ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Το εναλλακτικό Καρναβάλι της Αθήνας: 3 events για το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς

Το εναλλακτικό Καρναβάλι της Αθήνας: 3 events για το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς Facebook Twitter
Το Καρναβάλι του Μεταξουργείου αποτελεί το πιο απελευθερωμένο και «εναλλακτικό» καρναβάλι της Αθήνας. Φωτο: Nikos Libertas / SOOC
0

«Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό» λέει το ρητό, όμως η λαϊκή σοφία δεν μας λέει τι να κάνουμε τις Απoκριές. Αν και τα αποκριάτικα έθιμα είναι συνδυασμένα με την επαρχία, εντούτοις τα τελευταία χρόνια συναντάμε ολοένα και περισσότερες πετυχημένες γιορτές και καρναβάλια σε διάφορα σημεία της πόλης, που συγκεντρώνουν ένα κοινό που σιχαίνεται τη νεοελληνική Αποκριά το οποίο συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «μπανάλ μουσική - κιτς άρματα - επιθεωρησιακό χιούμορ».

Το Σάββατο που μας πέρασε διοργανώθηκαν για τέταρτη συνεχή χρονιά τα «Φαλληφόρια-Φαλλαγώγια» από τη λατρευτική κοινότητα Λάβρυς προς τιμήν του θεού Διόνυσου. Το ραντεβού δόθηκε έξω από το Ωδείο του Ηρώδου Αττικού, όπου μαζεύτηκαν Σάτυροι, Μαινάδες και Βακχίδες, κάποιοι από αυτούς κρατώντας τεράστιους φαλλούς, τους οποίους περιέφεραν σε πομπή μέχρι την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Σύμφωνα με την κοινότητα Λάβρυς: «Το κυρίαρχο μέρος της γιορτής είναι η περιφορά του φαλλού εν πομπή, γι' αυτό και μια εξίσου γνωστή ονομασία της τελετής ήταν "Φαλλαγώγια". Κατά την πορεία της πομπής, άντρες μεταμφιεσμένοι σε Σιληνούς, Σατύρους και Βακχίδες, με θύρσους, δάδες και ξύλινα ραβδιά που κατέληγαν σε δερμάτινους φαλλούς, χόρευαν γύρω από το περιφερόμενο ξόανο του Διονύσου, ενώ προπορευόταν πάντα το φαλλικό άρμα. Κατά την πορεία, βέβαια, οι μετέχοντες στην πομπή έπιναν από δερμάτινους ασκούς οίνο, περιέπαιζαν τους περαστικούς και με φαλλικά τραγούδια καλούσαν τον Διόνυσο-Φαλλήνα (προσωποποίηση του φαλλού) να έρθει να γιορτάσει μαζί τους. Όταν το ξόανο έφτανε στον προορισμό του, ακολουθούσαν πάλι χοροί και φαλλικά άσματα, αλλά και η συνακόλουθη ευωχία όλων των συμμετεχόντων με το άνοιγμα και την πόση από τα αγγεία που περιείχαν τον διονυσόγευστο οίνο. Υπήρχε, μάλιστα, και ένα ειδικό τελετουργικό αγγείο-ρυτό, το οποίο, έκτος από την οικιακή-λατρευτική χρήση του, πολύ πιθανόν να χρησιμοποιούνταν και σε οινοποσίες των φαλληφορικών δρωμένων».

Το γλέντι με παραδοσιακά όργανα που διοργανώθηκε τελείως αυθόρμητα την Τσικνοπέμπτη έκλεισε την Καλλιδρομίου γι' αρκετή ώρα, ενώ φαίνεται πως συμμετείχε, τραγουδώντας και παίζοντας λαούτο, ο ίδιος ο Γιάννης Χαρούλης. Όχι πολύ μακριά από τα Εξάρχεια, στη Φωκίωνος Νέγρη, ο καλλιτεχνικός οργανισμός Circus Dayz διοργανώνει κάθε χρόνο καρναβάλι με καλλιτεχνικές ομάδες, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, ακροβάτες, μάγους και μουσικούς.

Το Καρναβάλι του Μεταξουργείου μάζεψε για 8η συνεχή χρονιά πάρα πολύ κόσμο, δικαιώνοντας τη φήμη ενός μαζικού πια event. Το καρναβάλι που διοργανώνεται από κατοίκους της περιοχής, χωρίς χορηγούς και πάτρωνες, ξεκίνησε με ομάδες μασκαρεμένων, αυτοσχέδια άρματα και μουσικούς νωρίς το μεσημέρι και εξελίχθηκε σε φασαριόζικο, αυτοσχέδιο, urban street party μέχρι να νυχτώσει. Το συγκεκριμένο καρναβάλι αποτελεί το πιο απελευθερωμένο και «εναλλακτικό» καρναβάλι της Αθήνας. Κάθε χρονιά, την ημέρα του καρναβαλιού, η γειτονιά του Μεταξουργείου, παρά τα αρκετά προβλήματά της, σφύζει από ζωή και δίνει ένα πολύ καλό παράδειγμα της δύναμης που έχει η οργάνωση των κατοίκων μιας γειτονιάς. Με καλή μουσική, πολύ χιούμορ, χωρίς σεφερλικά αστεία και glamour, το καρναβάλι του Μεταξουργείου καταφέρνει τον στόχο του, να διασκεδάσει για λίγες ώρες τον κόσμο που συμμετέχει.

Φέτος θα έχουμε και μια προσθήκη που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, το καρναβάλι που θα διοργανώσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πολυφωτογραφημένο Ξέφωτο, έναν χώρο που έχει κερδίσει ήδη τους Αθηναίους, θα διοργανωθεί αποκριάτικο πάρτι την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, με ελεύθερη είσοδο για όλους. Το πάρτι θα περιλαμβάνει live μουσική από τους Patatatiti, την ορχήστρα κρουστών Bloco Swingueira, DJ set από τον Palov, καθώς και εργαστήρια face painting και κατασκευής μάσκας για μικρούς και μεγάλους.



Τρία events για το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς

23 χρόνια Καρναβάλι Ρέντη
Το διάσημο αθηναϊκό καρναβάλι που ξεκίνησε το 1995 κρατάει γερά, με δύο κεντρικές παρελάσεις φέτος (η επόμενη στις 26 Φεβρουαρίου).

Stranger Things | Eleven (E11E) '80s Party στο Χυτήριο

Φέτος το #zombiethrillerparty από τους διοργανωτές του αθηναϊκού Zombie Walk εμπνέεται από τη σειρά-φαινόμενο «Stranger Things» και ετοιμάζει μια ρετροσπεκτίβα γεμάτη παράλληλες δράσεις, στις 25/2.

Trash vs Techno Μασκέ Edition at six d.o.g.s

Τελευταία Κυριακή των Αποκριών, παραμονή Καθαράς Δευτέρας, και το Luben.tv ντύνεται μασκέ και κρασάρει το six d.o.g.s., στις 26/02.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ