Μήλος: Σεληνιακές μαρέγκες και ηφαιστειακό αρνάκι σε τιρκουάζ νερά

Μήλος: Σεληνιακές μαρέγκες και ηφαιστειακό αρνάκι σε τιρκουάζ νερά Facebook Twitter
Το πέμπτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων έχει σχήμα πετάλου και μοιάζει με θεματικό πάρκο όσον αφορά τις φημισμένες παραλίες του, καθεμία πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Το πέμπτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων έχει σχήμα πετάλου και μοιάζει με θεματικό πάρκο όσον αφορά τις φημισμένες παραλίες του, καθεμία πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες.

Αφού ξαπλώσεις στα λευκά βράχια στο Σαρακήνικο και αποφασίσεις αν θυμίζουν σεληνιακό τοπίο ή γιγάντιες μαρέγκες δίπλα στα τιρκουάζ νερά, κατέβεις το απότομο μονοπάτι, κρατώντας το σκοινί, για να φτάσεις σε ένα ελληνικό δείγμα τροπικής παραλίας στο Τσιγκράδο, κάνεις βουτιά από το καράβι στο Κλέφτικο και δεις το ηλιοβασίλεμα με το κόκκινο του ήλιου να κάνει πιο κόκκινο τον ηφαιστειογενή γκρεμό που κυκλώνει τη Φυριπλάκα, σίγουρα θα νομίζεις ότι είχες την τύχη να γυρίσεις πάνω από ένα νησί.

Το άλλο δυνατό χαρτί της Μήλου είναι το φαγητό. Στο εστιατόριο «Γιαλός», στα Πολλώνια, αλλά και στο Αρμενάκι, στην ίδια περιοχή, θα πας για γυαλιστερές. Στην ταβέρνα του Κυρ-Μανώλη, μέχρι πρόσφατα, όταν δεν είχε καν τσιμέντο κάτω, πήγαινες μόνο με τη βάρκα. Ακόμα και τώρα, όταν τρως, κάθε φορά που θα περνάει το καράβι, θα βρέχονται τα πόδια σου.


Για πιο εύκολες μέρες, η Παπικινού και Χιβαδολίμνη, που ήταν κάποτε γεμάτη αχηβάδες και τώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο φυσικό υγρότοπο των Κυκλάδων και σημαντική στάση για σπάνια μεταναστευτικά πουλιά, είναι οι σχετικά οργανωμένες και βολικές επιλογές, ενώ για εξερευνήσεις ενδείκνυνται οι ερημικές Τριάδες, οι Θειάφες στα ατμοσφαιρικά, εγκαταλελειμμένα θειωρυχεία, οι Καλόγριες και ο ξεχωριστός Παπαφράγκας, μια ελάχιστη, στενή παραλία με πανύψηλα βράχια να υψώνονται δεξιά και αριστερά.

Για λίγη κουλτούρα ανάμεσα στα μπάνια: Στο αρχαιολογικό μουσείο της Πλάκας βρίσκεται –τι ειρωνεία!– ένα ακριβές αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης, φτιαγμένο στα εργαστήρια του Λούβρου και σταλμένο ως δώρο από το μουσείο.

Το νησί έχει επίσης κατακόμβες, ένα δαιδαλώδες σύστημα με συνολικό μήκος 185 μέτρα, αλλά και το υπέροχο σωζόμενο αρχαίο θέατρο μεταξύ των οικισμών Τρυπητή και Κλήμα με φανταστική θέα στη θάλασσα.

 
Το άλλο δυνατό χαρτί της Μήλου είναι το φαγητό. Στο εστιατόριο «Γιαλός», στα Πολλώνια, αλλά και στο Αρμενάκι, στην ίδια περιοχή, θα πας για γυαλιστερές. Στην ταβέρνα του Κυρ-Μανώλη, μέχρι πρόσφατα, όταν δεν είχε καν τσιμέντο κάτω, πήγαινες μόνο με τη βάρκα. Ακόμα και τώρα, όταν τρως, κάθε φορά που θα περνάει το καράβι, θα βρέχονται τα πόδια σου.

Μήλος: Σεληνιακές μαρέγκες και ηφαιστειακό αρνάκι σε τιρκουάζ νερά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το Σιρόκο σερβίρει αρνάκι που έχει μαγειρευτεί στην άμμο και το βαφτίζει «ηφαιστειακό». Μέσα σε έναν λάκκο στην παραλία, εκεί όπου περνάει ακόμα μία από τις ηφαιστειακές φλέβες του νησιού, αναπτύσσοντας υψηλή θερμοκρασία, το κρέας σιγοψήνεται με τις ώρες μέχρι να γίνει απίστευτα τρυφερό.

Τηγανητή συκωταριά με κρεμμύδια και αυγά, έναν μερακλίδικο μεζέ που συνήθιζαν να τρώνε για κολατσιό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, αλλά και σκορδολάζανα μαγειρεύει τέλεια το εστιατόριο «Ω! Χαμός», ενώ ανάμεσα στα πιάτα που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις στη Μήλο είναι και τα σπιτικά μακαρόνια με παστό μπακαλιάρο, όπως επίσης και η μυζηθρόπιτα (με μυζήθρα από τα τυροκομεία του νησιού).


Για επιδόρπιο, πάρε ψωμωμένη καρπουζόπιτα από τους φούρνους των χωριών ή γλυκό κουφέτο, το trademark γλυκό του κουταλιού που φτιάχνεται από λευκή κολοκύθα και αμύγδαλα και σερβίρεται παραδοσιακά στους γάμους και παρηγορητικά στα αθηναϊκά μπαλκόνια, μετά τον γυρισμό, με παγωτό γιαούρτι.

Μήλος: Σεληνιακές μαρέγκες και ηφαιστειακό αρνάκι σε τιρκουάζ νερά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μήλος: Σεληνιακές μαρέγκες και ηφαιστειακό αρνάκι σε τιρκουάζ νερά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ