Εγκλήματα θερινής νυκτός

Εγκλήματα θερινής νυκτός Facebook Twitter
1

Δεν ξέρω πόσοι και πόσες από εσάς πήρατε είδηση τα εγκλήματα του καλοκαιριού. Δεν εννοώ το έγκλημα στη Μεσσηνία, όπου, από το μίσος που ξεχειλίζει, οι χρυσαυγίτες σκοτώθηκαν μεταξύ τους. Ο λόγος γίνεται για τα άλλα, τα πολιτικά εγκλήματα που πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα, ενώ συνεχίζονταν τα μπάνια του λαού.


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Υποτίθεται ότι η Βουλή έκλεισε το καλοκαίρι επειδή δεν υπήρχε σοβαρό νομοθετικό έργο. Και μόλις έκλεισε, άρχισαν να πέφτουν, όπως τα αστέρια στον καλοκαιρινό ουρανό, τα νομοσχέδια στα θερινά της τμήματα. Εκεί οι βουλευτές είναι πιο ελεγχόμενοι – μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν κάποιοι ως ύποπτοι ότι δεν θα ψήφιζαν τις κυβερνητικές προτάσεις. Πώληση της ΔΕΗ, πράγμα που δεσμεύει την ενεργειακή πολιτική της χώρας για τα επόμενα χρόνια, νόμος για τα δάση (για τους αιγιαλούς το απέσυραν την τελευταία στιγμή), αντιρατσιστικό (αυτό το πάγωσαν επειδή αντέδρασαν τζιχαντιστές μητροπολίτες), πολυνομοσχέδιο για περικοπές στις συντάξεις, νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Στο τέλος, σε ένα άσχετο νομοσχέδιο που αφορούσε δωρεές ανάμεσα σε δύο νοσοκομεία πρόσθεσαν μια τροπολογία για τα ΜΜΕ, παρατείνοντας τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, επιτρέποντας τις συγχωνεύσεις εκδοτικών συγκροτημάτων, αφού σχεδιάζουν να συνενωθούν ο Πήγασος με τον ΔΟΛ κ.λπ.


Ανοίγω εδώ μια παρένθεση, επειδή οι τροπολογίες αυτές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, που στο άρθρο 74 προβλέπει ότι «Προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση». Μάλιστα, στην περίπτωση της τροπολογίας «ό,τι θέλουν οι μεγαλοεκδότες» είχαμε και δεύτερη παραβίαση, αφού, σύμφωνα με το άρθρο 75, κάθε νομοσχέδιο ή τροπολογία που καταθέτει προς ψήφιση η κυβέρνηση πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση προκειμένου να γνωστοποιούνται τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Ήταν τέτοια η βιασύνη τους να το περάσουν ένα Σάββατο πρωί με τις ζέστες, που ούτε αυτό δεν είχαν ετοιμάσει. Κι ύστερα κάποιοι αναρωτιούνται γιατί υπάρχει ανομία στη χώρα και τη φορτώνουν στους φοιτητές – κλείνει η παρένθεση.


Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν όλα τα νέα δυσάρεστα. Αιφνιδιαστικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Ιντιάνα Τζόουνς επισκέφτηκε τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, πυροδοτώντας μια συζήτηση περί των ευρημάτων του τάφου, την ώρα που σκάβανε τον λάκκο της χώρας (και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που, όπως όλο το Δημόσιο, συρρικνώνεται χωρίς κανένα σχέδιο, επειδή το θέλει η Τρόικα). Μακάρι να κρύβει ένα καλό μυστικό ο τάφος, αλλά βεβαίως η διεθνής προσοχή δεν πρόκειται να σώσει τη χώρα: πριν από 10 χρόνια ακριβώς η προσοχή όλου του πλανήτη ήταν στραμμένη στην Αθήνα των Ολυμπιακών, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Εγκλήματα θερινής νυκτός Facebook Twitter
Αιφνιδιαστικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Ιντιάνα Τζόουνς επισκέφτηκε τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, πυροδοτώντας μια συζήτηση περί των ευρημάτων του τάφου, την ώρα που σκάβανε τον λάκκο της χώρας... Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO

Κατά τα άλλα, όσοι γυρίσαμε σώοι στην Αθήνα –γιατί με την πλήρη κατάρρευση του συστήματος Υγείας, αν σπάσεις το πόδι σου στις διακοπές, κινδυνεύεις να σου το κόψουνε, στην καλύτερη περίπτωση– πέσαμε πάνω στη συζήτηση για το αν ο Φ. Κουβέλης (ή μήπως ο Καραμανλής, η Δαμανάκη, και γιατί να μην είναι ο Νανόπουλος – ξεκίνησε η κολοκυθιά) θα είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να τον ψηφίσουν και οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, τώρα που ορθοποδίζει η χώρα. Μάλιστα, η κυβέρνηση είναι στο Παρίσι αυτές τις μέρες για να ζητήσει από την Τρόικα να την αφήσει να κάνει κάποιες φοροαπαλλαγές για τα μάτια του κόσμου, τις οποίες θα εξαγγείλει ο Αντώνης Ιντιάνα Τζόουνς στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο, ώστε να ψηθεί ο Φώτης ότι αλλάζει το κλίμα στη χώρα και μπορεί να αναλάβει την προεδρία, χωρίς πολλές λεμονόκουπες. Όλα αυτά την ώρα που ό,τι είχε απομείνει από οικονομία στη Βόρειο Ελλάδα, από τους ροδακινοπαραγωγούς μέχρι τους γουναράδες της Καστοριάς, καταρρέει, καθώς η κυβέρνηση δεν είχε πάρει κανένα μέτρο όταν ψήφιζε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας (και τι μέτρα να ζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών Βενιζέλος από την Ε.Ε., εδώ τον γιουχάρουνε πλέον και σε εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ).


Αρχές Σεπτέμβρη, το μόνο ευχάριστο είναι η Εθνική Μπάσκετ που κερδίζει στο Μουντιάλ. Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο έναν από τους πρωταγωνιστές, αυτόν που ο ομορφάντρας ο Μιχαλολιάκος είχε χαρακτηρίσει πέρσι πίθηκο. Ελπίζω τώρα στην μπουζού να τον βλέπει στην τηλεόραση (σίγουρα θα του 'χουνε μία) και να αισθάνεται εθνικά υπερήφανος.

O κ. Κούλογλου είναι διευθυντής του tvxs.gr.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια