζεται η λιτοτητα που αφορα μονο εμας τους φτωχους τοσο θα χανουμε εμεις οι "τυχεροι" τις δουλειες μας? δεν καταλαβαινεις πως πρεπει να προσπαθησουμε να διεκδικησουμε δικαιοσυνη?πως πληρωσαμε ηδη πολλα?Δεν καταλαβαινεις οτι δεν μπορουμε να σκυβουμε αλλο το κεφαλι?το οχι δεν ειναι ναι στο τσιπρα νομιζω πως το ειδαμε με το ποσοστο που εβγαλε χθες.το οχι ειναι οχι στην λιτοτητα.και δεν νομιζω πως διαφωνουμε σε αυτο.
Ειδικά εσύ και το αφεντικό σου που και οι 2 εργάζεστε στον ιδιωτικό τομέα θα κάνεις έγκλημα αν ψηφίσεις ΟΧΙ, πρώτα απ' όλα στον εαυτό σου και στο παιδί σου. Έχεις πέσει και συ στη παγίδα πολλών στον ιδιωτικό τομέα που βλέπουν το δημοψήφισμα σαν το ΟΧΙ του 1940. Το σημερινό ΟΧΙ όμως είναι ένα περίτεχνα καμουφλαρισμένο ΝΑΙ. Ναι σε όλα όσα μας οδήγησαν εδώ. Στη χρεοκοπία δεν οδηγηθήκαμε επειδή λέγαμε ναι στη τρόϊκα, να σου θυμίσω. Χρεοκοπήσαμε πρώτα και μετά τη φωνάξαμε. Και χρεοκοπήσαμε γιατί τόσα χρόνια λέγαμε ναι στο πελατειακό δημόσιο, ναι στους 85 κηπουρούς στην ΕΡΤ, ναι στους υπερβολικούς φόρους και στον ατελείωτο δανεισμό για να προσλαμβάνουμε κι άλλους πελάτες ναι σε όλα όσα υποστήριζαν οι πολιτικοί που μισείς αλλά τα ίδια υποστηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ιδιωτικός τομέας υποφέρει γιατί του πίνει το αίμα το τεράστιο πελατειακό κράτος - τέρας που φτιάξαμε. Αλλά το τέρας αυτό θα πεθάνει. Το ερώτημα είναι θέλουμε να το σκοτώσουμε χωρίς να φύγουμε απ' το ευρώ με τη βοήθεια των Ευρωπαίων ή να πάμε στη δραχμή και να το αφήσουμε να πεθάνει από πείνα (μαζί με μας);
Η ψήφος σου ειναι συναισθηματικη, καλοπροαιρετη αλλα οχι σφαιρική και μάλλον αφορα τελικα μονο τα δικά σου συναισθήματα.Καλώς κακώς ετσι όπως μεθοδεύτηκε αυτη η ιστορία το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ δεν αφορουν αποδοχή ή οχι μνημονίου, αποδοχή ή οχι λιτότηταςΤο ΝΑΙ δεν αφορα αποδοχή στον Σαμαρα, ή στον Βενιζελο, ή στον ΓΑΠ στην ιδια λογική που το ΟΧΙ δεν σημαινει αποδοχήστον Κασιδιάρη & την ΧΑ που συμμαχεί με αυτη την ψηφο.Η ψήφος σου την Κυριακή δεν αφορά πλέον πρόσωπα ή κυβερνησεις.Αφορά ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!Αφορά και όλους αυτούς που δεν πληρωνονται καθε μήνα,που εχει μειωθεί ο μισθός τους, αφορά τις οικογενειες που δεν εργαζεται κανείς, αυτους που βασιζονται στην συνταξη των γονιων ή σε επιδόματα.Αφορα και αυτούς που εχουν παιδιά και ηδη δυσκολεύονται να τα αντικρύσουν στα ματια.Η ψήφος σου δεν αφορα εσενα, αφορά αυτόν που έχει ΗΔΗ ΧΑΣΕΙ πιο πολλα από σένα!!!Και ενα κρατος που δεν εχει τσακιστο ευρω ή δραχμή στα ταμεια, ενα απομωνομενο πολιτικά και οικονομικα κρατος ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ τη δυνατότητα να του δωσει ουτετα λιγα που του δινει τωρα.Λυπαμαι πολύ, που τοσοι συμπολίτες μας, μεσα στον δικό τουςθυμό, στη λογική σταχτη & μπουρμπερη τιμωρούν τελικα αυτον που ειναι πιο αδύναμος.Αν ελπίζεις οτι το ΟΧΙ θα δυναμώσει την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση,λυπάμαι αλλά εδω και 5 μήνες δεν εχεις παρατήσει οτι εχουνΔΙΑΨΕΥΣΤΕΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΟΛΕΣ οι εκτιμήσεις που εχει κανει και οτι εχει αποτύχει ολη η στρατηγική της!Απορώ γιατι τωρα σε πειθει θα τα καταφερει αλλιως....
Όντως, ανύπαρκτο δίλημμα. Και εσείς πιστεύω την πατήσατε σαν αρχάριος δυστυχώς. Θα ψηφίσετε "ΝΑΙ" στην Ευρώπη, ενώ το ερώτημα είναι εντελώς διαφορετικό: ναι στην αποδοχή της δυναστείας των συντηρητικών και στις εντολές τους, οι οποίες είναι σαφείς: εσύ και -κυρίως - τα παιδιά σου, θα ζείτε μια ζωή με το άγχος αν θα φτάσουν τα χρήματα για στέγη και τροφή αυτό το μήνα. Για δεκαετίες. Και ο πυρήνας των συντηρητικών αυτών βρίσκεται στη χώρα που συγχωρέθηκε και δέχτηκε άφεση αμαρτιών για τη μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία του 20ου αιώνα.Το μεγαλύτερο κακό της γενιάς σας, δεν είναι που πήρατε σύνταξη νωρίς. Είναι που γεμίσατε μια χώρα με φοβισμένα, υποτελή ανθρωπάκια.
Φιλε Βασιλη, θελεις να σου κανω τα εισητηρια για Κουβα; Μονο εκει δεν εχουν αγχος για στεγη και τροφη. Και επαναστατημενοι ειναι, και κουλ ειναι και ωραιο καιρο εχουν, δε θα σου λειψει τιποτα.
Δεν εχεις δει τα χειρότερα ακόμα.Από τη Παρασκευή που έγινε το δημοψήφισμα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.Το οτι εισαι λιγότερο εκτεθειμένος επειδή δεν έχειςι δική σου επιχείρηση που να πληττεται απο το κλείσιμο των τραπεζων,δεν εισαι μισθωτός και να αγωνιάς αν θα πληρωθείς η οχι ,δεν εχεις αποταμιεύσεις και να φοβασαι κούρεμα γιατί έτσι γουστάρει ο Τσίπρας σε κάνει χαλαρό.Σκέφτηκες όμως πως αν οι γονείς σου η τα πλησιέστερα συγγενικά σου πρόσωπα πάθουν μεγάλη ζημιά αυτή θα λειτουργήσει ντόμινο και σε σενα?
Από αυτή τη δυναστεία των "συντηρητικών" ζητάμε λεφτά για να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 45-50. Ωραία τα μεγάλα λόγια για "υποτελή ανθρωπάκια" αλλά θα προτιμούσα να βρείτε την "δυναστεία των προοδευτικών" που θα μας δανείζει για να ανοίξουμε και την ΕΡΤ4, ΕΡΤ5 κλπ κλπ...
Ενω με το ΟΧΙ θα εχει εφευρεθει το λεφτοδεντρο με ενα νομο και σε ενα αρθρο. Δεν μπορω να καταλαβω πως βλεπεις την λακουβα μπροστα σου (ΝΑΙ) και δεν ανησυχεις για το γκρεμο στο βαθος (ΟΧΙ). Και ακομα περισσοτερο μεσα σε αυτη την εβδομαδα πληγηκαν ή όχι οι ασθενεις ταξεις; Εχεις καμια εικονα γιατι δεν θα συνεχιστει, επιταχυνομενα τις επομενες εβδομαδες; Γιατι το λεει ο Τσιπρας μην γελασω;Μιλας για την Γερμανια και ξεχνας οτι απεναντι εχεις αλλα 17 εθνη μαζι. Πολυ απλα η ΕΕ ειναι πολυ καπιταληστικη για τα γουστα του Συριζα για αυτο ας βγουμε. αυτο ειναι το διακυδευμα στο τελος.
Αν δεν εχεις καταλαβει η μονοαδικη κοκκινη γραμμη της κυβερνησηςη ηταν να μειωθει τις μεγαλες συνταξεις, αυτα που εγραφε ο Βαρουφ για μειωσεις απο πανω σε συνθηκες κρισεις ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΤΕ.Και εσυ τωρα υπερασπιζεσαι εκ των πραγματων τα πεπραγμενα αυτης της γενιας που κατηγορεις; Και εχεις για μοναδικη κοκκινη γραμη αυτη;;;Η κυβερνηση προτεινε: αυξηση ΦΠΑ αυξηση εισφορων που πλητουν ΠΡΩΤΑ τον ΑΝΕΡΓΟ, τον Μικρο συνταξιουχο και των μισθωο των 500Ε. Το μονο που δεν προτεινε ειναι για να μην πληγουν αυτοι, με τα μετρα που προτεινε, να περικοπουν οσες συνταξεις υπαρχουν πανω απο 2.000Ε (50.000 παρακαλω) οπως καποτε ελεγε ο Βαρουφ και τωρα εχει ξεχασει. Και λες οτι η κυβερνηση αυτη στηριζει συμφεροντα αδυνατων;
Επισης να προσθεσω οτι οι θεσμοι ζητουν καταργηση των φοροαπαλλαγων των εφοπλιστων, τη στιγμη που η αντιπροταση του Τσιπρα προτεινει την διατηρηση τους...Ειναι που θα πληρωνε το μεγαλο κεφαλαιο...
εγω θα ψηφισω ακυρο,για να ακυρωσω την αξιοπιστια του δημοψηφισματος,για να δειξω στον τσιπρα οτι εκανε λαθος με το δημοψηφισμα και οτι σαν απλος πολιτης δεν μπορω να λυσω ενα τοσο πολυδιαστατο προβλημα με ενα ναι η με ενα οχι,που ο καθενας εντος και εκτος χωρας το μεταφραζει και το ερμηνευει οπως θελει.δεν μπορω να κρινω οσους ψηφισουν οχι,γιατι ο κοσμος εχει τραβηξει πολλα τα τελευταια 5 χρονια,για οσους ομως ψηφισουν ναι και προσπαθουν να το προσδιορισουν ως υπευθυνη σταση,ως πατριωτικη σταση κλπ δυσκολευομαι να τους πιστεψω γιατι τα ιδια λενε και οι σαμαροβενιζελοι που δεν φημιζονται για την υπευθυνοτητα τους,τουλαχιστον κατ' εμε.
Σε μια εξαιρετικα ευγενή και ψύχραιμη αποψη που εχει το "μειονεκτημα" να ειναι διαφορετική από τη δική σου απαντας με εξαιρετικά υποτιμητικούς και προσβλητικούς όρους.Ελπίζω την επόμενη μερα να εισαι ετοιμος και εσυ να μοιραστεις τα πανταγια να διευκολύνεις αυτόν που σήμερα ειναι άνεργος ή βρίσκεται ηδη και κατω από τα όρια της φτωχειας, διότι η χώρα που "ετοιμαζεις" δυστυχως δεν θα μπορει.
Θέλω λίγο να διαλύσω του μύθους στο δημοψήφισμα μπας και ο Έλληνας ξυπνήσει επιτέλους :α)Το δημοψήφισμα δεν σχετίζεται με το ευρώ ή δραχμήΑλήθεια... Την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο βαρουφάκης στον "ΕΝΙΚΟ" του Χατζινικολάου να και η απόδειξη "https://www.youtube.com/watch?v=YbC-2B88cWE"β)Θα κάνουμε με ένα όχι συμφωνία με τους δανειστέςΑλήθεια...Δεν μπορεί κάποιος πρωθυπουργός και τα κομματικά στελέχη του να αποκαλούν τους δανειστές λυκοπαρέα,κοράκια,να τοιχοκολλούν αφίσες με το κεφάλι του Σοιμπλέ και να λένε 5 χρόνια μας πίνουν το αίμα,και αναρωτιέμαι πως γίνεται να βρίζεις κάποιον να τον φτυνεις στα μούτρα και στην συνέχεια να πάς και να ζητάς δανεικά,θυμείτε σε ποιον δώσατε δανεικά ενώ πριν σε εχει βρισει.