Για πόσο ακόμη θα ανεχόμαστε τις κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια;

Για πόσο ακόμη θα ανεχόμαστε τις κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια; Facebook Twitter
64

 Του Παναγιώτη Μποζέλου

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Ως πρώην φοιτητής και νυν πτυχιούχος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνω ότι στηρίζω την αποκομματικοποίηση των πανεπιστημίων και προτείνω σε όσους ειλικρινώς ενδιαφέρονται για συνδικαλισμό, να συνεχίσουν τη δραστηριοποίηση τους σε κομματικές νεολαίες που έχουν την έδρα τους εκτός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος - σε κάθε πόλη υπάρχουν.

 

Το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος "ιερός", στον οποίο ταιριάζει μόνο η γνώση, η επιστήμη και η έρευνα. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν κάποια παράταξη είναι καλύτερη ή χειρότερη απ' την άλλη και σε ποιο "στρατόπεδο" ανήκει ο καθένας. Άλλωστε, κατά τη γνώμη μου, η πλειονότητα των όσων συμμετέχουν σε αυτή την παρωδία που ονομάζεται φοιτητικό "κίνημα" είναι αδαείς και ανίδεοι σχετικά με τις ιδεολογίες που νομίζουν ότι αντιπροσωπεύουν - λογικό, αφού ποτέ τους δεν διάβασαν γι αυτές, παρά μόνο φανατίστηκαν και αυτό τους ήταν αρκετό για να νιώσουν "επαναστάτες".

 

Η δυσαρέσκεια μου, λοιπόν, αφορά στο σύνολο των παρατάξεων και τη βαθιά τους διείσδυση σε κάθε πτυχή του ελληνικού πανεπιστημίου. Κανένα όφελος δεν προκύπτει πλέον [μάλλον εδώ και δεκαετίες] από αυτή τη σαπίλα, η οποία το μόνο που καταφέρνει "επιτυχώς" είναι να απενοχοποιεί, να αναπαράγει και να διαιωνίζει τις ίδιες νοσηρές πρακτικές και νοοτροπίες που έφεραν προ πολλού την Ελλάδα στο σημερινό της χάλι και κατάντημα.

 

Λίγη οικολογική συνείδηση δε βλάπτει! Φτάνει πια με τις αφίσες.

 

Σε αυτό το σημείο να τονίσω, ότι σαφώς και η σχέση του φοιτητή με το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να είναι μονοσήμαντη. Ο φοιτητής οφείλει να έχει ενεργό ρόλο. Να συμμετέχει, να διαμορφώνει και όχι απλώς να ανήκει. Και όταν κάτι δεν του αρέσει να πηγαίνει κόντρα. Όλα από την αμφισβήτηση ξεκινούν. Αλλά πριν απ' όλα ο φοιτητής πρέπει να σκέφτεται. Το πανεπιστήμιο ανήκει στους ανθρώπους που σκέφτονται. Όχι σε αυτούς που μοιάζουν να έχουν απωλέσει κάθε τέτοια ικανότητα. Όχι σε αυτούς που στο CV τους έχουν να παραθέσουν μόνο το skill της αφισοκόλλησης και του προσηλυτισμού ψήφων.

 

Επομένως, για πόσο ακόμη θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ή έστω απλά να ανεχόμαστε με αδιαφορία/απαξία τα μαγαζάκια των κομμάτων στα πανεπιστήμια; Πόσο ακόμη θα μας πάρει για να καταλάβουμε ότι τα φυτώρια των μελλοντικών ψηφοφόρων και των διεφθαρμένων πολιτευτών του αύριο δεν έχουν καμία θέση εκεί μέσα; Πόση κατρακύλα ακόμη θα πρέπει να γνωρίσουν τα ΑΕΙ στις διεθνείς λίστες κατάταξης/αξιολόγησης για να αποφασίσουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση; [Ο συνδικαλισμός στα πανεπιστήμια φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για πολλά από τα δεινά τους, όλοι το γνωρίζουν αυτό.]

 

 

Ένας διάλογος θα πρέπει να ανοίξει, με κριτική διάθεση και πνεύμα ανοιχτό, ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς πολίτες αυτής της χώρας και την κυβέρνηση για το πως οι κομματικές παρατάξεις μπορούν να αποχωρήσουν από τα πανεπιστήμια, χωρίς αυτό να ζημιώσει την πολιτική σκέψη, συνείδηση και δράση κανενός νέου με γνήσιες ανησυχίες.

 

Τρόποι υπάρχουν. Απλά αποδεικνύεται ότι σε αυτή τη χώρα το πιο ακραίο τόλμημα είναι να σκέφτεσαι εναλλακτικά, να συζητάς για τα κακώς κείμενα και να προτείνεις λύσεις.

 

Δε θέλω να θίξω κανέναν προσωπικά, απλά τυγχάνει να έχω διαμορφώσει μια διαφορετική άποψη για τα δρώμενα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Peace!

 

 

Y.Γ.: Tα ποσοστά αποχής στις φοιτητικές εκλογές αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και έχουν φτάσει πλέον το 50%. Οι φοιτητές αηδιάζουν με την αμετροέπεια και την κατάντια των κομματικών φερέφωνων, που νομίζουν ότι πράγματι λειτουργούν ως πολιτικά όντα. Ίσως έφτασε η στιγμή αυτή η συζήτηση να περάσει και στη δημόσια σφαίρα, με συγκροτημένο λόγο και επιχειρήματα.

 

Ποια είναι η δική σας άποψη;

 

 

64

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

20 σχόλια
Στην Ελλάδα της Κομματοκρατίας, το πιο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας έχει πλέον γίνει αυτό των φοιτητών με επικεφαλής τις παρατάξεις. Διακηρύττουν την αλλαγή, ανατροφοδοτούν το σύστημα που έφερε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στην τελευταία θέση της Ευρώπης.Άλλος ένας (απογοητευμένος) τελειόφοιτος φοιτητής
ΕΞΩ οι παρατάξεις λένε και τα τσιράκια της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ. Ναι αυτοί που βρίζετε πρωι βραδυ για την κατάντια μας. ΕΠίσης το λένε και οι φασίστες προκειμένου ελεύθερα και χωρίς κανένα εμπόδιο να μπορούν να εξαπλώνουν το δηλητήριό τους, παιζοντάς το "ανεξάρτητοι". ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ. σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχουν παρατάξεις στην πλειοψηφία: Αποτέλεσμα; Δίδακτρα, χωρίς δωρεάν συγγράμματα, πληρώνεις ακόμα και το κατούρημα και καμία αντίδραση. Άραγε ποιοι το θέλουν. Κάποιο κόμμα τους πειράζει ακόμα. Απάντηση δώσαν προχθές στις εκλογές οι φοιτητές. Η μόνη παράταξη που μέτρησε άνοδο σε απόλυτο: Πανσπουδαστική ΚΣ
επειδή έτσι έχετε μάθει δε σημαίνει και ότι έτσι είναι. Πέρα από τις πάλαι ποτέ »μεγάλες» παρατάξεις, με τα ρουσφέτια, τις συνεννοήσεις και τις μπίζνες με προέδρους και πρυτάνεις (βλ. ΠΑΜΑΚ, ΤΕΙ κα), σε ποια άλλη παράταξη συμμετέχει κάποιος για »τακτοποίηση»? ίσως σας φανεί παράξενο, βάσει της νοοτροπίας που αποπνέει το κείμενο, το πόσοι φοιτητές πολιτικοποιημένοι συμμετέχουν οργανωμένα στο φοιτητικό κίνημα με στόχους που αφορούν το μέλλον όχι το δικό τους αλλά της ανώτατης παιδείας, του δημόσιου χαρακτήρα της, ενάντια σε νόμους εκτρώματα που αφορούν ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση της . Τόσοι και τόσοι οργανωμένοι φοιτητές σε αντίθεση με τις χιλιοειπωμένες κλισέ απόψεις του κειμένου σας, συμμετέχουν ενεργά προκειμένου να μη καταντήσει το πανεπιστήμιο ένα από τα ΙΕΚ και τα american colleges . Ας διαλυθούν καλύτερα λογικές σαν τη δική σας.
Έχοντας τελειώσει ιδιωτικές σχολές και σπουδάζοντας τώρα και σε Α.Ε.Ι της χώρας δηλώνω ξεκάθαρα πόσο χαμηλό ήταν το επίπεδο στις ιδιωτικές πόσο πιο εύκολα έμπαιναν οι βαθμοί πόσο χαμηλότερο το επίπεδο των καθηγητών. Όταν πληρώνεις τα πράγματα κινούνται διαφορετικά είσαι απλά μια χρηματική μονάδα στα μάτια του ιδιοκτήτη. Αλήθεια γνωρίζετε ότι παλαιότερα οι παρατάξεις δεν ήταν μέσα στα πανεπιστήμια μπήκαν ωστε να ελεγχθούν εξαιτίας μερικών ακτιβιστών της δεξιας που χτυπάγανε αντίπαλους συλλόγους.Ή νομίζετε ότι τα χρόνια πριν και μετά της μεταπολίτευσης το άσυλο δεν είχε νόημα;Και τα πανεπιστημια μας στις περίφημες λίστες είναι πίσω σ΄ένα κριτήριο αξιολόγησης :της σύνδεσης του προγράμματος σπουδών με συγκεκριμένα επιχειρηματικά πακέτα τα οποία δομούν το ερευνητικό πρόγραμμα
@ioann Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχεις διαλογή και εκλογή, δεν πληρώνεις για το πτυχίο μόνο αλλά για να μάθεις διαφορετικά πας κάπου αλλού. Στα ΑΕΙ της χώρας είσαι δέσμιος, έχεις πάντα πολιτικές προεκλογές, εκλογές και αντιδράσεις στις εκλογές,Είσαι μόνο μία ψήφος στα μάτια των "συναδέλφων" και αυτών που σου χαϊδεύουν τα αυτιά πριν χώσουν μέσα την πολιτική προπαγάνδα τους.Όχι μόνο παλιότερα οι παρατάξεις ήταν μέσα στα πανεπιστήμια της χώρας αλλά προσπάθησαν να μπουν και μέσα στα πανεπιστήμια του εξωτερικού που υπήρχαν Έλληνες φοιτητές εδώ και χρόνια. Έφαγαν δρόμο, αλλά το πως έγινε αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ένας από τους κυρίους λόγους ότι απέτυχαν στην προπαγάνδα και στρατολόγηση της πλειοψηφίας των φοιτητών είναι ότι δεν βρήκαν να πατήσουν πάνω στο διδακτικό προσωπικό, στις πρυτανείες και στις γραμματείες.Το άσυλο έχει νόημα μόνο για τους παράνομους μικροπωλητές μαϊμού ειδών από την Κίνα και ντίλερς παράνομων ουσιών. Τα πανεπιστήμια είναι πίσω στην έρευνα, στις δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, στην ποιότητα των σπουδών, στο τεράστιο χάσιμο χρόνου και στην ποιότητα των αποφοίτων λόγω των εμποδίων στην πραγματική μάθηση και απόκτηση εμπειρίας στην ειδικότητα τους. @Renton όπως θα τραγουδούσε ο Ζαμπέτας και το σκονάκι έπεφτε και ξανά έπεφτε και το κλαψούρισμα στον συμπαθούντα αλλά μη παραταξιακό καθηγητή επίσης έπεφτε για "τακτοποίηση", και η θεσούλα περίμενε το παιδί από τις μικρές παρατάξεις, μια και το δημόσιο θεωρούνταν μια αστείρευτη ποτίστρα για μεγάλα και μικρούλια ψηφαλάκια.Τόσα χρόνια εκβιασμοί και ξύλο μέσα στα πανεπιστήμια για το κουλουράκι. Να σωθεί η Παιδεία, της μαύρισαν τα μάτια και κατάντησε ολότυφλη χειρότερα από την Δικαιοσύνη.@ petros papdΟ καθένας ευλογεί το δηλητήριο του σαν το καλύτερο, σαν τσικουδιά στα χωριά της Κρήτης. Αν ήταν να πληρώνει και το κατούρημα κάθε φορά ένα ευρώ κάποιος, αλλά να μην έχει τα έξοδα των χιλιάδων ευρώ στα φροντιστήρια για να τον ...(διάλεξε την βρισιά) οι άλλοι μετά με τις καταλήψεις τους, εσύ τι έλεγες ότι θα διάλεγε;
Υπαρχουν πολλοι πιο παραγωγικοι τροποι για να συμμετεχουν οι φοιτητες στα κοινα. Αρχικα, να φτιάξουν μια ενιαια φοιτητικη ενωση που να συμμετεχει σε εθνικο επιπεδο σε αυτα που την αφορουν. Να εκλεγεται απο το συνολο των φοιτητων...ή εστω απο τις παραταξεις, αλλα δημοκρατικα. Χωρις τα γνωστα "η ΠΑΣΠ ειχε τοσες ψηφους, οχι τοσες... "Δεν ειναι δυνατον να μετρατε ιδιες ψηφους και να βγαζετε αλλα αποτελεσματα. Οι ψηφοι πρεπει να δημοσιοποιούνται κ να υπαρχει ενα αρχειο. Υπαρχει η ευρωπαικη φοιτητικη ενωση-ESU-και η Ελλαδα ειναι η μονη χωρα που δε συμμετεχει. Εκει συζητιουνται θεματα οπως διδακτρα, ECTS, ερασμους,φοιτητικα δικαιωματα κλπ. Υπαρχουν πιο σημαντικα θεματα απο την Αραχωβα...οπως το οτι τα μισα πανεπιστημια δεν εχουν ECTS να αναγνωριζουν τα μαθηματα τους στο εξωτερικο, δεν υπαρχει ελεγχος ποιοτητας κλπ. Οι παραταξεις δεν ειναι απαραιτητα κακη επιλογη. Κακη επιλογη ειναι η πολιτικοποιηση τους και ο λαθος προσανατολισμος. Η ανωτατη εκπαιδευση εχει πιο σοβαρα θεματα να λυσει απο το αν θα κατσω πρωτο τραπεζι στον Ρεμο ή οχι. Φοιτητες-ξυπνηστε!!!!!!Για μενα ευθυνη εχει βεβαιαως και το υπουργειο παιδειας...αλλα τι περιμενεις...το πολιτικο κοστος ειναι υψηλο.
Συγχαρητήρια σε εκείνους τους καθηγητές και φοιτητές που προσπαθούν, με μεγάλες δυσκολίες τα καταφέρνουν, να διδάξουν και να μάθουν τις επιστήμες τους σε τέτοια κέντρα απόγνωσης.Οι περισσότεροι άλλοι έχουν πέσει θύματα των μύθων της μεταπολίτευσης και της αρρώστιας ... (εδώ έπεσε ειδωλολατρική λογοκρισία). Η σπατάλη που γίνεται με τόσο φτωχό αποτέλεσμα για τους περισσότερους! Αν υπολογίσουμε τα έξοδα στα φροντιστήρια όλα τα χρόνια της δευτεροβάθμιας, και τα έξοδα διαβίωσης της φοιτητικής ζωής, μαζί με τα κρατικά έξοδα, τότε υπερκαλύπτονται τα έξοδα της φοίτησης στο πιο ποιοτικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Ιδιαίτερα αν προσθέσουμε τους μισθούς από μερικούς μήνες δουλειά του φοιτητή όταν είναι κλειστά τα πανεπιστήμια. Τα έξοδα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Αν αναλογιστούμε όμως ότι οι μισοί σχεδόν φοιτητές δεν έχουν πατήσει το πόδι τους μέσα σε αίθουσα διδασκαλίας για αρκετό καιρό, πολλοί από αυτούς με εντελώς παρατημένες τις σπουδές τους, οι αιώνιοι φοιτητές, τότε το πραγματικό κόστος εκπαίδευσης του κάθε ενεργού φοιτητή στην Ελληνική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση είναι το πιο ακριβό σε όλη την Ευρώπη.Η αντικειμενική αξιολόγηση του κάθε πανεπιστημίου και ΤΕΙ, καθηγητών, διδακτέας ύλης, φοιτητών, εργαστηρίων και άλλων παραμέτρων με διεθνή ανεγνωρισμένα κριτήρια είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να συμπληρωθεί και χρειάζονται άμεσες αλλαγές βασισμένες στα συμπεράσματα.
Το κείμενο-κόλαφος μηρυκάζει ανιαρές κοινοτοπίες και συγκροτείται γύρω από την αγοραία θέση της απολιτικοποίησης του πολιτικού. Καταργώντας την οργανωμένη πολιτική έκφραση στα πανεπιστήμια , η οποία ευθύνεται για πάσα νόσο του ακαδημαϊκού συγκείμενου-τεκμηριώνεται επειδή όλοι το γνωρίζουμε ενορατικά ;!- θα αναδειχθούν άλλης φύσεως γνήσιες ανησυχίες [sic] από τους ελεύθερα σκεπτόμενους και ιδιαίτερους επαναστάτες-άτομα (ήτοι εναλλακτικούς) όπως το δικαίωμα στην ποδηλασία, στην ένδυση των δέντρων με πουλόβερ και για τους πιο ακραίους και συνειδητοποιημένους ακτιβιστές το δίλεπτο σβήσιμο στα φώτα του σπιτιού. Έτσι οι νέοι θα απομακρυνθούν από την τρέχουσα χυδαιότητα του να εκφράζουν οργανωμένα και συλλογικά την πολιτική τους θέση και κυρίως θα πάψουν να είναι φερέφωνα…
οι παρατάξεις στα ΑΕΙ ΤΕΙ είναι μια εικόνα απελπισίας . Η ΠΑΣΠ ακόμη φωνάζει συνθήματα με τον Γιώργο Παπανδρέου , τον πρώτο! Η δε ΔΑΠ φωνάζει σαν τα Ορκ του Άρχοντα και μετά σου λένε για μέλλον της χώρας....
Η διάθεση για "clean face" φοιτητές, μακριά από παρατάξεις, οδηγεί στην δικτατορία της απολιτίκ-νεοφιλελέ κουλτούρας. Αμερικανοποίηση....Ναι ξέρω, τα Αμερικάνικα πανεπηστήμια είναι τα καλύτερα, και τα πιο ακριβά επίσης θα έλεγα εγω. Όπως προείπα οδηγεί στην κυριαρχία του πνευματος της αγοράςΠράγματι υπάρχει, ένα θέμα αισθητικής με τις κομ.νεολαίες όμως αν δεν υπήρχαν σημαίνει πως όλοι θα ειναι ήταν ΔΑΠίτες (στην ψυχή κ το μυαλό), και αυτό είναι οτι χειρότερο μπορώ να σκεφτώ, επίσης απο αισθητική απόψη
Πρόταση: Να υπάρχει φοιτητικό όργανο κοινής λήψης αποφάσεων, αλλά να μην είναι κομματικό. Να εκλέγεται κανείς είτε μόνος είτε ως μέλος ομάδας ομοϊδεατών αν θέλει, αλλά με βάση το πρόγραμμα ή τους συγκεκριμένους στόχους που λέει ότι θα προσπαθήσει να εφαρμόσει για να βελτιώσει τη ζωή του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Ίσως έτσι να επιτευχθούν δύο στόχοι:1. Να προαχθεί η συνεργασία μεταξύ των (διαφορετικής ιδεολογίας) μελών του εκλεγμένου οργάνου (10μελούς? 20 μελούς? 30 μελούς?) με βάση τα προβλήματα που προσπαθούν να επιλύσουν, όχι με βάση την κομματική τους ταυτότητα (γιατί οι κομματικές ιδεολογίες είναι σαν τις θρησκείες, αν είσαι από διαφορετικό μαντρί δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσεις, ούτε καν να κάνεις μια προσπάθεια να βρεις κοινά σημεία και να συνεννοηθείς).2. Να αποφευχθεί η επιβολή της κομματικής ατζέντας στα πανεπιστήμια, φτιάχνοντας μια ομάδα, τα μέλη της οποίας λογοδοτούν ατομικά (και συλλογικά) απέναντι στους φοιτητές που τους εξέλεξαν και που συνομιλεί με τους καθηγητές χωρίς η μεταξύ τους αντιπαράθεση να προκαταλαμβάνεται από κομματικές προτιμήσεις, ούτε από τη μια πλευρά, ούτε από την άλλη.Δεν βλέπω γιατί, σε περιπτώσεις όπως πχ ο Μάης του '68 ή η δολοφονία του Γρηγορόπουλου ή η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων ή η υποστελέχωσή τους με λίγο διοικητικό προσωπικό, περιπτώσεις δηλαδή που υπάρχουν δίκαια μαζικά αιτήματα, το ανωτέρω μοντέλο να μη μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κομματική καθοδήγηση ή έστω βοήθεια.Τέλος, άσχετο, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω τη συντριπτική νίκη της ΔΑΠ στα σημερινά ελληνικά πανεπιστήμια. Τόσο κυνικοί λοιπόν;
ΠΟΣΟ δίκιο έχεις! Φέτος πήρα το πτυχίο μου και είναι η πρώτη προεκλογική περίοδος που δεν με έπαιρναν 10 τηλέφωνα την ημέρα. Τους έχω σιχαθεί με τα χαμογελάκια και τα πλευρίσματα στους πρωτοετείς, με τους "ΑΓΩΝΕΣ" που δίνουν και τα μαθήματα που περνάνε διαβάζοντας τόσο σκληρά (αλήθεια...πως τα περνάνε αφού όλη μέρα κοπροσκυλιάζουν στα τραπεζάκια?!?!). Έχω σιχαθεί τις εκδρομές τους στην Αράχωβα, λες και όποιος θέλει δεν μπορεί να πάει μόνος του και τις ανόητες σημειώσεις που μοιράζουν απλόχερα σε άτομα που τι στο καλό κάνουν στη σχολή αφού δεν ενδιαφέρονται να διαβάσουν αυτό που επέλεξαν?!!?Μόνο αηδία μου προκαλεί ο οπαδισμός, η συμπεριφορά και η δράση τους. Όπως είπε όποιος εκφράζεται μέσα από κάποια παράταξη μπορεί να το κάνει μέσα απ τις νεολαίες. Οι παρατάξεις μόνο τσιμπούρια είναι σε ένα πανεπιστήμιο-οργανισμό που αδυνατεί να σταθεί στα πόδια του όπως θα μπορούσε.
φορείς ιδεολογιών υπάρχουν σε κάθε πτυχή της κοινωνίας. Μ αυτή τη λογική θα πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν παρατάξεις και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το φοιτητικό κίνημα έχει μεγάλη ιστορία και παράλληλα έχει σύγχρονη παρουσία. Κινητοποιήσεις για τη μη κατάργηση της δωρεάν δημ΄λοσιας παιδείας, για τη διανομή δωρεάν συγγραμάτων, για τη δωρεάν σίτιση, για χρήματαα για την έρευνα, για για για. Και όχι δεν ευθύνονται καθόλου οι παρατάξεις συλλήβδην για το χάλι των πανεπιστημίων. Γι αυτό ευθύνονται οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα προηγούμενα χρόνια, η υποχρηματοδότηση των τελευταίων χρόνων, η εν γνώση υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και η αντίστοιχη ''αναβάθμιση'' των ''κολλεγίων'', η συνέργια των διοικούντων των πανεπιστημίων με τα παραπάνω, η κατάργηση του ασύλου και πολλά άλλα. Οι λαμογιές παρατάξεων δαπ και πασπ, οι συνεννοήσεις με προέδρους κοσμήτορες κτλ κτλ είναι το αντίστοιχο φαινόμενο με τα αντίστοιχα κόμματα τους . Αντίθετα οι συνελεύσεις των συλλόγων, οι κινητοποιήσεις οι εκδηλώσεις και οι πολιτιστικές δραστηριότητες στους χώρους των πανεπιστημίων από το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα που τόσο σνομπάρεται, είναι η άλλη όψη. Και ναι, πείτε για το ξύλο που πέφτει και και και. λες και στην υπόλοιπη κοινωνία δεν συμβαίνει τίποτα και αυτά είναι συμπτώματα μόνο του πανεπιστημίου (όπου, όταν και αν συμβαίνουν).
Ναι είναι εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους μόνο, είδαμε όμως και τις αριστερές παρατάξεις! Όλοι ανεξαρτήτως έχουν ευθύνη στο χάλι των πανεπιστημίων που με το παραμικρό κατάληψη! Έξω οι επιχειρήσεις, όχι στην αξιολόγηση, ναι στο άσυλο. Που πλέον σήμερα το άσυλο έχει διαφορετική σημασία από τότε που είχε καθιερωθεί. Στο παρελθόν το άσυλο σήμαινε ελευθερία στην έκφραση τον ιδεών, σήμερα σημαίνει κάνω ότι γουστάρω στο χώρο του πανεπιστημίου (πχ βανδαλίζω, κλέβω projectors, ή έχω διαπράξει κάποιου είδους παρανομία και βρίσκω καταφύγιο στο πανεπιστήμιο γιατί απλά δεν μπορούν να με πιάσουν). Όσον αφορά όχι στις επιχειρήσεις να δω εσείς που θα βρείτε δουλειά μετά. Που βγαίνουμε και δεν έχουμε ιδέα το πως λειτουργούν τα πράγματα εκεί έξω. Εκτός και αν σκοπεύετε να δουλέψετε στο δημόσιο που εκεί πάω πάσο.Τέλος, για την αξιολόγηση που υπάρχει παντού αλλά όχι στα πανεπιστήμια δεν πρέπει να υπάρχει γιατί είναι καλά που υπάρχουν καθηγητές και προσωπικό που δεν έχει τα κατάλληλα προσόντα αλλά κρατάει ή απόκτησε την θεσούλα του με μέσο και με αυτό που ψηφίζει.
Ναι ιδιώτη γιατί ως γνωστόν ΠΚΣ/ΑΡΕΝ/ΕΑΑΚ/Αναρχοαυτόνομα σχήματα κλπ τάζουν θέσεις σε δουλειές για να τους ψηφίσεις και όχι οι κυανοπράσινοι.Είναι γνωστή η ατάκα όλων τν αριστερών εξάλλου "ψήφισε μας και εμείς σου έχουμε έτοιμη στρωμένη δουλειά σε επιχείρηση αφού τελειώσεις την σχολή με βοήθεια που θα σου παρέχουμε με σημειώσεις και θα σε περνάνε μαθήματα οι καθηγητές μας" αντί του "ψήφισε μας γιατί κάποιος πρέπει να βγει μπροστά για τα δικαιώματα σου ως φοιτητής,ως μελλοντικός εργαζόμενος,για δωρεάν φοίτηση/σίτιση/στέγαση".Επίσης πάγια τακτική όλων των αριστερών να παίρνουν από το χεράκι τους φοιτητές μόλις μπουν στην είσοδο της σχολής να τους συνοδεύουν ως την κάλπη να τους δίνουν έτοιμο το ψηφοδέλτιο σταυρωμένο και κλειστό και να το πετάν μέσα στην κάλπη πολλές φορές και οι ίδιοι.Τώρα ξέρεις και γιατί τόσες φορές έχουν παρεμποδιστεί ψηφοφορίες παίρνοντας τις κάλπες,γιατί είναι απλά παράτυπες/παράνομες σικέ ψηφοφορίες.Και μην ακούσω για καταγγελία:όταν κάνεις καταγγελία περνάει από επιτροπή η οποία έχει ως μέλη εκλεγμένους τους εκπροσώπους των φοιτητών.Όταν λοιπόν πλειοψηφία έχουν τα πρασινομπλέ παλληκαράκια λογικό και επόμενο να απορρίπτεται η καταγγελία.Ρε δεν μας παρατάτε λέω γω.Είπαμε να τους λέτε γραφικούς τους αριστερούς πάει κι έρχεται,αλλά καλοβολεμένους μέσω κομμάτων ή παγαπόντηδες,παραπάει.
1. το άσυλο έχει καταργηθεί αλλά παρ' όλα αυτά προκοπή δεν είδαμε. Οι κάθε είδους μπαχαλάκηδες που τα σπάνε με την ανοχή και την παρότρυνση της αστυνομίας έδωσαν το άλλοθι. 2. ναι γιατί ως γνωστόν, η πανεπιστημιακή έρευνα πρέπει να εξυπηρετεί πρωτίστως τα οικονομικά οφέλη πολυεθνικών και μη επιχειρήσεων και όχι τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες (τις οποίες αν θέλεις αναλύω εκτενέστερα). Και μάλιστα , τι τιμή, με μισθό πρακτικής 200 ε, και μισθό κανονικό 400 !! Για να βγάζει η οδοντιατρική αποτελέσματα πως η τριντέντ κάνει κλό στα δόντια.3. αξιολόγηση από ποιον και για ποιον?
Πραγματικά είναι αλήθεια ότι θα ήθελα να μου δώσεις έστω ένα παράδειγμα (δεν χρειάζεται να αναλύσεις και πολλά) τεχνολογικής έρευνας εντός καπιταλιστικού συστήματος, εφαρμόσιμο σε πραγματικό κοινωνικό πλαίσιο αλλά παράλληλα ανεξάρτητο από οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα. Όσον αφορά την αξιολόγηση επιβάλλεται να καθιερωθεί, με βάση το αντικείμενο και την ποιότητα του ερευνητικού έργου του κάθε καθηγητή, ένας ελάχιστος αριθμός δημοσιεύσεων το χρόνο και η ανανέωση του διδακτικού υλικού. Δεν είναι δυνατόν οι σημειώσεις των ελληνικών πανεπιστημίων να βασίζονται ακόμα σε χειρόγραφες παραδώσεις, βλ. χειρόγραφα slides σε projector ή σε παρωχημένα συγγράμματα του 80.
έρευνες της φαρμακευτικής όπου τα αποτελέσματα δεν τα καρπώνονται φαρμακευτικές αλλά τα αξιοποιεί το δημόσιο σύστημα υγείας προς όφελος της κοινωνίας. Ιστορική έρευνα για να πιάσω και το επιστημονικό μου αντικείμενο, όπου την έρευνα για τη μετεμφυλιακή περίοδο δεν θα τη χρηματοδοτεί το ίδρυμα καραμαν. για να βγαίνουν μετά οι τόμοι αγιοποιήσης. Αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί των οποίων τις μελέτες θα τις αξιοποιήσει το κράτος, οι δήμοι κτλ για τις αναπλάσεις και τα δημόσια έργα. Οι επιστήμες γενικά συνεισφέρουν, στη πρόοδο του κοινωνικού συνόλου και το στόχο αυτό πρέπει να έχει ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και όχι να πουλάει τις έρευνες και τα συμπεράσματα στη κάθε πολυεθνική και στον κάθε ιδιώτη. Και όταν μιλάμε για αξιολόγηση, δεν θα αξιολογηθεί ο καθηγητής για το αν κάνει καλά τη δουλειά του, θα αξιολογείται πλέον το τμήμα κατά το πόσο θα κερδοφορεί ώστε να συνεχίζει να υφίσταται.
Και μετά ξύπνησα! Γιατί είναι γνωστό ότι το κράτος έχει τις υποδομές και τα εργαστήρια για μαζική παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. Εννοείται ότι οι άνθρωποι που θα συμμετέχουν στην όλοι διαδικασία θα το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους καθώς θα συνεισφέρουν στις ''πραγματικές κοινωνικές ανάγκες''. Όσον αφορά τα δημόσια έργα δεν υλοποιούνται από το κράτος αλλά μέσο διαγωνισμού από κατασκευαστικές εταιρίες, δηλαδή από ιδιώτες! Στα λόγια μου έρχεσαι!
στα λόγια σου δεν γίνεται να έρθω γιατί βλέπουμε τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Το κράτος πρέπει να έχει τις υποδομές γιατί το κράτος πρέπει να υπάρχει για να υπηρετε΄πι τη κοινωνία που το δημιούργησε. Και όχι δεν θα το κάνουν για τη ψυχή της μάνας τους τότε, τώρα το κάνουν με κατώτερο μισθό Βουλγαρίας. Και εν πάση περιπτώσει ζήτησες παραδείγματα στα είπα με όση σοβαρότητα και εγκυρότητα έχει ένα σχόλιο στο ίντερνετ. Τώρα αν εσύ θεωρείς ότι καλώς το πανεπιστήμιο λειτουργεί πλέον πλήρων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ότι καλώς από σεπτέμβρη και ήδη σε πολλά τμήματα πληρώνεις για να κάνεις μεταπτυχιακό, ότι γραμματείες αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω μη κρατικής χρηματοδότησης, ότι οι έρευνες παντός είδους είναι κατευθυνόμενες από αυτόν που τις χρηματοδοτεί, εν προκειμένου ιδιωτών πάσης φύσεως, ότι για ένα πανεπιστήμιο που το πλήρωναν με φόρους οι παππούδες μας, συνέχισαν οι γονείς μας και τώρα πρέπει εμείς να πληρώνουμε και δίδακτρα για να σπουδάσουμε σε αυτό, τότε καλώς εγώ δεν έχω να πω τίποτα άλλο. με το καλό να γίνει και ''ΙΕΚ ΑΠΘ, εγγύηση για το μέλλον''
Το πιο θλιβερό είναι ότι ενώ το ποσοστό των φοιτητών που συμφωνούν με το κείμενο είναι τεράστιο και εκείνοι που κάθονται στα τραπεζάκια και πίνουν φραπέ περιτριγυρισμένοι από δεκάδες αφίσες είναι μια τραγική μειοψηφία, εντούτοις επικρατούν οι δεύτεροι.Αργόσχολοι αιώνιοι φοιτητές που δεν ασχολούνται με τις σπουδές τους, αλλά με δημόσιες σχέσεις και παρασκηνιακές συμφωνίες. Τους βλέπουμε αργότερα να αναρριχώνται στις κομματικές θέσεις και να γίνονται υπουργοί, γεγνικοί γραμματείς κτλ.
Καλημέρα :)Το κομματικό εκκολαπτήριο των παρατάξεων που γυρνοβολούν στο κοινοβούλιο. Η έντονη δυσοσμία των κομμάτων φτάνει μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ανακατώνει τα σωθικά της.Εργαλείο στα χέρια των διοικήσεων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αλλά και καταλύτης στην εκλογή τους, αφού μέχρι πρότινος είχαν δικαίωμα ψήφου. Αέναη μηχανή φαυλότητας. Εξαιρέσεις υπάρχουν, όχι σε θεωρητικό επίπεδο αλλά ουσιαστικό, μα τα ξερά είναι τόσα πολλά που τα χλωρά χάνονταιΕυτυχώς έπαψαν να παίρνουν μέρος στην εκλογή διοικήσεων.Να υποθέσω ότι θα ακολουθήσει κείμενο και τα ελληνικά ΤΕΙ;
Ένας διάλογος θα πρέπει να ανοίξει, με κριτική διάθεση και πνεύμα ανοιχτό, ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς πολίτες αυτής της χώρας και την κυβέρνηση για το πως οι κομματικές παρατάξεις μπορούν να αποχωρήσουν από τα πανεπιστήμια, χωρίς αυτό να ζημιώσει την πολιτική σκέψη, συνείδηση και δράση κανενός νέου με γνήσιες ανησυχίες. Πηγή: www.lifo.grΤους φοιτητές θα τους ρωτήσετε τι θέλουν;Αν και δεν κόβω να πουν και πολλοί όχι,η επανάσταση του καναπέ καλά κρατεί και η προπαγάνδα του "ότι και να κάνεις δεν αλλάζει τίποτα".Τους βλέπω κάθε μέρα στην σχολή.Φρόντισαν οι μπλε πάουερ ρέηντζερ καλά γι'αυτό.Όσο για τον συνδικαλισμό ότι κακώς υπάρχει,η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με την αποστήθιση λέξεων από βιβλία(και μένα δεν θα με χάλαγε να μην βλέπω ένα τσίρκο από αφίσες ή να μην έχω να βλέπω την χαζομάρα ορισμένων συνδικαλιστών που το μόνο που τους νοιάζει είναι το πότε γίνεται το επόμενο event στα μπουζούκια...)ΑΛΛΑ είναι ΣΧΟΛΕΙΟ με όλη την σημασία της λέξης.Φορέας παιδείας και κοινωνικοποίησης,πολύ περισσότερο από τις 2 προηγούμενες βαθμίδες.Δεν μαθαίνεις μόνο πως να γίνεις καλός εργάτης.Για πολύ κόσμο είναι η πρώτη ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ επαφή με την έξω κόσμο.Με την ενήλικη κοινωνία τριγύρω.Είναι η πρώτη τους ματιά έξω από το "κλουβί" της οικογένειας κλπ κλπ.Και,guess what,η πολιτική,είτε ανήκει σε κόμμα είτε όχι,είναι μέρος αυτής.Σε έναν ιδανικό κόσμο,σε μια ουτοπία οι παρατάξεις μέσα στις σχολές δεν θα είχαν νόημα.Στο μεταξύ δεν είναι το πρόβλημα η ύπαρξη τους καθώς σου μαθαίνουν τα βασικά περί του συνδικαλισμού(κάτι το οποίο θα σου χρειαστεί αργότερα σαν εργαζόμενος-ωπ ορίστε γνώση και από κει),αλλά οι επιδιώξεις που έχουν μέσα στην κάθε σχολή η κάθε μία από αυτές.Διαλέγεις και παίρνεις λοιπόν ποια σε εκφράζει περισσότερο ή ιδρύεις κάτι δικό σου αν έχεις την όρεξη/χρόνο/κάκαλα.Το να λες με περισσή χαρά ότι δεν ασχολήθηκες πότε,ότι δεν σε ένοιαξε,ότι θεωρείς τον φοιτητικό συνδικαλισμό γελοίο και το κίνημα παρωδία,συγγνώμη που θα το πω-και θα ξενίσει πολλούς και θα ξινίσουν-αλλά ένα πράγμα σημαίνει υπό τις δεδομένες συνθήκες:Δεν σας ένοιαξε ποτέ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ για την σχολή σας/κλάδο σας και το τί μέλλει γενέσθαι με αυτά ή τους μελλοντικούς συναδέλφους σας,παρά μόνο για να πάρετε ένα χαρτί και να βρείτε μια δουλειά με 3 και 60(έχει γράψει και ο Μπρέχτ κάτι γι αυτό).Το "μην μιλάτε με όσους πήραν πτυχίο στα 4 χρόνια" δεν βγήκε τυχαία και δεν έχει να κάνει με τους αιώνιους φοιτητές.Με το ότι-συνήθως-αυτοί που η μοναδική τους δουλειά ήταν το πως να περάσουν τα μαθήματα και δεν απέκτησαν και άλλα ενδιαφέροντα ή δεν έμαθαν και τίποτα άλλο καινούριο εκτός γνωστικού αντικειμένου σε αυτόν τον-ομολογουμένως-ευλογημένο χρόνο της φοιτητικής ζωής,που θα τους βγάλει από τον μικρόκοσμο που έχουν μέσα στο κεφάλι τους έχει να κάνει.Δεν είναι το θέμα ότι κάτι υπάρχει και πρέπει να το κόψεις επειδή έχει την ικανότητα του δυνητικά επιβλαβούς(μην κάνετε σχέσεις τότε π.χ..How about that?).Το θέμα είναι τι επιλέγεις να κάνεις με αυτό και πως μπορείς να το βελτιώσεις και να βελτιωθείς κι εσύ.Ειλικρινά,όσοι κατακρίνετε τον φοιτητικό συνδικαλισμό,ασχοληθήκατε ποτέ ΣΟΒΑΡΑ με αυτόν;Ή γενικότερα με τον συνδικαλισμό;
Προφανως δεν εχεις καταλαβει τι σημαινει πανεπιστημιο. Μονο στην Ελλαδα εχει διαμορφωθει και εδραιωθει αυτη η θεωρια περι πολιτικοποιημενου φοιτητη, το οποιο σημαινει βεβαιως αναγκαστικα φραπεδια, μακρυ μαλι και μπλουζακι Τσε.Σε καμια προοδευτικη κοινωνια ανθρωπων, που διεπεται απο σεβασμο στο συνανθρωπο και αξιοκρατια θα μπορουσε να ευδοκιμισει ο χομο φιτιτοπατερους αριστερους. Γιαυτο και οι σοβαροι και καλοι φοιτητες αναγκαστηκανε να πανε στο εξωτερικο και η Ελλαδα να χανει μονιμως τα καλυτερα μυαλα. Για να μενουν τα ανθρωπομορφα με τις αναρθες κραυγες.. Τραγωδια.
Έχω βαρεθεί να ακούω γι αυτό το "στον πολιτισμένο κόσμο" Vardaris. http://en.wikipedia.org/wiki/Student_activismΞεκίνα από εδώ και ενημερώσου σιγά-σιγά,για το φοιτητικό κίνημα ανά τον κόσμο,τα τελευταία 100 τουλάχιστον χρόνια.Από Βενεζουέλα μέχρι ΗΠΑ,από Πεκίνο μέχρι Κέημπριτζ.Το φοιτητοπατέρους αριστερούς είναι ελληνική πατέντα βεβαίως και μόνο εσείς θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε τόσο στερεοτυπικά μια τεράστια ομάδα ανθρώπων,από διαφορετικά στρώματα,κουλτούρες,οτιδήποτε,έχοντας στον νου σας κάποιον "φοιτητή" που τον έπαιζε ηθοποιός σε κάποια σειρά.Οι σοβαροί και καλοί φοιτητές που πήγαν στο εξωτερικό συνήθως έχουν και το μπάτζετ να φύγουν εξ'αρχής.Οι υπόλοιποι που είμαστε ηλίθιοι και δεν το έχουμε,πρώτα παίρνουμε γνώσεις από τα εδώ πανεπιστήμια και μετά μόλις βγούμε στην κοινωνία που την έχετε κάμει σκατά και δεν βρίσκουμε άκρη παίρνουμε την ηλιθιότητα μας και το πτυχίο που λέει "ειδικότητα τάδε/πολιτικές πεποιηθήσεις:Αριστερός" και την κάνουμε αφήνοντας σας ανενόχλητους να συνεχίσετε να τα σκατώνετε στην Ελλάδα.Κωμωδία.
Επίσης,πάρε ένα βιβλιαράκι το οποίο αντικατοπτρίζει το τί προβληματίζει τους Αμερικάνους σχετικά με α Πανεπιστήμία τους πλέον.Αν δεν θες να το αγοράσεις,δεν πειράζει,η περίληψη είναι αρκετά self-explanatory:http://www.amazon.com/Closed-Minds-Politics-Ideology-Universities/dp/0815780281
'Εχει γίνει τέτοια καταχρηση του συνδικαλισμού από τους εργατοπατέρες, όπου ο συνδικαλισμός ευθύνεται για πάρα πολλά δεινά που περνάει τώρα η Ελλάδα. Έχει χαθεί το νόημα του. Και δεν χρειάζομαι καμιά φοιτητική παράταξη να μου ψιθηρίσει στ αυτί τι μ συμφέρει και να μου πει πως θα προασπίσω τα συμφέροντα μ (πως να συδικαλιστω δλδ όπως λες αν αναφερόμαστε σε εργασιακά δικαιώματα). Όσο για αυτούς που πήραν πτυχίο στα 4 χρόνια μάλλον ήταν πιο συγκεντρωμένοι απο σένα, και προσωπικά θα επιλέξω αύριο αυτόν για την δουλειά μ, και όχι εμένα ή εσένα (πήρα στα 6 χρόνια). Αλλά δεν είχες χρόνο να τους γνωρίσεις και να συζητήσεις μαζί τους γτ έκανες μονόλογο αναπτύσσοντας τις πολιτικές πεποιθήσεις σ. Με τον συνδικαλισμό έτσι όπως το φαντάζεσαι σίγουρα δεν ασχολήθηκα αλλά πήγα σε πάρα πολλές συνελεύσεις να εκφερω την άποψη μ χωρίς να χρειάζομαι την ταμπέλα κάποιου κόμματος στο στέρνο μ, και χωρίς να χρειάζεται να ψηφίσω κάποιον να με αντιπροσωπεύει σε αυτές. η ακαδημαική κοινότητα είναι μια μικρή σχετικα κοινότητα και μπορεί ο καθένας να παρευρίσκεται σε αυτά που τον αφορύν και να προασπίζει τα συμφέροντα του και δεν χρειάζεται καμιά παραταξη για να γίνει αυτό. Επίσης είναι τελειώς λαθεμένη η χρήση σ για τον όρο συνδικαλισμό γτ έχει να κάνει μόνο με προάσπιση εργασιακών συμφερόντων και δικαιωμάτων. Στο πανεπιστημίο πας για την γνώση, και για μην περιοριστείς στον παπαγαλισμό φρόντισε όσο μπορείς να δημιουργήσεις γνώση, τουλάχιστον προσπάθησε. Δεν θα βρεις άλλο χώρο να το κάνεις. Αν θες ννα φωνάξεις τα πολιτικά σου πιστεύω μπορείς να το κάνεις έξω από το πανεπιστημίο. Πες μου γτ να ακουω τύμπανα και συνθήματα κερκίδας όταν θελω να κάνω μάθημα. Αυτό που δεν καταλαβαίνετε οι παραταξιακοί και ειδικά οι αριστεροί ( για τους δεξιούς δεν ισχύει τόσο γτ τους νοιάζουν τα πάρτυ, είνια άλλη φάρα αυτοί), ότι δράττε φασιστικά εις βάρος πάρα πολλών αλλά μεμονομένων φοιτητών. Με συγχωρείς για το προσωπικό ύφος και τον ίσως τον συναισθηματισμό στον λόγο μ αλλά οι παρατάξεις είναι ένας από τους κύριως λόγους που με πιάνουν αναγούλες όταν σκέφτομαι τον χώρο του πανεπιστημιού, και ας μην μιλήσω για την περίοδο των εκλογών που έμπαινα στο πανεπιστημίο και κατέβαζα το βλέμμα για να μην βλέπω το τσαντίρι. Ειλικρινά δεν θέλω να σε προσβάλω απλά έχω μάθει να μην διαφοροποιώ τον λόγο μ γτ έτσι αλλοιώνεις την πραγματικότητα. Το πανεπιστήμιο είναι για γνώση και κοινωνικοπιήση. Λέμε ναι στην ατομική πολιτικοποιηση και διαμόρφωση άποψης, λέμε όχι στην μαζική κομματοποίση και φερεφωνιά.
Θα σου φανεί περίεργο αν σου πω λοιπόν ότι δεν ανήκω σε κάποια παράταξη ή σχήμα,να φανταστώ.Ήδη με βάφτισες.Όσο αφορά αυτό με το πτυχίο στα 4 χρόνια,μισό να προσπαθήσω να το κάνω πιο ξεκάθαρο:Υπάρχουν και αυτοί οι φοιτητές που τελείωσαν τις σχολές τους στα 4 χρόνια όντας συγκεντρωμένοι,συνεχίζοντας να αναπτύσσονται σαν άνθρωποι,έχοντας ήδη αρκετές ή αποκτώντας ακόμα περισσότερες ενασχολήσεις και ενδιαφέροντα.Εν ολίγοις δεν πέρασαν απλά από την τριτοβάθμια αλλά φρόντισαν να την "ξεζουμίσουν" με την καλή έννοια,να πάρουν ότι καλύτερο μπορούσαν.Και αυτούς τους ανθρώπους πραγματικά τους θαυμάζω.Αν είναι να χάσω δουλειά από τέτοιο άνθρωπο τότε καλώς ας την χάσω την αξίζει πολύ παραπάνω.Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι φροντίζουν από όλο αυτήν την πληθώρα πληροφοριών που τους παρέχεται να αποκομίσουν το ένα εκατοστό(για να μην πω χιλιοστό και γίνω κατάφορα άδικος):μόνο την ύλη του κάθε μαθήματος για να περάσουν τα μαθήματα και να πάρουν το πτυχίο στην ώρα τους.Βγαίνοντας λοιπόν πτυχιούχοι είναι λειψοί από όλες τις μεριές χωρίς καμία ουσιαστική γνώση,ούτε για το αντικείμενο τους,ούτε για την κοινωνία που τους περικλείει.Όλως περιέργως οι πρώτη κατηγορία ανθρώπων είναι και άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα(οικογενειακά,υγείας κλπ) και έχουν έναν κάρο λόγους και δίκια αν επέλεγαν να μην ασχοληθούν με τίποτα άλλο.Δεν το έκαναν.Οι δεύτεροι από την άλλη,από την εμπειρία μου,είναι απλά άτομα τα οποία είναι απλά παρτάκηδες και καλοβολεψάκηδες.Εξ'ου και το "συνήθως" που έβαλα.Γιατί δυστυχώς υπερισχύει το δεύτερο.Τα εργασιακά δεν αφορούν μόνο τον εργαζόμενο.Όλοι μας μελλοντικοί εργαζόμενοι(ή άνεργοι) είμαστε.Αλλά τα δικαιώματα δεν τελειώνουν με την εργασία.Απλά και τα εργασιακά είναι μέρος των δικαιωμάτων σου.Αυτά μου ήρθαν στο μυαλό,αυτά ανέφερα τώρα ως παράδειγμα.Κανένα κίνημα δεν σταματάει να υπάρχει μόλις επιτύχει ή αποτύχει σε έναν στόχο του.Επίσης κανέναν κίνημα δεν έχει μόνο έναν στόχο.Βάζει νέους στόχους,αναδιαμορφώνεται,βρίσκει τα λάθη του,ξαναπροσπαθεί,είτε στο ίδιο θέμα είτε σε κάτι άλλο.Σήμερα μπορεί να είναι η εργασιακή αποκατάσταση,αύριο μπορεί να είναι για την κακοποίηση ή και τα δύο μαζί(συνδέονται ;)).Από την στιγμή που πάτησες έστω και σε μία συνέλευση,εκείνη την στιγμή συνδικαλίστηκες.Τώρα το αν κόντεψες να ξεράσεις το καταλαβαίνω.Κι εγώ νευριάζω άπειρα.Μαθαίνεις με τον καιρό να μην δίνεις τόση βάση στις αρλούμπες του καθένα και να επικεντρώνεσαι στους στόχους σου,όμως.Και γι αυτό λέω πως όντως τους περισσότερους δεν σας έκοψε πραγματικά.Όταν βάζεις έναν στόχο δεν ησυχάζεις μέχρι να τον επιτύχεις,σε όποιο θέμα και αν είναι αυτό,ή να αποδεχτείς την ήττα σου και να μάθεις από αυτήν.Εσείς στις πρώτες αναποδιές απογοητευτήκατε.Δεν περιμένατε καν να φάτε ήττα.Δεν μεταθέτω ευθύνες μόνο στους φοιτητές βέβαια,κι εγώ φοιτητής είμαι.Περισσότερες ευθύνες δίνω σε αυτούς οι οποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν και να προσεγγίσουν ακόμα και τον τελευταίο φοιτητή και να τον βοηθήσουν να ακουστεί.Πως το λένε;"Να αφουγκραστούν τον παλμό του κόσμου";Κάτι τέτοιο.
Και νομιζεις οτι το κανουν αυτο οι απροσωπες πολιτικες παραταξεις; επισης το γεγονος οτι στηριζεις την υπαρξη πολτικων παραταξεων και δεν ανηκεις σε μια τι λεει αυτο; μηπως οτι δεν υπαρχει η αναγκη για εκπροσωπηση των φοιτητων. Επισης χωρις παρεξηγηση τσεκαρε λιγο την εννοια του συνδικαλισμου γτ δεν μπορει να χρησιμοποιηθει στην συγκεκριμενη περιπτωση. Το οτι πηγα στις συνελευσεις δεν σημαινει οτι συνδικαλιστικα.. πηγα να πω την γνωμη μ απλα. Δεν εχω καλη αποψη για τον συνδικαλισμο ετσι οπως διαμορφωνεται σημερα
Έλα μην παίζουμε με τις λέξεις σε παρακαλώ.Το ότι δεν είσαι οργανωμένος συνδικαλιστής δεν έχει να κάνει με την πράξη,σαν πράξη αυτή καθαυτή.Μην ξεκινήσουμε τώρα σαν μερικούς που λένε "ναι τα δικαιώματα των γυναικών μπλα μπλα...αλλά δεν είμαι φεμινιστής"!Αν σου πω δηλαδή ότι λέγοντας την γνώμη σου,προπαγάνδισες τις θέσεις που έχεις για ένα ζήτημα,πόσο περίεργο θα σου φανεί;Επί της ουσίας:Τις παρατάξεις τις αποτελούν συνάδελφοι σου.Το πόσο απρόσωπες είναι και το γεγονός ότι δεν ξέρεις κανέναν από κει δεν είναι θέμα των παρατάξεων,αλλά του ότι επειδή αυτοί άνηκαν σε κάποια παράταξη δεν έκανες τον κόπο να τους γνωρίσεις παρακάτω.Τους απομόνωσες στο μυαλό σου σαν να έχουν λέπρα.Αν κατάλαβα λάθος και εννοείς πως είναι απλά φερέφωνα που εκτελούν εντολές άνωθεν:ορίστε το είπα και σε άλλο σχόλιο μου,αν έχεις την όρεξη κάτσε ξεκίνα κάτι δικό σου μαζί με άλλους.Έχω ακούσει για ουκ'ολίγες σχολές και τμήματα,στα οποία υπάρχουν τέτοιες κινήσεις φοιτητών,οι οποίες λειτουργούν χωρίς κομματικές γραμμές και οι οποίες έχουν τα δικά τους όργανα και συνελεύσεις και κατεβάζουν και δικά τους πλαίσια σε συνελεύσεις της σχολής τους κλπ κλπ...Λύσεις υπάρχουν όταν το θες.
Είναι ουσιώδες το λάθος σου... Κια το ότι καταλαβαίνω τι θες να πεις δεν το κάνει σωστό. Αλλά τέλος πάντων δεν είναι αυτό τ θέμα. Σου είπα άνωθες ότι έχω μιλήσει με πάρα πολλούς από παρατάξεις, από αναρχικούς μέχρι δεξιούς και προσπάθησα και με χρυσααυγήτη. Οι παρωπίδες των ιδεολογίων τους τους περιορίζουν σηημαντικά, διότι η ύση σε πολλά ζητήματα είνα σύνθετη και δεν πήγάζει μόνο από την αριστερά ή μόνο από την δεξιά. Για αυτό στο τέλος καφερνούν μόνο να επαναλμβάνονται. Αλλά ούτε πόσο ικανοί ομιλιτές ή λογικιστές είναι το θέμα μας. Το θέμα μας είναι ότι όσον αφορα τα του πανεπιστημιού πορεί ο κάθένας να συμμετέχει ατομικά στις σνελεύσεις και δεν χρειάζεται να τον αντιπροσωπέυει καμία παρ΄ταξη διότι η ακαδημαική κοινοτητα είναι σχετικά μικρή. Εν τέλη τα παιδιά που είναι στις παρατάξεις ασχολούνται περισσότερο με τις περιφερειακ΄ςε δραστηριότητες παρά με το ακαδημαικό αντικείμενο που έχουν να σπουδάσουν. Όσο για το τελευταίο που είπες περί ανεξάρτητων ομάδων φοιτητών, προτιμώ να μην υπάρχουν καθόλου παρατάξεις, από το να υπάρχουν αυτές οι μικρές ομάδες μαζί με τα εκκολαπτύρια κομματοσκυλων. Δεν χρειάζεσαι κανέναν να εκπροσωπήσει τον εαυτό ου κια να προασπίσει τα συμφέροντα σ.. κάντο μόνος σ.
@pan kat όχι, δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, αλλά η πλειοψηφία που στήριζε τον δικομματισμό αξίζει ότι βιώνει και με το παρπάνω. Ψηφίζω ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μετά βγαίνω στους δροόμους, απεργώ και διαμρτύρομαι. Για ψυχίατρο είμαστε. Όσο για την ανάλυση μ που χαρακτήρισες ελλειπής, εθελοτυφλείτε και δεν έχω το χρόνο ούτε την υποχρέωση να σας παραθέσω γεγονότα και υποδεικνύουν την εκμετάλλευση των εργατων από τους ίδιους τους συναδέλφους-εργατοπατέρες που υλοποιούν άριστα τις επιταγές του κόμματος που υποστηρίζουν. Κοιμάστε όρθιοι μερικοί και τις καραμέλες περι παπαγαλισμού και "ποιημάτων" αφήστε τες στην άκρη. Έχω γράψει κείμενο που αιτιολογω την σκέψη μ και εσύ λες ότι λέω το ποίημα. Φοβερός λόγος και ουσιαστικό το σχόλιο σας.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει λάθος αλλά εξακολουθείς να θεωρείς ότι υπάρχει μου δείχνει και την σχέση που είχες με την συγκεκριμένη πρακτική.Τέλος πάντων,ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε κάποιες λεπτομέρειες,γιατί σε κάποια άλλα τα οποία αναφέρεις,συμφωνώ μαζί σου(π.χ. ότι υπάρχουν άτομα που φοράνε παρωπίδες και αρνούνται να δεχτούν κάτι άλλο σαν λύση.Ευτυχώς έχω γνωρίσει και πάρα πολλά άτομα τα οποία την διαλεκτική δεν την έχουν διαβάσει μόνο για το θεαθήναι και με αυτούς μπορείς να κάνεις κουβέντα).Και πάνω σε αυτό έχω να σου πω για να καταλάβεις το γιατί και άκρη να μην βγάλεις με αυτούς που μίλησες δεν είναι λόγος να αποθαρρύνεσαι:Εκθέσατε τις θέσεις σας,υπήρξε η συζήτηση πάνω στις αντιθέσεις που έχετε και εν τέλος υπήρξε μια σύνθεση απόψεων(το πιθανότερος και από τις 2 μεριές).Οπότε κατ'εμέ,καλά κάνουν και υπάρχουν ώστε να υπάρχει και η δική τους άποψη είτε αριστερή είτε δεξιά.Αλλοίμονο ακόμα και στα σχόλια γίνεται συζήτηση με άτομα διαφορετικών πεποιθήσεων.Εσύ τι προτείνεις να απομονώνεις όσους ανήκουν σε κάποιο κόμμα και να αφήνεις τους άλλους να μιλούν;Ο καθένας ,είτε ανήκει κάπου κομματικά είτε όχι,πάντως ιδεολογικά ανήκει κάπου,πιστεύω το ξέρεις αυτό.
Ωστε φοιτητης, κε DelusionsEnd και μαλιστα απο αυτους που τους "ενθουσιαζει" η καταντια, με συγχωρειτε, η εικονα ηθελα να πω των σημερινων Ελληνικων πανεπιστημιων. Τωρα εξηγειται καθαροτερα το γενικοτερο επιπεδο και ποιον των σχολιων σας...
Οχι κε DelusionsEnd, αφηνω τις παραταξεις (που, υποτιθεται οτι δεν εκπροσωπειτε) να ασχοληθουν με το φακελλωμα. Ειστε πολυ μικρος, εξαλου, για να ξερετε τη σημασια της λεξης αυτης...
Το έχουμε φάει ήδη από τις παρατάξεις που υποστηρίζεις εσύ.Ευτυχώς που εσύ που είσαι μεγάλος και τρανός το έχεις ζήσει στο πετσί σου,εκ των έσω,για να μας μάθεις.Σκύβω το κεφάλι μου από ντροπή και γεμάτος υποταγή σε ερωτώ:Θα με διδάξεις,ω πάνσοφε αφέντηΠολλά ζόρια τραβάς...
Γυρίζω από τις φοιτητικές εκλογές.Ψηφίζω κάθε χρόνο πιστεύοντας ότι η δήλωση της γνώμης μου αποτελεί αναφαίρετο δικάιωμα και πρωτίστως υποχρέωσή μου.Όσοι ζουν στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα έρχονται σε επαφή με τις παρατάξεις από την πρώτη κιόλας μέρα των εγγραφών.Οι μεν συνελεύσεις τμημάτων αρχίζουν πάντα με τις καλύτερες των προθέσεων,τσιγάρο και καφέ και καταλήγουν συστηματικά σε ενδοπαραταξικές αλληλοσυγκρούσεις,με τους φοιτητές να εγκαταλείπουν την αίθουσα-τεκέ απηυδισμένοι(κάτι που φαίνεται και στην κάλπη)με την συνέλευση να ανακηρύσσεται "άκυρη" λόγω των μη αρκούντων παρουσιών. Στις δε εκλογές καταλαβαίνει κανείς ότι η κατάσταση έχει εντελώς ξεφύγει.Μπαίνοντας στο σχολικό συγκρότημα περνάς από την "ιερά εξέταση" φανατικών πλην φιλικότατων κομματικών ομάδων ή αν είσαι τυχερός τη γλυτώνεις με μια σεβαστή συλλογή φυλλαδίων παραταξικής παράκρουσης.Αφού διασχίσεις διαδοχικά τα χρωματιστά πλήθη και υποστείς το καθιερωμένο "κομματικό σκανάρισμα"(ακόμα και οι εκλογές έχουν το dress code τους.Αποφύγετε τα μονόχρωμα,ανοιχτόχρωμα ρούχα-καταραμένη άνοιξη-προτιμήστε ουδέτερο συνδυασμό χρωμάτων και λουλουδιών-το Woodstock πάντα συγκινούσε την εξεγερμένη νεολαία- ή κάτι σε animal print-οι οικολογικές ευαισθησίες ταιριάζουν παντού).Φτάνοντας στο εκλογικό κέντρο της σχολής σου θα συναντήσεις κάτι μεταξύ "καφενείου των φιλάθλων" και ελληνικού δημοσίου με μια εσάνς "πολιτικής ευθύνης"από τους πλέον φανατικούς κομματοποιημένους με μάσκα πολιτισμένου φοιτητή.Όταν ολοκληρώνεις το καθήκον σου έχεις την ευκαιρία(αν δεν θες να φύγεις σούμπιτος για καφέ αφού την έκανες τη θυσία να ξυπνήσεις)να θαυμάσεις την κομματική διάβρωση σε όλο της το μεγαλείο:κρεμασμένα πανό,μισκοσκισμένα με φοιτητές των αντίθετων παρατάξεων να προσπαθούν να τα αποτελειώσουν,χαρτοπόλεμο με τα εναπομείναντα ψηφοδέλτια,καφέδες παντού στα θρανία,στο πάτωμα,στα παραβάν,στην αυλή,μέσα και έξω από τη συσκευασία τους,βουνά από γόπες και πεταμένες σακούλες με αποφάγια,τοίχοι καλυμμένοι με δεκάδες αφίσες-οικολογικό πνεύμα πάνω απ'όλα-και βαμμένοι με σπρέι και κομματικά συνθήματα και βρισιές...Σκηνικό να φαντάζει βγαλμένο από ποίημα της Γώγου...Και δίπλα μερικοί "γαλάζιοι άγγελοι"-τόσα όμοφα παιδιά να χαραμίζονται έτσι-να πανηγυρίζουν με κροτίδες και χαρτοπόλεμο υγείας για τη προ τετελεσμένη νίκη τους...Τελειώνοντας τη θητεία μου στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο λυπάμαι που στα 5 χρόνια των σπουδών μου αντί να βελτιωθέι η κατάσταση χειροτέρεψε και οι όποιες φωνές αλλαγής πνίχθηκαν σε άναρθρα συνθήματα μιας υποτειθέμενης επανάστασης...κι αν αυτό το καρκίνωμα είναι η μικρογραφία της ελληνικής πραγματικότητας δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα αντιμετωπίσω στην 3η διάσταση...