ΥΛΙΚΑ

  • 4 ντομάτες μέτριες
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 4 πιπεριές πράσινες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • 5 κ.σ. κουκουνάρι
  • 5 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 1 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
  • 8 κ.σ. ρύζι για γεμιστά
  • 2 κ.σ. νιφάδες βρώμης
  • 2 κ.σ. στάρι
  • 50 ml κρασί λευκό
  • 60 ml ελαιόλαδο για το σοτάρισμα και επιπλέον για το ταψί
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τις ντομάτες και κρατάμε την ψίχα. Βάζουμε τις σταφίδες στο κρασί να μουλιάσουν.
  2. Τρίβουμε το κρεμμύδι στον χοντρό τρίφτη και περνάμε το σκόρδο στην πρέσα ή το ψιλοκόβουμε.
  3. Καβουρδίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι.
  4. Ανακατεύουμε το ρύζι με το στάρι και τη βρώμη.
  5. Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
  6. Προσθέτουμε το ρύζι με τα δημητριακά, συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
  7. Προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε ρίχνοντας το κρασί μαζί με τις σταφίδες.
  8. Προσθέτουμε την ψίχα από τις ντομάτες ψιλοκομμένη και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το κουκουνάρι, τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε.
  10. Γεμίζουμε κατά 2/3 τις ντομάτες και τις πιπεριές. Χτυπάμε στο μούλτι τις τριμμένες ντομάτες με 80 ml ελαιόλαδο και 3-4 φυλλαράκια δυόσμο.
  11. Ραντίζουμε τα γεμιστά με το μείγμα.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για μισή ώρα με σκεπασμένο το σκεύος.
  13. Κατόπιν αφαιρούμε το σκέπασμα ή το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε για 20 με 30 λεπτά ακόμη.

Η συνταγή μαγειρεύτηκε στην ταβέρνα «Αμπέλα» της Σύρου

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα