Ελλάδα 2015. Είναι όλα μάταια;

Ελλάδα 2015. Είναι όλα μάταια; Facebook Twitter
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC
12

Η 29χρονη σήμερα Μαρία Ν. είχε σοκαριστεί όταν ξέσπασε η κρίση το 2010 και ψηφίστηκε το πρώτο Μνημόνιο. Μετά όπως βρήκε ισορροπία, βελτίωσε τα προσόντα της, βρήκε δουλειά και αφιέρωνε κάποιο χρόνο κάθε εβδομάδα για να βοηθάει μια εθελοντική οργάνωση που υποστηρίζει ναρκομανείς και άστεγους.


Πριν λίγους μήνες έχασε τη δουλειά της και η οικογένειά της δεν έχει πλέον την δυνατότητα να την υποστηρίξει οικονομικά. Ψάχνει να φύγει στο εξωτερικό, παρότι δεν έχει ακόμα όλα εκείνα τα προσόντα που ζητούνται από τις συνήθως διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Είναι όμως μαχήτρια και μπορεί να τα καταφέρει.


Ο κίνδυνος για την κάθε Μαρία αυτής της χώρας είναι να θεωρήσει ότι όλα είναι μάταια. Από τι μπορεί να πιαστεί, όταν η μόνη ελπίδα της φαίνεται να είναι μήπως σπιντάρει και τα καταφέρει να φύγει στο εξωτερικό. Τι ελπίδα μπορούν να έχουν τα 1.300.000 άνεργοι;

To πιο σημαντικό ατού, είναι αλήθεια, για την ανασυγκρότηση της χώρας θα αποδειχθεί η δύναμη της νεολαίας. Αρκετοί νέες/νέοι θα νιώσουν το βάρος των χρεών και της ρημαγμένης ψυχολογίας που τους αφήνουν οι προηγούμενες γενιές.


Η κατάσταση έχει γίνει πολύ δυσμενέστερη σε σχέση με το 2010. Αυτό οφείλεται και στα τεράστια λάθη των κυβερνήσεων Γ.Α. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά, για να μην μπλέξουμε με τη συζήτηση ποιος φταίει περισσότερο και ποιος λιγότερο. Η σημερινή κυβέρνηση βεβαίως έκλεισε το μάτι στην "ρήξη" και το εθνικό νόμισμα, για να φτάσει στο αδιέξοδο που η ίδια προετοίμασε και προτιμούσε.


Είναι αρκετά λιγότεροι σήμερα σε σχέση με το 2010, όσοι έχουν διάθεση, επιχειρήματα και βήμα για να βγουν και να δώσουν ένα χέρι συμπαράστασης σε αυτούς που περνάνε στη ζώνη της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι πολύ λιγότεροι ως άτομα και είναι επίσης λιγότερες οι συλλογικές δράσεις που έχουν αξιοπιστία και πλάνο να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο.


Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, αυτοί που έχουν να δώσουν κάτι, πρέπει να σφίξουν τα δόντια, να αναδιαμορφώσουν το πλάνο τους, να συνδεθούν με καινούργιες συλλογικότητες και να βγουν μπροστά. Μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι πολύ λίγοι ή έχουν έλλειμμα σε δυναμικό και ιδέες. Αυτό έχουμε όμως και με αυτό να πορευτούμε...


Κάπως έτσι πορεύτηκε η χώρα τον 20ο αιώνα, μέσα από δύο παγκοσμίους πολέμους, την Μικρασιατική καταστροφή, την πτώχευση του 1934, τον εμφύλιο (που κάποιοι κρατάνε επιλεκτικές μνήμες του ζωντανές για να πάρουν εκδίκηση). Έκτοτε, είναι η αλήθεια, χάθηκαν πολλές πλουτοπαραγωγικές εφεδρείες και απομειώθηκε μέρος του γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος. Από την άλλη πλευρά η διεθνής Κοινότητα έχει περισσότερες δομές για να συνδράμει μια ευρωπαϊκή χώρα , όπου η ανθρωπιστική κρίση αναμένεται να εκτιναχθεί.


To πιο σημαντικό ατού, είναι αλήθεια, για την ανασυγκρότηση της χώρας θα αποδειχθεί η δύναμη της νεολαίας. Αρκετοί νέες/νέοι θα νιώσουν το βάρος των χρεών και της ρημαγμένης ψυχολογίας που τους αφήνουν οι προηγούμενες γενιές. Μια κρίσιμη παράμετρος της ανασυγκρότησης είναι πότε και πώς θα δοθεί στα νιάτα ένα ρεαλιστικό νόημα για να ξετυλίξουν το δυναμικό τους και όραμα για να ξεπεράσουν την απογοήτευση και το μηδενισμό. Αν η μόνη διέξοδος για τους νέους ανθρώπους είναι η φυγή στο εξωτερικό, αυτό θα πυροδοτήσει το διχασμό και τα φαινόμενα κοινωνικών αναταραχών.


Η χώρα θα χρειαστεί νέες πολιτικές ηγεσίες που θα διαχειριστούν μια μικρότερη, φτωχότερη και με "ψαλιδισμένα" φτερά Ελλάδα, με απώτερο ζητούμενο να δώσουν ένα όραμα σε όσους έχουν ακόμα δυνάμεις να το παλέψουν και να ανασυγκροτήσουν την κοινωνία. Θα χρειαστεί και ηγεσίες σε κάθε τομέα, που με ακτιβισμό και φωτεινό παράδειγμα θα αντιμετωπίσουν την φτώχεια και τον ισοπεδωτικό λαϊκισμό.


Κάποιες/κάποιους που σαν τον Ernest Shackleton θα αποδεχθούν την αποτυχία των προσωπικών τους σχεδίων, προκειμένου να συνδράμουν σε κάτι πιο ταπεινό. Ο Shackleton απέτυχε πλήρως να διασχίσει την Ανταρκτική (1914-17), γιατι προτίμησε να σώσει τους συντρόφους του σε εκείνο το επικίνδυνο ταξίδι εξερεύνησης. Έφτιαξε δύο αυτοσχέδιες βάρκες και ταξίδεψε κάπου 1.000 μίλια για να βρει βοήθεια από φαλαινοθήρες σε νησιά του Νοτίου Πόλου, προκειμένου να διασώσει όσους περισσότερους μπορούσε. Απέτυχε ως εξερευνητής, αλλά έμεινε στην ιστορία ως ένα φωτεινό παράδειγμα ηγέτη που τα έδωσε όλα για την ομάδα του. Αρκετά βιβλία, αλλά και πρόσφατες ταινίες περιγράφουν το παράδειγμά του, που διδάσκεται σε πανεπιστήμια και σεμινάρια.


Είναι πιθανόν οι πιο πρόσφατες καταστροφές, όπως η Κατοχή και ο Εμφύλιος, να έχουν κοντινά μας παραδείγματα, ανθρώπων που απάλυναν τον πόνο και κράτησαν την ελπίδα ζωντανή. Μόνο που τώρα θα χρειαστεί και κάτι παραπάνω: να απεκτονώσουν έναν δηλητηριώδη εθνικό διχασμό όπου εκατομμύρια πολίτες έχουν συρθεί βίαια να πάρουν θέση στο πλαστό δίλημμα "είστε υπέρ ή κατά της Τρόικας".

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Και άντε ξανά-μανά με το αυτομαστίγωμα. Χρόνια τώρα το διαίρει και βασίλευε καλά κραττεί. Κι όμως, η χώρα δεν μπατάρισε επειδή ξεσκίστηκε στα κρατικές επιχορηγήσεις ο Κοκκαλης ούτε γιατί κράταγε διπλά και τριπλά βιβλία ο μπακάλης. Δεν μπατάρισε γιατί έδινες 1000 συντάξεις σε τυφλούς που βλέπανε ούτε γιατί είχες παραπάνω ΔΥ απ' όσους η Γερμανία. Η χώρα μπατάρισε γιατί, προκειμένου να σωθούν οι Γαλλλικές και Γερμανικές Τράπεζες, έπαιξε τον "ενδιάμεσο" και φεσώθηκε στο όνομα του λαού τους 250 δις ευρώ. Γιατι την πούλησαν οι ίδιοι της οι πολιτικοί. Εκατοντάδες χώρες στον κόσμο ζουν και με περισσότερη διαφθορά, και με περισσότερα λαμόγια και με περισσότερο χρέος από το τότε 120% του ΑΕΠ που είχαμε. Λόγος για αλλαγές ναι, λόγος για να χάσεις 30% του ΑΕΠ και να σε κάνουν ζητιάνο θες δε θες οχι. Κι αυτό που παίζεται σήμερα δεν είναι ούτε η ανάπτυξη, που με 300 δις χρέος δεν θα έρθει ποτέ, ούτε η πάταξη της διαφθοράς, γιατί η ανθρώπινη φύση δεν θα το επιτρέψει. Αυτό που παίζεται είναι αν θα συναινέσεις να γίνεις Προτεκτοράτο. Γιατί όταν η Λαγκάρντ και ο Σόϊμπλε κάθονται και συζητάνε το ΦΠΑ του ξενοχοχείου και τις ώρες ανοίγματος των Φαρμακείων, σημαίνει ότι έχεις ήδη απωλέσει την νομοθετική και εκτελεστική σου εξουσία. Δηλ. την δυνατότητα της Βουλής να νομοθετεί μονομερώς (δηλ. χωρίς να ρωτάει κανέναν) για πράγματα τελείως απλά και γελοία. Το ίδιο το πολίτευμα παίζεται κι όποιος θέλει το καταννοεί. Τα υπόλοιπα είναι για να τα μασσάμε ως γκρίνια, να σκοτωνόμαστε για συμφέροντα που μόνο δικά μας δεν είναι και να μην βλέπουμε την μεγάλη εικόνα. Συνεχίστε το αυτομαστίγωμα. Αλλά άσπρη μέρα δεν θα έρθει υπ' αυτές τις συνθηκες.
Αληθεια η χωρα δεν μπαταρισε επειδη το κρατος δαπανουσε ασυστολα? Θα χρειαζοταν να στηριχτουν οι Γερμανικες κ Γαλλικες Τραπεζες αν η Ελλαδα ειχε δημοσιονομικο ελεγχο?Τα Ξενα Κεντρα Εξουσιας οπως τα λετε κανουν τη δουλεια τους, αναρωτηθητε λοιπον αν εμεις κανουμε τη δουλεια μας για τη Χωρα ΜΑΣ και αφηστε τους αφορισμους γιατι με ξορκια δεν υπαρχει ελπιδα καμια!
Για την εγκατάσταση ενός καθεστώτος σε μια δημοκρατική χώρα χρειάζεσαι τα ακόλουθα.Έναν λαό απελπισμένο και εξαθλιωμένο. Έναν λαό διχασμένο και αποπροσανατολισμένο.Έναν λαό που ψάχνει για φταίχτες και σωτήρες.Την απαξίωση στα μάτια του λαού των δημοκρατικών κομμάτων λόγο της διαφθοράς του νεποτισμού και της αναποτελεσματικότητας.Μια σοβαρή κρίση ως αφορμή και αιτία. Έναν εξωτερικό εχθρό.Εσωτερικούς εχθρούς - υπερασπιστές του ''παλαιού συστήματος''. Μία ελκυστική αλλά αόριστη και ανεφάρμοστη ιδεολογία. Έναν λαοπλάνο ηγέτη.Πατριδοκάπηλη ρητορική.Κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ.Κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες και παραπαίουσα οικονομία. Ευτυχώς δεν έχουμε τίποτα από τα παραπάνω στην Ελλάδα σήμερα οπότε και δεν κινδυνεύουμε...
Δεν ξέρω τι θα έλεγε η Μαρία. Ξέρω τι θα έλεγα εγώ όμως:Έχω βαρεθεί να πληρώνω (από τη σύνταξη των γονιών μου φυσικά) για σεμινάρια και πιστοποιήσεις ώστε να "βελτιώσω" τα προσόντα μου και να βρω μία θέση εργασίας. Άφαντη. Έχω βαρεθεί να στέλνω βιογραφικά, να παίρνω μέρος σε διαγωνισμούς, προγράμματα... Καμία τύχη. Ίσως κάνω κάτι λάθος, δεν ξέρω. Μην έχω παράπονο, όμως, βρήκα 1 - 2 δουλειές του ποδαριού (κυριολεκτικά) και δούλεψα κανένα τρίμηνο.Επίσης, όσο αναίσθητο κι αν ακούγεται έχω βαρεθεί να προσφέρω εθελοντικά σε διάφορες οργανώσεις που θεωρώ πάραυτα ότι προσφέρουν έργο στις συνθήκες που ζούμε. Και ίσως να μην σταματήσω να το κάνω. Η χαρά της προσφοράς και της αλληλεγγύης αρχίζει και μειώνεται όσο αρχίζω να αισθάνομαι όλο και περισσότερο κορόιδο. Δουλεύω εθελοντικά και τ' ακούω κιόλας ότι παρασιτώ και ζω απ' τους γονείς μου. Και τώρα πρέπει να πάρω απόφαση να μην αυτοκτονήσω πριν πεθάνω. Δεν ξέρω πως μπορώ να πάψω να μην ολισθαίνω μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο στο... μηδενισμό, sorry.
Ας πει καποιος τι ρυθμο αναπτυξης εχει η Αργεντινη και ποσο μειωθηκε η ανεργια απο την στιγμη που εγινε η χρεωκοπια και μετα.Ας πει καποιος πως πληρωνει η Αργεντινη ,τι ρυθμιση εκανε και πως κουρεψε το χρεος στο 70%.
Κοίταξε καλύτερα που πήγε ο βασικός μισθός μετά την χρεωκοπία, τι αγοραστική δύναμη είχε, τον πληθωρισμό, τα εργασιακά δικαιώματα τι απέγιναν, και λοιπά. Επίσης δεν έγινε η Αργεντινή λαϊκή δημοκρατία μετα την χρεωκοπία με "ατμομηχανή" της οικονομίας την ΔΕΗ, όπως φαντασιώνονται οι δικοί μας. Έχει τεράστια αποθέματα πρώτων υλών και σπουδαία κτηνοτροφία, που δεν έχουμε ούτε κατα διάνοια εμείς. Δεν βρίσκεται σε ευαίσθητη περιοχή με εχθρικούς γείτονες. Γενικά, πέρα από το γνωστό δάκτυλο που έδειξε στο Δ.Ν.Τ. το τι έγινε μετα δεν έχει καμία σχέση με το τι θα συμβεί σε εμάς. Εντελώς ακύρο το παράδειγμα σου (το γεγονός ότι ο Τσιπρας ονειρευεται Αργεντινές δείχνει ποσό πανασχετος είναι).
Πριν λίγους μήνες έχασε τη δουλειά της και η οικογένειά της δεν έχει πλέον την δυνατότητα να την υποστηρίξει οικονομικά. Ψάχνει να φύγει στο εξωτερικό, παρότι δεν έχει ακόμα όλα εκείνα τα προσόντα που ζητούνται από τις συνήθως διαθέσιμες θέσεις εργασίας Πηγή: www.lifo.grΑλλα σημερα θα χρειαστει νεες πολιτκες ηγεσιες που θα διαχειριστουν την κατσταση και οχι λιγα χρονια πριν.....Ε να που σημερα εχουμε και νεα πολιτικη ηγεσια,πολυ φρεσκια.
Η Ελλάδα χρειάζεται κοινωνική αλληλεγγύη. Χρειάζεται διάλογο και όχι εμφυλιοπολεμικές κραυγές για γερμανοτσολιάδες και δοσίλογους που θα τουφεκιστούν στο Γουδί.Είναι τόσο δύσκολο να βρεθούμε οι Έλληνες και να συζητήσουμε; Πόσα ευρώ μπορεί να πληρώνει ο Έλληνας σε φόρους; 100. Τότε και το δημόσιο με τους συνταξιούχους θα μας κοστίζουν 100. Όχι 200 ούτε 500 που κοστίζουν σήμερα. Αν κάνουμε αυτό δεν έχουμε ανάγκη κανέναν. Αλλιώς θα έχουμε ένα πτωχευμένο κράτος με 50ρηδες συνταξιούχους που θα πληρώνονται σε δισεκατομμύρια δραχμές. Και ένα πολίτευμα που δεν ξέρω καν αν θα είναι δημοκρατία.
Ωραία .... και πάμε στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου (σχήμα λόγου) :Αν ο έλληνας μπορεί να πληρώνει μάξιμουμ 100 ευρώ σε φόρους και οι συνταξιούχοι που ζουν από αυτό ή το δημόσιο ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ (όχι η περιττοί ή οι χαραμοφάηδες) χρειάζονται 120, τι κάνουμε;Γιατί πέρα από τις σπατάλες -που εξακολουθούν δυστυχώς να υπάρχουν- κάπου εκεί είμαστε. Η οικονομία μας δεν μπορεί να μας συντηρήσει αφού ουσιαστικά δεν παράγει τίποτε (pls μην μου πεις και εσύ για την "ανάπτυξη"...... ΟΤΑΝ αυτή έλθει ΤΟΤΕ συζητάμε με εκείνα τα δεδομένα.... μέχρι να έλθει -αν έλθει ποτέ βέβαια- τι γίνεται;)