in

Αγαπητή «Α, μπα»: Μέτα την δολοφονία του George Floyd πιστεύεις ακόμα ότι η Αμερική είναι η χώρα της ελευθερίας;

Νιώθεις ελεύθερος όντως στην Αμερική ή αυτό συμβαίνει αν είσαι λευκός και προνομιούχος;

Νιώθεις ελεύθερος όντως στην Αμερική ή αυτό συμβαίνει αν είσαι λευκός και προνομιούχος; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Capture 23

Υπο το φως τον όσων έγιναν με τον George Floyd, οχι οτι ειναι κατι καινουριο που δεν εχουμε ξαναδει, και ακριβως για αυτο Λενα ηθελα να σε ρωτησω αν συνεχιζεις να πιστεύεις οτι στην Αμερικη καταλαβαινεις τι θα πει να εισαι ελευθερος πολίτης, και αν ναι, πώς το αιτιολογεις οταν υπαρχουν Αμερικανοι πολιτες οι οποιοι λογω χρωματος μπορει να δολοφονηθουν επειδη πληρωσαν με πλαστο 20δολαρο ξερω γω, η επειδη εκαναν τζοκινγκ σε λαθος πλουσια περιοχη, η επειδη απλως υπηρχαν. Νιωθεις ελευθερος οντως στην Αμερική ή αυτο συμβαινει αν εισαι λευκος και προνομιουχος; Ζω Λονδινο, εχω ενα σωρο μαύρους φιλους, και οσοι απο αυτους εχουν παει USA ειπαν το ιδιο πραγμα. Το μονο μερος οπου χεζονταν πανω τους μην τους σταματησει η αστυνομια γιατι μπορει να βρεθουν με καμια σφαιρα στο κεφαλι επειδη εβαλαν το χερι στην τσέπη για να δειξουν το διπλωμα οδηγησης. Δεν εχω παει ποτε Αμερικη, οτι ακουω και διαβαζω μονο, και θα ηθελα την αποψη σου.

Επειδή φαίνεται ότι μια απλή φράση λόγω συντομίας μπορεί να είναι δυσνόητη, κι επειδή μερικοί θίχτηκαν και ελαφρώς, θα το αναλύσω λίγο περισσότερο.

Δεν είπα ότι η Αμερική είναι τέλεια, καλή, η καλύτερη, κάπως καλύτερη, έχει λύσει όλα τα προβλήματα, δεν έχει προβλήματα, έχει πετύχει να φέρει την ισότητα ή έχει νικήσει τον καπιταλισμό. Είπα κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο: ΕΓΩ κατάλαβα κάτι. ΕΓΩ, που έχω την ιστορία που έχω. Ως Ελληνίδα, με τη σχέση κράτους/πολίτη που είχα μάθει. Εγώ, κατάλαβα τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος πολίτης – δεν είπα ότι όλοι οι κάτοικοι της Αμερικής ζουν ως ελεύθεροι πολίτες. Είδα πώς είναι όταν οι πολίτες αντιμετωπίζονται ως υπεύθυνοι άνθρωποι που αποφασίζουν για τον εαυτό τους, και πώς γίνεται οι πολίτες να μην ρωτάνε «πού είναι το κράτος» αλλά να αναλαμβάνουν μόνοι τους δράση. Είδα πώς είναι όταν το Κράτος έχει διαχωριστεί πλήρως από την εκκλησία, και πώς γίνεται να είναι πολύ δύσκολη η δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων. Είδα πώς γίνεται να μην πηγαίνεις ποτέ στην εφορία και να μην ξέρεις ποτέ ποιος χειρίζεται την υπόθεση σου από πριν. Είδα πώς γίνεται να είσαι υποχρεωμένος να απαντήσεις σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ένα σπίτι όταν θέλεις να το πουλήσεις, και αν πεις ψέματα, μαύρο φίδι που σε έφαγε. Είδα τι συμβαίνει όταν ο τοπικός δικαστής εκλέγεται και δεν τοποθετείται από ένα υπουργείο, και όταν οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να θέσει ένα ερώτημα σε δημοψήφισμα. Είδα την προσωπική ευθύνη σε δράση, και είδα αποτελέσματα.

Ξανά, δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην Αμερική. Λέω ότι είδα έναν διαφορετικό τρόπο δομής της εξουσίας, με διαφορετικό διαχωρισμό, με διαφορετικές εξουσίες, με διαφορετική φιλοσοφία. Φυσικά έχει βαθιά θέματα η Αμερική, το ένα είναι ο ρατσισμός εναντίον των μαύρων, το άλλο είναι η οπλοκατοχή, και αυτά τα δυο συνδέονται. Δεν έκανα σχολιασμό για όλο το σύστημα. Είδα, μεταξύ άλλων, πώς ένα κράτος μπορεί να οργανωθεί έτσι ώστε να μην λειτουργεί ως μαμά. Δεν αρέσει σε όλους. Είδα κι άλλα, δεν είδα μόνο αυτό. Έχει παρενέργειες, έχει δευτερεύουσες επιπτώσεις, έχει σκληρότητα, έχει ψυχρότητα, έχει τρομαχτική ανισότητα, έχει ένα σωρό. Αλλά εγώ, για μένα μιλάω, εγώ ένιωσα ΚΑΙ ελευθερία. Δεν είπα ότι είναι το μόνο που ένιωσα.

Είμαι προνομιούχα, γι’αυτό βιώνω κυρίως αυτή την πλευρά κι όχι τις άλλες, χαίρω πολύ, το ξέρω. Τουλάχιστον όμως δεν λέω all lives matter, όπως λένε οι ημιμαθείς απολιτίκ πάνω από τον φρέντο τους.

Συμπλήρωση: έκανα μια απόπειρα να εξηγήσω γιατί δεν είναι η Αμερική η χώρα του Κακού, όπως παρουσιάζεται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Μίλησα από την πλευρά μου διότι δεν μπορώ να μιλήσω για τα τριακόσια εκατομμύρια στο τεράστιο χωνευτήρι που είναι αυτή η χώρα, και όχι για να διαχωρίσω τη θέση μου από τα προβλήματα. Δεν είναι ατομισμός να αναγνωρίζεις και να παραδέχεσαι το προνόμιο σου, είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Επίσης, όποια ζει στην Ελλάδα ως λευκή στρέιτ ελληνίδα, έχει όσα προνόμια έχω κι εγώ. Ο λόγος που έγραψα αυτά που έγραψα δεν είναι ότι θίχτηκα προσωπικά, αλλά επειδή δεν μου αρέσει ο αντανακλαστικός αντιαμερικανισμός που κάνει κακό στην Ελλάδα.Τέλος, δεν έχω μόνο θετικές εμπειρίες, αλλά εδώ δεν γράφω γι’αυτές. Και ακόμη πιο τέλος, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κάποιος που έχει μεγαλώσει σε μικρή χώρα πόσο ασαφές είναι να λέμε “στην Αμερική”. Υπάρχουν πενήντα Αμερικές. Οι εμπειρίες κάποιου που ζει στην Πενσιλβάνια δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με κάποιον που μεγάλωσε στην Καλιφόρνια. Κάθε πολιτεία είναι μια χώρα. Τα νέα της Αμερικής που φτάνουν ως ειδήσεις σε άλλες χώρες, φτάνουν και σε πολλούς Αμερικάνους ως ειδήσεις από αλλες “χώρες”. Οπότε όποιος λέει “πώς γίνεται να ζεις καλά όταν στην Αλαμπάμα σκοτώνονται” είναι αυτός που ζει καλά στην Ελλάδα ενώ στη Νότιο Αφρική σκοτώνονται. 

Κι άλλο edit, όσο προχωράνε οι παρανοήσεις, ενώ προσέχω πολύ τι γράφω: δεν είπα “εγώ αισθάνομαι ελεύθερος πολίτης στην Αμερική”. Εγώ δεν αισθάνομαι έτσι, γιατί καταρχάς δεν είμαι πολίτης της Αμερικής για να έχω τέτοια γνώμη, είμαι μετανάστρια, άρα εξ’ορισμού από τους μη-προνομιούχους της χώρας. Είπα ότι κατάλαβα τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος πολίτης θεσμικά, και αυτό σε αντιπαράθεση με όσα ήξερα ως τώρα, χωρίς να εννοώ ότι επειδή το κατάλαβα, η Αμερική το έχει πετύχει στο 100% χωρίς κανένα πρόβλημα. Να δω πόσα ακόμα θα συμπληρώσω μέχρι να αλλάξει η μέρα.

Βλέπω ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να καταλάβουν τι θέλω να πω. Θίγομαι, όντως, όχι προσωπικά, αλλά επειδή στενοχωριέμαι για την Ελλάδα. Όταν γράφω για την Αμερική, πάλι για την Ελλάδα γράφω. Ο αυτόματος αντιαμερικανισμός είναι επαρχιωτισμός, όπως είναι και η λατρεία της Αμερικής σε άλλες φτωχές χώρες. Χρειάζεται ψύχραιμη κριτική, και δεν είναι ψύχραιμο να μην προσπαθείς να καταλάβεις πώς μια χώρα είναι υπερδύναμη, και όχι, δεν είναι μόνο επειδή είναι μια αμείλικτη απάνθρωπη μηχανή. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, από τους οποίους μπορούμε να παραδειγματιστούμε. Είναι σύνθετο το φαινόμενο, και στην Ελλάδα φτάνει μόνο μια πτυχή. Προσπαθώ να μιλήσω για άλλες αποχρώσεις που δεν είναι αυτές που κυκλοφορούν σε χώρες που έχουν φάει πολύ σανό σχετικά με τη Δύση, και αυτό τους έχει κάνει μεγάλο κακό.

Θα προσπαθήσω να μείνω εδώ, γράφοντας το εξής. Μετά την δολοφονία του Φλόιντ, ακολούθησαν – ακολουθούν δέκα μέρες τεράστιας κινητοποίησης σε όλη τη χώρα, με συγκεκριμένα αιτήματα. Φαντάζομαι ότι και αυτά τα βλέπετε. Γίνονται δυναμικά, και έχουν ήδη να φαίνονται αλλαγές στη νομοθεσία σε επι μέρους πολιτείες. ΚΑΙ αυτό είναι η Αμερική. Οι κοινωνικοί αγώνες είναι συνταρακτικοί όταν τους ζεις από κοντά, έχουν μια δυναμική που δεν φανταζόμουν, και γίνεται συνέχεια σε όλα τα επίπεδα, ακόμα κι εδώ στο χωριό μας. Δεν λέω ότι λύθηκε το πρόβλημα του ρατσισμού, μιλάω για την σχέση των πολιτών με την εξουσία. Κάποιων πολιτών. Όχι ασήμαντης μερίδας. Προσπαθώ να το πω όσο πιο αναλυτικά γίνεται. Ελπίζω να υπάρχουν κάποιοι που διαβάζουν και αποκομίζουν κάτι. Αυτή είναι η ελπίδα μου. Ουσιαστικά, ασκώ κριτική στην Ελλάδα επειδή την πονάω, δεν είμαι εγώ το θέμα. Η σκέψη είναι πολιτική, και στόχο έχει τον προβληματισμό.

Ο σημερινός τίτλος του editorial board, της διοίκησης δηλαδή της εφημερίδας των New York Times, είναι “δήμαρχε Ντι Μπλάζιο, ξύπνα. Η αστυνομία είναι εκτός ελέγχου”. Οι New York Times δεν είναι ένα αριστερό μπλογκ περιορισμένης εμβέλειας, είναι μέρος του κατεστημένου. ΚΑΙ αυτό είναι η Αμερική.

Κι άλλη μια συμπλήρωση: δεν είπα “η Αμερική είναι η χώρα της ελευθερίας”, δεν είπα “αισθάνομαι ελεύθερη” έτσι γενικώς και αορίστως, είπα “κατάλαβα τι σημαίνει ελεύθερος πολίτης’. Το “κατάλαβα τι σημαίνει” δεν ταυτίζεται με το “είμαι”. Κατάλαβα και τι σημαίνει να είσαι πλούσιος στην Αμερική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι πλούσια. Κατάλαβα και τι σημαίνει να είσαι φτωχός, ούτε φτωχή είμαι. 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

181 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Pardalo Katsiki
Pardalo Katsiki
3 χρόνια πριν

Δεν γνωρίζω αν έχει ειπωθεί ήδη, γιατί μένω Δυτική Ακτή και διαβάζω τις αναρτήσεις σχετικά αργά, αλλά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων άμεσα και σχεδόν καθολικά σε πολλές πόλεις/πολιτείες της Αμερικής, οργανώθηκε τεράστιο σχέδιο καταστολής, με αποκορύφωμα την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ 18:00 – 06:00. Δεν μιλάω για απαγόρευση κυκλοφορίας για επιδημιολογικούς λόγους, η οποία εδώ είναι προαιρετική και στην Ελλάδα η μη τήρησής της συνεπαγόταν προστίμου, αλλά για απαγόρευση για πολιτικούς λόγους, όπου η μη τήρησή της συνεπάγεται σύλληψη. Όλο το βράδυ πετάνε ελικόπτερα πάνω από τα σπίτια μας για να ελέγχουν ποιος βγαίνει έξω.… Διαβάστε περισσότερα »

Rubia
Rubia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Λένα μερικοί καταλάβαμε τι θες να πεις. Μην πτοείσαι παρακαλώ και συνέχισε να μας δίνεις τη ματιά σου όταν έχεις όρεξη. Προσωπικά σε διαβάζω σαν ένα ανοιχτό παράθυρο στο μικρόκοσμό μου.

Captain Mauser
Captain Mauser
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Όσον αφορά την τελευταία παράγραφό σου, το έχεις πει σε προηγούμενο ποστ : “Σπουδαίο πράγμα η κατανόηση κειμένου”. Keep it on, Λένα. Πολλοί εδώ μέσα ρουφάμε τα κείμενά σου μέχρι τελείας.

Abbi Abrams
Abbi Abrams
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Λένα, είμαι και εγώ μια από τις αναγνώστριες που κατάλαβα το σκεπτικό σου. Γενικά, σε διαβάζω πάνω από έξι-εφτά χρόνια και τα λόγια σου μου έχουν ανοίξει τα μάτια (και το μυαλό) σε ένα σωρό πράγματα. Μην πτοείσαι από τον αρνητισμό, συνέχισε να μας εμπνέεις !! ΥΓ.1: Παρόλο που διαβάζω τα πάντα στο site, είναι η τρίτη φορά που ένιωσα την ανάγκη να σχολιάσω (συνήθως με καλύπτουν πιο εύγλωττες σχολιάστριες). ΥΓ.2: Είναι εντελώς ΑΣΧΕΤΟ με την κουβέντα, αλλά κατάγομαι από τη Λευκάδα και πέρυσι το καλοκαίρι πήγα στο “Αγνάντιο” πρώτη φορά, αφού είχα δει τα ποστ σου στο ινσταγκραμ. Το… Διαβάστε περισσότερα »

αράχνη
αράχνη
3 χρόνια πριν

“ΕΓΩ, κατάλαβα τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος πολίτης” Το μεγαλείο του ατομισμού. “Είδα πώς είναι όταν το Κράτος έχει διαχωριστεί πλήρως από την εκκλησία” Μόνο που σε κάποιες πολιτείες οι χριστιανοταλιμπάν είχαν τέτοια επιρροή στους ρεπουμπλικάνους που απαγορεύτηκαν οι εκτρώσεις ακόμα και σε θύματα βιασμού. Ο Τραμπ προχτές διέλυσε με δακρυγόνα συγκέντρωση ειρηνικών διαδηλωτών για να ποζάρει και να φωτογραφηθεί με τη βίβλο. “Είδα τι συμβαίνει όταν ο τοπικός δικαστής εκλέγεται και δεν τοποθετείται από ένα υπουργείο, και όταν οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να θέσει ένα ερώτημα σε δημοψήφισμα” Στο ανώτατο δικαστήριο όμως οι δικαστές εκλέγονται δια βίου και ο Κάβανο… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αράχνη

Εγώ βλέπω το μεγαλείο του ατομισμού, όταν ένα άτομο αποπειράται μια ηθικοπλαστική ακύρωση της προσωπικής εμπειρίας ενός άλλου ατόμου, στο όνομα μιας κοινωνίας που πάσχει έτσι κι αλλιώς.

Rubia
Rubia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αράχνη

Βρε αράχνη μου το ΕΓΩ που έχει γράψει η Λένα είναι επειδή μιλάει μόνο για αυτά που βιώνει η ίδια έτσι όπως τα βιώνει. Και το τονίζει για αυτό το λόγο. Δεν νομίζω ότι είναι ατομισμός να μιλάς για τις εμπειρίες σου, ειδικά επίσης επειδή δεν τις παρουσιάζει σαν πανανθρώπινη αλήθεια.

αράχνη
αράχνη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rubia

Kαταλαβαίνω τί εννοείτε κι εσύ και η leas. Προσωπικά δεν θα έλεγα ότι είμαι ελεύθερη επειδή ζω κάτω από μια στέγη, διατηρώ κάποια στοιχειώδη προνόμια και δεν υποφέρω όπως οι πρόσφυγες που ζουν σε άθλιες συνθήκες στοιβαγμένοι σε στρατόπεδα, όπως δεν έμεινα αδιάφορη ούτε για τον Ζακ ούτε και για τον Βασίλη Δημάκη τις προάλλες. Επειδή το θέμα αυτό είχε τεθεί ξανά και δεν είχα σχολιάσει, σήμερα που είχα κάποιο χρόνο, έγραψα κάποια σημεία διαφωνίας με την Α μπα. Υπάρχουμε κι εμείς που δεν θεωρούμε την Αμερική χώρα της ελευθερίας κι ας μεγαλώσαμε με ροκ απόηχους του Γουντστοκ, διαβάζοντας Μπίτνικ.… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αράχνη

Αράχνη τι σχέση έχει το αν θεωρείς την Αμερική χώρα της ελευθερίας, με τη ροκ μουσική και τους μπιτνικ; Δεν πιάνω τη σύνδεση. Δεν είναι προαπαιτουμενο αυτής της αντιληψης (ότι η Αμερική “είναι η χώρα της ελευθερίας”) το να έχεις προτίμηση στο όποιο φιλοσοφικό και λογοτεχνικό ρεύμα και στο τάδε είδος μουσικής. Εντωμεταξύ δεν είπε καν η Λένα οτι θεωρεί την Αμερική χώρα της ελευθερίας. Είπε ότι κατάλαβε τί σημαινει ελεύθερος πολίτης. Δε νομίζω πως είπε καν ότι η ίδια είναι “απόλυτα” ελεύθερη. Το λέω αυτό επειδή έγραψες “προσωπικά δεν θα έλεγα ότι είμαι ελεύθερη επειδή ζω κάτω από μια… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

😘

BiggerOnTheInside
BiggerOnTheInside
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αράχνη

Έχουν ήδη ειπωθεί όλα σε σχέση με την ουσία αυτού του σχολίου, αλλά να προσθέσω κι εγώ το κατιτίς μου. Οκ, κάνω και λίγο προβολή τώρα, αλλά έχω κουραστεί με τα σχόλια τύπου “Βία είναι [συμπληρώστε ελεύθερα]”. Η βία δεν είναι τα πάντα. Η βία δεν είναι ούτε η φτώχεια, ούτε η κλιματική αλλαγή, ούτε ο ρατσισμός. Η βία είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, περιγράφει μία συμπεριφορά ατόμου προς άτομο με συγκεκριμένα χαρακηριστικά. Οι ανθρώπινες κοινωνίες της έχουν δώσει μια πολύ ξεκάθαρη σημασία και ο λόγος είναι το ότι πρέπει να οριοθετείται, γιατί ακριβώς ενέχει απαξία και τιμωρείται. Το να ορίζουμε… Διαβάστε περισσότερα »

Etern1ty_ GR
Etern1ty_ GR
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BiggerOnTheInside

@BiggerOnTheInside
Αν δε θεωρείς βία τη φτώχεια, τότε μόνο εχθρικά θα μπορούσα να σε αντιμετωπίσω εκεί που τελικά οι πράξεις συγκρούονται και βγαίνουν τα άλογα στοιχεία στην επιφάνεια. Που ακούς στην ελληνική τηλεόραση για τις συνθήκες κράτησης στις γυναικείες πτέρυγες φυλακών, για τους τοξικό εξαρτημένους, για τις εκτρώσεις γυναικών σε οικοτροφεία, για το πεδίο του Άρεως και γενικά για κάθε κοινωνικό απόκληρο. Όλοι αυτοί μέσω ιού αφέθηκαν στη μοίρα τους από το κράτος. Αυτή είναι η συμπεριφορά του κράτους. Αυτό λέγεται βία, η βία είναι μονοπώλιο και είναι του κράτους, νομιμοποιημένη. Μακάρι να καούν όλου του κόσμου οι Αθήνες.

BiggerOnTheInside
BiggerOnTheInside
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Etern1ty_ GR

Γιατί σώνει και ντε ορίζετε τη βία έτσι; Δεν έχει η φτώχεια αρκετή βαρύτητα από μόνη της; Γιατί πρέπει να την πούμε “βία” για να καταδικάσουμε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο; Καλοπροαίρετα το λέω, καταλαβαίνω την πρόθεσή σας, αλλά δε μπορώ να κατανοήσω αυτό τον εμπρηστικό τρόπο έκφρασης. Δε μπορώ να κατανοήσω το γιατί διαβάζετε κάτι σαφές και σπεύδετε να αναζητήσετε εχθρούς. Αρνούμαι να μπω σε αυτή τη λογική, αρνούμαι να αφήσω την οργή μου για όσα συμβαίνουν γύρω μας να θολώσει την κρίση μου και να με οδηγήσει σε τέτοιους αφορισμούς. Και κυρίως, αρνούμαι με όλο μου το είναι κάθε… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Λένα, επειδή τα διαβάζω το τελευταίο διάστημα, είναι ο ορισμός της κρατικής εξουσίας κατά Max Weber που λέει ότι η κρατική εξουσία είναι μηχανισμός επιβολής βίας κάποιου (εξουσιαστής) πάνω σε κάποιον άλλο (εξουσιαζόμενος) με δεδομένη την ύπαρξη αντίδρασης. Το σημείο ισορροπίας στην σχέση εξουσιαστή/εξουσιαζόμενου κάμπτεται εκεί που για κάποιο λόγο η κρατική εξουσία γίνεται ανεκτή και μετατρέπεται σε νομιμοποιημένη εξουσία. Αναφέρει τα χαρακτηριστικά της κρατικής εξουσίας ως την ανώτατη βούληση στην κοινωνία ακόμα και με μηχανισμούς βίας για την διευθέτηση συγκρούσεων και την προστασία του ατόμου από την έτερη ατομικότητα (homo homini lupus est). Για αυτό το κράτος έχει πάντα… Διαβάστε περισσότερα »

BiggerOnTheInside
BiggerOnTheInside
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Τέλειο σχόλιο, με ξελασπώσατε σήμερα! 🙂 Ναι στο Βέμπερ και βέβαια ο Λεβιάθαν του Χομπς. Αλλά γενικά, οποιοδήποτε βιβλίο πολιτικής/συνταγματικής θεωρίας αναφέρεται και σε αυτό το θέμα και υπάρχουν πολλές “εισαγωγές” αυτού του τύπου που αναφέρονται στο τι είναι κράτος και ποιος ο ρόλος του. Π.χ., Key Concepts in Politics και Political Theory: An introduction του Andrew Heywood. Στα ελληνικά, Μαρία Μαρκαντωνάτου, Το κράτος και το Μονοπώλιο της Βίας. Το “Ιστορία Πολιτικών Ιδεών” από Θ. Αντωνίου φαίνεται επίσης να αναφέρεται σε αυτό το θέμα, κρίνοντας από τον πίνακα περιεχομένων.

leas
leas
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BiggerOnTheInside

Ωραίες προτάσεις, BiggerOnTheInside, μπαίνουν στα προσεχώς. Ευχαριστώ!

Etern1ty_ GR
Etern1ty_ GR
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BiggerOnTheInside

Το υστερόγραφο είναι δική σου ανάλυση της κοινωνίας και ταυτόχρονα υπόνοια ότι η αντιπαράθεση γίνεται λόγω έλλειψης κατανόησης από μέρος μου. Αυτό είναι πατρονάρισμα και αποφυγή.
Εσύ εκφράζεις ένα κατεστημένο σκέψης που εγώ θέλω να καταστρέψω, δε κάνουμε διάλογο από αυτό το σημείο και μετά, εκπροσωπείς και εκφράζεις αντίθετα συμφέροντα.

BiggerOnTheInside
BiggerOnTheInside
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Etern1ty_ GR

Από μένα καλή τύχη στην προσπάθειά σας.

ΥΓ: Μα πώς με ξεσκεπάσατε;

https://images.app.goo.gl/2grH4YYEVR2u7yrD8

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αράχνη

Επίσης, όταν ο εισαγγελέας, ο δικαστής και ο αρχηγός της αστυνομίας εκλέγονται, υπάρχει κίνδυνος απίστευτων εκτροπών όταν αυτοί καθρεφτίζουν ένα ορισμένο επίπεδο ψηφοφόρων και λογοδοτούν μονάχα σε αυτούς, χωρίς να υπάρχουν άλλα θεσμικά αντίβαρα.

Barolo
Barolo
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αράχνη

Όποτε έχω προειδοποιησει κάποιον ότι θα καταφύγω στην αμερικανική δικαιοσύνη, το θέμα διευθετήθηκε άμεσα, πριν φτάσουμε εκεί. Όποτε έχω καταφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη πήρε χρόνια να φτάσει στο δικαστήριο, και μέχρι τότε ήταν αργά. Για πολλούς μαύρους αμερικανους είναι εφιαλτική η ζωή στην Αμερική, λόγω του ρατσισμού. Για πολλούς Έλληνες είναι όμως εφιαλτική στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως χρώματος. Γι αυτό και τόσοι Έλληνες έχουν φύγει. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν πρώτα να διορθώσουμε τα δικά μας λάθη και την Ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι αστείο να μας απασχολεί περισσότερο η ζωή της μαύρης μειοψηφίας στην Αμερική από τη ζωή της πλειοψηφίας στην Ελλάδα. Απαίτησαμε πχ… Διαβάστε περισσότερα »

bubuntu
bubuntu
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Barolo

Δεν κάνουμε διαγωνισμό για το ποια από τις δύο χώρες είναι η καλύτερη. Το ότι η Ελλάδα πρέπει να διορθώσει πολλά στραβά είναι το μόνο σίγουρο. Απλά σήμερα σχολιάζουμε για την Αμερική, εξαιτίας μιας απάντησης που έδωσε η Λένα.

bubuntu
bubuntu
3 χρόνια πριν

Θα προσπαθήσω να απαντήσω ώστε να μη θιχτεί κανένας. Λένα, η απάντηση που είχες δώσει όσον αφορά την εφιαλτική Αμερική του Τραμπ στην ερώτηση “Τώρα στην καραντίνα κατάλαβαν ότι δεν την παλεύουν με τους συντρόφους τους και τα παιδιά τους”, μου φάνηκε αμυντική και ναι, σαν να θίχτηκες. Δεν λέω ότι αυτό συνέβη, αυτό αντιλήφθηκα εγώ. Πιθανότατα και άλλοι να το αντιλήφθηκαν, αλλιώς γιατί να θιχτούν ελαφρώς με τη σειρά τους; Υποθέτω ότι η κοπέλα της ερώτησης είχε στο μυαλό της τον ρατσισμό, τον σεξισμό, την οπλοκατοχή, τις αμβλώσεις και όλα αυτά τα ωραία που πρεσβεύει ο Τραμπ. Γιατί από… Διαβάστε περισσότερα »

I KNOW!
I KNOW!
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bubuntu

Τώρα ειναι κάπως να μιλήσω εξ ονόματός της, αλλά αν όντως θίχτηκε είναι επειδή υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα κατά των “αμερικάνω픨το οποίο πηγάζει από μια στερεοτυπική αντίληψη περί Αμερικής. Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει, ότι δεν είναι όπως νομίζουν στερεοτυπικά οι Έλληνες τα πράγματα εκεί. Αυτό δε σημαίνει ότι αρνήθηκε τα προβλήματα απλώς ότι παρά τα προβλήματα βίωσε μια ελευθερία ως πολίτης που της ήταν πρωτόγνωρη ως ελληνίδας. Είναι σαν να λες όλοι στην Ελλάδα πεινάνε λόγω της κρίσης και να σου απαντάνε, όντως κάποιοι πείνασαν, δεν πείνασαν όλοι, εγώ δεν πείνασα, είμαι τυχερός αλλά δεν αρνούμαι το πρόβλημα που επηρεάζει… Διαβάστε περισσότερα »

Barolo
Barolo
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bubuntu

Στην Αμερική ένας ξένος με μόνο εφόδιο τις ικανότητές του και διάθεση για δουλειά μπορεί να έχει ευκαιρίες και να επιτύχει αυτό που θέλει. Το να έχεις ευκαιρίες είναι ελευθερία. Δεν έχουν όλοι στην Αμερική τις ίδιες ευκαιρίες, αυτό πρέπει να το διορθώσουν. Ούτε στην Ελλάδα έχουν όμως και οι διακρίσεις εκεί δεν είναι καν θέμα ικανοτήτων. Η ιδέα ότι η Αμερική είναι εφιαλτική καταρρίπτεται από τον αριθμό των μεταναστών που την προτιμάν από τις πατρίδες τους.

Σιντι
Σιντι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bubuntu

Δεν ξέρω αν είναι πολύ άκυρος ο παραλληλισμός αλλά με τρώει και θα το γράψω. Έχω μια χρόνια ασθένεια και πολλοί κατά καιρούς μπορεί να μου πούνε “ρε συ πρέπει να είναι χάλια, σε σκέφτομαι που ταλαιπωρεισαι”. Μόνο που για μένα δεν είναι και τόσο χάλια, το έχω ρυθμίσει ώστε να μην κινδυνευω να έχω επιπλοκές και αν και αυτό θέλει κόπο, εγώ νιώθω πιο δυνατή και με περισσότερη αυτοπεποίθηση από πρίν καθώς και κατάλαβα ότι σπούδαζα κάτι που δεν ήθελα και μετά από αυτό άλλαξα πορεία για να κάνω αυτό που πραγματικά μου αρέσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι η… Διαβάστε περισσότερα »

asterias
asterias
3 χρόνια πριν

Λίγο υπερβολική και χωρίς λόγο επιθετική η απάντηση. Τη γνώμη σου ζήτησε Λένα ήταν και η ευκαιρία να δώσεις παραπάνω διευκρινίσεις για κάτι που είχες πει και δεν έγινε κατανοητό από κάποιους αναγνώστες.

luckystrike
luckystrike
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  asterias

Κι εμένα. Επιθετική μου φάνηκε η ερώτηση

aeromango
aeromango
3 χρόνια πριν

Δεν θα αναφερθω σε ολα τα αρνητικα της Αμερικης, Τραμπ συστημα υγειας κλπ, αλλωστε ποια χωρα δεν εχει θετικα και αρνητικα; Προσπαθω να καταλαβω συγκεκριμενα αυτο, το πώς γινεται να νιώθεις ελευθερος πολιτης στην Αμερικη. Με τοσα οπλα. Εδω οι αλλοι ηταν σπιτι τους, στο κρεβατι τους και πυροβοληθηκαν “κατα λαθος”, ουπς παιδια σορρυ λαθος σπιτι κι ετσι. Φανταζομαι ομως αν εισαι λευκος και προνομιουχος κανείς δεν θα μπει καταλαθος στο american dream σπιτι σου. Μπορει ομως να πατησεις καταλαθος το γκαζον του γειτονα και να σου τη σφυριξει. Ποιο ομως το ποσοστο των λευκων upper class στην Αμερικη που… Διαβάστε περισσότερα »

Κατερινιώ
Κατερινιώ
3 χρόνια πριν

“Αλλά εγώ, για μένα μιλάω, εγώ ένιωσα ΚΑΙ ελευθερία”
“Είμαι προνομιούχα, γι’αυτό βιώνω κυρίως αυτή την πλευρά κι όχι τις άλλες”
Ξεκάθαρη απάντηση.
Συμπληρωματικά λοιπόν μπορούμε να αναδιατυπώσουμε ότι η Αμερική ΜΠΟΡΕΙ να είναι η χώρα της ελευθερίας αν είσαι, αυτό που λέγαμε παλιά WASP.

Barolo
Barolo
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κατερινιώ

Ο ξένος που πάει στην Αμερική δεν είναι ούτε λευκός απαραίτητα, ούτε αγγλοσάξωνας ούτε προτεστάντης, δεν μοιάζει με WASP δηλαδή. Μπορεί να είναι ένας έλληνας ή μια ελληνίδα. Υποθέτω όταν λέει “εγώ” εννοεί τον εαυτό της. Αναφέρεται στην εμπειρία ενός σύγχρονου Έλληνα μετανάστη.

poua rige
poua rige
3 χρόνια πριν

Εμενα ποτε δεν μου αρεσε οσοι ανθρωποι ενιωθαν τοσο ανετα λογω του προνομιου τους και ειναι χαλαροι με αυτο.
Αν το συσχετισω με το φεμινισμο , δεν θα μπορουσα να βλεπω εναν αντρα να ειναι τοσο ανετα με το προνομιο του και να δινει μια τετοια απαντηση. Γιατι και εκεινη καλυτερα ζουν σε γενικες γραμμες.
Βεβαιως αυτη ειναι η προσωπικη μου αποψη.

aeromango
aeromango
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  poua rige

Κι εγω εκανα συσχετισμο με το φεμινισμο, οταν ενας προνομιουχος λευκος λεει ποσο ελευθερος πολιτης νιωθει στην Αμερικη ειναι σαν να ακούω εναν αντρα να λεει ποσο ασφαλες ειναι να περπατάει ενας ανθρωπος τα ξημερωματα απο σκοτεινο δρομακι

aeromango
aeromango
3 χρόνια πριν

Τελος να προσθεσω πανω στο edit της Λενας, οτι ναι υπαρχουν 50 Αμερικες, αλλα και στις 50 ενας λευκος ειναι παντα πιο ελευθερος και πιο προνομιουχος απο εναν μαυρο. Και πολυ λιγοτερο πιθανο να σκοτωθει απο αστυνομικο στο δρομο. Λενα δεν αμφισβητώ το βιωμα σου, σε πιστευω οταν λες οτι νιωθεις ελευθερος πολιτης στην Αμερικη. Απλα οταν σε μια χωρα υπαρχει μεγαλη ανισοτητα στα δικαιώματα των ανθρωπων, ειναι καπως ρε παιδι μου να δηλωνεις απο θεση προνομιου ποσο ελευθερος νιωθεις, δηλ καπως σαν να το τριβεις στη μουρη του αλλου που δεν νιώθει καθολου ετσι. Ποσο μαλλον οταν εσυ εισαι… Διαβάστε περισσότερα »

Melia
Melia
3 χρόνια πριν

Λένα, καταλαβαίνω τι λες. Δεν θυμάμαι αν έχεις ζήσει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αν θα ήθελες να μας κάνεις σύγκριση.
Προσωπικά πάντως, ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό, εκτίμησα πολύ το κράτος “μαμά όπου πραγματικά χρειάζεται” που απολαμβάνουμε αε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Melia
Melia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Melia

Συμπλήρωση μετά τις συμπληρώσεις της Λένας: Ο μπαμπάς μου πλέον με λέει αντιαμερικανίδα. Και εν μέρει έχει δίκιο. Αλλά ο αντιαμερικανισμός μου δεν στηρίζεται σε συνθήματα τύπου φονιάδες των λαών. Πιο πολύ στηρίζεται στις κολόνες της ΔΕΗ. Για να εξηγήσω. Το 2004 ζούσα στο Βέλγιο και πήγα διακοπές στην Καλιφόρνια. Και ανάμεσα σε πολλά άλλα, μου έκαναν εντύπωση και οι κολόνες της ΔΕΗ. Στο Βέλγιο ή στη Γερμανία δεν υπάρχουν κολόνες της ΔΕΗ γιατί τα καλώδια είναι υπόγεια. Και στο μυαλό μου φαίνεται ότι είχα αποφασίσει ότι έτσι συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες. Ε, η Καλιφόρνια ήταν ανεπτυγμένη χώρα, αλλά δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Σαύρα
Σαύρα
3 χρόνια πριν

Οι ελεύθερια που νοιώθει ενας ανθρωπος στην αμερικη είναι απλά παράπλευρη απώλεια του καπιταλισμου . Όχι δεν είναι λογικό να μην Ρωτάς “που είναι το κράτος” . Το κράτος γι αυτό υπάρχει για να στηρίζει τους πολίτες του . Σε όλα . Στην παιδεία στην υγεία κτλ κτλ . Το ότι στην Αμερική έχουν μαζευτεί όλοι οι πλούσιοι με την μεγαλη καρδιά και τσέπη που χαρίζουν λεφτά και χρηματοδοτούν έρευνες σε οποιαδήποτε δυσκολία και καταστροφή είναι τυχαίο? Συμβαίνει διότι δεν υπάρχει κράτος. Δεν έχεις παει ποτέ στην εφορία γιατί δεν χρειάζεται να πας. Όχι μόνο εσύ αλλά και όλοι αυτοί… Διαβάστε περισσότερα »

Andromeda
Andromeda
3 χρόνια πριν

Ρε παιδιά τι σχέση έχει η φιλοξενία με τους νεοναζί; Δεν είπε ότι της αρέσουν τα χάμπουργκερ και η κόκα κόλα στην Αμερική, είπε ότι ένιωσε ελεύθερη σε αυτή τη χώρα. Και προκύπτει η εύλογη απορία πως γίνεται να νιώθεις ελεύθερος ή τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος σε μια χώρα με θέματα ρατσισμού, οπλοκατοχής, αστυνομικής βίας κλπ. Αν κάποιος έλεγε για την Ελλάδα ότι ένιωσε ελεύθερος πάλι θα προέκυπτε η απορία πως γίνεται να νιώθεις ελεύθερος σε μια χώρα με τρίτο κόμμα τη χρυσή αυγή και πολλά άλλα. Δεν είναι θέμα παρεξήγησης αλλά το να λες νιώθω ελεύθερος χωρίς καμία… Διαβάστε περισσότερα »