σε ,

Πώς το TikTok έκαψε τον Τσίπρα κι ανέβασε τον Μητσοτάκη | Τα 11 της ημέρας

Η διαφορά των αρχηγών στο TikTok, η εξαπάτηση της ρακής απ’ τον Μητσοτάκη, η υποψηφιότητα της Νένας Βενετσάνου κ.α. / Ο Άρης Δημοκίδης σταχυολογεί τα προεκλογικά μικροπράγματα

tsipras mitsotakis 630

1) Το πράσινο φεύγει – το κόκκινο ξανάρχεται

Σε ριζικό ανασχεδιασμό της επικοινωνιακής του στρατηγικής προχωράει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μάχη της κάλπης της 25ης Ιουνίου. Στον ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται το κόκκινο και υποχωρεί το «παπανδρεϊκό πράσινο». Στόχευση της νέας προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταφέρει να επανασυνδεθεί με κοινωνικές ομάδες με τις οποίες έχει διαρρήξει τους δεσμούς του και να ανατραπεί ο αρνητικός συσχετισμός της 21ης Μαΐου, όπως λένε τα στελέχη του.

Διαβάστε το ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Ντίνας Καράτζιου, για το νέο επικοινωνιακό λίφτινγκ του κόμματος

ΣΥΡΙΖΑ: Τέρμα το “Συμβόλαιο Αλλαγής”, πάει και ο Αντώναρος – Της Ντίνας Καράτζιου | LiFO

ΣΕ ΡΙΖΙΚΟ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ της επικοινωνιακής του στρατηγικής προχωράει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μάχη της κάλπης της 25ης Ιουνίου. Στον ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται το κόκκινο και υποχωρεί το “παπανδρεϊκό πράσινο”. Η μάχη των επικοινωνιακών εντυπώσεων ξεκίνησε με νέα πρόσωπα, σε μια ύστατη προσπάθεια να φέρει στη δική του πλευρά κοινωνικές ομάδες που του γύρισαν την πλάτη στις προηγούμενες εκλογές.

2) TikTok Μητσοτάκη

Καθώς λοιπόν ο Τσίπρας το ψάχνει στην επικοινωνία, ο Μητσοτάκης μοιάζει να το έχει ήδη βρει.

Τα γρήγορα, αυτοσαρκαστικά βίντεό του στο TikTok γίνονται viral και απ’ ό,τι φάνηκε επηρεάζουν τους νέους ψηφοφόρους.

Το σημερινό του είχε 468.000 views στις πρώτες 4 ώρες του. (Τώρα πλησιάζει τα 800.000 views).

Λέγεται: Ένα βίντεο που ΔΕΝ σας εύχομαι καλή επιτυχία

@kyriakosmitsotakis_ Ένα βίντεο που ΔΕΝ σας εύχομαι καλή επιτυχία! #KyriakosMitsotakis #ekloges2023 ♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

Φυσικά αυτό (όπως και η όποια επικοινωνιακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ) λίγη σχέση έχει με την ουσία της πολιτικής. Επειδή κάποιος βρήκε καλύτερο επικοινωνιολόγο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα βρει τους καλύτερους ανθρώπους για να διοικήσουν πχ. ένα υπουργείο.

Όμως, σκέφτομαι ότι τουλάχιστον για την επικοινωνία, ο Κ.Μ. όχι μόνο βρήκε τους σωστούς, αλλά ορθώς δέχτηκε και να ακολουθήσει τις οδηγίες τους. Μπορεί κάποιος άλλος (ή κι ο ίδιος παλιότερα) να αρνιόταν να τσαλακωθεί και να θεωρούσε πως δεν ταίριαζε κάτι τέτοιο σε έναν σοβαρό ηγέτη.

Screenshot 10 1

Screenshot 17

3) Προσωπική εμπειρία με teens

Δύο γνωστές μου έφηβες -χωρίς δικαίωμα ψήφου ακόμα, είναι 15 ετών-, μου είπαν ότι δεν είχαν δει ποτέ Μητσοτάκη και Τσίπρα να μιλάνε (!!!), αλλά τους είδαν στο TikTok από περιέργεια.

Δεν έχουν ιδέα απ’ τις πολιτικές τους αλλά το σχόλιο ήταν ότι θεώρησαν πως:

α) Ο Τσίπρας μιλούσε σαν βαρετός θείος που κάθεται με τη νεολαία, με ύφος βαριεστημένο και βαρύ, και δεν είχε καθόλου πλάκα, γιατί όλη την ώρα έθαβε τον Μητσοτάκη κι έκανε μόνο αρνητικη κριτικη, ενώ

β) Ο Μητσοτάκης είχε πλάκα κι ήταν πιο συμπαθητικός και νεανικός.

Οπότε, κατέληξαν ότι θα προτιμούσαν να ψηφίσουν Μητσοτάκη.

Αυτά που μου είπαν ίσως είναι μεμονωμένες απόψεις (αν και τα κορίτσια προέρχονται από μάλλον αριστερή οικογένεια) και ίσως δείχνουν και την ρηχότητα της ηλικίας – το να κρίνεις με τόσο επιφανειακό τρόπο είναι κάτι που θα ξεπεράσουν, ελπίζω, μεγαλώνοντας.

Όμως ταυτόχρονα δείχνουν και το πόσο είχε βολευτεί ο Τσίπρας στο ότι όλοι τον θεωρούσαμε πολύ πιο συμπαθή απ’ τον Μητσοτάκη (τον δρακουμέλ, τον γκαντέμη, αυτόν  που γαμ** και κανείς δεν τον συμπαθεί), και πόσο τελικά βάρυνε εξαιτίας της υπερβολικής αυτοπεποίθησής του.

4) Εντωμεταξύ η Αυγή ανακάλυψε μέγα σκάνδαλο

Screenshot 8 1

Θα μπορούσε να είναι και το Κουλούρι, ως παρωδία αντιπολιτευτικής εφημερίδας 🙂

Screenshot 9 1

Κάνω πρόταση για το επόμενο TikTok του! Να πίνει -ως dare challenge- όλες τις ρακές και μετά να βλέπουμε πόσο ντίρλα έγινε. 🙃

5) Μια άποψη για τους προεκλογικούς τσακωμούς περί φορολόγησης

Την έχουν πέσει όλοι τώρα στο ΠΑΣΟΚ για τους φόρους και γίνεται μια μεγάλη κουβέντα, πράγμα που όπως είπαμε είναι χίλιες φορές ουσιαστικότερο απ’ όλους τους μικροπολιτικούς τσακωμούς που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια). Να μια άποψη που διάβασα στο fb του Σεβαστάκη.

Από τον καθηγητή (και αρθρογράφο της LIFO) Νικόλα Σεβαστάκη

Η ιδέα πως κανένας φόρος δεν θα αυξηθεί και μόνο θα μειώνονται είναι το αντίστοιχο της δημαγωγικής υπόσχεσης πως μπορούν να δοθούν μεγάλες αυξήσεις σε όλους-ες από τους δικαστές μέχρι τους ντελιβεράδες, από τους υπαλλήλους υπουργείων μέχρι τους εργάτες.

Όποιος μιλάει κατά της φορολογίας – στο όνομα μιας μεσαίας ταξης που δεν είναι ενιαία, ούτε και μέσα σε μια επαγγελματική κατηγορία όπως οι καθηγητές πανεπιστημίου (μεγάλες εισοδηματικές διαφορές)- πολιτεύεται δημαγωγικά με όρους κολακείας.

Δεν υπαρχει πολιτική δίχως ιεράρχηση, δηλαδή δίχως το ζεύγος επιβάρυνση/ ελάφρυνση για κάποιους. Το ποιοι, υπό ποιους όρους και για πόσο θα φορολογούνται περισσότερο ή λιγότερο είναι εξειδίκευση μέτρων πολιτικής.

Για συζήτηση και διαπραγμάτευση- αλλά και για το περιεχόμενο της πολιτικής διαμάχης.

Το όχι φόροι στη μεσαία τάξη (γενικά και αορίστως) είναι μια ”φιλελεύθερη” ρηχότητα άλλων εποχών.

6) Σημαντικό, με το οποίο δεν ασχολούμαστε όσο θα έπρεπε

Screenshot 11

Γράφει η Μαρία Λιλιοπούλου:

«Από τις αρχές του 2023 μετράμε, σύμφωνα με τη διαρκή ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, 71 απώλειες», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, Ανδρέας Στοιμενίδης σε δήλωσή του με αφορμή τον τραγικό θάνατο ενός 47χρονου εργαζομένου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και τον τραυματισμό ακόμα δύο συναδέλφων του. Και συνεχίζει: «Είχαμε προβλέψει εδώ και τρία χρόνια την εξαιρετικά αρνητική πορεία των θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στη χώρα μας και είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πολύ αρνητικής κατάστασης».

Αναφερόμενος στις αιτίες της κορύφωσης των εργατικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί μάλιστα και τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με αυτήν τη δραματική ανοδική τάση, σταχυολογεί κυρίως τις εξής:

Την εντατικοποίηση της εργασίας, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις θεσμικές μεταλλάξεις και τους πειραματισμούς των ελεγκτικών μηχανισμών δίχως την πολιτική και οργανωτική υποστήριξή τους, την ελλιπή λειτουργία του τριμερούς διαλόγου Συνδικάτων – Εργοδοτών – Κυβέρνησης, τη νομοθέτηση μέτρων που αυξάνουν τις επικίνδυνες συνθήκες όπως η άσκηση έργου σε μη αδειούχους χειριστές μηχανημάτων και ηλεκτρολόγους, τη μη ίδρυση Ασφαλιστικού Φορέα για τον Επαγγελματικό Κίνδυνο, την αντιμετώπιση των ζητημάτων σε επίπεδο δικαιοσύνης (καθυστερήσεις, διάχυση της ευθύνης) και την πλήρη υποβάθμιση των θεμάτων ΥΑΕ, τα οποία τίθενται σε πολύ χαμηλή προτεραιότητά.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι, ακριβώς όπως είχε συμβεί και πριν τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών με τα 57 θύματα, 11 εκ των οποίων ήταν απασχολούμενοι στον σιδηρόδρομο, έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Το Συνδικάτο Μετάλλου σε ανακοίνωσή του μίλησε για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα εξαιτίας της ανυπαρξίας μέτρων ασφαλείας, για την οποία είχαν εδώ και καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με δεκάδες καταγγελίες, απεργίες και στάσεις εργασίας χωρίς όμως να εισακουστούν.

«Με προεκλογικό αέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στο Πέραμα αλλά είδε μόνο χαμόγελα. Τα χαμόγελα των μεγαλοεργολάβων, μπροστά στα νέα τεράστια κέρδη που βγάζουν από την απλήρωτη, ανασφαλή και επικίνδυνη εργασία μας. Δεν είδε τα πρόσωπα των δικών μας οικογενειών που αγωνιούν αν θα επιστρέψουμε ζωντανοί και υγιείς στο σπίτι μας» καταλήγει ο κ. Στοιμενίδης.

7) Χωρίς λόγια

Screenshot 4 1

Screenshot 12 1

8) Άσυλο… στην Γαλλία

Είδα να κυκλοφορεί πολύ αυτό:

Screenshot 1 19

Ο κ. Ζουράρις δεν κατάφερε να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίον κατέβηκε, οπότε τώρα χλευάζεται για τη δήλωση αυτή (ένας πολίτης της ΕΕ δεν χρειάζεται να ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ).

Όμως, στην πραγματικότητα δεν είναι καινούργια δήλωση, κάτι που είτε δεν το γνωρίζουν όσοι τη μοιράζονται ή το αποκρύπτουν.

Είναι δήλωση που έγινε τον Ιούλιο του 2019, λίγο πριν τις εκλογές εκείνες:

Screenshot 4 19

Βέβαια, όπως γνωρίζουμε, δεν είχε πραγματοποιήσει την απειλή του, ούτε κι ο Άδωνις Γεωργιάδης έφυγε το 2015 όπως απειλούσε.

Λίγες μέρες μετά τη δήλωση του 2019, ο Μητσοτάκης βγήκε αυτοδύναμος και ο κ. Ζουράρις παρέμεινε στην Ελλάδα. Η λεπτομέρεια που μπορεί να τον έκανε να αλλάξει γνώμη τότε ήταν ότι εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που ενδεχομένως του «γλύκανε» την απογοήτευση και τον κράτησε κοντά μας.

Τώρα που δεν εξελέγη; Αν βγει ξανά η ΝΔ, θα αντέξει μια τετραετία εδώ με Μητσοτάκη και χωρίς βουλευτικό μισθό;

9) Μετανάστευση στη Δύση

Άσχετο, αλλά τι ενδιαφέρον που και ο Ζουράρις και διάφοροι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς απειλούν ότι θα μεταναστεύσουν (και ενίοτε το κάνουν), αποκλειστικά και μόνο σε χώρες καπιταλιστικές.

Έναν δεν θυμάμαι να έχει πάει πχ. στην Βενεζουέλα.

Ή μάλλον θυμάμαι, τον Γιάννη Κουζηνό που πήγε με την οικογένειά του πιστεύοντας τα αριστερά ΜΜΕ, και μετά πάλεψε με νύχια και με δόντια -και με crowdfunding- για να γλιτώσει απ’ τον εφιάλτη της Βενεζουέλας και να μεταναστεύσει ξανά στη Δύση.

Το 2016:

Ακόμα και τώρα ο Γιάννης Κουζηνός και η οικογένειά του προσπαθούν να ‘δραπετεύσουν’ απ’ τη Βενεζουέλα | LiFO

Οι τελευταίες εξελίξεις για την οικογένεια που, εγκλωβισμένή στο Καράκας, δίνει κάθε μέρα σκληρό αγώνα για ένα κομμάτι ψωμί

Είχα γράψει τότε: «Το κλισέ λέει πως συνήθως ακόμα και οι πιο σφοδροι πολέμιοι του καπιταλισμού, όταν πρόκειται να μεταναστεύσουν επιλέγουν γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους χώρες όπως είναι η Γερμανία, η ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία…

Κάποιος που επέλεξε την Βενεζουέλα, βρίσκεται σήμερα σε δύσκολη θέση και οι φίλοι του απ’ την Ελλάδα κάνουν μια crowdfunding καμπάνια για να μπορέσει να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα (της κρίσης), τη στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες ονειρεύονται να φύγουν.»

***

Screenshot 15 8

Οπότε μου φαίνεται λίγο υποκριτικό όταν κάποιος που καταφέρεται όλο μίσος εναντίον της Δύσης και του κακό καπιταλισμό, φεύγει απ’ την Ελλάδα και πάει πάλι… στη Δύση και τον κακό καπιταλισμό.

Εννοείται ότι υπάρχει καλύτερη Δύση και καλύτερη ποιότητα ζωής (και τη θέλουμε!), πχ. στη Σκανδιναβία. Απολύτως κατανοητό να πάει κάποιος σε κάποια καλύτερη χώρα. Η ένστασή μου είναι μόνο γι’ αυτούς που βροντοφωνάζουν την απέχθειά τους για τη Δύση γενικώς.

Screenshot 1 20 

10) Η Νένα Βενετσάνου με τον Βαρουφάκη

Screenshot 12

Εδώ πρέπει να πω ότι έχω ψηφίσει Νένα Βενετσάνου, στις Ευρωεκλογές του 2004!

Θυμάται κανείς το κόμμα «Γυναίκες για Μια Άλλη Ευρώπη» που όλη η λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτές ήταν γεμάτη με γυναίκες;

Αντιγράφω απ’ την Βικιπαίδεια:

Ως Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη είναι γνωστός ένας βραχύβιος εκλογικός συνασπισμός στην Ελλάδα. Ο συνασπισμός σχηματίστηκε από μικρά αριστερά κόμματα που συμμετείχαν στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά κτλ.), ανεξάρτητους/ες φεμινιστές/φεμινίστριες, αντιπολεμικούς ακτιβιστές και ανεξάρτητους αριστερούς ακτιβιστές.

Οι 24 υποψήφιοι του συνασπισμού ήταν γυναίκες, ενώ πρώτη βγήκε η Νένα Βενετσάνου, τραγουδίστρια και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.

Στις ευρωεκλογές 2004 ο συνασπισμός κέρδισε το 0.76% των ψήφων και λίγους μήνες αργότερα επέστρεψε στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

***

Βρήκα τη λίστα με τις 24 γυναίκες υποψήφιες και περιλαμβάνονται και κάποιες εκπλήξεις, αλλά και κάποιες γυναίκες που τότε δεν ήξερα αλλά σήμερα είναι γνωστές πολιτικοί.

1. Βενετσάνου Νένα, τραγουδίστρια-μουσικός, ενεργό μέλος της Καμπάνιας για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών και του δημοκρατικού-κοσμικού κράτους στο Ιράν,
2. Βρυχέα Άννα, καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, ενεργή στα κινήματα για το δικαίωμα  στην κατοικία, ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό,
3. Γεροβασίλη Όλγα, γιατρός, π. δημοτικός σύμβουλος του δήμου Άρτας,
4. Δρύλλη Ελισσάβετ, δικηγόρος,
5. Επιθυμιάδου Μάνια, βιοτέχνης, στέλεχος  του νεολαιίστικου κινήματος, σήμερα ενεργοποιείται στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα, ΑΘΗΝΑ.
6. Ζαφειράτου Χρυσάνθη, ψυχολόγος, ενεργή στο γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα, πρωτοστατεί στη δημιουργία του Κέντρου για τις κακοποιημένες γυναίκες στη Θεσσαλονίκη,
7. Καρακώστα Εύη, αρχιτέκτονας, νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά, μέλος της δημοτικής κίνησης “Ανθρώπινη Πόλη” στο Κερατσίνι,
8. Κεφαλά Βιβή, διεθνολόγος, δημοσιογράφος, πανεπιστημιακός,
9. Μήλιου Ζωή, δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας,
10. Μούρτζου-Ντούζγου Γωγώ, άνεργη, συμμετέχει στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα,
11. Μπακλατσή Τούλα, τοπογράφος, πολεοδόμος, συνδικαλίστρια στο χώρο των μηχανικών,
12. Μπομπόλου Λιλίκα, συνταξιούχος, ενεργή στο φεμινιστικό κίνημα,
13. Νικολιδάκη Φλώρα, ελεύθερη επαγγελματίας, Δίκτυο γυναικών κατά της βίας,
14. Πάπαρη Καίτη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια,
15. Πορτάλιου Ελένη, αν. καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, συνδικαλίστρια, ενεργή στα κινήματα πόλης και το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα.
16. Πούτου Κατερίνα, κοινωνική λειτουργός, ιδρυτικό μέλος της ΑΡΣΙΣ, δραστηριοποιείται σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού νέων,
17. Ρεντζή-Αγγελή Γκαίη, σκηνοθέτης,
18. Ρηγοπούλου Πέπη, αν. καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας,
19. Σαράφη Ασημίνα, νοικοκυρά,
20. Σταθάκη Μαρία,  δικηγόρος, δραστηριοποιείται στο  γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα και τη δημοτική κίνηση “Το Λιμάνι της Αγωνίας”,
21. Σταματάκη  Ελένη,  π. δημοτική σύμβουλος Πειραιά, δραστηριοποιείται στο γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα και τη δημοτική κίνηση “Το Λιμάνι της Αγωνίας”,
22. Σωτήρχου Ιωάννα, δημοσιογράφος, δραστηριοποιείται σε θέματα καταστολής, αποκλεισμού, δικαιωμάτων και στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα,
23. Τόλια Μαριάννα, δημοσιογράφος, με δράση στο χώρο του θεάτρου και ειδική ενασχόληση με θέματα φύλου,
24. Τσοκάκη Χρυσούλα, γιατρός, δημοτική σύμβουλος δήμου Νέας Σμύρνης,

11) Τώρα ο Μπογδάνους έδωσε τα χέρια με άλλους επτά!

Screenshot 13

Ανακοινώθηκε ο “Πατριωτικός Συνασπισμός”, τον οποίο αποτελούν οι παρακάτω δυνάμεις:

η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ του Προδρόμου Εμφιετζόγλου

η ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. του Κωνσταντίνου Μπογδάνου,

το ΚΙΝΗΜΑ ’21 του Ζώη Μπέχλη

οι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ του Φαίδωνα Βόβολη,

το Τ.ΟΛ.ΜΑ. του Θανάση Κολυβά,

ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ του Γιάννη Μαλταμπέ

το ΕΛΚΙΣ του Δημήτρη Μπακάλη

η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ του Ηλία Μαρκόπουλου

το ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑ του Παναγιώτη Ματζάνα

Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου λέει: «Στις επόμενες μέρες εκτιμούμε ότι θα έρθουν και άλλα κόμματα να ενωθούν μαζί μας στην κοινή προσπάθεια. Θα με ρωτήσετε: Γιατί δεν συμμετέχει ο κ. Νάτσιος ή ο κ. Βελόπουλος; Του κ. Νάτσιου, του ζητήσαμε τρεις φορές να συνεργαστούμε αλλά το απέρριψε. Λυπούμεθα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτε. Στον κ. Βελόπουλο επίσης ζητήσαμε να συνεργαστούμε, αλλά εκείνος δεν μας προσέφερε ούτε μία έδρα δια αντιπροσώπου.

Έλληνες Πατριώτες, σας καλούμε να μας υποστηρίξετε με όλες σας τις δυνάμεις στον αγώνα αυτό για την Πατρίδα μας. Με τις θερμές πατριωτικές μου ευχές, για μία γερή νίκη, για το καλό μας, για το καλό των παιδιών μας, για το καλό της Πατρίδας μας.

Σας χαιρετώ με πατριωτικούς χαιρετισμούς,

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου».

Έψαξα στα αποτελέσματα να βρω τι πήραν ξεχωριστά.

Αν δεν κάνω λάθος, ΜΟΝΟ τρία απ’ αυτά τα κόμματα κατέβηκαν στις πρώτες εκλογές (τα άλλα πιθανώς είχαν κοπεί απ’ τον Άρειο Πάγο).

Το ΚΙΝΗΜΑ ’21 του Ζώη Μπέχλη ήταν το πιο δημοφιλές απ’ αυτά με 0,59% και 34.920 ψήφους.

Οι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ του Βόβολη πήραν 0,35% και 20.429 ψήφους.

Το ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ (Τ.ΟΛ.ΜΑ), πήρε 0,24% και 14.059 ψήφους.

Συνήθως πάντως τέτοια “supergroups” δεν αθροίζουν τις δυνάμεις τους όταν ενώνονται.

Screenshot 14

Μερικές φορές μάλιστα παίρνουν και ακόμα λιγότερο απ’ ό,τι έπαιρναν πριν την ένωση.

Αξέχαστο, απ’ το 2012: Τζήμερος και Μάνος κατέβηκαν χωριστά στις πρώτες εκλογές, πήραν 2,15% και 1,8% αντίστοιχα (συνολικά 3,95%). Κατέβηκαν μαζί στις δεύτερες, πήραν μόλις 1,59%.

——————

*Την Δευτέρα πάλι μαζί με νέα “11 της ημέρας”

Πριν απ’ αυτό, το Σάββατο νέο επεισόδιο στο podcast:

Άρης Δημοκίδης on Twitter: “H φωτο είναι από εμετικό, συνωμοσιολογικό σάιτ. Το Σάββατο στο podcast Μικροπράγματα: “Η σκληρή αλήθεια για τους Εβραίους της Ελλάδας”, που τόσο δυσφημίστηκαν, κυνηγήθηκαν, εξοντώθηκαν. pic.twitter.com/VBhJjMS0jH / Twitter”

H φωτο είναι από εμετικό, συνωμοσιολογικό σάιτ. Το Σάββατο στο podcast Μικροπράγματα: “Η σκληρή αλήθεια για τους Εβραίους της Ελλάδας”, που τόσο δυσφημίστηκαν, κυνηγήθηκαν, εξοντώθηκαν. pic.twitter.com/VBhJjMS0jH

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
12 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
τυχαίος περαστικός
τυχαίος περαστικός
10 μήνες πριν

Για το 2: Μπράβο στους επικοινωνιολόγους του κυρίου Μητσοτάκη και στον ίδιο που δέχεται να είναι μοδάτος. Δυστυχώς έχει ευτελιστεί τόσο πολύ η έννοια της πολιτικής και της ουσίας της που πλέον το παιχνίδι παίζεται με καθαρά εμπορικούς όρους. Το να έχεις καλό επικοινωνιολόγο και λογογράφο είναι must οπως ήταν ας πούμε παλιά η συνεργασία πρωτοκλασάτων τραγουδιστών με τον Φοίβο γιατί θα εξασφάλιζε σίγουρη εμπορική επιτυχία. Για το 11 περί Μπογδάνου: Σας συγχαίρω που αν και μπορεί από κεκτημένη ταχύτητα ή μικρή απροσεξία προσθέσατε στο επίθετό του το γράμμα ύψιλον μετά το όμικρον. Μην το διορθώσετε, έτσι κι αλλιώς σαν… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 10 μήνες πριν από τυχαίος περαστικός
Vasvas
Vasvas
10 μήνες πριν

Για το 1: Οι επικοινωνιολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και έχουν δεύτερη δουλειά: είναι καθηγητές αγγλικών στα στελέχη του κόμματος. Ενδεχομένως και οδοντίατροί τους, αν λάβουμε υπόψη τον αγαπημένο. https://www.lifo.gr/culture/tzimis-panoysis-ston-syriza-den-mporoyn-na-ftiaxoyn-ta-dontia-toys-kai-tha-ftiaxoyn-kratos 3 Τα έλεγε η Γιάμαλη αλλά δεν ακούγατε. Οι νέοι ήθελαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά ψήφισαν ΝΔ!… 6 Έχει όντως δίκιο ο αγαπημένος σχολιαστής. Σχετικοάσχετο αλλά ακόμα χειρότερα, χρειάζεται άμεσα σοβαρή λύση στο θέμα τροχαίων. Ή απλά εφαρμογή νομοθεσίας. 9 Τα έχουμε πει ξανά. Όλοι παραπονιούνται γιατί πιστεύουν σε δόγματα και ανεφάρμοστες πολιτικές/θεωρίες. Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη. Ο κανόνας του αριστερού είναι διεθνώς αναγνωρισμένος: θέλω αριστερά -> παίρνω αριστερά με τα όλα… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Γράφων
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Vasvas

Για το 9 σου: https://en.m.wikipedia.org/wiki/No_true_Scotsman Και η ερώτηση για το τυράκι στο trivial. Γιατί την ΕΣΣΔ και τις λοιπές χώρες του σιδηρούν παραπετάσματος τις λέγανε χώρες “του υπαρκτού σοασιαλισμού”; Για δεν υπήρχε κι άλλος. Τα γκούλακ, ο σταλινισμός, οι παρακολουθήσεις, οι “ελεύθερες” εκλογές με το ένα κόμμα ήταν ο μοναδικός σοσιαλισμός που υπήρχε. Οι άλλοι σοσιαλισμοί ήταν μόνο στα μυαλά του Καστοριάδη (που τον σέβομαι απεριόριστα), του Ραφαηλίδη (που τον σέβομαι ελάχιστα) και των λοιπών κασκολιάρηδων με τα τσιμπούκια και τα μούσια, όπως ο Ζίζεκ (που στις μέρες μας αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον). Ποιος είναι ο μόνος κοινά… Διαβάστε περισσότερα »

Vasvas
Vasvas
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Γράφων

Ρε αγαπημενε, τι θυμηθηκα με τις ελευθερες εκλογες με το ενα κομμα που ειπες:

Ο τσιπρας που ηταν μοναδικος υποψηφιος του κομματος και ειχε βγει με 99%

Ακομα γελαω…

Καλο τριημερο!

Γράφων
Γράφων
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Vasvas

Και για να το κλείνουμε: https://youtube.com/watch?v=xgXonrf8rFw&feature=share9 Εδώ ο κομμουνιστής Ραφαηλίδης μας εξηγεί, επί λέξη, ότι “ο φασισμός του Μουσολίνι ήταν μια παραφθορά του σοσιαλισμού”. Εγώ, που δεν είμαι κομμουνιστής, δεν λέω παραφθορά. Λέω έκδοση. Ήταν ακόμα μία περίπτωση του “μα αυτό δεν ήταν αληθινός σοσιαλισμός”. Κάτι σαν τον Στάλιν, τον Πολ Ποτ, τον Ζαχαριάδη, τον Τσίπρα και πάει λέγοντας. Ο καπιταλισμός δεν είναι καθόλου καλό σύστημα. Είναι σκληρός, κυνικός, επώδυνος. Δυστυχώς είναι ό,τι καλύτερο από αυτά που υπάρχουν. Στον καπιταλισμό το ψωμί πωλείται όχι για αυτόν που πεινάει αλλά για αυτόν που έχει να το πληρώσει. Αυτό είναι κυνικό. Αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

Ariella Said
Ariella Said
10 μήνες πριν

Είμαι εναντίον του tiktok και δεν θα το κατέβαζα ποτέ στο κινητό μου, γιατί υπάρχει πραγματικά σοβαρό ενδεχόμενο να το χρησιμοποιεί η Κινέζικη κυβέρνηση για συλλέγει προσωπικά δεδομένα των χρηστών, ενδεχομένως και για λόγους κυβερνοκατασκοπείας. Και ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει πει εξάλλου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει ισχυρές συστάσεις να μην το χρησιμοποιούν οι πολιτικοί, ότι ο ίδιος το έχει απαγορεύσει στους υπουργούς του, και ότι δεν το έχει κατεβασμένο στο κινητό του, αλλά σε κάποια ξεχωριστή συσκευή. Παρόλα αυτά, το χρησιμοποιεί ως βασικό προεκλογικό μέσο επικοινωνίας με τους πολίτες της νέας γενιάς, πράγμα που είναι εντελώς αντιφατικό… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Γράφων
10 μήνες πριν

Έχοντας εργαστεί από ελεύθερος επαγγελματίας μέχρι για ελληνική ομόρρυθμη κι από ελληνική πολυεθνική εισηγμένη στο ΧΑΑ μέχρι πολυεθνική που η μητρική της είναι εισηγμένη στο Nasdaq επιβεβαιώνω ότι για health and safety issues, αλλά και για την νομιμότητα εν γένει, περισσότερο από όλους κόπτονται οι αλλοδαπές πολυεθνικές της Δύσης και όχι η Μπαρμπαμήτσος ΑΕ. Ακολουθούν industry regulations και τους επιβάλουν οριζόντια και κάθετα χωρίς να περιμένουν εθνικές νομοθεσίες ή ελεγκτές να τις αναγκάσουν. Στις πολυεθνικές έχεις να φοβάσαι ένα κεντροποιημένο πρόβλημα, που, αν υπάρξει, είναι βέβαια σημαντικό. Η Μπαρμπαμήτσος ΑΕ θα κλέψει και λάδι από τα καντήλια για να επιβιώσει… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 10 μήνες πριν από Γράφων
kstefi
kstefi
10 μήνες πριν

Ο “ευαισθητούλης” που έχει τα καλύτερα για τον εαυτό του-πολύ συχνά από κληρονομημένα προνόμια και πάντα μέσω του καπιταλισμού βεβαίως βεβαίως-, θα σου πει πως παλεύει για να απολαμβάνουν και οι άλλοι το ευ ζην που απολαμβάνει ο ίδιος. Βέβαια αυτό δείχνει μηδενική πρακτική αντίληψη του πώς λειτουργεί ένα -οποιοδηποτε-σύστημα, αλλά τι να κάνουμε που σε αυτόν τον κόσμο, δυνατότερη φωνή έχουν, αυτοί που δεν ξέρουν, τι μετράμε σε λίτρα; Ευτυχώς για την ανθρωπότητα, οι αληθινοί game changers, δεν μιλάνε πολύ, αλλά δουλεύουν. Ωστόσο, καμιά φορά απολαμβάνω το βαυκάλημα περί υποτιθέμενης ηθικής, αριστερών ανεπάγγελτων με σούπερ ντούπερ real estate δεκανίκια… Διαβάστε περισσότερα »

τυχαίος περαστικός
τυχαίος περαστικός
10 μήνες πριν

Μια σκέψη που θα ήθελα να συμπληρώσω σχετικά με τον αριθμό 6 και τα εργατικά δυστυχήματα: Ανέκαθεν μου έκανε τρομερή εντύπωση η έλλειψη ενσυναίσθησης και ταξικής συνείδησης του κόσμου. Δεν εννοώ μόνο μεταξύ των avatars με σχόλια, όπως είμαστε όλοι μέσα στο ίντερνετ αλλά και εκεί έξω σε συζητήσεις, σε επιλογές που βλέπω να κάνουν οι άνθρωποι. Όχι όλοι αλλά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Γράφω αυτά τα λόγια όντας βαθιά προβληματισμένος. Ο κόσμος δεν κατανοεί την ταξική του θέση, αυτό έχω καταλάβει από συζητήσεις. Ακόμα κι αν κάνει διαφορετικές επιλογές που πάνε κόντρα στο εργατικό του συμφέρον θα μπορούσε… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 10 μήνες πριν από τυχαίος περαστικός
Γράφων
Γράφων
10 μήνες πριν

Αποδέξου την πιθανότητα κάποιος να έχει πολύ valid arguments κατά αυτού του ιδεολογικού συρφετού που αυτοπροσδιορίζεται ως σημερινή αριστερά και να μην είναι ή βολεμένος ή με νοίκια ή ηλίθιος. Αποδέξου ότι η στήριξη σε ένα κόμμα που έχει και φιλεργατικές και εμφυλιοπολεμικές θέσεις συντείνει σε έναν κοινό παρανομαστή. Κυρίως όταν οι εμφυλιοπολεμικές του θέσεις δεν είναι προϊόν ερμηνείας αλλά προκύπτουν αβίαστα από την ανάγνωση του προγράμματός του. Το λένε οι ίδιοι δηλαδή. Επίσης, αν δεν γουστάρεις φυσεκλίκια δεν γουστάρεις και Μποφίλιου που περιμένει τον Ηγέτη για να βγει στο βουνό. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και έτσι και… Διαβάστε περισσότερα »

τυχαίος περαστικός
τυχαίος περαστικός
10 μήνες πριν
Απάντηση σε  Γράφων

Πιθανόν να έχετε την ίδια γνώμη για μένα με αυτό που θα γράψω για εσάς οπότε δεν έχει νόημα να αναλωθούμε πολύ σε λογικά σφάλματα που μπορεί να κάνει ο ένας ή ο άλλος και διάφορα τέτοια. Εσείς μπορεί να με θεωρείτε ακροαριστερό που κρίνει χωρίς λογική κι εγώ διάφορα τέλος πάντων. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ενώ πραγματικά έχω καλή διάθεση να πω ότι είστε σωστός, αμερόληπτος, αντικειμενικός, δημοκρατικός πολίτης κι όλα καλά, κάπου βλέπω μια μονομέρεια στην κριτική σας ή σε κάποιες απόψεις σας περί δικαιωμάτων που με εμποδίζει να πω ότι ναι αυτός ο άνθρωπος… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 10 μήνες πριν από τυχαίος περαστικός
Γράφων
Γράφων
10 μήνες πριν

Ρε φίλε μου δεν έχω γνώμη για σένα. Δεν σε ξέρω. Δεν είναι όλα θέμα του πως αισθάνεται κάποιος για κάτι. Αυτά που λες σχολιάζω, όχι εσένα. Με σαφήνεια λέω, καθαρά: Ο σοσιαλισμός έχει άμεση ιδεολογική συνάφεια με την βία. Στην μαρξιστική και μαοϊκή της εκδοχή είναι εγγενές κομμάτι της θεωρίας. Στις άλλες εκδοχές (στην εθνικοσοσιαλιστική, στη φασιστική) είναι απόλυτα αποδεκτό μέσον. Για αυτό με ακούς να μιλάω περισσότερο για τη μία πλευρά. Γιατί η παραβατική συμπεριφορά είναι προϊόν της θεωρητικής/ιδεολογικής κατάρτισης. Δεν μπορεί να συζητάμε ωραιοποιητικά και με ηδυπάθεια για πάντα. Στην Ελλάδα η αριστερά από την χούντα και… Διαβάστε περισσότερα »

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!