Αμβλώσεις στην Ελλάδα: ένα σοκ σε εξέλιξη

Αμβλώσεις στην Ελλάδα: ένα σοκ σε εξέλιξη Facebook Twitter
Η σωστή και πλήρης ενημέρωση θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και να μην έχουμε φτάσει στο σημείο εν έτει 2017 να επικρατεί παντελής έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
11

Σε πρόσφατη έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας εκτιμάται ότι ο ετήσιος αριθμός των αμβλώσεων στη χώρα μας αγγίζει τις 150.000 ετησίως και το 25% αυτών αφορά νεαρά κορίτσια, τα οποία βρίσκονται κάτω από την ηλικία των 16 ετών. Παρόλο που το δικαίωμα στην άμβλωση είναι πλήρως αναγνωρισμένο και οι διαδικασίες έχουν ιδιαιτέρως απλοποιηθεί, εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στα θέματα για τα οποία η ενημέρωση είναι ελλιπής. Από τις τελευταίες έρευνες προκύπτει επίσης ότι οι μισές έφηβες ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή πριν από τα 17 έτη, καθώς και ότι πάνω από το 70% των εφήβων ηλικίας 14-16 ετών έχει κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα. Παράλληλα, στο πλαίσιο του περιορισμού των εκτρώσεων, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανακοίνωσε ότι το κόστος του χαπιού της αντισύλληψης θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ τόσο για τις ασφαλισμένες όσο και για τις ανασφάλιστες γυναίκες στην Ελλάδα. Για το ακανθώδες θέμα των αμβλώσεων ζητήσαμε την άποψη του καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Ελληνικoύ Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Κρεατσά.

Αναντίρρητα, από το σχολείο και τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου θα πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν τι πρέπει να προσέχουν ώστε να μην τους συμβεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Και, φυσικά, πώς πρέπει να προστατεύονται από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

— Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που δείχνει ότι οι εκτρώσεις στη χώρα μας αγγίζουν τις 150.000 και το 25% αυτών αφορά νεαρά κορίτσια κάτω των 16 ετών;

Δυστυχώς, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας. Κατά τη γνώμη μου, οι εκτρώσεις έχουν ελαττωθεί, διότι έχουν μειωθεί και οι γεννήσεις. Επιπλέον, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των εκτρώσεων, διότι η διακοπή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στο μεγαλύτερο ποσοστό της δεν γίνεται πλέον σε κλινική με χειρουργική επέμβαση, αλλά με τη χορήγηση χαπιών, τα οποία συνταγογραφούνται. Άρα, είναι πολύ εύκολο μια γυναίκα να επισκεφθεί τον γιατρό της, να προμηθευτεί τα χάπια από το φαρμακείο και να διακόψει την εγκυμοσύνη στο σπίτι της. Πώς, λοιπόν, θα καταγράψεις στατιστικά τη συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών; Επιπρόσθετα, από τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας φαίνεται ότι οι θάνατοι υπερτερούν των γεννήσεων. Επομένως, σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα είναι απολύτως λογικό να μειώνεται και το ποσοστό των εκτρώσεων. Παράλληλα, η οικονομική κρίση έχει μειώσει αισθητά τη διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα και τη συνεύρεση των ζευγαριών. Το στρες είναι ένας από τους κοινωνικούς λόγους που τα ζευγάρια οδηγούνται σε άλλες δραστηριότητες, αφήνοντας τελευταίο το σεξ. Επίσης, το πιο σημαντικό όλων όσα προαναφέραμε είναι το γεγονός πως δεν ασχολείται κανείς με την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τις αμβλώσεις. Δεν πραγματοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς ενέργειες που θα δίνουν τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να ενημερώνεται για ένα τόσο προσωπικό αλλά και μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας μας. Αναντίρρητα, από το σχολείο και τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου θα πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν τι πρέπει να προσέχουν ώστε να μην τους συμβεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Και, φυσικά, πώς πρέπει να προστατεύονται από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.


— Θεωρείτε ότι μόνο το σχολείο μπορεί να παρέχει αυτές τις πληροφορίες;

Θεωρώ ότι η ενημέρωση θα πρέπει να ξεκινά από τα μέσα ενημέρωσης και μετά να συνεχίζει στο σχολείο και την οικογένεια. Κι αυτό γιατί τα δικά μας στοιχεία δείχνουν ότι το 48% ενημερώνεται από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ακολουθούν οι φίλοι, μετά η οικογένεια και στην τελευταία θέση είναι οι επαγγελματίες Υγείας. Καλό θα είναι να γνωρίζουν τα νεαρά άτομα ότι μπορούν να ενημερώνονται από τα κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και αν δεν μπορούν να βρουν κάποια από αυτά, να επισκέπτονται τις γυναικολογικές-μαιευτικές κλινικές των διαφόρων νοσοκομείων. Φυσικά, αυτές οι κινήσεις θα πρέπει να γίνονται πριν από την οποιαδήποτε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.


— Και αν δεν μπορεί να αποφευχθεί η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη;

Ακόμη και τότε μπορεί να γίνει η επείγουσα αντισύλληψη ή αναγκαστικά διακοπή της κύησης, η οποία γίνεται είτε με φαρμακευτικούς τρόπους (χάπια) είτε με τη χειρουργική επέμβαση. Βέβαια, μπορεί το χειρουργείο να μη διαρκεί πολύ, αλλά εκεί επιβάλλεται η ψυχολογική υποστήριξη. Άρα, καταλήγουμε στο πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε το προφυλακτικό αλλά και το χάπι της αντισύλληψης, που παραμένει πολύ αποτελεσματικό.

 
— Τι θεωρείτε ότι χρειάζεται να γίνει άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των αμβλώσεων;

Η σωστή και πλήρης ενημέρωση θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και να μην έχουμε φτάσει στο σημείο εν έτει 2017 να επικρατεί παντελής έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Άμεσα πρέπει να πραγματοποιηθεί καμπάνια ενημέρωσης και σεξουαλικής αγωγής, γιατί σήμερα αυτό συμβαίνει μόνο σε εθελοντική βάση. Επίσης, από πολύ νωρίς τα παιδιά πρέπει να αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις στις οποίες θα ανατρέχουν όποτε το χρειάζονται. Δυστυχώς, όμως, στη χώρα μας οι περισσότεροι πολίτες αγνοούν ακόμη και τι είναι η γονιμότητα, πώς μπορείς να προστατευτείς ή τι είναι οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων που καταλήγουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οπωσδήποτε, εκτός του ότι χρειάζεται κάποιος να τα πει αυτά, επιβάλλεται να έχουμε διάθεση να τα ακούσουμε, ώστε να μπορούμε να τα εφαρμόσουμε.

Αρχείο
11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Δε ξέρω αν ευθύνεται η ελλιπής ενημέρωση..υπάρχουν πολλές πηγές στις μέρες μας. Φταίει που τα κορίτσια δε πάνε στον γυναικολόγο μόλις ενηλικιωθούν/έχουν περίοδο/έχουν την 1η σεξ.επαφή. Να τους εξηγήσει τις μεθόδους αντισύλληψης. Φταίει που φοβούνται να το ζητήσουν από τις μητέρες του..και που οι μητέρες προκαλούν τέτοιες συμπεριφορές. Σαν να είναι ταμπού. Φταίει που τα αντισυλληπτικά είναι του διαβόλου.. που τα προφυλακτικά είναι ταμπού να τα αγοράσεις, που οι γονείς δε μιλάνε στα παιδιά, που το σεξ μετά τα 16 είναι μπανάλ πια.. Που δεν υπάρχουν υποχρεωτικές δωρεάν εξετάσεις για ΣΜΝ μετά τα 18 κάθε χρόνο.. ή έστω δωρεάν σε νοσοκομεία..φταίει η άγνοια, και όπως είπε και κάποιος σχολιαστείς, φταίει η νοοτροπία "έλα μωρέ σε μας θα τύχει?", "θα τραβηχτώ", "δεν έχω τίποτα, έκανα εξετάσεις αίματος(!!!!!!)".. και μετά προκύπτει το γνωστό "είμαι έγκυος..έτυχε!!!"
Τη ζημία την υφίσταται σχεδόν εξολοκλήρου η κοπέλα. Αυτή προβαίνει σε άμβλωση. Αυτή θέτει σε κίνδυνο την υγεία της. Οπότε το αγόρι που λειτουργεί έτσι δεν εχει να ζυγίσει κέρδος-ζημια. Δεν ζημιώνεται σε κατι. Αν γίνει και η άμβλωση πολυ απλά το αγόρι θα χαίρεται που την "γλίτωσε".
Νομίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ελλιπής ενημέρωση ως προς την αντισύλληψη κ.τ.λ όσο η νοοτροπία "έλα μωρέ, σ' εμάς θα συμβεί; Αποκλείεται"..
Συμφωνω απόλυτα. Απλά σε μια τόσο νεαρή ηλικία, αψηφάς τους κινδύνους και επιλέγεις να τους αγνοείς.Εκτός βέβαια αν το άρθρο προσπαθεί να μας πείσει ότι τα 15χρονα δεν έχουν ξανακούσει τη λέξη προφυλακτικο (δε θα αναφερθώ σε άλλεςκαι ισως πιο περίπλοκες μεθόδους αντισυλληψης)και πιστεύουν ότι απλά είναι μπαλόνια που τα φουσκώνεις για χαβαλε
Η νοοτροπία "έλα μωρέ σε εμάς θα συμβεί" απορρέει ακριβώς απο την παντελή έλλειψη ενημέρωσης και σεξουαλικης διαπαιδαγώγησης! Η ελληνική οικογένεια εχει μεγάλο ταμπού σε οτιδήποτε αφορά το σεξ (κ κυρίως για τις κόρες τους, διότι η κοινωνία τις στιγματίζει εύκολα) οπότε αποφεύγουν να μιλήσουν. Το σχολείο θα έπρεπε να ενσωματώσει μάθημα ανατομίας ήδη απο το δημοτικό κ σταδιακά σεξουαλικότητας ώστε να μην αποτελεί αμήχανο θέμα οπως αποτελεί σημερα όταν κάνουν ενα δυο τέτοια μαθήματα στο γυμνάσιο.. Ποντάρουν στο ότι ο εφηβος αν δεν διαβάσει κ δεν ακούσει για σεξ, δεν θα το κάνει κιόλας, το οποίο ειναι κατι εγκληματικά ανόητο. Η σεξουαλικότητα ειναι στην φύση του ανθρώπου κ αρχίζει κ την ανακαλύπτει σιγά σιγά απο πολυ νωρίς! Η έλλειψη ενημέρωσης οδηγεί σε αυτα τα νούμερα. το Ίντερνετ κ οι φίλοι δεν αποτελούν την ενημέρωση που οι νέοι θα έπρεπε να λάβουν.
Μου τη δίνει που εν έτη 2017 δεν υπάρχει ενημερωση. Που ακόμα και ενημέρωση να υπάρξει οι έφηβοι και οι νεότεροι άνθρωποι εν γένει, αποδεικνύουν ποσο ανωριμοι είναι. Το προφυλακτικό σώζει ζωές. Όχι μόνο τη δική σου αλλά και εκείνου του παιδιού που θέλει να έρθει στη ζωή και εσύ του την στερείς. Η γυναίκα μπορεί να κάνει ο,τι θέλει με το σώμα της. Ωστόσο η ίδια δεν σκέφτεται ούτε τον εαυτό της. Οι περισσότερες γυναίκες μετά από μια άμβλωση χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη. Για να μην χρειαστεί λοιπόν ούτε να κολλήσεις οτιδήποτε, ούτε να στερήσεις από έναν άνθρωπο τη ζωή του και από εσένα τη χαρά... ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥ!!
Δεν είναι μόνο το προφυλακτικό μέθοδος αντισύλληψης. Είναι σίγουρα αναγκαίο ομώς για να μην κολλήσει κάποιος ΣΜΝ. Σε έναν ιδανικό κόσμο θα έπρεπε οι γονείς να συζητούν μεθόδους αντισύλληψης με τα παιδιά τους (αγόρια και κορίτσια) παρουσία γιατρού εί δυνατόν, χωρίς ντροπές ώστε να δίνουν στο θέμα τη βαρύτητα που του πρέπει.
Το να περιμένει η κοινωνία να ενημερωθεί ο νεος απο μονος του μεσω εθελοντικών προγραμμάτων πρόληψης, ειδικα οταν ο νεος δεν σκέφτεται οτι τον αφορα η ανεπιθύμητη εγκυμοσυνη, δεν βοηθάει στην λύση του προβλήματος.Ο έφηβος, θεωρεί την έκτρωση ως μια μορφή αντισύλληψης, αυτο το συμπέρασμα βγάζω εγω.Θα επρεπε να υπαρχει σεξουαλικη διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, αν και οπωσδήποτε στην οικογενεια, αλλα σ'αυτο δεν μπορουμε να βασιστούμε καθως κάποιοι γονεις ακομη κ σημερα δεν θέλουν να ξέρουν τι κανουν τα παιδια τους. Φυσικα υπαρχουν και οι νέοι που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν, οπως και κανουν, αλλα απο τον υψηλό αριθμο εκτρώσεων, μαλλον ειναι κι αυτοι πολυ λίγοι. Επομένως, ειναι κοινωνική υποχρέωση η σωστή και αδιάκοπη ενημέρωση.
Ακριβώς. Σιγά μην πάνε τώρα από μόνοι τους κάπου 15 ή 16 ή 17 ετών παιδιά. Ειδικά εκεί που ανέφερε να πάνε στα Κέντρα Οικογ. Προγραμματισμού (δεν ήξερα καν την ύπαρξη τους) είπα ναι σιγά. Βέβαια και εμένα οι παραπάνω αριθμοί μου φαίνονται λίγο διογκωμένοι. Τέλος πάντων το ζήτημα είναι να μπει κάνα υποχρεωτικό μονόωρο μάθημα σεξουαλ. Αγωγής στο τέλος Δημοτικού ή/και Γυμνάσιο. Τώρα κάτι ενημερώσεις σε σχολεία χάρη σε ενεργή διεύθυνση ή κάποια Εταιρία ή καμια καμπάνια του Υπουργείου Υγείας-Παιδείας που γίνεται πότε πότε με κανα βίντεο κ κανα φυλλάδιο δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ούτε αποτελεσμα. Γίνεται 1 φορά και ξεχνάνε μετά τα παιδιά (ειδικά αν δν πρόσεχαν. Καθόλα αξιέπαινη και η απόφαση του Υπουργού για δωρεάν χάπι σε όλες, μπράβο! Θα βοηθήσει μεν όχι όσο θα θέλαμε ωστόσο. Την τελευταία 15ετία το Υπουργείο Παιδείας έχει προσπαθήσει 4 φορές νομίζω το μάθημα (επι Καραμανλή γράφτηκαν και βιβλία) να το εισάγει και κόντευε κάθε φορά να γκρεμιστεί η Κυβέρνηση, είναι πια θέμα ταμπού για τους κυβερνώντες και - δεν πίστευα πως θα έλεγα ποτέ κάτι τέτοιο - δεν φταίνε αυτοί! Θυμάμαι ΚΆΘΕ φορά η Εκκλησία ΚΥΡΙΩΣ και έπειτα μαζί με ΜΜΕ και συντηρητικές Ενώσεις Γονέων μπλόκαραν κάθε ενέργεια με την Κυβέρνηση να δέχεται πυρά από παντού (πολιτικό κόστος δλδ, η τωρινή δεν έχει πια πολυτέλειες κ αντοχές να τα βάλει με τέτοια θέματα, εδώ ρε φίλε γίνεται θέμα κάθε φορά ο πολιτικός όρκος κάποιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ). Πρέπει δηλαδή σε τέτοια να υπάρχει και λαϊκή υποστήριξη, απαίτηση αν θες απ τν κόσμο προς το κράτος. Αλλά υπάρχουν δύο ισοδύναμα στρατόπεδα απ ότι φαίνονται. Με λίγα λόγια το Υπουργείο Υγείας πάει να κάνει μία προσπάθεια αλλά αν δεν συνοδευτεί και από το Παιδείας και δεν υπάρξει και μαζική υποστήριξη/αίτημα από τους γονείς τότε δεν θα δούμε και πάρα πολλά να αλλάζουν.