ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 1 κολοκύθι τριμμένο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 ντομάτες
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 μάτσο δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 2 κ.σ. ξινόχοντρο τριμμένο
  • 1 πρέζα μαύρη ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανοίγουμε με ένα μαχαίρι ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες από τη μεριά που είναι το κοτσάνι και κόβουμε ένα καπάκι.
  2. Κόβουμε περιμετρικά την ψίχα και με τη μύτη του μαχαιριού χαράζουμε ελαφρά την κάτω πλευρά ώστε να πεταχτεί η ψίχα.
  3. Το κρεμμύδι που θα γεμίσουμε το καθαρίζουμε και αφαιρούμε την «καρδιά» του.
  4. Στο μούλτι χτυπάμε την ψίχα της ντομάτας και του κρεμμυδιού και τα αδειάζουμε σε μπολ.
  5. Προσθέτουμε το ρύζι, το τριμμένο κρεμμύδι και το κολοκύθι, τα μυρωδικά, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου, αλάτι και πιπέρι.
  6. Πουδράρουμε με την καστανή ζάχαρη και το ξινόχοντρο το εσωτερικό των γεμιστών, τα γεμίζουμε με το ρύζι και καλύπτουμε με τα καπάκια.
  7. Προσθέτουμε στο ταψί τις πατάτες, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 έως 45 λεπτά.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατορίο Cookaki (Πετμεζά 5, Κουκάκι).