Η Ομόνοια την δεκαετία του '30

Η Ομόνοια την δεκαετία του '30 Facebook Twitter
Η φωτογραφία προέρχεται από το λεύκωμα "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΛΕΥΚΩΜΑ 130 ΕΤΩΝ ΤΩΝ Η.Σ.Α.Π." (1999) και αναρτήθηκε στην ομάδα "Ελληνική Εργοτεχνική Ιστορία"
0

Πλατεία Ομονοίας (1930)

Η Ομόνοια την δεκαετία του '30 Facebook Twitter
Καρτ ποστάλ που χρησιμοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1934. Φωτο: www.delcampe.net

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού του ηλεκτρικού κάτω από την πλατεία. Εδώ βλέπουμε την είσοδο στο κέντρο της πλατείας και στο βάθος αριστερά την οδό Αγίου Κωνσταντίνου, το ξενοδοχείο "Ελλάς" (αργότερα στο ίδιο κτίριο στεγάστηκε το ξενοδοχείο "Πάνθεον") και το θέατρο "Κοτοπούλη".

Πλατεία Ομονοίας (1934)

Η Ομόνοια την δεκαετία του '30 Facebook Twitter
Φωτο: Hjalmar Larsen

Οι βραχύβιοι αεραγωγοί με τα αγάλματα των Μουσών στη βάση τους (1934-1936) έχουν μόλις τοποθετηθεί και ο φωτογράφος απαθανατίζει την πλατεία με τα νέα της στολίδια...

Πλατεία Ομονοίας (1934)

Η Ομόνοια την δεκαετία του '30 Facebook Twitter
Φωτο: Hjalmar Larsen
Η Ομόνοια την δεκαετία του '30 Facebook Twitter
Φωτο: http://2.bp.blogspot.com

Η λήψη από κάποιο από τα ξενοδοχεία μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου προς την Πειραιώς αριστερά και την Αγ. Κωνσταντίνου δεξιά. Σε δεύτερο πλάνο και ο ναός του Αγ. Κωνσταντίνου.

Το φαρμακείο του Μπακάκου, το πρακτορείο "Ο Φάρος", το καφέ-μπαρ "Βυζάντιον", η μεταφορική εταιρεία "Φωτιάδης - Βεϊνόγλου".

Οι κίονες-αεραγωγοί με τα αγάλματα των Μουσών στην έναρξη της σύντομης παρουσίας τους στην πλατεία.

Ομόνοια - Μέγαρο Ανδρικίδη (1938-1939)

Πρόκειται για το κτίριο στη γωνία της Αγίου Κωνσταντίνου. Η κατασκευή του δεν πρέπει να έχει ακόμα ολοκληρωθεί γιατί διακρίνεται στην πρόσοψη η πινακίδα του αρχιτέκτονα Ρέννου Κουτσούρη, στα παράθυρα των δύο κατώτερων ορόφων γραφείων έχουν τοποθετηθεί μόνο οι οδηγοί για τα ρολά και ο ημιώροφος μοιάζει να μην έχει ούτε τζάμια.

Το φαρμακείο του Μπακάκου έχει εγκατασταθεί ήδη στο ισόγειο. Βρισκόταν στη θέση αυτή από το 1919, στο ισόγειο του προγενέστερου κτιρίου, της οικίας Ανδρικίδη.

Έρευνα και κείμενα, με την συνεργασία της σελίδας του Facebook «Μεταμορφώσεις της πόλης - και όχι μόνο»

Retronaut
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ιστορία της Ελλάδας σε μια φωτογραφική σελίδα στο Facebook

Φωτογραφία / Η μυστική ιστορία της Ελλάδας σε μια φωτογραφική σελίδα στο Facebook

Liza's Photographic Archive of Greece: Εδώ και έντεκα χρόνια, η Λίζα Κοτσαπλή αναζητεί, εντοπίζει, μελετά, συγκρίνει και ταυτοποιεί χιλιάδες φωτογραφίες ιδιωτικών και δημόσιων ιστορικών αρχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ερευνώντας τις ιστορίες που μπορεί να αφηγούνται.
M. HULOT