Η ελληνική κουζίνα κερδίζει!

Η ελληνική κουζίνα κερδίζει! Facebook Twitter
Κouzoulo Kolonaki
0

Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια του καινούργιου bar-restaurant «Kouzoulo» στο Κολωνάκι είναι σαν να κάνεις κατάδυση στην κεφάτη διασκέδαση. Στην κουζίνα, ο σεφ Βαγγέλης Μωραΐτης με καταγωγή από τη Μήλο δοκίμασε τις δυνάμεις του στο «Master Chef 1» και έχοντας θητεύσει σε γνωστές κουζίνες (Βαρούλκο, Vezené) αναλαμβάνει με τις γεύσεις του να σε ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Μεσόγειου. Αρχή με σαλάτα ψητό παντζάρι και πράσινα φασολάκια λουσμένα σε βινεγκρέτ πορτοκαλιού και μια μπάλα ανθότυρο με ξινομυζήθρα, που στην καρδιά της έκρυβε φιστίκι Αιγίνης (€9). Από τα μικρά πιάτα δοκιμάσαμε την πολύ νόστιμη αρνιόπιτα (€12), που πάνω σε μια τορτίγια έχει κομμάτια αρνί μαγειρεμένο με κρασί, λίγο τζίντζερ και κύμινο και ψήνεται ανάλαφρα με τυρί καπνιστό και κύβους ντομάτας. Οι γαρίδες, σαν ποπ κορν, φτιαγμένες με σάλτσα μελιού, γλυκό τσίλι και χειροποίητα καλοφτιαγμένα τσιπς πατάτας (€11) θα ενθουσιάσουν όσους αγαπούν τις γλυκές γεύσεις. Σταρ του τραπεζιού ήταν το κουνέλι σιγομαγειρεμένο στον φούρνο με κρασί Μοσχοφίλερο, δεντρολίβανο, μια ιδέα κανέλα που συνοδευόταν με σιουφιχτά και τριμμένη ξινομυζήθρα (€13). Το Kouzoulo συνδυάζει φαγητό, καλό σέρβις και ελληνική μουσική που φτιάχνει το κέφι.

☛ Κouzoulo Kolonaki, Φιλικής Εταιρείας 4 & Σκουφά, Κολωνάκι, 210 3633372

Η ελληνική κουζίνα κερδίζει! Facebook Twitter
Βόλτα


Πολλά τα φαγάδικα στην Αθήνα που αλλάζουν χέρια, φιλοσοφία κουζίνας, μαγείρους, συνεταιριλίκια που τσάκισαν, με δυο λόγια υπάρχει ένας διαρκής οργασμός. Εστιατόρια που ξέραμε έκλεισαν και καινούργια μπαίνουν στο παιχνίδι της εστίασης. Καταιγιστικός ο ρυθμός. Η συνταγή, όμως, που επιμένει να κερδίζει πόντους είναι ότι το αυθεντικό γοητεύει. Η ανασφάλεια της εποχής πυροδοτεί τη διάθεση για μαμαδίστικη αίσθηση στο φαγητό που το καθιστά οικείο, ασφαλές ή και επιθυμητό σε χώρους ζεστούς, όπου μια μερίδα σουτζουκάκια θα σε χαλαρώσει. Με τις σκέψεις αυτές πέρασα το κατώφλι μιας καινούργιας ταβέρνας στα Κάτω Πετράλωνα, που στην πινακίδα πάνω από την πόρτα γράφει «Βόλτα». Ο χώρος δεν είναι καινούργιος ούτε μου είναι άγνωστος. Λειτουργούσε και παλιά και τον θυμάμαι ως «Μονοπώλιο», με την κυρία Αγγελική να μαγειρεύει στην κουζίνα. Τα χέρια στο τιμόνι της επιχείρησης άλλαξαν .Οι άνθρωποι που το τρέχουν είναι νέοι, δεν είναι της δουλειάς, όμως έχουν διάθεση να ακούσουν, να μάθουν και να προσφέρουν το καλύτερο. Στην κουζίνα έχει μπει πάλι η παλιά μαγείρισσα, η κυρία Αγγελική Ξυκομνηνού, μαζί με το νέο αίμα, την Ελισάβετ Ανδρικοπούλου, που δοκιμάζει το ταλέντο της στη μαγειρική. Το πετρόχτιστο κτίριο του 1952, που ήταν το παλιό «Μονοπώλιο του Κράτους», διατηρεί την αύρα του. Τραπέζια ντυμένα με πλαστικούς μουσαμάδες από την αγορά φερμένους, σε χαρούμενα χρώματα, δάπεδο τσιμεντοκονία, παλιές αφίσες στους τοίχους και τα σιδερένια ρολά της εποχής τυλιγμένα πάνω από τις μεγάλες πόρτες. Λιτά και απλά. Το μενού είναι μικρό, με στόχο να αλλάζει συχνά, ακολουθώντας την εποχικότητα. Ξεκινήσαμε με μια πολίτικη σαλάτα με λάχανο, σέλινο, καρότο και μήλο, στολισμένη με κρίταμο (€5), ωραία αρτυμένη και με καλή γευστική ισορροπία, που τρώγεται ευχάριστα. Ακολούθησε μια τυρόπιτα με σπιτική προσέγγιση, που ήταν φτιαγμένη με φύλλο κανταΐφι (5,40) και γέμιση από τέσσερα διαφορετικά τυριά. Νόστιμο ήρθε το μοσχαρίσιο συκώτι με σοταρισμένα κρεμμύδια και μια πινελιά κάρδαμο (€7,80), που άφηνε μια σπιρτόζικη γλύκα. Τα σμυρναίικα σουτζουκάκια (€8,50) ήταν αφράτα με ανάλαφρη ντοματένια σάλτσα, αλλά με μετριασμένη την ένταση από το κύμινο. Οι μπουκιές από το προζυμένιο ψωμί βουτήχτηκαν στη σάλτσα χωρίς ενοχές. Τα φιλετάκια κοτόπουλου συνδυάστηκαν με μια σάλτσα με μαστίχα, λεμόνι και λευκό κρασί (€9) που χαρίζει λεμονάτες πινελιές στην ήπια γεύση του κρέατος. Αξιοζήλευτο είναι το πιάτο με τις χειροποίητες τηγανητές πατάτες κομμένες σε κύβους, φίνα αρωματισμένους με φύλλα φασκόμηλου. Δύσκολο να σταματήσεις από τη στιγμή που θα κάνεις την αρχή. Κρατήσαμε για το τέλος χώρο για την πληθωρική κρητική γραβιέρα Ανωγείων που συνόδευσε το κρασί μας. Το μαγαζί κάνει τα πρώτα του βήματα και σίγουρα χρειάζεται χρόνο για να βρει τις ισορροπίες του. Οι φιλόξενοι οικοδεσπότες σε κερδίζουν με την καλή τους διάθεση και είναι πρόθυμοι να μαγειρέψουν το φαγητό που έχει πεθυμήσει μια παρέα οκτώ ατόμων , αρκεί να ενημερωθούν από την προηγούμενη μέρα.
☛ Βόλτα, Ιπποθοντιδών 10. Κάτω Πετράλωνα, 210 3459172

Η ελληνική κουζίνα κερδίζει! Facebook Twitter
Παπαδάκης


Το «Παπαδάκης» είναι διαχρονικό εστιατόριο που επιβεβαιώνει την αξία του. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σερβίρει την εθνική μας κουζίνα. Και μην περιμένετε το έμβλημά μας, έναν πιθανά γευστικό, πλην μονότονο μουσακά και χωριάτικη. Το κολωνακιώτικο εστιατόριο με τις παριανές καταβολές διατηρεί μια κουζίνα αξιώσεων που αναδεικνύει τη γευστική μας παράδοση και μοσχοβολά ρίγανη, δυόσμο, ελαιόλαδο, ελληνική θάλασσα και φρεσκάδα – αυτές είναι οι ρίζες μας. Για τους μερακλήδες, παθιασμένους κι έξυπνους επιχειρηματίες η εντιμότητα έχει προφανώς ζωή απεριόριστη. Το επιβεβαιώνει η σταθερή ποιότητα και το πολυπληθές πιστό κοινό στα δέκα χρόνια παρουσίας του εστιατορίου στο Κολωνάκι. Όταν θελήσεις να δείξεις σε έναν ξένο επισκέπτη τις νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας, τότε η πυξίδα δείχνει τον Παπαδάκη γιατί η φιλοξενία και η ποιότητα του φαγητού θα σε κάνουν να καμαρώνεις για τον τόπο σου. Πιστεύω ότι πολλοί ξένοι που τον έχουν επισκεφθεί σχεδιάζουν να επιστρέψουν στoν τόπο μας πριν φτάσουν να δοκιμάσουν τη ζεστή μπουγάτσα της Αργυρώς. Αυτές ήταν οι σκέψεις που με οδήγησαν στο κατώφλι του εστιατόριου με φίλους που ζουν στον Καναδά και είχαν επιθυμήσει αληθινό ελληνικό φαγητό. Στο τραπέζι, μαζί με το λαχταριστό ψωμί που ζυμώνει η Αργυρώ με ξινό προζύμι, ήρθε και μια ωραιότατη, βελούδινη ταραμοσαλάτα που έκανε δυνατό το ξεκίνημα. Ακολούθησε η σαλάτα με τα ντοματίνια, τα καππαρόφυλλα και την ξινομυζήθρα Πάρου λουσμένη διακριτικά με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (€10), που η νοστιμιά της σε ταξιδεύει στο ελληνικό καλοκαίρι. Απολαυστική και με ωραίο κάπνισμα η μελιτζανοσαλάτα που είχε καπνιστεί στο κάρβουνο, σερβιρισμένη με ελαιόλαδο και τριμμένο ξερό ανθότυρο Πάρου (€7) – τόσο απλά αλλά και τόσο νόστιμα. Να βουτάς το ψωμί σου και να αισθάνεσαι την ειλικρίνεια της καλής πρώτης ύλης. Τα μοσχομυριστά και τέλεια ψημένα ντολμαδάκια συνόδευε δροσερό γιαούρτι (€8) και σε έστελναν στα ουράνια. Τι να πω για τη ρεβιθάδα (€10) που σιγομαγειρεύεται στα κάρβουνα για 15 ώρες και έρχεται χυλωμένη και μεστή, με απόλυτα ταιριαστή την πινελιά από ταραμοσαλάτα στην άκρη του πιάτου. Οικείες γεύσεις, χωρίς φιοριτούρες. Οι λάτρεις του πικάντικου θα ευχαριστηθούν τις γαρίδες που έρχονται καθαρισμένες με καυτερή πιπεριά, κομμένη σε λεπτές ροδέλες και κύβους φέτας (€22). Μεζές πρώτης γραμμής, που δεν θέλεις να τελειώσει. Υποκλίνεσαι στη σφυρίδα με μανιτάρια, πατάτες και σάλτσα λευκού κρασιού που τη στεφανώνει τρούφα (€28) – κορυφαίο πιάτο. Το ψάρι κρατάει τους χυμούς του και εκφράζει τη φρεσκάδα και από δίπλα αυτή η φίνα σάλτσα και η τρούφα ανεβάζουν πολλά σκαλοπάτια τη γευστική ένταση. Φαγητό ηδονικό, που μιλάει στο είναι σου. Εύγε!

☛ Παπαδάκης, Φωκυλίδου 15, Κολωνάκι, 210 3608621

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ