Book's Journal: Γιατί ο κ. Βαρουφάκης τα 'κανε θάλασσα

Book's Journal: Γιατί ο κ. Βαρουφάκης τα 'κανε θάλασσα Facebook Twitter
Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC
7


Αυτό είναι σοβαρό»
τιτλοφορείται το σημερινό άρθρο στο Book's Journal του καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Κ.Π. Αναγνωστόπουλου και αφορά στον Υπουργό Οικονομικών και τις πράξεις του τους τελευταίους μήνες. 

  

Πώς κατάφερε ο κ. Ιωάννης Βαρουφάκης μέσα σε ένα τρίμηνο να βρεθεί από την κορυφή του Ολύμπου στα Τάρταρα; Πώς φούσκωσε και ξεφούσκωσε το «φαινόμενο Βαρουφάκη» τόσο σύντομα; Αφήνω στην άκρη τα χιλιοειπωμένα περί στυλιστικών επιλογών και άλλα παρόμοια, επειδή καταρχάς με ενδιαφέρει κάτι που είχε πάρει διαστάσεις στο μυαλό των συμπατριωτών μας, αλλά για το οποίο σίγουρα δεν ευθύνεται ο υπουργός Οικονομικών. Αυτό ακουγόταν: η ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών σε γνώστη της θεωρίας των παιγνίων αποτελεί τρόπον τινά εγγύηση ότι θα ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας.

Ο κ. Βαρουφάκης τα 'κανε θάλασσα. Στο πιο σημαντικό, στο πιο κρίσιμο έργο της ζωής του προτίμησε να παίξει τον εαυτό του και όχι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου του. Γιατί; Διότι δεν κατάλαβε ότι «Αυτό είναι σοβαρό.»

Μια ιστορία πρώτα. Ένας εξέχων φιλόσοφος της επιστήμης συνάντησε κάποιον διάσημο θεωρητικό των αποφάσεων σε διάδρομο του πανεπιστημίου τους. Ο θεωρητικός των αποφάσεων βημάτιζε πάνω-κάτω μουρμουρίζοντας: «Τι θα κάνω; Τι θα κάνω;.»

«Τι συμβαίνει Χάουαρντ;» ρώτησε ο φιλόσοφος.

Ο θεωρητικός των αποφάσεων απάντησε: «Είναι φοβερό, Έρνστ. Έλαβα μια πρόταση από το Χάρβαρντ και δεν ξέρω αν πρέπει να τη δεχθώ.»

«Γιατί Χάουαρντ;», αντέδρασε ο φιλόσοφος. «Είσαι από τους σημαντικότερους ειδικούς παγκοσμίως στη λήψη των αποφάσεων. Κατασκεύασε ένα δένδρο αποφάσεων, υπολόγισε τις πιθανότητες και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, και προσδιόρισε ποια επιλογή μεγιστοποιεί την προσδοκώμενη χρησιμότητά σου.»

Ενοχλημένος ο θεωρητικός των αποφάσεων απάντησε: «Έλα, Έρνστ. Αυτό είναι σοβαρό.»

Αληθινή ή ψεύτικη, η ιστορία αυτή αποτυπώνει τη διάχυτη πλέον δυσπιστία μεταξύ των οικονομολόγων όσον αφορά την καταλληλότητα της θεωρίας των αποφάσεων γενικά και της θεωρίας των παιγνίων ειδικά ̶ μείζονα αναμφιβόλως επιστημονικά επιτεύγματα του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα ̶ τόσο για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς των αποφασιζόντων όσο και ως οδηγός για το πώς πρέπει να δρουν σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα. Έτσι, δεν είναι διόλου εντυπωσιακό ότι ο Shaun Hargreaves Heap ισχυρίζεται ότι η χρήση της θεωρίας παιγνίων στις διαπραγματεύσεις της χώρας μας πρακτικά είναι μηδαμινής αξίας.

Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια: ο Hargreaves Heap είναι συν-συγγραφέας με τον κ. Βαρουφάκη του βιβλίου Game Theory: A Critical Introduction. Και αναπόφευκτο συμπέρασμα: ούτε αναγκαία ούτε ικανή συνθήκη αποτελεί η γνώση της θεωρίας των παιγνίων για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων.

Συνεπώς, αλλού πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια της αποτυχίας του κ. Βαρουφάκη. Με υπερβαίνει το αν έχει ή όχι προσωπική ατζέντα. Ξεχνώ ότι με πληθωρική κιμπαριά αδιαφόρησε για τα 11 δισ. του ΤΧΣ. Παραβλέπω ότι το επίθετο από την περίφημη «δημιουργική ασάφεια» εξαερώθηκε τάχιστα, ως αναμένετο, αφήνοντάς μας στη μοναξιά της σύγχυσης. Από την άλλη, προσπερνώ ισχυρισμούς περί ιδιοτελούς συμπεριφοράς που καταλήγουν στο κακεντρεχές «έπιασε την καλή, θα γυρνάει τον κόσμο και θα βγάζει έναν σκασμό λεφτά από διαλέξεις», διότι δεν μου δίνει την αίσθηση ανθρώπου που του έλειψαν ή τον απασχόλησαν ποτέ τα χρήματα. Θεωρώ αυτονόητο, επίσης, ότι έτη φωτός τον χωρίζουν από έναν μπαγιάτικο, τριτοδιεθνιστικής οσμής, μαρξισμό(-λενινισμό) που ευδοκιμεί εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Η αδολεσχία του, όμως, υπήρξε μείζον πρόβλημα. Πολιτική επιπολαιότητα και μόνον προδίδει η περιττολογία ενός υπουργού οικονομικών ̶ πόσω μάλλον υπουργού χώρας που βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ποιος θέλει να θυμάται ότι δασκάλευε την Ευρώπη για το πώς θα σωθεί ή τους Ιταλούς ότι το χρέος τους δεν είναι βιώσιμο; Δικαίωμά του να αποστρέφεται τα στερεότυπα, δικαίωμά του να τον αρρωσταίνουν οι κοινοτοπίες, αλλά θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η ακατάσχετη ροπή (ματαιοδοξία;) προς «σοφιστικέ» ατάκες αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο της ασυναρτησίας. Επί παραδείγματι, ομολογώ ότι μπερδεύομαι όταν τον ακούω να λέει «Φοβόμαστε, αλλά δεν είμαστε φοβισμένοι» και συγχρόνως ότι είναι «τρομοκρατημένος και εμβρόντητος» με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου, σύγχυση και εκνευρισμό μάλλον σκορπά, όταν δηλώνει ότι «βλέπει με σεβασμό τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά πως προκαλεί απογοήτευση το γεγονός ότι δεν έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, στο οποίο τα επιχειρήματα θα παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από τη σχετική ισχύ» (Τα Νέα, 20.05.2015). Ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ ερμήνευσε αυτή τη δήλωση ως προσβολή προς τον Σόιμπλε με την έννοια ότι καταχράται τη δύναμή του αντί να απαντά στα επιχειρήματα των άλλων. Εγώ κατάλαβα ότι εννοεί «Θεέ μου, γιατί να μη ζούμε σε έναν καλύτερο κόσμο;» Κάποιος άλλος ενδεχομένως θα μιλούσε για απερινόητη υπεροψία ενός καθηγητή ο οποίος, απολύτως βέβαιος ότι ερμηνεύει ορθά τον κόσμο, σηκώνει το δάκτυλό του στους συνομιλητές του λέγοντας «είστε άσχετοι, θα σας κολλήσω στον τοίχο με τα επιχειρήματά μου.» Εν πάση περιπτώσει, το πρόβλημα με τον κ. Βαρουφάκη είναι βαθύτερο.

Είναι απίστευτο ότι ούτε μια νέα ιδέα δεν ακούστηκε από ένα κίνημα που αυτοπροσδιορίζεται ως ριζοσπαστικό και προοδευτικό, και ήθελε να αλλάξει την Ελλάδα και τη Ευρώπη.

Στο Administrative Behavior, ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ου αιώνα για το μάνατζμεντ, ο Herbert Simon παρομοιάζει τη διοίκηση με την ηθοποιία. Ο καλός ηθοποιός, ισχυρίζεται, πρέπει και να γνωρίζει και να παίζει καλά τον ρόλο του, διότι μια πετυχημένη παράσταση εξαρτάται και από το έργο και από το πόσο καλά ερμηνεύεται. Παρομοίως, «η αποτελεσματικότητα της διοικητικής διαδικασίας θα μεταβάλλεται συναρτήσει της αποτελεσματικότητας της οργάνωσης και της αποτελεσματικότητας με την οποία τα μέλη της εκπληρώνουν τους ρόλους τους.»

Ο κ. Βαρουφάκης τα 'κανε θάλασσα. Στο πιο σημαντικό, στο πιο κρίσιμο έργο της ζωής του προτίμησε να παίξει τον εαυτό του και όχι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου του. Γιατί; Διότι δεν κατάλαβε ότι «Αυτό είναι σοβαρό.» Και μάλιστα ιδιαζόντως σοβαρό, διότι οι αποφάσεις και η συμπεριφορά του είχαν (και έχουν ακόμη) να κάνουν με τη ζωή των άλλων.

Το «δεν κατάλαβε» είναι ήπιος χαρακτηρισμός, όταν έχεις να κάνεις με εμμονική αναζήτηση της μοναδικότητας. Στα νιάτα σου, ας πούμε ότι δικαιούσαι να αφαιρείς ένα «ν» από το όνομά σου για να ξεχωρίσεις από τον σωρό. Οδεύοντας προς τα εξήντα σου και έχοντας αναλάβει κορυφαία δημόσια θέση, ξενίζει η σώνει και καλά αγνόηση των κανόνων του παιχνιδιού. Διότι οι μεν καλοπροαίρετοι θα χαρακτήριζαν αυτή την εμμονή γνησιότητα και αυθεντικότητα, ανυποκρισία και φυσικότητα. οι δε κακοπροαίρετοι παρατεταμένη εφηβεία. Δυστυχώς, όταν στραβώνουν τα πράγματα, όταν δηλαδή έρθει η ώρα της Ρίγας, δικαιώνονται, δικαίως ή αδίκως, οι δεύτεροι.

ΥΓ. Διακινδυνεύω μια πρόβλεψη. Όταν καταλαγιάσουν τα πράγματα και αποτιμηθεί ψύχραιμα το πεντάμηνο αυτής της θορυβώδους, αλαλουμοειδούς και επώδυνης για τη χώρα διαπραγμάτευσης, οι πολέμιοι της λιτότητας θα καταλογίσουν μεγάλες ευθύνες στον κ. Βαρουφάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ για υπονόμευση της αξιοπιστίας των πολιτικών κατά της λιτότητας. Εννοώ σοβαρούς μελετητές εντός και εκτός Ελλάδας. Όχι τους αιθεροβάμονες εντός και εκτός Ελλάδας. Η απουσία ενός στοιχειώδους σχεδίου με συγκεκριμένες, μη μαξιμαλιστικές προτάσεις υποκαταστάθηκε από ανοησίες (τζιχαντιστές), απειλές (Κούγκι), το «μια έτσι, μια αλλιώς» (θα πληρώνουμε στο διηνεκές το ΔΝΤ και δεν το πληρώνουμε). Είναι απίστευτο ότι ούτε μια νέα ιδέα δεν ακούστηκε από ένα κίνημα που αυτοπροσδιορίζεται ως ριζοσπαστικό και προοδευτικό, και ήθελε να αλλάξει την Ελλάδα και τη Ευρώπη.

________

Το άρθρο αναδημοσιεύεται με την άδεια του εκδότη

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Πραγματικά αυτή η χώρα έχει πολλά προβλήματα, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα το έχουν οι ακαδημαϊκοί της. Ξερολισμός συνδυαζόμενος με τσαπατσουλιά και ζηλοφθονία. Από την μια πλευρά είναι φυσιολογικό στην Ελλάδα κάποιος να κρίνει αλλά είναι εντελώς αφύσικο να γίνεται ρεζίλι στην κριτική του επειδή πιστεύει ότι τα ξέρει όλα. Δυστυχώς τα ΜΜΕ δεν βοηθούν γιατί προσποιούνται ότι έχουν πληροφορίες που είτε είναι τις περισσότερες φορές αβάσιμες φήμες είτε άλλες φορές κακόβουλες συκοφαντίες.Κανείς μας δεν ξέρει ακριβώς τι ειπώθηκε σε όλες αυτές τις συνεδριάσεις και μυστικές συνομιλίες τους τελευταίους μήνες. Ιδιαίτερα για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Βαρουφάκης σωστά από την αρχή το έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και της διεθνής κοινής γνώμης. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, η πολιτική της αυστηρής λιτότητας χωρίς ανάπτυξη απέτυχε στην Ελλάδα. Δυο Αμερικανοί νομπελίστες οικονομολόγοι υποστηρίζουν την ίδια άποψη ακριβώς. Δεν ξέρουμε τι είπε ο Βαρουφάκης στις συζητήσεις και τι του είπαν ή απείλησαν Σόιμπλε και συνεργάτες. Το αποτέλεσμα είναι ότι στο Ελληνικό προσχέδιο συμφώνου οι ιδέες Βαρουφάκη για αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι επιδερμικές αλλά το ένα τρίτο του συμφώνου! Δίνεται μεγάλη σημασία όπως και θα έπρεπε για να γίνει το χρέος εξυπηρετήσιμο. Σε βάθος χρόνου κάποιου το κινητό θα γράψει τρανταχτό βιβλίο σε στυλ wikileaks. Για να μαθαίνουμε και εμείς οι θνητοί τι προσωπικές ανοησίες κάνει και λέγει ο κάθε αστέρας της πολιτικής και του μακιαβελισμού, ντόπιος αλλά και ξένος. Να συγκεντρωθούμε στο θέμα μας, τον κ. Βαρουφάκη. Ο κ. καθηγητής από την Θράκη καταλαβαίνει αγγλικά ή του έκανε κάποιος κακή μετάφραση στο άρθρο του BBC που ο ίδιος παραθέτει σαν link; Αυτό το αγγλόφωνο άρθρο είναι η βάση πληροφοριών για το άρθρο του. Ο πυρήνας που λένε. Όλα τα άλλα είναι καρυκεύματα που βαριοστομαχιάζουν την λογική με φαντασιώσεις. Ας υποθέσουμε ότι η γνώση Αγγλικών του είναι μέτρια προς καλή. Το άξιο πενταράκι.Το άρθρο του BBC αναφέρει "Some commentators rushed to presume that as Greece's new finance minister I was busily devising bluffs, stratagems and outside options, struggling to improve upon a weak hand," wrote Varoufakis in the New York Times this week. "If anything, my game-theory background convinced me that it would be pure folly to think of the current deliberations between Greece and our partners as a bargaining game to be won or lost via bluffs and tactical subterfuge." Σε ποιο σημείο από τα προ αναγραφόμενα ο κ. καθηγητής από την Θράκη καταλαβαίνει ότι ο Βαρουφάκης "δεν κατάλαβε ότι «Αυτό είναι σοβαρό»".Αντίθετα ο Βαρουφάκης καθαρά και εύγλωττα λέγει σε αυτή του την παρουσία στους ΝΥΤ, από τον Φεβρουάριο, ότι είναι καθαρά ανοησία να κάνει αυτές τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και συνεταίρων σαν να είναι παίγνιο να κερδηθεί ή να χαθεί από μπλόφες και προφάσεις ή τεχνάσματα τακτικής!Ο κ. καθηγητής κάνει μια προσπάθεια "καπελώματος" του κ. Βαρουφάκη ίσως ενθυμούμενος τις εποχές που τυφλοί οδηγούσαν τυφλούς συμφοιτητές στον νιρβάνα της Ελληνικής πανεπιστημιακής κομματοκρατίας;Το επόμενο καπέλωμα που πέφτει παρακάτω στο άρθρο δεν είναι τόσο σομπρεροοειδές αλλά πιο εκλεπτυσμένο. Γράφει για τον Hargreaves Heap συν-συγγραφέα βιβλίου με τον Βαρουφάκη ότι λέει "η χρήση της θεωρίας παιγνίων στις διαπραγματεύσεις της χώρας μας πρακτικά είναι μηδαμινής αξίας". Αν διαβάσουμε το κείμενο στο BBC όμως ο άνθρωπος λέγει ότι ναι μέν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος την θεωρία για να βρούμε τι θα κάνουν οι δύο πλευρές τελικά αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η θεωρία για να χαρακτηρίσουμε το πρόβλημα και ποιες είναι οι πιθανές λύσεις. Δηλαδή μπορούμε να κάνουμε ανάλυση του προβλήματος αλλά όχι να βρούμε την λύση του. "One is the Germans blink, the other is the Greeks blink, the third is that both sides toss a coin as to whether they blink or not. Game theory is a useful way of characterising the problem, but in terms of telling you what someone is going to do in a game of chicken, it's completely hopeless."Δεν έχουμε μάθει ακόμη τι θα έκανε ο Hargreaves Heap ή ο κ. Αναγνωστόπουλος στην θέση του Βαρουφάκη τους τελευταίους μήνες.Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν άνισες και ο αντίπαλος τόσο αλαζονικός για την ισχύ του και υπεροχή του πάνω στην Ελληνική αντιπροσωπεία, χωρίς να επηρεάζεται από άλλες πιο μετριοπαθείς γνώμες, που το μόνο αποτέλεσμα ήταν αργά ή γρήγορα η Ρήξη.Η Ιστορία είναι ο καλύτερος οδηγός γιατί μαθαίνουμε από εμπειρία τι θα γίνει μάλλον στο μέλλον. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε μετά από μια σειρά συνεχών υποχωρήσεων στα πρόθυρα της Ρήξης. Η Γερμανία είναι η Γερμανία και εμείς είμαστε μια ακόμη μικρή χώρα που "πρέπει" να υποκύψει στις απαιτήσεις κάποιου μεγαλομανία εκεί διαφορετικά θα μας καταστρέψουν. Μα και η υποταγή χωρίς όρους είναι καταστροφική. Τι θέλουμε; Καταστροφή με Υποταγή ή Χωρίς;Ο Βαρουφάκης προσπάθησε το Χωρίς ελπίζοντας ότι κάποια άλλη μεγαλύτερη δύναμη από την Μεγαλομανία, η Λογική, θα μετριάσει την πτώχευση που αναπόφευκτα έρχεται χωρίς απάλειψη χρέους.Σαν καθηγητής που είναι προσπάθησε να εξηγήσει τα Γιατί; Οι εταίροι τον θέλουν να βάλει μια υπογραφή στο τελικό σύμφωνο τους και να μην απαιτήσει κανένα αντάλλαγμα για την Ελλάδα, να μην πει κουβέντα. Τίποτα άλλο. Το ίδιο θέλει και η Διαπλοκή, η Μάστιγα της χώρας μας.
C.P. μερσί. "Όπου είναι ο θησαυρός μας, ότι πολύτιμο για μας, εκεί είναι και η καρδιά μας, ο νους μας, η αφοσίωση μας." unknown Δεν είμαι ο σωτήρας σας να σας γλιτώσω από την ανοησία σας. Πηδήστε στην έλλειψη σας ελεύθερα με ή χωρίς αλεξίπτωτο. Υγεία και καλό ΣΚ σας εύχομαι.
και χωρις να ξερω τι ειπώθηκε στα eurogroup, οι δηλώσεις , οι εξυπναδούλες μπροστά στις κάμερες και οι ανόητοι ακκισμοί στο Parιs Match μου λενε πολλά και μου επιτρέπουν να βγαζω πολλά συμπεράσματα.
Αποκλείεται να συμβεί αυτό το τελευταίο που λέτε. Ο άνθρωπος εκτόξευσε τις μετοχές του ρητορεύοντας "κούρεμα του χρέους, όλα τ' άλλα είναι τακτική προσποιήσου και επέκτεινε" κι όταν ανέλαβε επικεφαλής των διαπραγματεύσεων δεν έβαλε το κούρεμα του χρέους στο τραπέζι ούτε μία φορά. Στέλνει mail με πακέτα μέτρων. Δήλωσε στον διεθνή τύπο πως δε θέλουμε τη δόση των 7δις και μετά είπε πως εμείς τη θέλουμε τελικά γιατί εκείνοι μας είπαν πως δεν μας δίνουν λεφτά από τη δόση των 7 δις. Πέρα από τα 11 δις του ΤΧΣ που άφησε να φύγουν από την Ελλάδα με τα προβλήματα ρευστότητας, στις 25 Φλεβάρη πέτυχε και υπόγραψε συμφωνία γέφυρα με την οποία δεν είδαμε φράγκο. Το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής δεν το έδειχνε στον κόσμο με τίποτα και το βράδυ του ΄λεγε και του ξαναέλεγε – του κόσμου – κατάμουτρα Το Μνημόνιο Τέλειωσε. (Τέλειωσε;) Ως γνώστης της θεωρίας των λογοπαιγνίων βάφτισε το "πείτε ισοδύναμα μέτρα" "είμαστε συσσυγγραφείς". ΄Την ώρα που γινόταν όλ' αυτά έκανε και την πιο κιτς life style φωτογράφιση ever. Πάω απ' όλα με την μηδαμινή αλαζονεία του στα eurogroup έκανε όλους τους ΥΠΟΙΚ των υπόλοιπων χωρών να σταθούν στο πλευρό μας. Τι να πρωτοπούμε! Ο άνθρωπος είναι το άκρον άωτον της ουσίας. Δεν διαψεύδεται ποτέ και φέρνει αποτελέσματα με το τσουβάλι! Αποκλείεται, αποκλείεται να συμβεί αυτό το τελευταίο που λέτε.