Από Μηχανής Θέατρο: Έξι παραστάσεις που αξίζει να δεις

Από Μηχανής Θέατρο: Έξι παραστάσεις που αξίζει να δεις Facebook Twitter
Το θεατρικό έργο του Γιάννη Τσίρου τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο Νέου Συγγραφέα το 2004.
0

Αξύριστα Πηγούνια

Το θεατρικό έργο του Γιάννη Τσίρου που τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο Νέου Συγγραφέα το 2004 ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη και αποδεικνύεται πιο σύγχρονο και επίκαιρο από ποτέ. Η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η κατάσταση των μεταναστών, η σεξιστική αντιμετώπιση της γυναίκας, η οικονομική ανισότητα και οι σχέσεις εξουσίας είναι τα ζητήματα που θίγονται σε ένα ρεαλιστικό, κοινωνικό δράμα με υπαρξιακές και ποιητικές προεκτάσεις.

Κάτω σκηνή

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης

Παίζουν: Αντώνης Κρόμπας, Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετ., Πέμ., Κυρ. 21:00, Σάβ. 18:00

Από 2 Νοεμβρίου


Προσωπική Συμφωνία

Από Μηχανής Θέατρο: Έξι παραστάσεις που αξίζει να δεις Facebook Twitter

Στη ναζιστική Γερμανία, ο Βίλχελμ Φουρτβένκγλερ θεωρείται ο σημαντικότερος διευθυντής ορχήστρας και χαίρει της εύνοιας του Αδόλφου Χίτλερ. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Φουρτβένγκλερ θα κατηγορηθεί για τη σχέση του με το ναζιστικό καθεστώς και θα υποβληθεί σε ανάκριση από τους Αμερικανούς. Βασισμένο στα πραγματικά ημερολόγια του σπουδαίου μαέστρου, το έργο του Ρόναλντ Χάργουντ παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος, ανεξαρτήτως χρονικής συγκυρίας, παίρνει θέση στις «μικρές» και «μεγάλες» μάχες του χθες, του σήμερα, του αύριο.

Κάτω Σκηνή

Μετάφραση: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης. Άννα Ελεφάντη, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Κώστας Κουτρούλης, Δημήτρης Μπούρας

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετ. 18:00, Παρ.-Σάβ. 21:00, Κυρ. 18:00

Από 30 Οκτωβρίου


Φινιστρίνι

Από Μηχανής Θέατρο: Έξι παραστάσεις που αξίζει να δεις Facebook Twitter

Το έργο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Φιλιππίδης, με τον Αντίνοο Αλμπάνη να ερμηνεύει έναν από τους δυνατότερους ρόλους της καριέρας του, είναι μια καταγραφή των νευρώσεων και της αυτοαπομόνωσης του σύγχρονου ανθρώπου. Περιγράφει την αδυναμία να διαχειριστούμε τους φόβους, τις ανασφάλειες και την κατάθλιψη, που μας ωθεί να αποσυρθούμε στο μικρό, προσωπικό μας σύμπαν. Με χιούμορ, ενδοσκοπική διάθεση, αυτοσαρκασμό και απλότητα, ο ήρωας κάνει μια βουτιά απελευθέρωσης από το παρελθόν, προσπαθώντας να φτάσει στο μέλλον.

Κάτω Σκηνή

Κείμενο: Βασίλης Ρίσβας

Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης

Παίζουν: Αντίνοος Αλμπάνης

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτ.-Τρ. 21:00


Ζωή Χαρισάμενη

Από Μηχανής Θέατρο: Έξι παραστάσεις που αξίζει να δεις Facebook Twitter

Το βραβευμένο έργο του Κώστα Τσιάνου περιγράφει την ιστορία της Ζωής, η οποία χάρισε στην Αγγελική Λεμονή το 1ο Βραβείο Ερμηνείας Γυναικείου Ρόλου. Η ηρωίδα, πάμφτωχη και αγράμματη, παραδουλεύτρα σε οίκο ανοχής, αστεφάνωτη με παιδιά νόθα, γνώρισε τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεμο, την Κατοχή και τον εμφύλιο σπαραγμό και κατόρθωσε με το παντοδύναμο μητρικό της ένστικτο να μεγαλώσει και να αποκαταστήσει μόνη τα παιδιά της.

Πάνω Σκηνή

Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Κώστας Τσιάνος

Παίζει η Αγγελική Λεμονή

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτ.-Τρ. 21:00

Συμπαραγωγή του Από Μηχανής Θεάτρου και της Loopa Ρroduction

Ο δρόμος περνά από μέσα

Από Μηχανής Θέατρο: Έξι παραστάσεις που αξίζει να δεις Facebook Twitter

Τρεις άνδρες, τρεις γενιές, τρεις καταγωγές, παρουσιάζονται στο συγκλονιστικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ο ξεπεσμένος μεγαλοαστός που ζει σε ένα παρηκμασμένο νεοκλασικό, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας που θέλει να τον πείσει να γίνει συμμέτοχος σε ένα σχέδιο οικονομικής εκμετάλλευσης του ακινήτου και ο τεχνοκράτης δικηγόρος και ανιψιός, ο οποίος διεκδικεί την επικαρπία τους σπιτιού. Ένα έργο για την Ελλάδα που πεθαίνει και που έρχεται, για την τραγικότητα του αγεφύρωτου χάσματος, για την ανάγκη εύρεσης κοινών δεσμών.

Πάνω Σκηνή

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Παίζουν: Ρούλα Πατεράκη, Γιώργος Κέντρος, Πάρης Θωμόπουλος, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Αλέξανδρος Βάρθης

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετ., Κυρ. 18:00, Πέμ.-Σάβ. 21:00

Μια συμπαραγωγή του Από Μηχανής Θεάτρου και της Loopa Productions

Από 15 Ιανουαρίου


Υπέροχό μου διαζύγιο

Από Μηχανής Θέατρο: Έξι παραστάσεις που αξίζει να δεις Facebook Twitter

Η Ιρλανδή συγγραφέας Geraldine Aron, με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και ζωντάνια, μας παροτρύνει να ζήσουμε μαζί με τη χωρισμένη Άντζελα όλες τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αποφάσεις και τις καινούργιες εμπειρίες μιας γυναίκας που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ζωής της... στο αναπάντεχο διαζύγιο! Μια παράσταση για μία από τις γυναίκες που συναντάμε κάθε μέρα. Ίσως μια γυναίκα σαν όλες εμάς.

Πάνω Σκηνή

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα Καλογήρου

Σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια: Κοραής Δαμάτης

Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη

Παίζουν: Φαίδρα Δρούκα

Παραστάσεις: Σάβ.-Κυρ. 18:00

Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, 210 5232097, www.amtheater.gr




Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργύρης Ξάφης: «Η φράση “πάμε κι ό,τι γίνει” είναι ενδεικτική μιας νοοτροπίας που μας έχει γαμήσει σε αυτή τη χώρα σε κάθε επίπεδο»

Θέατρο / Αργύρης Ξάφης: «Να μου προτείνουν τι; Να αναλάβω το Εθνικό; Δεν με ενδιαφέρει»

Το «Πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» είναι από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν και με την ευκαιρία βρεθήκαμε με τον Αργύρη Ξάφη στο θέατρο Θησείο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Θέατρο / Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλά για τις εργασίες μεταστέγασής του στην οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, για την πολύτιμη αρχειακή συλλογή αλλά και για το τι αναμένεται να γίνει με τα καμαρίνια σπουδαίων ηθοποιών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Περιμένοντας τον Γκοντό του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Θέατρο / «Περιμένοντας τον Γκοντό»: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για το αριστούργημα του Μπέκετ

Ένα ταξίδι, μια παράσταση, μια συνάντηση με τον σημαντικότερο εν ζωή Έλληνα σκηνοθέτη: από το Μιλάνο στην Αθήνα, από το Piccolo Teatro στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Θεόδωρου Τερζόπουλου προσφέρει μια ριζοσπαστική ανάγνωση του έργου του Μπέκετ.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Σαν πλοίο που ναυάγησε, σα νούφαρο που μάδησε

Κριτική Θεάτρου / Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε

Επιχειρώντας να αποδώσει τη «φαινομενικά ασύνδετη μορφή ενός ονείρου που υπακούει στη δική του λογική», όπως αναφέρει ο Στρίνμπεργκ στο «Ονειρόδραμα», η Γεωργία Μαυραγάνη επέλεξε να μιλήσει για το ίδιο το θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT