Η Social Hackers Academy μαθαίνει προγραμματισμό σε πρόσφυγες, μετανάστες και ανέργους

Η Social Hackers Academy μαθαίνει προγραμματισμό σε πρόσφυγες, μετανάστες και ανέργους Facebook Twitter
Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε έναν αλληλέγγυο κόσμο, όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, η οποία με τη σειρά της αποσκοπεί στην εύρεση εργασίας.
0

Η Social Hackers Academy (SHA) ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 ως μια πρωτοβουλία τριών, άγνωστων μεταξύ τους μέχρι εκείνη τη στιγμή, ανθρώπων: του Chris Owen από την Αγγλία, του Michael Thomas από την Αμερική και του Έλληνα Δαμιανού Βαβανού.

«Με κάποιον μαγικό τρόπο έτυχε να γνωριστούμε και να ξεκινήσουμε αυτό το εγχείρημα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους ‒ ο σημαντικότερος ήταν πως βαρεθήκαμε να βλέπουμε τις βάρκες των προσφύγων να καταφθάνουν στα νησιά μας κι εμείς να μένουμε αμέτοχοι. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογούσε, βάλαμε "πλάτη" και ξεκινήσαμε την οργάνωση.


Η ομάδα ξεκίνησε λίγο ανορθόδοξα, κοιτάζοντας το τελικό αποτέλεσμα που θέλαμε να πετύχουμε, δηλαδή την κοινωνική ένταξη. Για να επιτευχθεί, όμως, η κοινωνική ένταξη αυτών των ανθρώπων θα πρέπει να έχουν μια καλή εργασία, με μέλλον. Όταν το καταλάβαμε αυτό, κοιτάξαμε την αγορά εργασίας και συγκεκριμένα σε ποιον τομέα υπάρχει ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: εταιρείες τεχνολογίας.

Απευθυνόμαστε σε Έλληνες ανέργους, μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι θέλουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους.


Οι εταιρείες δίνουν πραγματική μάχη στην προσπάθειά τους να βρουν ανθρώπινο δυναμικό για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Σε συνεργασία με τις εταιρείες, λοιπόν, δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα σπουδών πάνω στον προγραμματισμό και προσφέρουμε μια ολιστική προσέγγιση στην εύρεση εργασίας νέων» λέει ο κ. Βαβανός.

Η Social Hackers Academy μαθαίνει προγραμματισμό σε πρόσφυγες, μετανάστες και ανέργους Facebook Twitter
Το 72% των αποφοίτων μας έχει ενταχθεί στην αγορά εργασίας μετά την παρακολούθηση των μαθημάτων ενώ οι υπόλοιποι είναι σε διαδικασία εύρεσης εργασίας.


Σήμερα, σε διάστημα μικρότερο από τρία χρόνια, η ομάδα της SHA έχει φτάσει τα 13 άτομα (πληρωμένοι υπάλληλοι, μακροχρόνιοι εθελοντές μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, πρακτικάριοι), την οποία πλαισιώνουν οι +30 εθελοντές που βοηθούν στην εκτέλεση αυτού του κοινωνικού σκοπού.

«Είμαστε μια πραγματικά multicultural οργάνωση, καθώς στην κυρίως ομάδα μας έχουμε 13 άτομα από 9 εθνικότητες. Μάλιστα, είμαστε μόνο δύο Έλληνες. Το γεγονός αυτό μας έχει βοηθήσει πολύ στο να μπορούμε να φέρουμε διαφορετικές νοοτροπίες και λύσεις στα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε καθημερινά. Η πλειονότητα των εθελοντών και των εργαζομένων είναι νεαροί άνθρωποι με πολλή όρεξη για σκληρή δουλειά και κοινωνική αλλαγή. Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε έναν αλληλέγγυο κόσμο, όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, η οποία με τη σειρά της αποσκοπεί στην εύρεση εργασίας.


Απευθυνόμαστε σε Έλληνες ανέργους, μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι θέλουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους. Χρειάζεται κόπος, πολύ διάβασμα και υπομονή για να αποφοιτήσει κάποιος από το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, γιατί ο απόφοιτος μπορεί να βρει εργασία.

Η Social Hackers Academy μαθαίνει προγραμματισμό σε πρόσφυγες, μετανάστες και ανέργους Facebook Twitter
Πάντοτε θέλαμε να φέρουμε περισσότερες γυναίκες στην τεχνολογία και στον προγραμματισμό.


Στη SHA προσφέρουμε μια ολιστική προσέγγιση στην εύρεση εργασίας, παρέχοντας τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα: στο πρώτο (pre-course) οι μαθητές πρέπει να αποδείξουν το ενδιαφέρον και το πάθος για τον προγραμματισμό, ενώ το main course περιλαμβάνει ένα Full Stack Web Development Class.


Βέβαια, εξίσου ουσιαστικά είναι και τα soft skills (οι «λεπτές δεξιότητες»), καθώς το 82% των εταιρειών με τις οποίες συνεργαζόμαστε για την πρόσληψη των μαθητών μας συμφωνεί ότι είναι πιο σημαντικά από τα hard skills, δηλαδή το πόσο καλός προγραμματιστής είναι κάποιος.


Το τέταρτο και τελευταίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι το «How to get a dev job course». Το να μάθεις τις απαιτούμενες δεξιότητες είναι το πρώτο και μάλλον πιο εύκολο βήμα, καθώς μέχρι τότε ο μαθητής ελέγχει την τύχη του. Από κει και πέρα, όμως, πρέπει να βρει εργασία, κάτι που είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, ακόμα και στον χώρο της τεχνολογίας, όπου υπάρχουν αρκετές ελεύθερες θέσεις. Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βοηθάει τους αποφοίτους μας να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη περίοδο εύρεσης εργασίας.


Μέχρι σήμερα πάνω από 200 άνθρωποι έχουν περάσει από τη SHA, με τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά τους να είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, καθώς η αγορά εργασίας στο κομμάτι τεχνολογίας είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στη χώρα μας. Πρακτικά, ένας απόφοιτος της σχολής μπορεί να εργαστεί σε μια εταιρεία είτε ως junior developer είτε ως πρακτικάριος.

Η Social Hackers Academy μαθαίνει προγραμματισμό σε πρόσφυγες, μετανάστες και ανέργους Facebook Twitter
Είμαστε μια πραγματικά multicultural οργάνωση, καθώς στην κυρίως ομάδα μας έχουμε 13 άτομα από 9 εθνικότητες.


«Το 72% των αποφοίτων μας έχει ενταχθεί στην αγορά εργασίας μετά την παρακολούθηση των μαθημάτων», δηλώνει υπερήφανα ο κ. Βαβανός, «ενώ οι υπόλοιποι είναι σε διαδικασία εύρεσης εργασίας. Τα αποτελέσματα αυτά μας κάνουν ιδιαίτερα χαρούμενους και ταυτόχρονα μας δίνουν το κίνητρο να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να βρουν εργασία.


Η τεχνολογία έχει αλλάξει εντελώς τη ζωή μας και ίσως κάποιες φορές να μην έχουμε επίγνωση του μεγέθους αυτής της αλλαγής. Άλλωστε, ο νέος αναλφάβητος είναι το άτομο που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και καλούμαστε να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Επίσης, παρακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις, προβλέπουμε πως θα υπάρξει σημαντικό κύμα ανεργίας τα επόμενα 10 χρόνια και πρέπει να προετοιμαστούμε ως κοινωνία».


Μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στο πρόγραμμα της SHA είναι το «Women Going Digital», μια ιδέα της Αγγελίνας Μήλα, διευθύντριας προγραμμάτων της SHA, σε συνεργασία με το ΔΙΟΤΙΜΑ (Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών) και χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.


«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αρχικό feedback αυτού του προγράμματος, καθώς έχουμε δεχτεί απίστευτα πολλές αιτήσεις. Αυτήν τη στιγμή μόλις ξεκινήσαμε την πρώτη μας τάξη, όπου συμμετέχουν 16 εξαιρετικές, γεμάτες θετική ενέργεια Ελληνίδες άνεργες που ενδιαφέρονται να μάθουν τα βασικά του προγραμματισμού και να αποκτήσουν μια δεξιότητα μέσω της οποίας θα έχουν πρόσβαση σε μια νέα αγορά εργασίας.


Από την πλευρά μας, πάντοτε θέλαμε να φέρουμε περισσότερες γυναίκες στην τεχνολογία και στον προγραμματισμό, ενώ η απήχηση αυτού του προγράμματος μάς έδωσε ώθηση ώστε να ξεκινήσουμε σύντομα μια δεύτερη τάξη. Θα ακολουθήσουν κι άλλες στο μέλλον».


Μετά την απόφαση της SHA να ξεκινήσει εξ ολοκλήρου online μαθήματα, ώστε να μπορέσει να στηρίξει κοινωνικές ομάδες που δεν ζουν στην Αθήνα, ένα από τα επόμενα σχέδια είναι να μπει σε όλα τα προσφυγικά camps και να φτάσει μέχρι το τελευταίο χωριό της Ελλάδας, όπου μπορεί υπάρχει κάποιος ταλαντούχος νέος ή νέα που επιθυμεί να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή.

Πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος το έργο της SHA;

Εάν κάποιος/-α επιθυμεί να συντρέξει ένα συγκεκριμένο έργο της οργάνωσης, μπορεί να συνεννοηθεί απευθείας μαζί της.

Website: socialhackersacademy.org

E-mail: [email protected]

Τηλέφωνο: 2103 0031124

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων: Οδηγός ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ευάλωτων πληθυσμών εν μέσω κρίσης του κορωνοϊού

Ελλάδα / Παγκόσμια ημέρα προσφύγων: Οδηγός ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ευάλωτων πληθυσμών εν μέσω κρίσης του κορωνοϊού

O επιστημονικός οδηγός ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για το προσφυγικό ζήτημα εν μέσω της πανδημικής κρίσης του Covid-19, που εξέδωσε η Α' Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σταυρούλα Αγγελοπούλου: «Η τεχνολογία αποτελεί κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη»

Advertorial / Σταυρούλα Αγγελοπούλου: «Η τεχνολογία αποτελεί κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη»

Η Υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου ΟΤΕ μιλά για τους νέους στόχους και τη στρατηγική του ομίλου προς τη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική ευθύνη μέσα στην επόμενη δεκαετία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM