O Aλέξης και ο Μωάμεθ ο Πορθητής

O Aλέξης και ο Μωάμεθ ο Πορθητής Facebook Twitter
«Εμείς θα φέρουμε τούμπα την Μέρκελ κι όποιον άλλον την πλαισιώνει! Σε εμάς θα χαρίσει τα δάνεια κι ευθύς εμείς θα τα μοιράσουμε σε εσάς!» φωτό: SOOC
9

 


Στους ανά την επικράτεια καφενέδες, όπως έλεγε ο παλιός δημοσιογράφος Χάρης Μπουσμπουρέλης, καλλιεργείται εδώ και κάμποσα μερόνυχτα η πεποίθηση πως ο κύβος της 25ης Ιανουαρίου έχει ριφθεί.


Ακόμα και εάν αμφισβητηθούν τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων -στη βάση ότι καταγράφουν ένα υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων, ικανό θεωρητικά να αλλάξει τα δεδομένα- αρκεί να παρακολουθήσει κανείς τις κινήσεις εκείνων οι οποίοι μια ζωή εννοούν να είναι ευνοούμενοι συνομιλητές ή έστω σφωγγοκωλάριοι της εκάστοτε εξουσίας. Άνθρωποι και μέσα μαζικής ενημέρωσης που μέχρι πρόσφατα λοιδορούσαν, απαξίωναν, δαιμονοποιούσαν ακόμα τον Αλέξη Τσίπρα, γίνονται αίφνης απρόσκλητοι υποστηρικτές, για να μην πω συναγωνιστές του. Άλλοι βλέπουν ως εκ θαύματος το φως το αληθινό, ανακαλύπτουν και ζητωκραυγάζουν την τόλμη και τη γοητεία της Αριστεράς. Άλλοι τον ζυγώνουν σχετικά αθόρυβα, του τρίβονται και γουργουρίζουν σαν χαδιάρες γάτες.


Την επαύριο της 29ης Μαϊου του 1453, ο Μωάμεθ ο Β' είχε –λέει ο μύθος- μιαν ανάλογη εμπειρία. Το κατεστημένο της Πόλης, που βέβαια δεν έπεσε μαχόμενο στις επάλξεις όπως ο ηρωικός Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, προσκύνησε «αυθορμήτως» τον Πορθητή και του πρόσφερε ό,τι είχε ήδη εκείνος κερδίσει με το σπαθί του: Γη και ύδωρ. Ο Μωάμεθ τους ευχαρίστησε για την γενναιοδωρία τους και τους ζήτησε να τον ενημερώσουν τι αξίωμα θα επιθυμούσε να καταλάβει ο καθένας τους στη ανατέλλουσα τάξη πραγμάτων. Ούτε που υποψιάστηκαν εκείνοι την ειρωνεία. Επέστρεψαν την επομένη, έχοντας σχεδιάσει στα μέτρα τους την καινούργια διοίκηση. Άλλος αυτοπροτεινόταν για δήμαρχος, άλλος για τελετάρχης, άλλος για θησαυροφύλαξ. «Λαμπρά!» έτριψε τα χέρια του ο νεαρός Σουλτάνος. «Θα σεβαστώ στο ακέραιο την επιθυμία σας. Μονάχα που στην ιεραρχική πυραμίδα δεν θα σας τοποθετήσω ολόκληρους. Θα βάλω απλώς τα κεφάλια σας. Αφού τα κόψω!» Και διέταξε τον δήμιο να ξεκινήσει τη δουλειά του απ'τους κατώτερους προς τους ανώτερους.

Εάν σε κάτι έχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως το κατεστημένο της Μεταπολίτευσης, το εν πολλαίς αμαρτίαις γηράσαν, το με γεροντικό πείσμα γραπωμένο απ'τις καρέκλες του, έχει έρθει η ώρα να οδηγηθεί σε μια τιμητική ή ατιμωτική συνταξιοδότηση.


Μην ανησυχείτε, ακόμη κι όσοι έχετε κάθε λόγο για να ανησυχείτε! Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι Μωάμεθ ο Β', και ας μοιάζει να διαθέτει ανάλογη αυτοπεποίθηση. Ο Σύριζα όσο και αν διατηρεί μια μαχητική ρητορική, όσο και αν τείνει χέρι συνεργασίας στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πόρρω απέχει από το να είναι ο φορέας της επανάστασης και της σοσιαλιστικής αλλαγής. Αυτό δεν αποτελεί προσωπική μου άποψη. Προκύπτει ολοφάνερα κι αναμφισβήτητα από τις ίδιες του τις διακηρύξεις.


Προτείνει ο Σύριζα ένα διαφορετικό κοινωνικό μοντέλο; Επαγγέλλεται καινούργιες παραγωγικές δομές και σχέσεις; Εναλλακτικό τρόπο δημιουργίας και διαχείρισης του κοινού πλούτου; Μπαίνει στον κόπο να υποσχεθεί έστω στους πολίτες ότι θα θέσει την Ελλάδα σε μια νέα τροχιά; Ότι θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και θα της δώσει ρόλο διακριτό και ελκυστικό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα;
Τίποτα από τα παραπάνω. Το μόνο το οποίο τάζει είναι πως το κράτος δια των φορολογικών ελαφρύνσεων, των μισθολογικών αναπροσαρμογών και ενδεχομένως των προσλήψεων (με την νεκρανάσταση ακόμα-ακόμα της κρατικής Ολυμπιακής), θα αποκαταστήσει τα εισοδήματα των πολιτών. Πως η έξοδος από την κρίση σε συλλογικό και σε ατομικό επίπεδο δεν θα έρθει μέσα απ'την ανάπτυξη αλλά από τα λεφτά τα οποία θα μοιράζει η κυβέρνηση του Σύριζα στους οικονομικά ασθενείς.


Πού θα βρει τα λεφτά;

Φορολογώντας τους έχοντες και κατέχοντες –αποφεύγει επιμελώς να ορίσει ποιοι είναι αυτοί, πόσα πρέπει να δηλώνεις στην εφορία και πόσα πρέπει να έχεις στην τράπεζα για να ανήκεις στην παραπάνω ειδεχθή κατηγορία. Κυρίως δε απαλύνοντας τη στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα.


Η εξαγγελία του Σύριζα είναι, επί της ουσίας, μία και μοναδική: «Εμείς θα φέρουμε τούμπα την Μέρκελ κι όποιον άλλον την πλαισιώνει! Σε εμάς θα χαρίσει τα δάνεια κι ευθύς εμείς θα τα μοιράσουμε σε εσάς!»



Στην υπεραισιοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ, στο αστραφτερό χαμόγελό του, πώς αντιδρούν τα αντίπαλα του κόμματα;

Σπασμωδικά και αμήχανα.

Ο μεν Αντώνης Σαμαράς καταγγέλλει ότι οι Συριζαίοι είναι εθνοκτόνοι κομμουνιστές –πάλι καλά που δεν τους αποκαλεί και Εαμοβούλγαρους- και ορκίζεται ότι ποτέ δεν θα κατέβουν οι εικόνες του Χριστούλη και της Παναγίτσας από τις δημόσιες υπηρεσίες. Ξαμολιέται έπειτα στις αλάνες και νουθετεί τους πιτσιρικάδες, φαντάζοντας –λόγω και κάποιας φυσιογνωμικής ομοιότητας- σαν κακέκτυπο του Ευγένιου Τριβιζά.
Τα δε κόμματα της Κεντροαριστεράς διαγκωνίζονται για το χρίσμα του «ρυθμιστή» - τι και αν ο Αλέξης Τσίπρας ρητά το έχει δηλώσει ότι απαξιεί να συνεργασθεί μαζί τους; Αρνούνται να αντιληφθούν πως σε έναν τελικό πρωταθλήματος σαν εκείνο που θα παιχτεί στις 25 Ιανουαρίου, πολύ λίγοι θα επενδύσουν στο ποιος θα τερματίσει τρίτος. Πως από τη στιγμή που –βυζαντινολογώντας επί μήνες και επί χρόνια- απέτυχαν να ενωθούν και να διεκδικήσουν με αξιώσεις τη δεύτερη θέση (στις εκλογές του Μαϊου του 2012, το άθροισμα Πασόκ και Δημάρ τούς έδινε πρωτιά!), η αποδρομή τους προδιαγράφεται μοιραία...


Εάν σε κάτι έχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως το κατεστημένο της Μεταπολίτευσης, το εν πολλαίς αμαρτίαις γηράσαν, το με γεροντικό πείσμα γραπωμένο απ'τις καρέκλες του, έχει έρθει η ώρα να οδηγηθεί σε μια τιμητική ή ατιμωτική συνταξιοδότηση.


Για αυτό και η ψήφος προς την Νέα Δημοκρατία από όσους νουνεχείς αντιλαμβάνονται τον Σύριζα ως επικίνδυνο πολιτικό απατεώνα θα είναι ψήφος της ντροπής. Ψήφος του «και μη χειρότερα».


Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας πνέει προς το παρόν πλεισίστιος. Με τον αέρα του Πορθητή.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

7 σχόλια
Θεωρώ απολύτως εύστοχες τις παρατηρήσεις του κ. Χωμενίδη στο σύνολό τους και το άρθρο εξαιρετικώς ενδιαφέρον. Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο κ. Τσίπρας καλπάζει προς την εξουσία για έναν απλό λόγο: διότι υπόσχεται μία ''συντήρηση'' του προ του Μνημονίου μοντέλου. Και ο κ. Σαμαράς απέρχεται της εξουσίας γιατί παλινδρομούσε ανεπιτυχώς ανάμεσα σε ''μεταρρυθμίσεις'' και διατήρηση ακριβώς του μοντέλου προ του Μνημονίου, λόγω της κομματικής πελατείας την οποία δεν ήθελε να δυσαρεστήσει. Αν ο κ. Σαμαράς δεν είχε υπολογίσει την κομματική πελατεία και προχωρούσε όντως σε μεταρρυθμίσεις (πλέον ορισμένων λογιστικών τεχνασμάτων) θα είχε πολλαπλάσια πολιτικά οφέλη.Και κάτι ακόμη τελευταίο προς επίρρωση της συντήρησης του μοντέλου προ του Μνημονίου: άκουγα τον κ. Μητρόπουλο κάποια στιγμή (τον εργατολόγο του ΣΥΡΙΖΑ) να είναι λάβρος κατά του Υπουργείου Δικαιοσύνης εναντίον της τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την κατάργηση του ακροατηρίου στις πολιτικές δίκες, διότι αυτό θα ''αποστερούσε εισόδημα από τους δικηγόρους και θα οδηγούσε στην προλεταριοποίησή τους''. Το αν αυτό το μέτρο θα ήταν χρήσιμο προς το σκοπό της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης και θα συνιστούσε μία πραγματική ουσιαστική μεταρρύθμιση ουδόλως τον απασχόλησε, μόνο η διατήρηση των κεκτημένων του επαγγελματικού του κλάδου (εις βάρος φυσικά των λοιπών κοινωνικών ομάδων). Και όσοι δικηγόροι σπεύσουν να ''υπερασπισθούν'' την αναγκαιότητα του ακροατηρίου, φρονώ ότι και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι σε μεγάλο ποσοστό των πολιτικών υποθέσεων είναι παντελώς ανύπαρκτη...
Ακόμα και ανύπαρκτη να είναι η αναγκαιότητα του ακροατηρίου σε κάποιες πολιτικές υποθέσεις (ενώ σε άλλες είναι απολύτως αναγκαία), πως ακριβώς θα επιτευχθεί η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης μέσω της κατάργησης γενικά των ακροατηρίων;Ο υπόθεση είναι μια γελοία φούσκα. Το πρόβλημα στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης ΔΕΝ είναι πόσες υποθέσεις δικάζονται την μέρα, αλλά πόσες αποφάσεις μπορεί να βγάλει ένας δικαστής. Με την κατάργηση του ακροατηρίου (και ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ορθή απονομή δικαιοσύνης -που ήδη χωλαίνει), το μόνο που θα επιτευχθεί είναι να "δικάζονται" περισσότερες δίκες κάθε μέρα, άρα να συντομεύσουν οι δικάσιμοι.Τον διάδικο όμως στην πολιτική δίκη δεν τον ενδιαφέρει πόσο σύντομα θα γίνει η δίκη, αλλά πόσο σύντομα θα βγει η απόφαση του (αντίθετα τον δικηγόρο τον βολεύει να γίνει γρήγορα η δίκη για να πάρει την αμοιβή του, ενώ δεν τον ενδιαφέρει από οικονομικής απόψεως πότε θα βγει απόφαση -εκτός αν έχει αναλάβει εργολαβικά).Το πόσο σύντομα θα βγαίνουν οι αποφάσεις δεν θα βελτιωθεί με την διαδικασία που προτείνεται, αλλά πιθανόν να γίνει και ακόμα πιο αργή η έκδοση απόφασης, γιατί ως τώρα οι δικαστές στηρίζονταν στις προσωπικές τους εντυπώσεις από τις μαρτυρίες και τα σύντομα πρακτικά.Πλέον, δεν θα εξετάζονται μάρτυρες αλλά θα γίνονται ένορκες βεβαιώσεις, στις οποίες αφενός οι δικηγόροι θα βάζουν μέσα "της Παναγιάς τα μάτια" -άρα πιο πολύ διάβασμα για τον δικαστή, άρα μεγαλύτερη καθυστέρηση, αφετέρου οι ψευδομαρτυρία θα πάει σύννεφο -αφού δεν θα υπάρχει προφορική εξέταση ενώπιον δικαστή, στην οποία ο τυχόν ψευδομάρτυρας θα φοβάται να πει "τέρατα".Και φυσικά, από εκεί που ο δικαστής δίκαζε π.χ. 30 υποθέσεις την ημέρα, τώρα θα "δικάζει" 80 υποθέσεις την ημέρα. Και; Σάμπως προλαβαίνει να βγάλει 80 αποφάσεις την ημέρα;Οι δικηγόροι, για τους οποίους διαμαρτύρεται ο Μητρόπουλος, δεν είναι το σύνολο των δικηγόρων, αλλά οι μεγαλοδικηγόροι, οι οποίοι "βγάζουν το ψωμί τους" από τις στομφώδεις αγορεύσεις τους και εξετάσεις μαρτύρων. Οι υπόλοιποι δικηγόροι μάλλον ωφελημένοι βγαίνουμε πρακτικά, αφού πλέον θα χρειάζονται ένορκες βεβαιώσεις, τις οποίες θα συντάσσουμε οι ίδιοι και φυσικά θα αμειβόμαστε για αυτό.Παρόλα αυτά, οι δικηγόροι στο σύνολό τους αντιδρούν όχι γιατί θίγονται οικονομικά (που δεν θίγονται στην πλειοψηφία τους όπως βλέπουμε), αλλά επειδή το νομοσχέδιο αυτό θίγει την δικαιοσύνη.
Αν και διαφωνώ εν πολλοίς με ορισμένα ενδεχόμενα, δε μπορώ παρά να αναγνωρίσω την διαφωτιστική ανάγκη που επιδιώκουν ευθαρσώς τα ερωτήματα σας. Άξιο θα ήταν, τα ερωτήματα αυτά να εκμαιευτούν στους ψηφοφόρους του Σύριζα, και στη συνέχεια να προωθηθούν στο πολιτικό επιτελείο τού, με τη μορφή πάγιων και σαφών αιτημάτων.
Να προτιμήσω αυτούς που κατέστρεψαν το παρόν και το μέλλον μας, επειδή δεν με πείθει ο Τσίπρας; Αν δεν κοπεί το κουβάρι της διαπλοκής δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα και ο πανικός τους και μόνο με εξιτάρει.
Οι μονοι που επιχειρησανε ουσιαστικες μεταρρυθμισεις προς οφελος της κοινωνιας τα τελευταια χρονια ηταν ο Στεφανος Μανος, ο Γιαννιτσης με τον ασφαλιστικο που δεν εγινε, ο Λοβερδος στην Υγεια, ο Χατζηδακης, ο Κυριακος Μητσοτακης και ο Γεωργιαδης.Οι περισσοτεροι αλλοι θελουν το στατους κουο. Πελατειακο κρατος εχει ο θεος.Και αυτο ειναι το προβλημα οταν η προθεση ψηφου χρωματιζεται απο το κομμα και οχι απο προσωπα.