ΑLMODOVAR WEEKEND: Το δέρμα που κατοικούν

Facebook Twitter
0

Η γαλλίδα καλλιτέχνης ORLAN (1947) ανάγει την πλαστική χειρουργική και τις επεμβάσεις σε τελετουργίες, «operational moments» όπως η ίδια τις αποκαλεί και εδώ και χρόνια υποβάλλει το πρόσωπό της σε συνεχείς αναμορφώσεις, με τη χρήση εμφυτευμάτων, «καταναλώνοντας» χαρακτηριστικά από μυθικές και ιστορικές φιγούρες.

Κύρια πηγή έμπνευσης στις μεταμορφώσεις της Lady Gaga.

Το ενδιαφέρον του αυστραλού performance artist Stelarc, στρέφεται γύρω από τη μεταβολή της εικόνας του ανθρώπινου σώματος αλλά κυρίως την παρέμβαση στη αρχιτεκτονική και στον παρωχημένο κατά την άποψή του τρόπο λειτουργίας του. Στο project Εar on arm (2010) η εμφύτευση ενός τεχνητού αυτιού από σιλικόνη στον βραχίονα του χεριού του μετά από σειρά επεμβάσεων, αποτελεί εναλλακτική πρόταση «ανατομικής μηχανικής», ένα κινητό ακουστικό όργανο με ικανότητα εντοπισμού άλλων σωμάτων.

Τα εμφυτεύματα σιλικόνης κάτω από το δέρμα για διακοσμητικούς σκοπούς έχουν αναδειχθεί σε τάση, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εφαρμογή τα Braille tattoos. Η Klara Jirkova, από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου, εισάγει την ιδέα των παρεμβάσεων στο σώμα με τρισδιάστατη αίσθηση, ώστε ένας τυφλός να μπορεί να νιώσει το εικαστικό αποτέλεσμα.

Οι Lucyandbart είναι μια συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών Lucy McRaeand Bart Hess, με κύρια θεματική τους την ενστικτώδη μετάλλαξη του ανθρώπινου σώματος  με κίνητρο τη μόδα, την αρχιτεκτονική, την performance art, την τεχνολογία και εκπληκτικά αποτελέσματα.

Τον Αύγουστο του 2010 δημιουργούν τη σιλουέτα Evolution για το μοντέλοCaroline Trentini, φωτογραφημένη από τον Nick Knight για την αμερικάνικη Vogue σε ένα άρθρο αφιερωμένο στην νεότητα και την πλαστική χειρουργική.

 
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ